Home
Siste innlegg Retningslinjer
Om svar og råd i forumet. Alle bør lese!
Søk kun i forum

Søk bare i forumet Snegler/skalldyr
RSS-feed for dette forumet for dette forumet
Relatert fisk/plante/dyr
Fora:
Nybegynner Fisk Snegler/skalldyr Planter Design / Aquascaping Oppdrett Hagedam Saltvann Brakkvann Vannverdier Sykdom Fór og fóring Foto & Film Teknisk Gjør det selv Butikker og produkter Hva skjer? Personlige akvarietråder Artikkelforum Diverse Om Akvaforum Off topic - diverse
 
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen © T.K. © -mette-
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Dette forumet tilhører følgende interessefelt: Reker/Krabber, Snegler
Søk
Siste innlegg
Hvordan lager jeg det best mulig til reker
1  

dodge2
Medlem female.gif
Fra: Rogaland
Jeg har lyst å ha et eget akvarium til rekene mine, evt ha de sammen i selskapsakvariet mitt om det er mulig, men hvordan lager jeg det best mulig for de, hva krever de? jeg er litt ny innen dette her, så gh og kh, er jeg ikke inne på enda...

grus, sand?
mose?
kan de være i selskapsakvariet mitt med vanlige ferskvannsfisker som guppy, molly, sverdragerer osv
eller kan de være i et annet akvarium der jeg tenkte å ha bare danio?

er de mer jeg bør vite? har lest mye om de ulike, å har bestemt meg for å kjøpe endel av disse:

http://akvariereker.no/ds_product_info.php/products_id/409

trenger de mineralstein, blader osv som det står nevnt her? vil gjøre det riktig fra begynnelsen, så jeg slipper å miste noen av de :)

Rekekaret 100 liter, selskapsakvariumet 720 liter :D :D
 
Postet 28.02.2010 kl. 18:36
[Rapportér innlegg]
2 Min erfaring

Silly Lilly
Inaktiv bruker
Ville overhodet ikke hatt de med voksne levendefødere som molly, platy eller guppy - de spiser til og med voksne reker, om enn bit for bit. Danio har jeg ingen erfaring med selv, så der kan jeg ikke gi deg noen råd.

Mine kirsebærreker har gått fra å være en liten koloni på ca. 15 stk. i oktober til ca. 450 i dag. Disse går i et yngelkar hvor jeg fra tid til annen har hatt levendeføder (guppy og platy) til disse har født. Det har gått greit fordi rekene har hatt mange gjemmesteder som de kan søke ly i. Så har jeg flyttet yngelet bort fra tanken når de har vært sånn ca. 1 cm. lange.

Rekene mine ser ut til å trives på vanlig grus og med lite strøm i karet. Har en rot i karet, samt flyteplanter som f.eks. pistia. De stortrives på rota og i røttene til pistiaen. Som for gir jeg tetra wafer mix fra tid til annen, dette ser ut til å være snadder nr. 1 hos oss. Har ikke mineralstein i mitt kar, men har lurt på å få tak i selv - det er greit for sikre at rekene får i seg det de trenger for å danne og bytte skall når de vokser.
Når det gjelder vannverdier, så anbefaler jeg å lese litt på akvarieskolen her i AF. Generelt sett så er det viktig å unngå å putte reker i før filteret er godt innkjørt, siden reker er spesielt ømfintlige for dette. Det er også viktig å ha riktig filter, et som er rekesikkert. Har sett noen montere filtersvamp utpå filterinntaket for å hindre de å komme til.


Uansett hvilken rekeart du lander på så går du en flott tid i møte - reker er artige å se på og holde - masse lykke til!

 
Postet 28.02.2010 kl. 18:51
[Rapportér innlegg]
3  

dodge2
Medlem female.gif
Fra: Rogaland
Tusen takk for svar, jeg har nå funnet en art jeg ønsker å forsøke, å den ble stor, så den kan nok ikke spises av fisken da, håper jeg, det er denne:

http://akvariereker.no/ds_product_info.php/cPath/56/products_id/315

har sendt de mail, å sjekket om de har de inne nå, håper dette er reker og ikke kreps da, siden de skriver det her, så jeg ikke gjør noe ulovlig. Men da kan de i det minste ikke spises opp, eller forsvinne inn i filteret :D
så da er det litt enklere for en nybegynner :)
filteret mitt er skikkelig innkjørt, for det stod med fisk i når jeg kjøpte det, så det er iorden, men så nevner du akvarieskolen, den hørtes flott ut for meg, siden jeg spør dere i senk her, hvor finner jeg den????

Rekekaret 100 liter, selskapsakvariumet 720 liter :D :D
(Sist endret 01.03.2010 kl. 20:01 av Nils Vollstad )
 
Postet 28.02.2010 kl. 20:22
[Rapportér innlegg]
4 Akvarieskolen

Silly Lilly
Inaktiv bruker
er en artikkelsamling om ting som er nyttige å vite som nybegynner. Du finner den i menyen, under Artikler -> Akvarieskolen. Eller du kan trykke på denne lenken.

 
Postet 01.03.2010 kl. 09:01
[Rapportér innlegg]
5  

dodge2
Medlem female.gif
Fra: Rogaland
Tusen takk :D begynner å lære meg til å finne frem her inne nå, finnes jo mengder med tips, er bare å finne frem :)

Rekekaret 100 liter, selskapsakvariumet 720 liter :D :D
 
Postet 01.03.2010 kl. 10:13
[Rapportér innlegg]
6  

jonasb
Medlem male.gif
Fra: Oslo
Jeg har akkurat fått opp intressen for å kjøre et rekekar selv og har gjort litt research:)

Sånn som jeg har forstått og allerede blir nevnt lenger opp er at reker er kresne på vannverdier, derfor er det viktig å kjøre inn karet ordentlig og se at man har riktig pH, en optimal pH for red bee og black bee skal vel være rundt 6-7 om jeg ikke husker feil, men aldri under 6!

Jeg har grus i mitt akvarium, mange sverger til såkalte shrimp soils eller fertisoil, men jeg har ikke tenk å bytte riktig enda ihvertfall..
Det som er viktig for rekene er bunnareal, disse holder seg stort sett på bakken. En god idé er å legge inn røtter for disse inneholder noen stoffer som rekene liker og trenger, så du ser de ofte går å "høster" inn på røttene.
De er også veldig glad i mose! Javamose feks er å anbefale. Du kan gjerne lage en moseplen eller binde mose til røttene dine, dette er helt optimalt hvis du har planer om å få yngel, da det finnes flere mikroorganismer som rekeyngelet lever på de første dagene sine. Det er disse dagene som er kritiske for yngelet og mange finner ikke mat og dør, men har du nok mose og røtter så er du ganske berget:)

Med fordel kan du tilsette microorganismer i form av pulver, dette øker sjansen dine for yngel betraktelig. Mineralstein eller mineralpulver er også nødvendig for de bygger skallet sitt av mineraler og derfor trenger de dette for å vokse!

Ang foring så spiser de det meste, kan bruke alt fra flere grønnsaker, til fiskefor eller tørkede blader. De er ikke kresne og spiser det meste, men det er viktig å ikke overfore dem. Skal du mate med fiskemat kan du mate sånn hver 3. dag eller noe, skal du samtidig ha fisker så kan du ta hver dag til hver andre dag men da i veldig små mengder! Forer du med andre ting som grønnsaker så er det viktig å ta dette ut etter et par timer i vannet hvis ikke rekene har spist det opp. Catappa blader kan også anbefales da det er utrolig populært for både reker og yngler, samtidig som det er har en desinfiserende effekt mot sopp og sykdommer.

Rekene liker heller ikke at det er for vamt, så kontroller temperaturen din at den ikke er for høy. Det står mer om vannverdier og temperaturer på akvariereker.no sine sider, men du kan også med fordel sjekke ut "Velkommen til Rekehjørnet" -gruppen på facebook som ble opprettet av rekeentuasiasten Tommy Tran, han er også å finne på dette forumet, samt det svenske forumet redbee.se som også er informativt.

Jeg har en fisk som heter Boraras Briggitae i mitt kar, denne fisken er liten og rekevennlig og vil ikke plage rekene dine. Andre arter av Boraras familien kan også være aktuelle, den jeg har er den minste av disse.
Ellers er jo et rekekar uten fisk også veldig dekorativt :)

Mitt kar står nå med bare 3 reker og en stim med fisk og godgjør seg. Jeg har festet en del mose på røttene mine og venter på at dette skal gro seg til. Har også mye mose og netting liggende som jeg skal lage en moseplen av.
Samtidig er det på vei i posten mineralpulver, microorganismepulver samt at jeg har tenkt å kjøpe Aquadrakon Black vannforbedrer fra akvariereker.no. Denne senker pH litt da den inneholder en slags torv eller lignende.
Når alt er på plass og karet har fått grodd seg til litt mer, da skal jeg sjekke pH osv og finjustere til jeg får det optimale rekekaret.

 
Postet 01.03.2010 kl. 12:33
[Rapportér innlegg]
7  

dodge2
Medlem female.gif
Fra: Rogaland
WOW!!! Tusen tusen takk for alle tipsene, har meldt meg inn i gruppen nå, å lest det jeg kan komme over, venter på svar fra flere dyrebutikker nå, om de kan få tak i for meg, å da får karet tid til å gå seg til enda mer :)

dette er spennende :D

Rekekaret 100 liter, selskapsakvariumet 720 liter :D :D
 
Postet 02.03.2010 kl. 15:12
[Rapportér innlegg]
8  

jonasb
Medlem male.gif
Fra: Oslo
pH burde ligge mellom 6-7.3
temperatur burde aldri være mer enn 25-26 i karet på max.

 
Postet 03.03.2010 kl. 11:32
[Rapportér innlegg]
9  

Stine Sofie
Medlem female.gif
Fra: Lillestrøm
sitat av jonasb:
pH burde ligge mellom 6-7.3
temperatur burde aldri være mer enn 25-26 i karet på max.


Jaha, og hvor har du fått dette med temp fra? Rekearter er også forskjellige, med ulike krav. F.eks. mine Bl Tigerreker skal ha 26-28 C. Andre rekearter skal helst ha temp nede i 22 C. PH varierer også.

Har du noen gang tenkt over hvor gammelt vann er?
 
Postet 03.03.2010 kl. 12:08
[Rapportér innlegg]
10  

jonasb
Medlem male.gif
Fra: Oslo
sitat av Stine Sofie:
sitat av jonasb:
pH burde ligge mellom 6-7.3
temperatur burde aldri være mer enn 25-26 i karet på max.


Jaha, og hvor har du fått dette med temp fra? Rekearter er også forskjellige, med ulike krav. F.eks. mine Bl Tigerreker skal ha 26-28 C. Andre rekearter skal helst ha temp nede i 22 C. PH varierer også.


Den rekearten han tenkte på var Red Bee, Black Bee og Snowwhite. Det refererer han til tidligere i tråden.

De verdiene har jeg fått vite at av en svensk oppdretter med nick Räkmackan, som du finner på redbee.se. Mitt inntrykk er at hun har god greie på hva hun driver med.

Men du har helt rett krav til temperatur og vannverdier er forskjellig fra art til art :)

 
Postet 05.03.2010 kl. 15:00
[Rapportér innlegg]
11  

dodge2
Medlem female.gif
Fra: Rogaland
va med kh og gh dere, det står det ingenting om?? Hva skal rekene ha der??

jeg har testet akvariumet mitt nå, å her er resultatene:

klor: ok

ph: 6.4-6.8

kh: 0 d-3 d

kh: 0d-4d

no2: ok

no3: ok

hvordan ser dette ut??greit??

tror jeg skal sjekk ut de fiskene jeg også, skal inn i fiskebasen å se nå, bil gjerne ha de sammen med noen som ikke skader eller spiser rekeungene :)

lurer litt i tanken på å ta de over til 100 literen heller??? kanskje det er greiere?

Rekekaret 100 liter, selskapsakvariumet 720 liter :D :D
 
Postet 10.03.2010 kl. 17:50
[Rapportér innlegg]
12  

dodge2
Medlem female.gif
Fra: Rogaland
har eikeblader samme funksjon som catappablader?? jeg har bestilt endel eikeblader i den tro ser dere :/ var det lurt?

Rekekaret 100 liter, selskapsakvariumet 720 liter :D :D
 
Postet 10.03.2010 kl. 17:52
[Rapportér innlegg]
13  

dodge2
Medlem female.gif
Fra: Rogaland
Hva med nettingen som de bruker til å lage moseplen av, er dette vanlig hønsenetting?? vil ikke det avgi farlige stoffer?? jeg har mengder av det så om det er det så er jeg reddet :)

Rekekaret 100 liter, selskapsakvariumet 720 liter :D :D
 
Postet 10.03.2010 kl. 18:08
[Rapportér innlegg]
14  

Tommy Tran
Medlem male.gif
Fra: Stavanger
Klikk på bilde for større versjon
Hei!

Rakmackan er en mann. :P Han heter Janne og er rekeguru i Sverige. Du kan se han på youtube klippet her.

Han er han som diskuterer med Johnny Wong på 2:48 på link:

http://www.youtube.com/user/Jannerakmackan


Han har masse peiling og har bl.a King kong og red ruby reken som er en mutant reke av red bee/black bee reken.

100 literen er bedre å bruke.. Og eikeblader er ok å bruke men meste optimalt er å bruke katappa blader da disse er best for reker.

Angående hønsenetting for å ha mosevegg kan disse IKKE brukes da de ruster, kjøp noe av plast med sugekopper. Disse kan kjøpes på Ebay.

"Velkommen til rekehjørnet" facebookgruppa for rekeinteresserte, meld deg inn!
(Sist endret 13.03.2010 kl. 22:42 av Tommy Tran )
 
Postet 13.03.2010 kl. 22:37
[Rapportér innlegg]
15  

dodge2
Medlem female.gif
Fra: Rogaland
Oj så flotte bilder, håper de trives hos meg også :D tusen takk for gode tips !!!

Rekekaret 100 liter, selskapsakvariumet 720 liter :D :D
 
Postet 14.03.2010 kl. 17:53
[Rapportér innlegg]
(Det er ikke mva og toll ved bestilling av bøker fra utlandet)