Home
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Stell og krav til planter
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Ian Fuller © Morten Kirkevåg © Bjarne Sætrang
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Dette forumet tilhører følgende interessefelt: Planteakvarium
Søk
Siste innlegg
Co2 tabletter
1  

Tosan06
Medlem male.gif
Fra: Asker
Har forsøkt å finne litt info her inne om co2 tabletter,noen er veldig negative til dette,men finnes det faktisk noen tabletter som funker?
noen som har hatt positiv virkning av å bruke det,og hva het de tablettene?
:-)

 
Postet 05.01.2011 kl. 19:26
[Rapportér innlegg]
2  

Hans Martin Stølen
Medlem male.gif
Fra: Randaberg
Prøvde CO2-tabletter for 6-7 år siden. Synes å huske systemet var av merke Sera, det var i alle fall lignende system og reaktor, ble kjøpt i butikk i Stavanger og forsvant senere fra sortimentet der. For at tablettene skulle fungere best mulig brukte jeg denne reaktoren i gjennomsiktig plast (viser på bildet i linken). Fantes i flere størrelser, den jeg brukte skulle passe til 160-literen min. Tablettene ble så sluppet nedi reaktoren etter produsentens anvisninger, der bruste de seg opp og CO2'en la seg som en boble øverst i reaktoren og forsvant/ble oppløst i løpet av noen timer. Tablettene var forholdsvis dyre og systemet krevde flere tabletter i uka for at det skulle fungere. De inneholdt også plantenæring, blant annet jern, for å sikre plantene rett tilskudd av sporstoffer.

I tillegg monterte jeg flere lysrør i karet for å få nok lys til at CO2'en kunne utnyttes optimalt. Det snakkes om at 0,5w lys per liter vann er ideelt, gjerne mer. Selv kjører jeg 0,75w per liter i 160-literen. Lyset står på 11 timer i døgnet. Bruker lysrør tilpasset akvariebruk, de er på mellom 4000-6000Kelvin, avhengig av hvor de står i karet.

Resultatet etter å ha brukt systemet rundt 3 måneder var at plantene vokste tilnærmet som før. Jeg kunne i alle fall ikke se økt plantevekst, heller ikke at de ble sunnere og frodigere i den perioden jeg testet ut systemet. Tablettene skilte ut en slags hvit gugge som dannet en hinne på overflaten i karet. Mitt inntrykk, i alle fall når det gjaldt de tablettene, var at det fungerte dårlig og var alt for dyrt i bruk.

Senere prøvde jeg DIY-metoden med gjær, sukker og vann, vannfilter og tilføring av CO2-gassen direkte i et innvendig filter. Denne metoden fungerte mye bedre. Tilsatte natron (bikarbonat) for å stabilisere PH'en i karet. Plantene vokste merkbart bedre, de boblet til og med oksygen om kvelden. Etter en periode måtte jeg slutte med CO2-tilførselen, plantene vokste så kraftig at jeg måtte renske opp i plantene oftere enn jeg ønsket og hadde tid til;) Plantene i 160-literen var blitt frodige og sterke, siden har de holdt seg slik, selv uten CO2-tilførsel. Resultatet var overbevisende og jeg har fremdeles utstyret ståendes klart for å få i gang planteveksten i nye kar som settes opp. Så kan heller CO2'en kobles fra etter hvert som karene får stabilisert seg og har nok biomasse til at de holder seg.

Så med mindre det har vært en rivende utvikling i CO2-tablettenes sammensetning de siste årene vil jeg ikke anbefale dem. Blir fort dyrt å måtte kjøpe inn og tilsette tabletter hele tiden. Gjerne de fungerer bedre i mindre kar, men som sagt, mitt system ble kjøpt tilpasset størrelsen på karet mitt, allikevel fungerte det ikke. Søk heller etter informasjon om CO2-tilførsel etter DIY-metoden om du tenker økonomisk eller vurder skikkelig anlegg med gassflasker om du tenker stabilitet.

mhv Hans Martin
 
Postet 06.01.2011 kl. 02:01
[Rapportér innlegg]
3  

Tosan06
Medlem male.gif
Fra: Asker
takk for svar,får nok invistere i et skikkelig anlegg:-)

 
Postet 06.01.2011 kl. 16:44
[Rapportér innlegg]
(Det er ikke mva og toll ved bestilling av bøker fra utlandet)