Home
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Stell og krav til planter
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik © Morten Kirkevåg © Rita Aspevik
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Dette forumet tilhører følgende interessefelt: Planteakvarium
Søk
Siste innlegg
Kutte røtter ved planting, m.m?
1  

Sean Troy
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Hei!

Jeg er ny på forumet og dette blir min første post. Har en del spørsmål angående oppstart av 2 akvarier, men skal prøve å holde meg til planterelatert stoff her.
Jeg har lest og sugd til meg litervis av informasjon de siste ukene, på dette og noen andre forum. Hvis jeg likevel stiller spørsmål som er godt besvart i en annen tråd, lim gjerne inn en link. :)

Etter å ha plantet ferdig i begge karene leste jeg på Juwels sider at man bør kutte planterøtter ned til ca. 1 cm før planting.
Stemmer virkelig dette, og gjelder det alle planter? Unntak?
Bør jeg kjapt ta opp plantene igjen og klippe litt?
Jeg glemte selvfølgelig å få navn på plantene jeg kjøpte, men sving gjerne innnom bildene mine så sees det ganske lett hva jeg har.
2 typer sverdplanter bl.a.
Kan evt. editere inn navnene her senere, og oppdatere profilen min.

Har jeg plantet de 2 forskjellige "gresstypene" for tett? Kan de med fordel fikles HELT fra hverandre og settes litt spredt for å etterhvert få et fint teppe på deler av sandbunnen?

Har oppfattet at "klor" ikke påvirker pH (Frank Angell; du har en enorm tålmodighet som gidder å skrive svar på de gjentatte feilopplysningene som florerer her!) - men har kloringen noe dårlig innvirkning på plantene?

Har aquasafe noen innvirkning på plantene?

Angående belysning;

Har lest at ett av rørene i armaturet bør være sterkere. Hvilket?
Ser man forskjell i lysskjær på "blått" og "rødt" lysrør? Har dette med styrke eller stråling, hvilket skal stå hvor, og hva gjør de for plantene/fiskene?

Stemmer det at dioder fint kan stå på hele natten uten å sjenere planter og fisk?
Vil en diode som lyser inn fra baksiden irritere fiskene? (I forhold til ovenfra og ned. ) Det siste var vel litt utenom tråden, men håper det går bra...

(Sist endret 12.03.2008 kl. 22:51 av Sean Troy )
 
Postet 12.03.2008 kl. 22:41
[Rapportér innlegg]
2  

Sean Troy
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Hei meg selv!

Ang. belysning:

Har lest meg frem til at jeg bør ha kombinasjonen "High-Lite Day" & "High-Lite Nature" eller "day" & "color" i lysarmaturet mitt. Det står et "day"-rør bakerst, men på røret i front er bokstavene slitt bort. Alt jeg ser er at det er et High Lite på 54W.
Regner med at det da er et "color" eller "nature", men siden jeg fikk med en eske av typen High Lite Marine med et "nature"-rør inni lurer jeg litt på om det kan være marin-røret som står i armaturet... :-s
Som jeg jo har funnet ut er beregnet for saltvannsakvarium sammen med High Lite "Blue". Jaja...jeg finner vel ut av det med litt mer surfing.

Hvis "day"-røret står riktig, bakerst, så betyr det altså at det sterkeste lysrøret står der plantene skal vokse seg store langs bakgrunnen.

Hilsen meg selv!

:-P

(Sist endret 13.03.2008 kl. 01:53 av Sean Troy )
 
Postet 13.03.2008 kl. 01:48
[Rapportér innlegg]
3  

Sterud
Medlem male.gif
Fra: Hamar
Jeg lurer også på det med plante røttene, så flott vist noen svarer:P

*BUMP*

 
Postet 13.03.2008 kl. 02:00
[Rapportér innlegg]
4  

TrudeHell
Medlem female.gif
Fra: Klepp
For kutting/kniping av røtter, kan du kanskje finne noe nyttig i denne tråden

Angående belysning kan du se her.

For øvrig anbefaler jeg deg et søk på sidene angående "kutting røtter" og "belysning" (Øverst til venstre i "søk i alt innhold", så finner du nok en god del.

Lykke til!

Give a man a fish, and he'll eat for a day. Give a fish a man, and he'll eat for weeks! - Takayuki Ikkaku
 
Postet 13.03.2008 kl. 07:22
[Rapportér innlegg]
5  

Tante Astrid
Medlem female.gif
Fra: Kristiansund
Kan ikke svare på alt, men kan ihvertfall ta det jeg tror jeg vet noe om ;)

Selv så pleier jeg å trimme røttene til ca 3 cm lengde før jeg planter de, eller ved eventuell flytting. Hvis du allerede har plantet de så la de bare stå. Det eneste som kan skje er at noen røtter kan råtne nedi bunnlaget, men hvis dette var nyinnkjøpte planter så hadde de vel neppe så stort rotnett uansett.

Når det gjelder hvordan de forskjellige plantene bør plantes så står det litt på enkelte planter i basen. Noen planter finner du mer inngående beskrevet i disse artiklene.

Har du fisk i karene så bør du unngå klor. De er lite begeistret for det kan du si. Jeg tror ikke at planter er så veldig ømfintlig for klor uten at jeg skal si det helt bastant. Det er nemlig ikke uvanlig at det brukes mildt klorvann for å fjerne enkelte alger på planter. Selvfølgelig utenfor akvariet og med skikkelig god gjennomskylling etterpå.

Når det gjelder aquasafe og planter så har jeg heller ikke lest noe negativt. Det eneste er at hvis flytende gjødsel tilsettes samtidig så kan aquasafen redusere virkningen av gjødselen. Dette har jeg lest et sted uten at jeg kan dokumentere påstanden på annet vis. Er jo ikke verre enn at en gjødsler på andre dager enn når en har vannskift.

Lys er jeg ingen ekspert på så det området overlater jeg til andre å svare på :)

 
Postet 13.03.2008 kl. 18:11
[Rapportér innlegg]
6 Kalk, ikke klor!

Sean Troy
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Helt utrolig skrivefeil av meg!

Jeg mente selvfølgelig kalking, så da må du svare igjen Tante Astrid! ;-)
Glem kloringen - hahaha - har lest så mye om pH, gH, kH og dH og kalk og så videre..ble en blings.

Tusen takk for svar så langt!
Jeg har oppdatert meg selv litt ved å lese linkene deres.

 
Postet 13.03.2008 kl. 20:09
[Rapportér innlegg]
7  

Tante Astrid
Medlem female.gif
Fra: Kristiansund
Om du trenger å bruke kalk for å øke gh kommer an på hvilken gh du har i vannet i utgangspunktet, hvilke planter du har, og hvilke fisk du ønsker å holde.

Mange planter trives fint ved lav gh mens enkelte ønsker seg litt hardere vann. Det er nesten slik at du bør velge planter ut fra hvilke fisk du skal holde siden disse også har forskjellige trivselsnivå når det gjelder hardhet på vannet. Jeg synes kanskje det er enda viktigere å holde fisken under riktige forhold ;)

Trivselsonen når det gjelder gh finner du i basene for både fisk og planter.

 
Postet 13.03.2008 kl. 22:29
[Rapportér innlegg]
(Det er ikke mva og toll ved bestilling av bøker fra utlandet)