Home
Avansert søk Gå til forum for snegler og skalldyr Snegle- og skalldyrgalleriet

 
Endre info Finn akvarier med dette dyret Legg til i bokmerkene dine
Andre har dyret sammen med
10 siste relaterte forumtråder
 
Tilfeldig bekjentskap
© Arne Olsen © Rose Utne © Mazter (Kristine Jorskogen)
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Utskriftsvennlig versjon

Macrobrachium lanchesteri

Glassreke

Kai A. Quante
© Kai A. Quante (11 bilder)
Kai A. Quante Håvard Støre Andresen Håvard Støre Andresen Håvard Støre Andresen
Beskrevet: De Man 1911
Taksonomisk beskrivelse: n/a
Engelsk populærnavn: Riceland Prawn
Tidligere/andre navn: Palaemon lanchesteri, Lanchester`s freshwater prawn, Ghost Shrimp
Ferskvann, brakkvann help
eller saltvann:
Ferskvann
Stimfisk eller bør være i grupper? Nei
Vanskelighetsgrad: Middels
Middels
Maks. størrelse: 10.0 cm
Kjønnsforskjell: Hannen har forlengede klør og er tynnere enn hunnen. Hunnen blir 5-8cm lang med klørne. Hannen blir 10cm lang med klørne.
Fór og fóring: Omnivore help

Alt av fiskefór, alger og død fisk 
Beskrivelse av alle dyr med genus 'Macrobrachium': Macrobrachium (Lang-armede reker) hører til en tett beslektet gruppe genuser som inkluderer Leander, Palaemonetes og Palaemon som alle er velkjente dyr hos salvannsakvarister. Macrobrachium lever i elver og finnes over hele verden. Det er faktisk så mange arter at det er nærmest umulig å identifisere alle. Over 100 arter er beskrevet og mange arter er sannsynligvis fortsatt ikke oppdaget ennå. Mange av disse rekene ser svært like ut selv om de kommer fra forskjellige kontinent.

I tillegg til de små artene finnes det også temmelig store reker med en kroppslengde på 20-30cm. Dette er ettertraktede delikatesser for lokalbefolkningen i de aktuelle områdene. Disse rekene er ekte ferskvannsreker og må ikke holdes i hverken brakt, salt eller hardt vann. Noen av de store artene lever i mineralfattig vann i Brazil på samme steder som Discus og andre mykvannsarter av fisk.

Macrobrachium formerer seg med både den primitive og den spessialiserte modusen. Den mest velkjente i akvariesammenheng er Macrobrachium assamensis som formerer seg spesialisert.

I akvariet bør Macrobrachium artene ha godt med gjemmeplasser. Man skal være obs på at de kan ta fisk med de lange klørne sine. De kan også selv falle offer for store ciclider eller annen grådig fisk. De store artene bør ha 100-200liter til rådighet.
Beskrivelse som gjelder kun denne arten: Macrobrachium lanchesteri er gjennomsiktig og har sorte striper på fremparten av kroppen. Arten er utbredt i Asia og importeres fra Thailand. M. lanchesteri kan gjerne holdes med små fredelige fisk, men oppdrett på rekene vil da ikke være mulig.

Macrobrachium lanchesteri formerer seg etter den primitive modusen. Hunnen bærer 50-200 egg i 20-25 dager. Etter klekkingen går yngelen gjennom et larvestadium hvor de driver i vannoverflaten. Etter 4 dager skifter larvene skall for første gang og kan fóres med nyklekkede artemia nauplier. De små larvene svømmer ikke etter artemiaen. Man må bruke en spotlight for å samle artemia og rekelarver på samme sted. Begge tiltrekkes av lys. Artemia naupliene vil da svømme inn i de åpne armene til rekelarvene som henger opp ned i vannet. Fóringen de første ukene skal være hyppig. Etter 4 uker vil de 1cm larvene utvikle seg til ferdige miniatyrreker og leve på bunn og fóres med algetabletter, flak osv. Rekene blir 3-4 år gamle.
Lokasjon
Asia
Asia » Thailand
Forhold i akvariet for best trivsel:
Min. størrelse i cm: 40 cm
Min. størrelse i liter: 40 Liter
Temperatur: 20-30o C
PH i vannet: help 6.0 - 7.5
GH (Hardhet): help 4.0 - 30.0o dH
Endre info Endret sist: 28.02.06-21:20 av Håvard Støre Andresen