Home
Avansert søk Gå til forum for snegler og skalldyr Snegle- og skalldyrgalleriet

 
Endre info Finn akvarier med dette dyret Legg til i bokmerkene dine
10 siste relaterte forumtråder
 
Tilfeldig bekjentskap
© Ian Fuller © Morten Nordby © Andreas Bjørvik
Tilfeldig akvarium
Akvaforum p� Facebook
Utskriftsvennlig versjon

Macrobrachium rosenbergii

Rosenbergreke

Joey
© Joey (4 bilder)
Joey Joey Joey
Beskrevet:  
Taksonomisk beskrivelse: n/a
Familie: Palaemonidae
Orden: Decapoda
Tidligere/andre navn: Rosenberggarnele
Ferskvann, brakkvann help
eller saltvann:
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Stimfisk eller bør være i grupper? Nei
Vanskelighetsgrad: Litt vanskelig
Litt vanskelig
Maks. størrelse: 25.0 cm
Kjønnsforskjell: Store hanner har klør på opptil 50 cm. Klørne er blå. Hunner har mindre klør som er ganske beige i fargen. Hunnene har større Pleon (bakkropp)
Fór og fóring: Carnivore help

Små reker spiser tørrt og frosset fór. Store reker spiser fisk. 
Beskrivelse av alle dyr med genus 'Macrobrachium': Macrobrachium (Lang-armede reker) hører til en tett beslektet gruppe genuser som inkluderer Leander, Palaemonetes og Palaemon som alle er velkjente dyr hos salvannsakvarister. Macrobrachium lever i elver og finnes over hele verden. Det er faktisk så mange arter at det er nærmest umulig å identifisere alle. Over 100 arter er beskrevet og mange arter er sannsynligvis fortsatt ikke oppdaget ennå. Mange av disse rekene ser svært like ut selv om de kommer fra forskjellige kontinent.

I tillegg til de små artene finnes det også temmelig store reker med en kroppslengde på 20-30cm. Dette er ettertraktede delikatesser for lokalbefolkningen i de aktuelle områdene. Disse rekene er ekte ferskvannsreker og må ikke holdes i hverken brakt, salt eller hardt vann. Noen av de store artene lever i mineralfattig vann i Brazil på samme steder som Discus og andre mykvannsarter av fisk.

Macrobrachium formerer seg med både den primitive og den spessialiserte modusen. Den mest velkjente i akvariesammenheng er Macrobrachium assamensis som formerer seg spesialisert.

I akvariet bør Macrobrachium artene ha godt med gjemmeplasser. Man skal være obs på at de kan ta fisk med de lange klørne sine. De kan også selv falle offer for store ciclider eller annen grådig fisk. De store artene bør ha 100-200liter til rådighet.
Beskrivelse som gjelder kun denne arten: Macrobrachium rosenbergii er delvis gjennomsiktig og blåaktig. Unge dyr har ofte langsgående brune striper på Cephalothorax (forkroppen). På voksne dyr er disse stripene blå-grønne. På midten av Pleon (bakkroppen) har den orange merkeringer.

Akvariet til denne digre arten bør være minst 150 cm langt. Det bør innredes med stein og sand og bør ikke ha planter som de lange klørne kan henge seg opp i. Hvis det er planter i akvariet vil rekene klippe ofte dem over med klørne hvis dem føler at plantene er i veien. Rekene er dyktige jegere og kan fange og fortære selv store Ciclider. Arten vokser svært raskt og har en forventet levetid på kun 2-3 år. Macrobrachium rosenbergii vil også fange og fortære andre rekearter. Arten må derfor holdes alene i artsakvarium.

Macrobrachium rosenbergii formerer seg etter den primitive modusen med et stort antall små egg. Larvene lever et planktonisk liv i vannmassene. Antallet fra en hunn er på flere tusen. Ingen har enda greid å drette arten i akvarium. De drettes derimot kommersiellt over hele det tropiske belte på store farmer. Arten er en eksklusiv delikatesse og selges under navnet ´Gamba´
Lokasjon
Asia » Thailand
Asia » Sørøst-Asia
Forhold i akvariet for best trivsel:
Min. størrelse i cm: 150 cm
Min. størrelse i liter: 350 Liter
Temperatur: 22-27o C
PH i vannet: help 7.0 - 8.0
GH (Hardhet): help 12.0 - 30.0o dH
Endre info Endret sist: 24.02.06-15:41 av Håvard Støre Andresen