Home
Du er her: Forside > Akvarieforum > Oppdrett >
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Oppdrett
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Relatert fisk/plante/dyr
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Martin A. Gundersen © Kjetil L © Kjell-Vidar Kleiva
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Dette forumet tilhører følgende interessefelt: Oppdrett
Søk
Siste innlegg
Cynotilapia afra som munnruger?
Sider: 1 2 »
1  

Magnus Folkow
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
Har en afra som jeg er rimelig sikker på at munnruger. Har en flott liten "dobbelhake" og holder seg i bakkanten av akvariumet uten å spise. Jager fisk som kommer nærme, og afra hannen er forvist til andre siden av akvariumet. Er usikker på hvor lenge hun har gått nå, og lurer på om jeg kan ødelegge alt ved å putte henne i en liten boks i akvariumet for å sikre eventuelle yngel. Hadde også et problem for 10-12 dager siden da pumpen gikk tett og nitritt nivået skjøt til værs. Det ble heldigvis oppdaget i løpet av kort tid, før noen fisk strøk med, og med nødvendig "førstehjelp" sank nitritt nivået til 0 i løpet av en dag. Er det mulig at hun går med døde yngler i munnen pågrunn av dette? Hva skal jeg fore yngelen med? For øyeblikket har jeg bare en boks med "staple food for fry" å tilby. Alle svar mottas med takk. Forhåpentligvis får jeg mitt første kull i løpet av de nærmeste uker:-)

 
Postet 08.02.2007 kl. 23:45
[Rapportér innlegg]
2  

MalawiThomas
Medlem male.gif
Fra: Evje
Du skal se at det er yngel der:-). Om de har strøket med p.g.a. nitritbomben tviler jeg på uten å kunne gi 100% garanti. De ruger som regel i rundt 20-25 døgn. Du sier at det var for en 10-12 dager siden dette med nitrit skjedde og går da ut i fra at hun tygde i og med at du spør om det kan ha ødelagt yngla. Jeg pleier å fange hunnen mellom det 10ende og 14ende døgnet å setter henne i eget spyttekar. Er det en slik fødekasse du mener med boks? Kan du utdype det litt bedre? Den må ikke være for liten heller. Jeg ville uansett prøvd da du må regne med at mesteparten av yngla forsvinner vist du lar henne gå i karet. Herremåltid for andre fisk det der. Hun kommer nesten garantert til å spytte yngla i hoven eller når hun kommer oppi boksen. De pleier som regel å plukke de opp igjen i løpet av kort tid.

Du kan bare finknuse den maten du gir de andre, det går fint. Fòr bitte, bittelite annehver time de første 14 dagene.

Hold oss oppdatert hvordan det går og lykke til!

 
Postet 09.02.2007 kl. 00:26
[Rapportér innlegg]
3  

Magnus Folkow
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
Takk for svar. For å være helt ærlig er jeg litt usikker på hva jeg skal bruke. Har både en 25l og 60 l akvarium som er pakket ned som jeg kan sette opp. Blir mye enklere å fore ynglene da, enn å dele opp akvariumet nå (eller ha i en liten yngelkasse). Tenker jeg skal sette opp 60 litern og bruke en del av filteret fra hovedpumpen i pumpen i det akvariumet. Hun blir ikke å føle seg alene å stresset om jeg tar henne over i et akvarium alene da? Håper virkelig hun går med yngel og at det ikke er falsk alarm. Trodde først at hun var en hanne, da de jaget å "sloss" med hverandre. Men alt tyder på at hun går med yngel, selvom "dobbelhaken" ikke er kjempe synlig. La først merke til det da min far sa at hun var stor i munnen. Men om hun spytter yngelen i håven, forsvinner de ikke igjennom hullene? Har ikke anelse om hvor store de er. Skal poste oppdateringer om tingene går veien her.

 
Postet 09.02.2007 kl. 00:58
[Rapportér innlegg]
4  

MalawiThomas
Medlem male.gif
Fra: Evje
Da ville jeg ha satt opp 60l med som du sier noe av filteret fra hovedkaret. Ville også tatt mest mulig vann fra det også slik at ikke overgangen blir så stor. Størrelsen på yngla pleier å være mellom 6-10mm. Egga er også så store at de ikke går gjennom hoven, så det trenger du ikke å bekymre deg over. Hun vil nok bare bli glad for å komme for seg selv hvor hun kan få slappet av og konsentrere seg om barna. Da trenger hun ikke være redd for at noen andre skal ta de heller. Du må bare følge nøye med når hun har spyttet så hun ikke tar yngla selv. Har hatt flere tilfeller der jeg mått fjerne hunnen nesten med en gang etter spytting da hun er helt utsultet og er rimelig lysten på mat. Disse tilfellene er helst de første gangene de har yngel og er usikre på hva som skjer.
I tillegg til å mate minimalt annenhver time så bør du også bytte 10% vann hver dag de første 14 dager. Etter 14 dager så kan du øke fòrmengden og tiden mellom hver gang. Da kan du trappe ned på vannbytte også til hver tredje dag f.eks.

Størrelsen på skuffa(haka) er størst de første par tre dagene. Har hatt noen tilfeller der jeg har trodd at det ikke var noen igjen inni munnen, men så har det kommet ut 20-25 stk.

 
Postet 09.02.2007 kl. 08:56
[Rapportér innlegg]
5  

Magnus Folkow
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
Flott. Da settes 60 litern opp i dag, og hun flyttes over. Skal følge godt med når hun spytter. Blir nok å ta henne ut uansett hvordan hun oppfører seg. Bare redd for at hun kan spytte i løpet av en natt og gommle i seg alt før jeg har sjangse å redde de små. Men det er vel ingen garanti for det. Positive uansett hva som skjer er at jeg endelig har et par som legger egg. Av en eller anne grunn har jeg ikke fått før. Mulig jeg har vært uheldig med kjønnene på de jeg hadde (hadde ikke så mange). Fant ei flott stor auratus hoe til auratus hannen som er sjefen, men han knertet henne over natten. Så har bare måttet kjøpe små fisk nå, så de ikke blirt sett på som trussler. Så når de vokser opp blir det forhåpentligvis flere som yngler. Foresten så er hun hoa rundt 7 cm og ikke helt utvokst enda, men regner med at de fortsatt kan få yngel på den størrelsen, noe den nærmeste tia vil vise. Tusen takk for mange gode råd!

 
Postet 09.02.2007 kl. 12:22
[Rapportér innlegg]
6  

Magnus Folkow
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
Klikk på bilde for større versjon
Flyttet henne over i 60 litern nå. Måtte ommøblere hele akvariet for å få tak i henne. Hun spyttet ikke i hoven eller etterpå av hva jeg kunne se. Tok noen "formidable" bilder med mobilen. Er skikkelig usikker om hun faktisk går med yngel eller om det bare er ønsketenkning. Hun spiser i hvertfall ikke i det hele tatt.

 
Postet 09.02.2007 kl. 17:51
[Rapportér innlegg]
7 Ikke i tvil

MalawiThomas
Medlem male.gif
Fra: Evje
om at hun tygger nei:-) Gratulerer! Kan godt være du er heldig at hun er ei god mor i og med at hun ikke gjorde det. Nå er det bare å vente i spenning. Om en god uke så har du nok yngel. Er det ikke gøy? At du ikke har fått før kan være så mange ting i tillegg til det du nevner at du kan ha vært uheldig meg kjønn. Du kan jo kanskje huske tilbake og finne ut hva du har gjort denne gang i forhold til før. Uansett så er det et godt tegn på at de trives. Her er vannverdi og vannbytte viktig for malawi. Og selvfølgelig innredningen. At de har nok huler osv.

 
Postet 09.02.2007 kl. 20:46
[Rapportér innlegg]
8  

Magnus Folkow
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
Har sittet å sett på henne i flere timer nå. Prøvd å sett inni munnen hennes. I det ene øyeblikket ser jeg ingenting, men nå nettopp så jeg 6-8 bittesmåe svarte prikker inni munnen. Kan aldri tenke meg at hun har svarte prikker på tungen, og de prikkene er bakom tennene. Kan det være bittesmå øyer jeg ser her? Ynglene holder vel kansje til under tungen hennes for det meste? Hun har svømt en del fram og tilbake etter at jeg flyttet henne, og ungått det lilla av mat jeg har gitt henne.

Forskjellen fra tidligere er at jeg har kjøpt en ny stooor sirkulasjonspumpe. Hadde tidligere, men da var det snakk om ca 1000 l/t mot de 4500 l/t jeg har nå. Akvariumet er foresten 285 l. Har bare hatt afra`ene i ca 1 måned nå. Vanskelig å komme over ciklider som en ønsker her oppe i nord.

 
Postet 09.02.2007 kl. 21:25
[Rapportér innlegg]
9  

Magnus Folkow
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
Har alltid vært nøye på å holde riktige vannverdier; pH, gH, nitritt og en grei kH buffer. Huler skal det også være nok av:-) Syntes egentlig det var litt urettferdig da en kompis av meg som ikke bryr seg om disse verdiene eller skifter vann før det fordamper fikk yngel på to av fiskene. Men nå virker det som jeg får lønn for "strevet". Kjempe artig å følge med ja. Ser virkelig frem til å oppfostre egenprodusert fisk.

 
Postet 09.02.2007 kl. 21:32
[Rapportér innlegg]
10  

MalawiThomas
Medlem male.gif
Fra: Evje
Det er nok yngla du ser ja:-) Yngel kan du få uansett hva du gjør og ikke gjør med karet, men sjansen er jo mye mindre. Bare det å se hvor stor pris de setter på at du tar regelmessig vannbyter og riktig vannverdi og slikt er jo lønn i seg selv syns jeg. De gir deg så utrolig mye tilbake da. Sirkulasjon er utrolig viktig for malawi, spesielt mbunas slik som dine afra. Du kan jo selv tenke deg hvordan sirkulasjonen er ved klippekysten.

Vist man ikke er villig til å gi det dyra har krav på og trenger så bør man heller ikke ha det spør du meg.

 
Postet 09.02.2007 kl. 22:00
[Rapportér innlegg]
11  

Magnus Folkow
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
I dag stakk 2 av ynglene ansiktet fram i munnen til moren. Ser ut som de er rimelig store. Kan aldri tenke meg at hun kan ha plass til 20 slike i munnen. Det ser ut som små fisk nå, så er vel ikke lenge før hun spytter dem ut nå. Hvor lenge kan de gå uten mat etter at de har spist eggsekken sin? Skal jeg fore noe slik at det ligger mat på bunne som de kan spise, om hun eventuelt slipper de ut på natterstid?

 
Postet 10.02.2007 kl. 23:34
[Rapportér innlegg]
12  

MalawiThomas
Medlem male.gif
Fra: Evje
Klikk på bilde for større versjon
Begynn å fòre når hun har spyttet de hele gjengen eller du ser noen som svømmer rundtomkring. Når hun har spyttet så pleier de å svømme overalt så lenge de er i eget kar for seg selv sammen med moren. Trenger ikke å bekymre deg for natta. Men pass på at du gir utrolig lite mat om gangen. Maten knuser du så det blir mer eller mindre pulver. Det jeg pleier å gjøre er å helle fòr oppi lokket på forboksen og bare trykke pekefingeren nedi. Det kan kanskje virke som det er lite mat som følger med,men det er nok. Det er ikke rare magesekken inni de. og husk at det er jo ikke mer enn 2 timer til neste gang. Jeg har sovet hele natta og vært avgårde hele dager uten at de har fått mat og det går bra.
Legger med et bilde av Pseudotropheus Aurora yngelen som er tatt den første dagen da hun spyttet. Det var denne som hadde 25stk.

 
Postet 11.02.2007 kl. 00:23
[Rapportér innlegg]
13  

Magnus Folkow
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
Synes hun er egen på fisken. Slipper de ikke ut selvom de er like store som på ditt bilde:-) Foresten, har et spørsmål angående en annen malawi type. Har vært på utkikk etter Labidochromis Perlmutt slik som på dette bildet;

um.no/profile.cfm?id=13532&tab=3&image=5219[/IMG

Har funnet fisken på nett, men utifra bildet ser den jo identisk ut med acei;

=63&produktid=1168&Navn=Maller&HKatID=2

Finnes det flere typer av denne fisken?

 
Postet 14.02.2007 kl. 00:44
[Rapportér innlegg]
14  

MalawiThomas
Medlem male.gif
Fra: Evje
Hun holder nok på de for å være sikker på at det er trykt. Du skal se at det ordner seg snart;-)
Pearlmutten blir ikke så stor som acei og mindre blå selv om de kan ligne litt på hverandre. Blir ca 10 cm i akvarie. Det er ikke noe annet navn på den nei.
Har du forresten messenger? send meg en privatmld. Så kan vi diskutere litt der?

 
Postet 14.02.2007 kl. 11:32
[Rapportér innlegg]
15  

Magnus Folkow
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
Endelig spyttet hun. Det kom desverre ingen fest tall av yngel, men det hadde jeg heller ikke regnet med siden det var hennes først gang, og siden hun heller ikke er mer enn halvveis voksen. 8 yngel ble det, men to var døde, så i alt skal det svømme 6 små krabater nedi tanken. Yngelene er vel ca 0.8 cm store, og gule(?!). Overrasket over fargen da moren er svart (lilla nå, men regner med hun farger tilbake snart), men yngel skifter vel farge etterhvert som de vokser. Sluppet oppi litt mat som har sunket til bunnen. Jeg regner med de finner maten til tross for at 50 l er veldig mye plass for de. Litt redd for at de skal sette seg fast i pumpen. Men pumpen er ikke spesielt kraftig og henger høyt, og de skal vel være greie nok svømmere til å svømme unna når de nesten er 1 cm? Skal prøve å ta noen bilder av de i morgen og legge ut. Moren er foresten flyttet til hovedakvariumet, så nå skal alt ligge til rette for yngelen. Små stolt nå siden det er første gang jeg har fått yngel. Kom gjerne med tips om det er noe jeg bør gjøre/endre.

(Sist endret 19.02.2007 kl. 01:20 av Magnus Folkow )
 
Postet 19.02.2007 kl. 01:15
[Rapportér innlegg]
16 Gratulerer

MalawiThomas
Medlem male.gif
Fra: Evje
med yngel og at hun endelig spyttet. Er det ikke gøy? De er rimelig raske av seg og gode svømmere ja så du trenger nok ikke være redd for at de blir dratt inn i filteret. Forstår det sånn også at det ikke er så veldig kraftig. Husk på å mat utrolig lite annehver time. Når du tar det daglige vannbytte så pass på å få få bort matrester som blir liggende igjen på bunn. Ikke slamsug, men støvsug bunnen. Pass også på å holde vannverdiene riktig hele tiden. Gule ja! Man kan fort bli litt overrasket av farger og slikt på yngel. Har hatt noen ganger der jeg har sittet å klødd meg i hodet. Gleder osss til bilder og oppdatering underveis. Lykke til!

 
Postet 19.02.2007 kl. 10:44
[Rapportér innlegg]
17  

Magnus Folkow
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
Klikk på bilde for større versjon
Alle 6 i livet i dag. Har ikke sett de spise noe av maten jeg har sluppet i. Men de er vel ikke like vil etter mat som større malawi antar jeg. De har vel vet nok til å beite etter maten på bakken. Her er noe bilder av de. gH, og pH skal være konstante ettersom jeg skifter med vann fra stor akvariumet. Sjekker daglig nitrit verdien. Er det noe mer jeg må tenke på anngående vannverdiene?

(Sist endret 19.02.2007 kl. 11:43 av Magnus Folkow )
 
Postet 19.02.2007 kl. 11:39
[Rapportér innlegg]
18  

MalawiThomas
Medlem male.gif
Fra: Evje
Jeg ville brukt rent vann når jeg bytter. De begynner å spise snart. De kommer til å beite på bunn, så vist du forer veldig forsiktig så vil de klare å få bort alt.

 
Postet 19.02.2007 kl. 11:56
[Rapportér innlegg]
19  

Magnus Folkow
Medlem male.gif
Fra: Tromsø
Nå har de begynnt å spise. Har ikke sett det direkte, men kan se at magen er blitt mørk pga av foret, og de gjør i fra seg. Alle 6 i fin form fortsatt.

 
Postet 20.02.2007 kl. 20:13
[Rapportér innlegg]
20  

MalawiThomas
Medlem male.gif
Fra: Evje
Hyggelig å høre:-)

 
Postet 21.02.2007 kl. 00:28
[Rapportér innlegg]
Sider: 1 2 »
(Det er ikke mva og toll ved bestilling av bøker fra utlandet)