Home
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Personlige akvarietråder
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen © david gabrielsen © Kai A. Quante
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
NB! En tråd i dette forumet kan bare opprettes fra din profil.
Søk
Siste innlegg
Svampens akvarietråd
Sider: 1 2 3 4 »
1  

Siljus
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Klikk på bilde for større versjon
Da var tiden inne for å lage en egen akvarietråd her.

For å ta litt om meg først, så kan jeg si at jeg er en ivrig og fersk akvaristjente bosatt i Trondheim. Er 24 år, og har tidligere kun hatt 3 kampfisker.
De siste årene har lysten for et akvarium økt og økt, og tilslutt fant jeg ut at jeg måtte bare ha et. Så jeg gikk til innkjøp av et 110liters Juwel akvarium med møbel.
Kjøpte det brukt, så der fulgte det med fisker av ymse slag. Ildbuk, platy, siamesiske algeetere, gullbarbe. De tre første artene ble omplassert.

Etter et lite uhell med noen endlers, som viste seg at ikke gikk sammen med ildbuk, ble de to gjenlevende endlersene omplassert.
Etter ildbuken og siameserne ble omplassert, kom det en gullbarbe til i hus, med planer om en fin liten gruppe. Kom også en gruppe kardinaltetra som skulle oppgraderes til stim etterhvert, og en gruppe guppy. To ancistrus sp ble også anskaffet.

Så kan si at jeg hadde en uheldig start, når det i tillegg ble påvist ganske høyt nitrittnivå i vannet! Begynte øyeblikkelig med vannbytter, så første dagen (12 august, for 3 dager siden) ble det byttet 50%, og tilsatt 10 ml Sera Nitrivec. Dag nr 2 og 3 ble det byttet 25-30%, og tilsatt 10 ml nitrivec pr dag.
Etter det neste vannbyttet, så skal jeg ta med en vannprøve til å en dyrebutikk for å få testet både PH, hardhet, nitritt og nitrat.

Under nitrittangrepet mistet jeg desverre 4 kardinaler, og 3 guppier.
Hadde også en PH-sjekk, som var helt greit til nesten alle, unntatt kardinalene.

Så kardinaltetra tror jeg nok det ikke blir flere av på en stund, men har store planer om å få opp antallet guppier, og gullbarber når karet blir "friskmeldt". En liten flokk med sandsnegler ankommer også snart, ikke lenge etter plantene som ble bestilt ankommer.

Tidligere Svampen
 
Postet 16.08.2012 kl. 02:14
[Rapportér innlegg]
2  

Truls O. Bjørhei
Medlem male.gif
Fra: Rælingen
Hei og gratulerer med nytt karr og en større inngangsport til en herlig hobby.

Et lite tips: Kardinalneon er ganske avhengig av et veldig godt innkjørt karr. Har lest flere steder at de ikke bør settes inn i karr som har gått minde enn et års tid med stabile vannverdier. Ellers er det jo masse fin stimfisk som er mindre sart enn det. Det var lurt å bytte bort ildbuk. Den er ikke regnet for å være spesielt enkel i selskapsakvarier. :)
I forhold til guppy kan det lønne seg å sjekke det private markedet. Ofte har de gode stammer som overgår det butikkene kan skilte med. Nu som det nærmer seg høst vil jeg også tro den lokale akvarieforeningen din snart har storauksjon. Da kan det være masse flott fisk/planter å få for en billig penge.

Lykke til videre så lenge!

http://akvaforum.no/forum.cfm?thread_id=59191
 
Postet 16.08.2012 kl. 11:26
[Rapportér innlegg]
3  

Sissimor
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Oi, dette ble en litt brokete start ja...

Kardinaler og levendefødere passer som du nå har erfart ikke sammen, sidene de vil ha veldig forskjellig vanntype. Vil anbefale deg å kjøpe deg dråpetester for ph, gh (siden denne bør økes for guppy), nh4 (ammoniakk) , no2 (nitritt) og no3 (nitrat). De beste testene er fra JBL, og kjøpes rimelig hos Aquamanias eller Webzoo (nettbutikker).

Hadde jeg vært hjemme, så skulle jeg tilbudt deg filtergrums, men håper du får det til alikevel.

Lykke til :D

Har våte drømmer
 
Postet 16.08.2012 kl. 11:33
[Rapportér innlegg]
4  

Siljus
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Tusen takk for svar! :)

Har hatt en bratt læringskurve siste dagene, og har nå innsett nøyaktig hvor viktig ordentlig innkjøring er.

Var redd for at det var sykdom i karet, når kardinalene falt fra en etter en. Men etter litt lesing her inne, så var det nok mange faktorer som spilte inn. At karet ikke var innkjørt, PH-verdien var for høy, nitrittforgiftning osv.

Testet nitrittnivået med Prodac dråpetest (lite igjen, så skal handle inn ny nitritt- og nitrat-test i dag), og da var nivået på 0.2 mg/l før dagens vannbytte. Så det er på vei ned, med daglige vannbytter og fôring hver andre/tredje dag.

Sissimor, dråpetest for PH og no2 har jeg, skal kjøpe for no3 i dag, og skal bestille de andre du snakker om i dag :) Tusen takk!
Og kardinalene blir nok å vente på seg til et nytt kar kommer opp.
Takk for tilbudet, men tror (og håper) at det begynner å gå seg til nå!

Takk for tips, Truls!
Det blir nok noen andre stimfisker istedet for kardinal ja, så skal se litt rundt på dyrebutikken hva som kan passe i karet mitt :)
Ja, den ildbuken (når den først ble identifisert) syntes jeg fryktelig synd på. Så den flyttet så fort som mulig, sammen med siameserne.
Ang guppy, så har jeg tittet rundt på det private markedet, så det blir nok etterhvert.

Men i første omgang er første prioritet å få karet ferdig innkjørt med nogenlunde stabile verdier! ;)

Tidligere Svampen
 
Postet 16.08.2012 kl. 18:03
[Rapportér innlegg]
5  

Grapejuice
Medlem female.gif
Fra: Rana
Tungt med litt oppoverbakkestart men blir nok veldig spennende når du finner deg en stimfisk du liker! ;) Selv har jeg også et 110 literskar som jeg leter etter stimfisk til! Tror nok du har lettere for å få tak i neddi trondheim, kontra "bøgda" her hehe :P Er det små stimfisk eller noe med litt størrelse på du ønsker?

 
Postet 16.08.2012 kl. 18:13
[Rapportér innlegg]
6  

Siljus
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Klikk på bilde for større versjon
Hvilken stimfisk som flytter inn, vet jeg nok ikke enda, Grapejuice. Det er også nedprioritert litt, i forhold til å få vannverdiene stabile. :)
Men sånn i utgangspunktet så vil jeg gjerne ha en stimfisk som vil ha noe av det samme i verdier som de jeg har nå (guppy, gullbarbe og ancistrus sp).
Og ja, tror nok det er hakket enklere å få tak i noe i Trondheim enn på Rena (?) ja.

Og sånn ellers så ble det i dag innkjøpt Tetra no2-test, og Tetratest no3-test!
Tok også med en vannprøve til dyrebutikken. PH er fin, men det er nitritt i vannet enda. Hvor mye fikk jeg ikke svar på, men ifølge egen test var nivået på 0.2 mg/l.
Når jeg kom hjem, så ble jeg litt fascinert over alt innholdet i nitrat-testen (små barn, store gleder? ;) ), så måtte teste. Den testen viste 12.5 mg/l nitrat i vannet. Vil det si at nitritten er på vei bort, og nitratet overtar? *krysser fingre*

Men så har jeg enda et spm! For akvariet ble solgt med et TetraTec EX 700 utvendig pumpe som jeg kunne tenkt meg å få startet opp. Men der er det noen ringer som har blitt "tørre", og mistet de taggene den skal ha (koblingsring imellom slanger og maskin-aktig). Så er det noen som vet om og hvor man kan få kjøpt de? Har lagt med et bilde for å vise hva slags del jeg er ute etter.
Pumpen som kjøres igang nå, ble kjøpt mens jeg enda trodde det var 80 liter. Så den går akkurat, men føler den blir litt for liten.

Ellers så lever de gjenværende fiskene i beste velgående, og guppyfrøkna blir større og større for hver dag. Må få tak i flere guppier ganske snart, da kombinasjonen 1 hunn + 2 hann ikke er den beste visstnok.
Vannbytte daglig tærer litt på orken, men har ingen planer om å gi meg!

Tidligere Svampen
 
Postet 17.08.2012 kl. 04:56
[Rapportér innlegg]
7  

Siljus
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Etter utallige vannskifter og like mange liter båret fram og tilbake, er det nå fritt for nitritt i karet! Nitratet ligger stabilt, og PH'en har vært stabil fra første test.
GH har jeg ikke målt enda, men dagens tester;
Nitrat - 12,5 mg/l
PH - 7.2 (Det funker til alle artene i karet, så den bekymrer jeg meg ikke for før den begynner å vandre hit eller dit på skalaen)

Gullbarbene ble økt i dag, så nå svømmer det 8 fornøyde gullinger rundt!
Den siste guppyfrøkna døde desverre plutselig her om dagen, så nå består guppyflokken av to hanner (for øyeblikket). Den blir økt i morgen, håper jeg.

Ellers så fant jeg kraner til den utvendige pumpa på Aquamanias, så nå venter jeg på slike (pluss to vallisneria gigantea, en algekule, og en pakke med tetra Crypto). Gleder meg til å få igang utvendige pumpa!

Og ellers så kom kjæresten med en gladnyhet her om dagen; Han har blitt smittet av litersyken, og bestilte sitt første akvarium! Et 115-liters, som han får mot helga! ;)
Så det skal bli satt opp på rommet mitt, og gjett om jeg gleder meg til å kunne følge med på 3 kar. ;) Slipper å tenke på å kjøpe meg et til på en stund nå, hehe.

Etter mye fundering på oppsettet i karet, kom jeg fram til at det måtte en justering til. Så i dag begynte jeg! Litt hit? Nei, det funket ikke. Litt dit da? Njaaa, får se hvordan det blir om man setter den her. Nope, funka ikke!
Mye om og men, og jeg ble fornøyd. Plantene kom mer fram, fiskene har nå mer gjemmeplasser, OG de har fått større svømmeområde!
Så venter til to av plantene vokser seg litt større, så skal de få settes bak rota.Tidligere Svampen
 
Postet 21.08.2012 kl. 00:30
[Rapportér innlegg]
8  

Kontorstol
Medlem male.gif
Fra: Norge
Husk at et nytt filter må kjøres inn på nytt, men det kan du løse ved å bruke begge filterene sammen i 4-5 uker. :-)

Ta en titt innom min personlige tråd :-)
 
Postet 21.08.2012 kl. 14:17
[Rapportér innlegg]
9  

Siljus
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Takk for tips, Kontorstol, og det var også planen :)
Gamle pumpen skal stå å gå i noen uker etter nye blir satt opp, så skal den lille gå i kjæresten sitt kar (sammen med hans) for å gi det en kickstart :)

Ellers ble guppy-bestanden økt fra 2 til 17 i dag, så de søte små står i en bolle for å *etrartordjegaldrihuskerhvaer*, også kjent som tilvenning :p
Nå er det inntaksstopp i fiskebestanden, for guppiene øker vel antallet ganske mye etterhvert.

Tidligere Svampen
 
Postet 21.08.2012 kl. 18:45
[Rapportér innlegg]
10  

Siljus
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Klikk på bilde for større versjon
Har bestemt meg for å satse på guppy på fulltid, og skal dermed gå til anskaffelse av enda et kar som hunnene skal gå i. Vil ikke ha en haug med yngel bare for å ha yngel, for jeg vil gjerne ha kontroll på innavl og "befiskningsvekst". Blir nok også mye salg, og kommer til å bytte ut mesteparten av fiskene med jevne mellomrom, for å beholde en grei genpool uten innavl.

Ellers så har gullbarbene flyttet over i kjæresten sitt kar, etter å tatt knekken på en guppyhann, og banka opp ancistrushannen (som er i et skrekkelig dårlig humør etter det). Så for å sikre at alle fiskene skal overleve så flyttet de over, og vi følger nøye med vannverdiene, klar til vannbytte ved den minste lille forandring.

Tidligere Svampen
 
Postet 02.09.2012 kl. 06:13
[Rapportér innlegg]
11  

Siljus
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Her skjer det ikke så mye for tiden, annet enn at jeg har fått noe som ligner på penselalger på en liten kvast av en ukjent plante. Mørkla karet med fôringsnekt til fiskene til jeg fant en evnt bedre løsning, og leste meg fram til at å fjerne bladene på planten er beste måte. Så her blir det nok rett å slett å fjerne hele den lille ukjente, siden absolutt alle blader har mørk "pels" på.

Og så ser det ut til at jeg desverre må "legge ned" karet mitt for en periode, siden det blir flytting ganske snart (og med min flaks ender jeg opp på en 7kvm hybel, uten mulighet til å sette det opp). Så alt av planter (algefrie, sådan), røtter, fisk, reker og pumpe skal få gå i kjærestens kar når han har fått satt opp sitt etter flytting. Så slipper jeg å må legge ned alt helt, og kan få tak i manglende deler til utvendig pumpe innen oppstart igjen. Veldig glad for at det ikke ble innkjøp av corydoras og glødebåndstetra nå... Uvitenhet om flytting er noe ****, rett og slett!

Sånn bortsett fra det så har jeg i det minste en liten god nyhet: oppdaget 5 kirsebærreker som skal legge egg snart!


Det var fryktelig gøy, og tankene svirrer litt om hvordan gjøre oppvekstmulighetene best mulig for de kommende små.
Har et annet lite kar, som jeg vurderer å hive egg-rekene oppi. Kan det funke?
Er tidligere brukt som rekekar, og jeg brukte det som yngelkar mens guppy-yngelet var bittesmå.

Tidligere Svampen
 
Postet 09.09.2012 kl. 00:42
[Rapportér innlegg]
12  

Siljus
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Her skjer det en del! Flytting ser ut til å gå i orden, men ser ikke ut som det blir plass til enda et kar som er større enn et nanokar. Så der røyk guppy-planene, dessverre. Vil ikke ha ukontrollert avl på de, siden det er en såpass ihjelavlet art fra før. Alle guppiene flyttet derfor i dag, så karet mitt er fryktelig tomt! Et ukjent antall reker, og to bittesmå ancistrus. Trenger man å si at man ikke ser spesielt mye til fiskene?

Når flyttinga er overstått, og man begynner å komme litt i orden, så skal jeg se på diverse nanokar. Drømmen er et 25/30-liters, med litt røtter og planter, en haug med reker, og en stim Boraras Merah.
Ellers så blir planene for 110-literen en stim kileflekksrasbora, og en gruppe Corydoras Panda/Sterbai. Ombestemte meg ang glødebåndstetraen, siden kjæresten (som også skal leve med det) likte kileflekkene bedre. Og siden jeg egentlig svirret veldig mye mellom de to, så blir det da kileflekk!

Ellers så er den utvendige pumpa enda tørrlagt, så om noen har kraner til TetraTec EX 700 som de vil selge, så er det bare å sende en mail!
Algene på Ukjent Plante var visst bare på den. Ingen antydning til "pelsalger" på noen andre planter! Hurra for det!

Og så er neste punk på lista timer til lyset. Kjæresten har okkupert min, så må skaffe meg noen nye. Etter et raskt søk på CO sin nettbutikk, oppdaget jeg til min store glede at den okkuperte er derifra. Så da blir det nok et par-tre stk derifra (greit å ha reserve, til man evnt får skvist inn flere kar?), og som jeg i tillegg ikke må lære meg på nytt! Flotters ;)

Tidligere Svampen
 
Postet 13.09.2012 kl. 23:53
[Rapportér innlegg]
13  

Siljus
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Da var drømmen oppfylt; Har nemlig fått 6 nydelige Corydoras Panda i hus! *lykkedans*
De står for øyeblikket i en bolle, og skal nok stå der en god stund før de flytter til et mer permanent hjem. GJETT om jeg gleder meg til å ta bilder av nuskene! :D Ble også med 5 søte små reker, som er ganske så grønne. Yay til reker!

(Lite gledesutbrudd, bilder kommer senere)

Tidligere Svampen
 
Postet 16.09.2012 kl. 21:27
[Rapportér innlegg]
14  

Sprocket
Medlem female.gif
Fra: Nordalnd
Hei!
Hyggelig å lese på tråden din! Vil bare minne deg på om sand i bunnen av bollen til pandaene, bare sånn i tilfelle du ikke har det :)
Gleder meg til fortsettelsen!

Sprocket
 
Postet 16.09.2012 kl. 21:38
[Rapportér innlegg]
15  

Siljus
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Oh! Det tenkte jeg ikke på, før jeg heiv de ut av posen :( Får prøve en smart måte å få fiska opp litt sand fra karet å hive oppi bollen. Tusen takk for tipset, Nina!

Tidligere Svampen
 
Postet 16.09.2012 kl. 21:45
[Rapportér innlegg]
16  

Sissimor
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Coryer i en bolle? Du burde definitivt ventet til deres permanente hjem var klart...

Har våte drømmer
 
Postet 16.09.2012 kl. 22:16
[Rapportér innlegg]
17  

Siljus
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Sissimor; Det er tilvenninga av vann det er snakk om, karet er klart, vil bare ikke hive de direkte over ;)

Og med "god stund", så var det ment som i å være sikker på at ingen stryker med av forandringene

Tidligere Svampen
(Sist endret 16.09.2012 kl. 22:21 av Siljus )
 
Postet 16.09.2012 kl. 22:20
[Rapportér innlegg]
18  

Sissimor
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Åh, sånn nå... *sukker lettet*

Har våte drømmer
 
Postet 16.09.2012 kl. 23:08
[Rapportér innlegg]
19  

Siljus
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Ingen fare, Sissimor, kjøper ikke fisk jeg ikke har plass til! Det har jeg absolutt ikke samvittighet til, så :p

Et lite bilde av en av nyanskaffelsene, flyttet over i hovedkaret! Forelsket? Åjadda!

Tidligere Svampen
 
Postet 16.09.2012 kl. 23:35
[Rapportér innlegg]
20  

Siljus
Medlem female.gif
Fra: Trondheim
Pandaene ser ut til å kose seg, de er aktive, spiser, leker bulldozer, og utforsker hele karet! Har også fått inn noen flere planter (som jeg glemte igjen i bilen i går, en halvtime unna! De var heldigvis fine i dag), så begynner å bli ganske så fornøyd med det.Heiv oppi en liten malletablett i dag, og alle ble skikkelige matvrak! Så da benyttet jeg anledningen å knipset noen bilder av beboerne av Fiskebula.
Pandus og BarteSam deler brodelig på maten...


..til pandaene tok seg en rundtur..


..Og da begynte en rekefrøken å spasere over BarteSam for å komme fram til maten! (Dårlig bilde, men måtte bare ta det med)


Omnomnom!

Tidligere Svampen
 
Postet 18.09.2012 kl. 01:57
[Rapportér innlegg]
Sider: 1 2 3 4 »