Macrobrachium rosenbergii (Rosenbergreke)


© Joey
Vanskelighetsgrad
Ganske vanskelig
  Andre navn
  • Rosenberggarnele
  Bilder (4 stk)

Latinsk navn Macrobrachium rosenbergii
Orden/Familie Orden: Decapoda
Palaemonidae Wikipedia
Macrobrachium rosenbergii er delvis gjennomsiktig og blåaktig. Unge dyr har ofte langsgående brune striper på Cephalothorax (forkroppen). På voksne dyr er disse stripene blå-grønne. På midten av Pleon (bakkroppen) har den orange merkeringer.

Akvariet til denne digre arten bør være minst 150 cm langt. Det bør innredes med stein og sand og bør ikke ha planter som de lange klørne kan henge seg opp i. Hvis det er planter i akvariet vil rekene klippe ofte dem over med klørne hvis dem føler at plantene er i veien. Rekene er dyktige jegere og kan fange og fortære selv store Ciclider. Arten vokser svært raskt og har en forventet levetid på kun 2-3 år. Macrobrachium rosenbergii vil også fange og fortære andre rekearter. Arten må derfor holdes alene i artsakvarium.

Macrobrachium rosenbergii formerer seg etter den primitive modusen med et stort antall små egg. Larvene lever et planktonisk liv i vannmassene. Antallet fra en hunn er på flere tusen. Ingen har enda greid å drette arten i akvarium. De drettes derimot kommersiellt over hele det tropiske belte på store farmer. Arten er en eksklusiv delikatesse og selges under navnet ´Gamba´
Informasjon som gjelder alle arter i genus Macrobrachium
Macrobrachium (Lang-armede reker) hører til en tett beslektet gruppe genuser som inkluderer Leander, Palaemonetes og Palaemon som alle er velkjente dyr hos salvannsakvarister. Macrobrachium lever i elver og finnes over hele verden. Det er faktisk så mange arter at det er nærmest umulig å identifisere alle. Over 100 arter er beskrevet og mange arter er sannsynligvis fortsatt ikke oppdaget ennå. Mange av disse rekene ser svært like ut selv om de kommer fra forskjellige kontinent. I tillegg til de små artene finnes det også temmelig store reker med en kroppslengde på 20-30cm. Dette er ettertraktede delikatesser for lokalbefolkningen i de aktuelle områdene. Disse rekene er ekte ferskvannsreker og må ikke holdes i hverken brakt, salt eller hardt vann. Noen av de store artene lever i mineralfattig vann i Brazil på samme steder som Discus og andre mykvannsarter av fisk. Macrobrachium formerer seg med både den primitive og den spessialiserte modusen. Den mest velkjente i akvariesammenheng er Macrobrachium assamensis som formerer seg spesialisert. I akvariet bør Macrobrachium artene ha godt med gjemmeplasser. Man skal være obs på at de kan ta fisk med de lange klørne sine. De kan også selv falle offer for store ciclider eller annen grådig fisk. De store artene bør ha 100-200liter til rådighet.
Maks. størrelse 25 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Kjønnsforskjell Store hanner har klør på opptil 50 cm. Klørne er blå. Hunner har mindre klør som er ganske beige i fargen. Hunnene har større Pleon (bakkropp)
Fòr og fòring Carnivore (Kjøtteter)
Små reker spiser tørrt og frosset fór. Store reker spiser fisk.
Oppdrett
Minimum størrelse liter på akvariet 350 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 417)
Temperatur 22° C - 27° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 7 - 8
Hardhetsgrad på vann (GH) 12 - 30
Sist endret 24.02.06 kl 15:41 av Håvard Støre Andresen
417 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne dyret
Macrobrachium rosenbergii (Rosenbergreke) er den 88. mest populære dyret i norske akvarier

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av dette dyret

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om dyret)

Tilfeldig bekjentskap
© Lene Jødahl
Reklame for plussmedlemskap