Macrobrachium lanchesteri (Glassreke)


© Kai A. Quante
Vanskelighetsgrad
Middels
  Andre navn
  • Palaemon lanchesteri, Lanchester`s freshwater prawn, Ghost Shrimp
Engelsk:
  • Riceland Prawn
Latinsk navn Macrobrachium lanchesteri (De Man 1911)
Orden/Familie Orden: Wikipedia
Macrobrachium lanchesteri er gjennomsiktig og har sorte striper på fremparten av kroppen. Arten er utbredt i Asia og importeres fra Thailand. M. lanchesteri kan gjerne holdes med små fredelige fisk, men oppdrett på rekene vil da ikke være mulig.

Macrobrachium lanchesteri formerer seg etter den primitive modusen. Hunnen bærer 50-200 egg i 20-25 dager. Etter klekkingen går yngelen gjennom et larvestadium hvor de driver i vannoverflaten. Etter 4 dager skifter larvene skall for første gang og kan fóres med nyklekkede artemia nauplier. De små larvene svømmer ikke etter artemiaen. Man må bruke en spotlight for å samle artemia og rekelarver på samme sted. Begge tiltrekkes av lys. Artemia naupliene vil da svømme inn i de åpne armene til rekelarvene som henger opp ned i vannet. Fóringen de første ukene skal være hyppig. Etter 4 uker vil de 1cm larvene utvikle seg til ferdige miniatyrreker og leve på bunn og fóres med algetabletter, flak osv. Rekene blir 3-4 år gamle.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Macrobrachium
Macrobrachium (Lang-armede reker) hører til en tett beslektet gruppe genuser som inkluderer Leander, Palaemonetes og Palaemon som alle er velkjente dyr hos salvannsakvarister. Macrobrachium lever i elver og finnes over hele verden. Det er faktisk så mange arter at det er nærmest umulig å identifisere alle. Over 100 arter er beskrevet og mange arter er sannsynligvis fortsatt ikke oppdaget ennå. Mange av disse rekene ser svært like ut selv om de kommer fra forskjellige kontinent. I tillegg til de små artene finnes det også temmelig store reker med en kroppslengde på 20-30cm. Dette er ettertraktede delikatesser for lokalbefolkningen i de aktuelle områdene. Disse rekene er ekte ferskvannsreker og må ikke holdes i hverken brakt, salt eller hardt vann. Noen av de store artene lever i mineralfattig vann i Brazil på samme steder som Discus og andre mykvannsarter av fisk. Macrobrachium formerer seg med både den primitive og den spessialiserte modusen. Den mest velkjente i akvariesammenheng er Macrobrachium assamensis som formerer seg spesialisert. I akvariet bør Macrobrachium artene ha godt med gjemmeplasser. Man skal være obs på at de kan ta fisk med de lange klørne sine. De kan også selv falle offer for store ciclider eller annen grådig fisk. De store artene bør ha 100-200liter til rådighet.
Maks. størrelse 10 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Kjønnsforskjell Hannen har forlengede klør og er tynnere enn hunnen. Hunnen blir 5-8cm lang med klørne. Hannen blir 10cm lang med klørne.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Alt av fiskefór, alger og død fisk
Oppdrett
Minimum størrelse liter på akvariet 40 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 179)
Temperatur 20° C - 30° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6 - 7.5
Hardhetsgrad på vann (GH) 4 - 30
Sist endret 28.02.06 kl 21:20 av Håvard Støre Andresen
179 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne dyret
Macrobrachium lanchesteri (Glassreke) er den 28. mest populære dyret i norske akvarier

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av dette dyret

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om dyret)

Andre har dyret sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© LOFFA 2015
Reklame for plussmedlemskap