Bunnfilter

Hva er ett bunnfilter?? Kjøpe eller lage selv. Gjerne en utdypende forklaring for de som gidder det
Forsøk på utdypende forklaring;)
Et bunnfilter består av en rist som er litt opphøyet fra bunnen av akvariet. Rillene er så små at ikke grusen detter gjennom (fungerer ikke godt med sand) I det ene hjørnet kommer det et stigrør opp fra bunnfilteret. Opprinnelig tilsatte man luft fra luftpumpe på en liten stuss i bunn av røret slik at luftboblene tok med seg vann på veien opp. Når vannet går opp der siver det vann ned gjennom grusen. I senere tid gikk man mer over til å bruke en powerhead for å få fart på vannet.

Med powerhead kan man la vannet gå begge veier. Den første og vanligste er som med luftpumpa at vannet trekker ned i bunnlaget. Fordelen her er at man da bruker hele bunnlaget som et stort biologisk filter. I tillegg slipper plantene kalde røtter og får næringsstoffene ned til røttene. Bakdelen er at bunnlaget med tiden kan gå tett og opprenskingsjobben dette da medfører.

Den andre måten er å la utløpet til en powerhead med forfilter eller et utvendig filter blåse vannet ned i røret slik at vannet kommer opp av bunnlaget. Siden det utvendige filteret tar seg av partikkelfiltreringen går ikke bunnlaget tett og man beholder den biologiske effekten.

Bunnfilter er fortsatt vanlig i gullfiskboller. I "vanlige" akvarier har de utvendige filtrene tatt mer og mer over.

Viser dårlig på bildet, men hvis du ser nøye klarer du se hvordan det kan se ut.
Selv var jeg mektig skreptisk til hele konseptet med bunnfilter, men valgte å gå for dette i min 63L, som jeg ha hadde tiltenkt ett leks\ oppvekstkar.
Fordelen er jo at ingen greier å svimse inn i filteret, siden det ikke er noe merkbart sug av ett slikt system.

Etter at jeg satte opp dette karet, må jeg ærlig talt si at jeg er imponert over denne måten for å filtrere vannet på, har hatt null problemer.
I mitt 63L akvarie, med ca 5mm grus, har jeg tilsammen 9 liter med bunnsubstrat. Det er ganske mye plass til bakterier som tar seg av nedbrytingen, det
Og siden det er noe mer for som går til spille i ett slikt kar, kontra ett med voksenfisk, er det jo ekstra viktig at nedbrytingen går raskt og effektivt.
Jeg personlig har stor sans for bunnfilter som konsept. Jeg hadde det i mitt første store akvarium, alt fungerte perfekt til strømmen gikk en dag... Resultatet ble en massiv forgiftning av akvariet. Så mitt råd er å gå for den løsningen hvor vannet blåses ned under grusen. Da slipper du den samme katastrofen.
jeg har nemlig ett 22 liters rekekar med en Fluval 1 pumpe. Finner igjen de fleste rekene inni der... Tror jeg må ordne dette med ett bunnfilter eller noe annet smart
Eller du kan tre en damestrømpe (har du slikt liggende?, hehe) eller feste blåfilter med strikk utenpå filterinntaket som jeg har gjort. INGEN rekebebiser i filteret)
Bunnfilter er tingen i slike småakvarier med reker. Strømpegreia krever litt mye vedlikehold i lengden.
Helt enig med Håvard her

Ett annet alternativ, er å bruke ett lite powerhead, påmontert en slik svamp.
Da slipper du at rekene ender inne i filteret, og får god filtrering, både partikkelfiltrering og biologisk filtrering
Jag har bottenfilter i alla mine kar fra 64liter till 140 och 310 och de har ikke blevet rinsed seden 2005-04-05 kun vandbyte på allt mellem 50 till 80%

Jag har det store som växtakvarium och där rinser jag växter hver og hverannen uge.

Botten filter er gott till almendlig fisk och grus/sten fra 1.5-5mm.

Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap