Macrobrachium cf. mirabile (Sandreke)


© Kai A. Quante
Vanskelighetsgrad
Middels
  Andre navn
  • Sand Shrimp
Engelsk:
  • Pearl Shrimp
  Bilder (5 stk)

Latinsk navn Macrobrachium cf. mirabile
Orden/Familie Orden: Decapoda
Palaemonidae Wikipedia
M. cf. mirabile har grønnaktig til brunaktig grunnfarge med irregulære hvite striper. Klørne er temmelig små, ca 1/3 av lengden på kroppen. Rostrum (hode) har en høy kam.

I naturen leverdisse rekene i brakkvann på sandbunnen i Elvedeltaer. I akvariet kommer de til sin rett med et bunnlag av finkornet og lys sand. I slike omgivelser kan man studere hvordan rekene graver seg ned. Rekene er svært sky og føler seg utilpass på et mørkt underlag. Fisk gjør også reken mer sky. Når rekene føler seg tilpass vil de være dagaktive. Rekene trives best i større grupper og kan holdes med fredelige små fisk.

M. cf. mirabile formerer seg etter den spesialiserte metoden og slipper 15-20 ferdig utviklede miniatyrreker hver 4 uke. For at rekene skal være produktive må dem ha hardt og nøytralt til svakt alkalisk vann.

Rekene er svært sensitive for Nitrat. Verdier over 100mg/l er skadelig. Vannverdiene må forøvrig holdes stabile.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Macrobrachium
Macrobrachium (Lang-armede reker) hører til en tett beslektet gruppe genuser som inkluderer Leander, Palaemonetes og Palaemon som alle er velkjente dyr hos salvannsakvarister. Macrobrachium lever i elver og finnes over hele verden. Det er faktisk så mange arter at det er nærmest umulig å identifisere alle. Over 100 arter er beskrevet og mange arter er sannsynligvis fortsatt ikke oppdaget ennå. Mange av disse rekene ser svært like ut selv om de kommer fra forskjellige kontinent. I tillegg til de små artene finnes det også temmelig store reker med en kroppslengde på 20-30cm. Dette er ettertraktede delikatesser for lokalbefolkningen i de aktuelle områdene. Disse rekene er ekte ferskvannsreker og må ikke holdes i hverken brakt, salt eller hardt vann. Noen av de store artene lever i mineralfattig vann i Brazil på samme steder som Discus og andre mykvannsarter av fisk. Macrobrachium formerer seg med både den primitive og den spessialiserte modusen. Den mest velkjente i akvariesammenheng er Macrobrachium assamensis som formerer seg spesialisert. I akvariet bør Macrobrachium artene ha godt med gjemmeplasser. Man skal være obs på at de kan ta fisk med de lange klørne sine. De kan også selv falle offer for store ciclider eller annen grådig fisk. De store artene bør ha 100-200liter til rådighet.
Maks. størrelse 4.5 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Kjønnsforskjell Hunnen er mer massiv.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Flakfór og mygglarver
Oppdrett
Minimum størrelse liter på akvariet 60 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 111)
Temperatur 23° C - 23° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 7 - 8
Hardhetsgrad på vann (GH) 10 - 24
Sist endret 24.02.06 kl 21:47 av Håvard Støre Andresen
111 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne dyret
Macrobrachium cf. mirabile (Sandreke) er den 56. mest populære dyret i norske akvarier

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av dette dyret

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om dyret)

Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap