Home
Avansert søk Gå til forum for snegler og skalldyr Snegle- og skalldyrgalleriet

 
Endre info Finn akvarier med dette dyret Legg til i bokmerkene dine
 
Tilfeldig bekjentskap
© Bettina Fossen © Linda Widente © Linn-Therese Nilsen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Utskriftsvennlig versjon

Macrobrachium cf. mirabile

Sandreke

Kai A. Quante
© Kai A. Quante (5 bilder)
Kai A. Quante Kai A. Quante Kai A. Quante Kai A. Quante
Beskrevet:  
Taksonomisk beskrivelse: n/a
Familie: Palaemonidae
Orden: Decapoda
Engelsk populærnavn: Pearl Shrimp
Tidligere/andre navn: Sand Shrimp
Ferskvann, brakkvann help
eller saltvann:
Ferskvann
Brakkvann
Stimfisk eller bør være i grupper? Nei
Vanskelighetsgrad: Middels
Middels
Maks. størrelse: 4.5 cm
Kjønnsforskjell: Hunnen er mer massiv.
Fór og fóring: Omnivore help

Flakfór og mygglarver 
Beskrivelse av alle dyr med genus 'Macrobrachium': Macrobrachium (Lang-armede reker) hører til en tett beslektet gruppe genuser som inkluderer Leander, Palaemonetes og Palaemon som alle er velkjente dyr hos salvannsakvarister. Macrobrachium lever i elver og finnes over hele verden. Det er faktisk så mange arter at det er nærmest umulig å identifisere alle. Over 100 arter er beskrevet og mange arter er sannsynligvis fortsatt ikke oppdaget ennå. Mange av disse rekene ser svært like ut selv om de kommer fra forskjellige kontinent.

I tillegg til de små artene finnes det også temmelig store reker med en kroppslengde på 20-30cm. Dette er ettertraktede delikatesser for lokalbefolkningen i de aktuelle områdene. Disse rekene er ekte ferskvannsreker og må ikke holdes i hverken brakt, salt eller hardt vann. Noen av de store artene lever i mineralfattig vann i Brazil på samme steder som Discus og andre mykvannsarter av fisk.

Macrobrachium formerer seg med både den primitive og den spessialiserte modusen. Den mest velkjente i akvariesammenheng er Macrobrachium assamensis som formerer seg spesialisert.

I akvariet bør Macrobrachium artene ha godt med gjemmeplasser. Man skal være obs på at de kan ta fisk med de lange klørne sine. De kan også selv falle offer for store ciclider eller annen grådig fisk. De store artene bør ha 100-200liter til rådighet.
Beskrivelse som gjelder kun denne arten: M. cf. mirabile har grønnaktig til brunaktig grunnfarge med irregulære hvite striper. Klørne er temmelig små, ca 1/3 av lengden på kroppen. Rostrum (hode) har en høy kam.

I naturen leverdisse rekene i brakkvann på sandbunnen i Elvedeltaer. I akvariet kommer de til sin rett med et bunnlag av finkornet og lys sand. I slike omgivelser kan man studere hvordan rekene graver seg ned. Rekene er svært sky og føler seg utilpass på et mørkt underlag. Fisk gjør også reken mer sky. Når rekene føler seg tilpass vil de være dagaktive. Rekene trives best i større grupper og kan holdes med fredelige små fisk.

M. cf. mirabile formerer seg etter den spesialiserte metoden og slipper 15-20 ferdig utviklede miniatyrreker hver 4 uke. For at rekene skal være produktive må dem ha hardt og nøytralt til svakt alkalisk vann.

Rekene er svært sensitive for Nitrat. Verdier over 100mg/l er skadelig. Vannverdiene må forøvrig holdes stabile.
Lokasjon
Asia » India
Forhold i akvariet for best trivsel:
Min. størrelse i cm: 60 cm
Min. størrelse i liter: 60 Liter
Temperatur: 23-23o C
PH i vannet: help 7.0 - 8.0
GH (Hardhet): help 10.0 - 24.0o dH
Endre info Endret sist: 24.02.06-21:47 av Håvard Støre Andresen