Sammensetning av fisk i ca 60l

Hei

Begynner å bli et års tid siden jeg hadde mitt første akvarie, da jeg etter et år med et 120L akvarium ble møkklei. Hadde en dårlig start helt fra akvariet ble satt opp, og i løpet av året ble det brukt ufattelig mange penger på å opprettholde det. Var vel igjennom det meste av vanlige sykdommer, "dyrebutikk"-feil og vannverdier. Etterhvert fant jeg ut at jeg endte opp med å bruke mer penger enn jeg fikk glede tilbake, og solgte karet.

Nå har jeg begynt å pusle litt med tanken på å starte opp igjen, og vurderer å ta sjansen på å prøve noe mindre. Jeg vet godt at mindre akvarier er vanskeligere med tanke på vannverdier - men plassen akvariet skal settes på denne gangen begrenser meg fra å skaffe noe større foreløpig. I tillegg blir det pes å bære bøttevis med vann opp trappen for hvert vannskifte, hehe.

Vurderer et enkelt lite akvarie, satser på maks 60L. Vil gjerne ha fisker som trives sammen, med like verdier, sand/grus, planter og bevegelse i vannet. Frister med fisker som rasbora, cory, betta splendens, otto, tetra, reker og snegler. Har også vurdert et par med Apistogramma Borellii. Vil gjerne ha en gruppe (evt et par) av en type fisk i midt- og toppsjiktet, samt en gruppe i bunn. Evt. en stim i tillegg, avhengig av hva jeg ender opp med som "hovedfisk". Er ikke interessert i et standard, fargefult selskapsakvarium med guppy og platy, har hatt mer enn nok av disse. Yngel og slikt er heller ikke viktig.

Vil gjerne ha forslag om sammensetninger av de type fiskene jeg har nevnt, og gjerne konkrete forslag til typer fisk.

Håper også at noen har forslag til spesifikke akvarier, samt hva slags grus/sand som trengs, og andre småting. Håper også at noen kan komme med tips til forhandlere i Oslo/Akerhusområdet, mer spesifikt Lillestrøm/Romerike. Har endt opp med hvitprikk og diverse sykdommer fra alt for mange dyrebutikker i området..

Setter pris på alle svar

Stine Sofie
Vurderer evt. en annen type apistogramma enn A. Borellii, bare å fyre løs med forslag
Jeg har så og si nettopp kjøpt meg ett 60 liters akvarium! Det går nå to små 2cm ancistruser oppi der (vet de kan bli litt for store etterhvert, men tenkte å gi dem bort da). Tenkte etterhvert å ha en gruppe med corydoras sterbai, har forelsket meg helt i denne arten! Ulempen er at de kostet 259 kroner ett sted jeg så dem. Fikk helt sjokk :P menmen.
Oj, det var litt av en pris.. :O

Håper fortsatt at noen kan hjelpe meg med sammensetning her.. Aner ikke hvem av de nevnte typene som vil gå godt sammen, og antall.. Har prøvd å poste dette på flere forum uten noe særlig respons.. =/
Hei slenger sammen noen individer som jeg synst er pene, å passer i små kar...

-Apistogramma atahulapa 1:2+
-Apistogramma bitaeniata 1:2+
-Apistogramma cacatuoides 1:2+
-Apistogramma eremnopyge 1:2+
-Apistogramma piauiensis 1:2+

Kopierer noe info om di

Apistogramma-artene er dvergciklider som alle hører hjemme i Sør-Amerika. Apistogramma er jordspisere og derfor avhengig av finkornet sand i akvariet.

Ap. Forekommer i hovedsak i elvesystemene Orinoco og Amazonas og kan deles i elv (riverine), bekk (creek) og uspesialisert gruppe. Elve-typen (inkl. A. meinkeni og A. uaupesi) kan ha en ustrukturert biotop med strøm/sterk strøm og lommer/groper med rolig vann og sand, alternativt sprekker i steinformasjoner. Bekke-typen (distinkt han/hunn forskjell i form og farve, inkl. A. macmasteri-gruppen) har en strukturert biotop med sandbunn, drivved og blader i rolig flytende eller ganske stillestående bekker. Uspesialisert Ap. (han/hunn forskjellig størrelse, men bare lite variasjon i farve) finnes i varierende type biotoper.

Ap. er ikke kjent etablert i større elver men holder seg til de mindre tilførselselver/bekker med begrenset vanndybde på et par m helt ned til bare få cm. Ap. trives best med helt mykt vann med ph rundt 5,5 og temp. 24-27°C men kan tilvennes andre vannkvaliteter. Lite tolerant for temp. over 30°C. Ved oppdrett er temp viktig for fordeling av hanner og hunner i kullet. Høyere temp gir flere hanner. Likevekt rundt 26°C, høyest overlevelse mellom 24-27°C. Ap. ser ut til å like seg i kolonier med samme art, dog ofte med tetra og andre arter i nærheten.


Mvh Tony
vann kvaliteten di krever, er det samme som jeg har som kran vann, derfor er d ideelt ang vannbytter å slik =)
Takk for forslag Har tittet litt rundt, og vurderer nå å starte med en 60L, og evt. skaffe en til senere som kan stå ved siden av. Har lyst på en del fisker som ikke kan gå i samme akvarium, så blir nok 2stk av den grunn. Mer spesifikt tenker jeg på:

15 stk - Paracheirodon simulans "Falsk neontetra, Blå neontetra"
15 stk - Boraras brigittae "Moskito-rasbora" / Boraras maculatus "Dvergrasbora"
1 stk - Betta splendens "Kampfisk"
2 stk - A. Borellii
8-10 stk - Cory, ikke sikker på hvilken type
8 stk - Otto
10stk - Krystallreker
x stk - Eplesnegler

Vil det gå an å fordele disse typene på to akvarier? Tenker da en stim i hvert akvarium (tetra og rasbora), en type hovedfisk i hvert akvarium (apisto og kampfisk), og to typer algeetere i hvert akvarium dersom dette er mulig med disse typene (?).

Er litt bekymret for at rasboraene kan bli spist, og at evt. torvfiltring kan være negativt for noen av de andre fiskene...

Noen som har forslag her?
Mange fine fisker der =P Der finnes jo 3 typer som blir kalt "otto" =)

Nå Har jeg selv fått tak i et vegg akvarie på 110 liter... 200x15x60...

sitter å kikker på småfisk :P Har også et nano kar med 26 kirsebær reker, å 2-300 pestsnegler :P
Piscator
....... Der finnes jo 3 typer som blir kalt "otto" =) .......

Hvor i all verden får du slikt fra?
Ved å se f.eks. på Fishbase, vil du kunne få en ide om hvor mange fisker som tilhører slekten Otocinclus....



Tror Piscator tenker på "kallenavnene" i fiskebasen her på akvaforum
Ha-ha, ja da skjønner jeg hvor dette kom fra
Men i praksis bruker mange navnet "otto" om alle fisker som tilhører slekten Otocinclus
Gode forslag Stine.
Sats på et sør amerika kar og et asia kar.

Coryer har du flere typer. Paleatus er enkle å ha, og legger egg i ett kjør til meg, i 60 literen da de var der. Er hele tiden fremme å hilser på meg og fins ikke redde. Adolfoi er en litt mer sky art til meg, men utrolig flotte da.
Som oftest er det otto affinis som er mest vanlig i handelen. En utrolig stilig og snodig fisk. Rengjør hele tiden.
Har selv sommerfuglciklider, men i en 180 liter. Utrolig flotte de også.

Lykke til og håper du har bedre lykke denne gangen.

Espen
Da lærte jeg noe nytt i dag å =) hehe...
Tusen takk Espen for svært godt svar. Ble veldig inspirert av forslaget om å dele inn i ett kar med fisk fra Sør-Amerika og ett fra Asia. Likte også Paleatus veldig godt utseendemessig, og disse virket veldig passende.

Ved å enkelt dele opp etter Sør-Amerika og Asia kom jeg fram til dette:

Sør-Amerika

15 stk - Paracheirodon simulans "Falsk neontetra, Blå neontetra"
2 stk - A. Borellii
8-12 stk - Corydoras paleatus
8 stk - Otocinclus affinis / vittatus
x stk - Eplesnelger

Asia

15 stk - Boraras brigittae "Moskito-rasbora" / Boraras maculatus "Dvergrasbora"
1 stk - Betta splendens "Kampfisk"
10stk - Krystallreker

Ble i grunn veldig fornøyd med sammensetningene, men både Cory, Otto og snegler i Sør-Amerika-karet blir nok litt for mye. Ville først droppe sneglene, men siden det fort blir veldig mye som svømmer rundt, er det kanskje like greit å droppe Otto. Vil jo at Apisto-paret skal få mest oppmerksomhet. Vil de gjenstående, Blå neontetra, A. borellii, cory paleatus og eplesnegler fungere sammen?

Asia-karet ble jeg gledelig overrasket over, da jeg håpet på å ende opp med rasbora og kampfisk i samme kar. Men hvordan vil kampfisk, rasbora og krystallreker (evt. kirsebær e.l.) fungere sammen? Vil kampfisken bli glupsk og spise opp små rasboraer og reker?


Stine Sofie
Noen som har noen mening om siste innlegg?
Vanskelig å si når jeg ikke vet størrelsen på karene, men kan da komme med noen generelle kommentarer

Sør-Amerika
Skal du holde gode vannverdier for fiskene, vil ikke eplesneglene passe inn, da de trenger noen grader GH og Ph over 7 for å holde skallet fint. Med en Ph på under 7, og den GHen folk flest har i kranvanet i Norge (som er supert til Sør-amerikansk fisk) vil eplesneglenes skall forvitre. Synes vel egentlig at ottoene kan få ha algene for seg selv

Du skal ha en god størrelse på karet om du skal ha apistogramma og cory i samme kar. Jeg har prøvd i en 110-liter, og det gikk ikke. Coryene får julig av apistoene. Det kan gå så langt at apistoene hakker ut øynene på coryene. Synd at de ikke går så greit sammen, for jeg liker begge deler. Men jeg har måttet velge, og hos meg vant coryene

Konklusjon: neontetra og otto er greit uansett. Glem eplesneglene, og velg enten apisto eller cory om ikke karet er stort (selv om det er stort gir jeg ingen garantier, men mye kan reddes ved måten karet innredes på).

Asia:
Har ikke erfaring med dverg-rasbora, men om de er så store at de ikke blir spist av kampfisken, ser jeg ingen umiddelbare problemer med de to. Det som gjør det hele vanskelig er at kampfisk er veldig personlighets-avhengige. Noen er agressive på alt som rører seg, andre er så "runde" at selv de mest tvilsomme sammensetninger går greit.

Krystallrekene går kanskje en usikker fremtidi i møte. Jeg tror egentlig at de voksne vil få være i fred, men rekeyngel og unge reker vil bli jaktet av kampfisken. Om rasboraen vil ta rekeyngel vet jeg ikke.
Er snakk om to 60L kar. Vil absolutt ikke ha noe "overbefiskede" kar, i mine øyne gjelder "less is more" i akvarier. Men vil jo også ha litt liv i karene. Som sagt har jeg lyst på et Asia-kar og et Sør-Amerika-kar. Er ganske fleksibel ang. valg av fisk så lenge det er noe som faller i smak. Er ute etter noe litt mer "spennende" enn en gruppe guppy og en ancistrus som algeeter.

Kan også være fleksibel ang. størrelser på akvarier (maks 60L) og antall. Har ikke noe hastverk, vil ha en god plan før jeg går til innkjøp av akvarie og utstyr. Har veldig lyst på en flott halfmoon kampfisk, reker og rasbora. Dette er første-prioritet. De nevnte fiskene i innlegget fra 7. des er fisker jeg har hatt lyst på i et par år. Eplesnegler er dog ikke så viktig, da jeg helst vil unngå tilsetting av GH-salt o.l. dersom det er mulig.

Kan f.eks. gjerne kjøpe et mindre akvarium, som en 10L, og ha reker i dette. Mulighetene er mange, det er bare lommeboka som kan si stopp. Og som en 17åring med jobb er det bare snakk om å ta tiden til hjelp, så løses det problemet også.

Er kun i planleggingsfasen, så jeg tar i mot alle forslag om fisk som kan gå i alt fra 1L til 60L. (Ok, litt fleip med 1L ) Vet jeg kan finne fram dette med få tastetrykk i fiskebasen, men vil ha forslag om sammensetninger med algeetere osv.
Dersom du satser på Otto i sør-amerika karet så slipper du "billig" unna mht fokus på hovedfisken din. Otto'ene er temmelig anonyme i et kar, ikke blir de store heller og de fikser biffen med algene. Lett, rett og slett.
Mo9ca
Dersom du satser på Otto i sør-amerika karet så slipper du "billig" unna mht fokus på hovedfisken din. Otto'ene er temmelig anonyme i et kar, ikke blir de store heller og de fikser biffen med algene. :) Lett, rett og slett. ;)


Kunne et par (en hann, en hunn) A. borellii og en gruppe Otto vært nok i 60L og fungert greit?
Stine Sofie Finholt
Kunne et par (en hann, en hunn) A. borellii og en gruppe Otto vært nok i 60L og fungert greit?

Ja, det kan fungere veldig greit (men mindre akvarium enn 60 liter, er ikke å anbefale).

Noen betraktninger om Apistogramma borellii:
Den kommer fra det sørlige Sør-Amerika, fra Pantanal/Mato Grosso-området i Brasil, fra Bolivia og Paraguay. I tillegg er den funnet i Corrientes-omådet i nordlige Argentina. Dette tilsier at den er tilpasset en temperatur som er noe lavere enn de fleste andre Apistogramma, bortsett fra Apistogramma trifasciata og Apistogramma commbrae som den lever sammen med. Arten er dokumentert fanget (i 1996) i vann med temperatur helt ned i 12 °C i Pantanal, og 16 °C i Corrientes. Udokumentert er den også funnet sammen med A. commbrae i under 10 °C; da lever den ikke….den overlever.
Uansett bør dette tas hensyn til: en temperatur på maks 24 °C (22 – 24) vil være optimalt for arten i akvarium, og vil bidra til et langt liv. Sesongmessige svingninger, i form av litt lavere temperaturer i deler av året, gjerne også om natten, vil jo være ”helmaks”. Bedre med litt variasjon, enn konstant for høy temperatur.
Arten lever nesten alltid i omgivelser med masse strukturer og gjemmesteder som dannes av løv/blader, trerøtter og –kvister og/eller planter. Dette bør tas hensyn til i akvarium, ellers kan hannen og hunnen av og til ha vanskeligheter med å komme overens (blir de lei trynet på hverandre hvis de sees hele tiden? ). Den er også funnet i store mengder nær vannoverflaten blant flytende vannhyasinter (Eichhornia crassipes).
Alle habitatene har liten vannbevegelse, og mye skygge. Du bruker selvsagt fin sand som bunnsubstrat.

Apistogramma borellii er en av de i utgangspunktet monogame Apistogramma-artene, så et par er fint (Ikke en hann med flere hunner).

På typisk monogamt maner, kan foreldrene dele på å passe på egg og yngel, de kan også dele yngelflokken i to, slik at mor og far har en barneflokk hver.
Hunnen graver ofte ut en hule under en rot (det hjelper ofte å lage et lite søkk i sanden med fingeren, da graver hunnen ofte ut en hule der), der åpningen er meget smal. Så smal at hannen ofte ikke kommer inn, og må spre melken sin til eggene ved å sprute den ut utenfor, og så med finnene (særlig halefinnen) vifte denne inn i hulen. Det er antatt at hunnen også hjelper til med dette ved å vifte vannet rundt inne i hulen.
Interessant er det at det er observert at i tilfeller der hunnen dør fra egg/yngel, kan hannen ta over pass av disse alene, og at han da ikler seg en fargedrakt som ligner veldig på det en hunn har når hun har egg/yngel!

Artens foreldreinstinkt ser ut til å forbedres betraktelig ved at det finnes trusler i form av annen fisk som kan være potensielle egg-/yngelrøvere.
Noen Otocinclus vil ikke fylle denne rollen.
Så selv om et 60 liters kar i utgangspunktet er litt lite, ville jeg til denne arten også satt inn for eksempel 5 (-7) stk. av en liten Nannostomus art, for eksempel Nannostomus marginatus eller Nannostomus eques(vel og merke hvis du har mye planter og andre strukturer), selv om disse ikke spiser yngel, eller for eksempel 4-5 av en liten Copella-art som for eksempel Copella nattereri: da får (særlig) hannen noen å jage litt på.

Nannostomus marginatus fra Rio Negro, Brasil:
[External Image]

Nannostomus marginatus fra Rio Shishita, Peru:
[External Image]

Copella nattereri:
[External Image]

Apistogramma borellii er ikke spesielt ømtålig for vannverdier. Den er funnet i vann med pH fra 5 til over 7 (nesten 8), og med hardhet mellom 0 og 15 grader dGH. Det er grunn til å tro at det likevel er lurt å holde den i vann med pH under 7, da noen har rapportert at det ser ut til at den er ganske ømfintlig for ammoniakk (som mange andre Apistogramma), og dette dannes ikke i pH under 7.
Noen mener også at for hardt vann hemmer utviklingen av de opptil 200 eggene, så relativt bløtt vann er nok å foretrekke for sikkerhets skyld. Men det har jo de fleste i kranen her til lands.

Det finnes veldig mange fargevarianter av arten. Og også høyden på ryggfinnen kan variere betraktelig mellom de forskjellige populasjonene. Mange spennende diskusjoner rundt klassifiseringen av disse forskjellige fargevariantene og populasjonene, om de er egne arter eller underarter etc. I noen tilfeller finnes flere fargevarianter på omtrent samme sted, og da er det ofte mindre sannsynlig at de er egne underarter. Forsøket fra enkelte på å klassifisere fargevarianten ”Opal” som en egen art, har ikke blitt akseptert i vitenskapelige kretser, da det ikke finnes sterke nok indikasjoner, som for eksempel DNA forskjeller.


Lykke til!


Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap