Nybegynnerhjelp!

Hei!

Jeg vurderer kjøpe meg et akvarium, men er litt usikker på hvor vanskelig det egentlig er å ha et akvarium?

Når jeg leser om innkjøring av akvarium osv, virker det så fryktelig komplisert!
Er det fryktelig komplisert å ha fisk?

Man må vel ta prøver av verdier i vannet, skifte ut vannet (hvordan gjør man det?), skrape vekk alger osv.

Får man tak i alt man trenger i dyrebutikken?

Og så tenkte jeg på størrelse da. Kanskje minst 60 liter, men maks 120 liter.

Hvilken størrelse er best for en nybegynner?

Er litt usikker på om jeg vil ha fisk eller en Eremittkreps også.

Hvilke fisker anbefaler dere meg?
Så på Thomasciklide (eller hva det heter), og synes den var fin.
Titta litt på fisker som er lette å ha.

Jeg er helt blank på dette området jeg, og det virker som om veldig mye av et å ha fisk og akvarium er veldig kjemibasert (hvis jeg kan bruke det ordet? :P).

Håper på noen svar!
Tror det lureste er at du starter med å lese artiklene som ligger på denne siden. Spesielt om "oppstarts av akvarium", "vannverdier" og "akvarium for fiskenes skyld?"
denne siden kan du søke opp fisk du ønsker deg og lese om dem.
Hei du.
Du har begynt i riktig ende iallefall. Du registrerer deg på akvaforum FØR du kjøper fisk og gjør alle nybegynnerfeilene.. Nå kan du forebygge mye.
Det virker overveldende hvis du begynner rett på vannkjemi men det er slettes ikke så komplisert som det virker.

Hva størrelse angår, hvis vi kan ta det først, er det lurest for deg som ikke har hatt akvarie før å starte med det største du kan ha. Du nevnte 120 liter. Det er mye lettere å holde jevne vannverdier jo større akvariet er.

Det som er aller viktigst er innkjøring, og her går de aller fleste nybegynnere i fella med å kjøpe for mye fisk før filteret har opparbeidet seg de gode bakteriene som uskadeliggjør den giftige nitritten. (Been there, done that.) Du finner artikler om innkjøring øverst under Artikler-akvarieskolen.

Eremittkreps har jeg ingen erfaring med men anbefaler deg å kjøpe hardfør, lettholdt fisk i første omgang.

Du finner alt du trenger i dyrebutikken men vær obs på rådene du får, for de henger ikke alltid på greip. De vil også prøve å prakke på deg akvariesalt og Aquasafe og det er iallefall to ting du ikke trenger å bruke pengene dine på.

Kjøp deg vanntester for nitritt og ph i første omgang, og to-tre nye bøtter som du kun bruker til akvarievann. Hevert for lettere vannbytte får du kjøpt i dyrebutikken.

Gratulerer med god start på flott hobby! Vi er mange som ikke leste nok før vi kom igang, og da blir det litt masete til å begynne med. Innkjøring er ikke så vrient som det høres ut, er man tålmodig og venter lenge nok med å sette inn fisk, blir det bare moro.

Når det gjelder eremittkreps, er det en art til salgs hos akvariereker.no som lever i brakkvann, det er ikke noe for en nybegynner tror jeg, ellers er "krepsen" egentlig en krabbe som stort sett lever på land. Skalldyr generelt setter pris på akvarier som har gått seg ordentlig til, så det lønner seg å starte enkelt. Og da er 120 liter absolutt ikke for mye...

Når det gjelder fisk, er det så mye fint å velge i at det ikke er lett å komme med anbefaling. Alle har sine yndlinger, for meg som har plantedilla og borevann er levendefødere helt topp for eksempel. Vannet du kan tilby har litt å si, det enkleste i starten er å velge fisk som vil trives i det du får i akvariet uten tilsetninger, for å si det sånn. Forsøker etter beste evne å holde igjen på impulskjøp, tar med lapp hjem og leser om fisken hvis jeg ikke er sikker. Surt å måtte gå tilbake fordi man falt for en fisk som skal ha helt andre forhold enn dem du har fra før! Uansett, en utrolig morsom hobby når man tar seg tid til å lære litt først!
Hei igjen!

Takk for svar!

Så et akvarium i butikken idag, tror det var 120 liter (prøvde å regne ut sånn ca utifra målene, men skal høre om det stemmer).

Så satser på den størrelsen ca.

Skal lese litt ja, og det er kanskje lurt å skaffe seg en bok også.

Leste artikkelen om innkjøring, men det gikk for det meste over hodet på meg. Får lese det et par ganger til og se om jeg forstår det bedre.

Hvordan passer disse fiskene sammen?:

Alfaro cultratus (knivfisk)

Anomalochromis thomasi (Thomas Ciklide)

Blå danio, Perledanio

Glødelysdanio

Xiphophorus nezahualcoyotl

Hadde jeg vært deg så hadde jeg gått opp enda en størrelse, kanskje opp til rundt 200 l. Mye lettere å handskes med spør du meg.
Testutstyr må du også få deg straks du kjøper akvarie. Husk da på å kjøpe dråpetester til PH,NO2,NO3 og NH4. Da er du godt forberedt.
Et tips til slutt; det kan lønne seg å sette opp ei handleliste og deretter sammeligne totalprisen i butikken med hva det vil koste deg i en nettbutikk. Her kan det være en god del å spare(ved kjøp i nettbutikk).
elwaro
Hadde jeg vært deg så hadde jeg gått opp enda en størrelse, kanskje opp til rundt 200 l. Mye lettere å handskes med spør du meg. Testutstyr må du også få deg straks du kjøper akvarie. Husk da på å kjøpe dråpetester til PH,NO2,NO3 og NH4. Da er du godt forberedt. Et tips til slutt; det kan lønne seg å sette opp ei handleliste og deretter sammeligne totalprisen i butikken med hva det vil koste deg i en nettbutikk. Her kan det være en god del å spare(ved kjøp i nettbutikk).

Takk for tips!
Vurderer et 180 liter faktisk. Men vi får se hva det blir til.
Hvor får man kjøpt PH,NO2,NO3 og NH4 dråpetester?
disse får du kjøpt på div. nettbutikker. Jeg handler på webzoo , aquamanias og akvariereker. det kommer litt ann på hva jeg trenger.

Når det gjelder dråpetester så kjøper jeg av merke JBL.
Akvafisk
[QUOTE=elwaro]Hadde jeg vært deg så hadde jeg gått opp enda en størrelse, kanskje opp til rundt 200 l. Mye lettere å handskes med spør du meg. Testutstyr må du også få deg straks du kjøper akvarie. Husk da på å kjøpe dråpetester til PH,NO2,NO3 og NH4. Da er du godt forberedt. Et tips til slutt; det kan lønne seg å sette opp ei handleliste og deretter sammeligne totalprisen i butikken med hva det vil koste deg i en nettbutikk. Her kan det være en god del å spare(ved kjøp i nettbutikk).

Takk for tips!
Vurderer et 180 liter faktisk. Men vi får se hva det blir til.
Hvor får man kjøpt PH,NO2,NO3 og NH4 dråpetester?
Dråpetester selges vel de fleste steder vil jeg tro. Selv kjøper jeg mine via Webzoo.net.
Ok!

Skal notere meg nettsidene.

Hva med fiskeartene jeg nevnte, noen som har noe å si ang. det?
Valgte vel egentlig stort sett utifra vanskelighetsgrad og utseende.
Jeg tok en rask titt på fiskene du nevnte, og ser man utelukkende på pH og GH så vil det kanskje bli vanskelig å kombinere glødelysdanioen med resten siden de liker såpass bløtt vann (0-10 dH) i motsettning til resten. Særlig Xiphophorus nezahualcoyotl (10-30dh) vil være vanskelig

Nesten alle fiskene er stimfisker, noe som ikke er så lurt. Det blir fort veldig rotete om man skal ha flere uliker stimer i et akvarie, og det nytter ikke å ha noen få av hver type heller, siden de ulike artene ikke vil stime sammen. Så var jeg deg så ville jeg valgt bare en av disse og hatte en god stim på 10 eller flere.
Jeg kjenner ikke til noen av de fiskene du hadde på listen din, så der får andre komme med innspill. Men om du er veldig sjarmert av danio så har jeg hatt sebrafisk (Danio rerio) selv når jeg var fersk, og anbefaler dem gjerne. Spesielt og godt synlig mønster og de leker nesten hver morgen når lyset kommer på. Nå har jeg kobbertetra og er veldig fornøyd med dem. De er både fargerike og stimer helt greit.

Ciklider er heller ikke kjent for å være fredelige av seg, særlig om de har egg å passe på, så det kan være en utfordring som nybegynner. Men så lenge du er innstilt på at det kan skape litt problemer så vil jeg ikek si "nei! Dårlig idé!" heller

Du har heller ikke noen utpregede bunnfisker, så der er det jo mulig å finne noe trivelig noe. F.eks L-maller, her er det et utall forskjellige å velge i, både den vanlige Ancistrus sp. oppdrettsvariant, og store fisker, små, rare farger, dyre billige og kresne, kort sagt noe for et hvert akvarie. Corydoras er også en veldig populær bunnfisk, med et utall arter å velge mellom. Corydoras er en stimfisk, men holder seg på bunnenså de vil ikek "gå i veien" for en vanlig stimfisk. Selv er jeg svak for Kuhli-åler som bunnfisk, en sjarmerende krabat som sjeldent går i veien for andre fisker, bør også holdes som stim.


Når man setter opp et akvarie så er det vanlig å velge fisk slik at man fyller alle sjiktene i akvariet. Mange har da en bunnfisk, en stimfisk og en "hovedfisk"/par av en større art.
En klassisk oppsetning jeg har anbefalt flere nybegynnere er med ancistrus sp. på bunnen, gjerne et par så kan det hende du får egg et gurami-par (så kan du få lek der også) siden de oppfyller alles drømmer om fargerik fisk med litt størrelse, og en mindre stimfisk (utvalget av stimefisk er stort).


Søk litt rundt på forumet, søk som "stimfisk" "hovedfisk" "bunnfisk" og ander slike generelle ord vil gi deg et oppkomme av tråder hvor folk har diskutert hvilke fisker som egner seg i hvilke oppsett.
På profilen til hver fiskeart finner du også en fane med "akvarievenner" hvor det står hvilke fisker andre har sammen med arten, noe som kan gi deg flere idéer. Men ikke sluk alle sammensetninger rått, sjekk at de skal ha noen lunde samme vann og har plasskravene i orden.
siande
Jeg tok en rask titt på fiskene du nevnte, og ser man utelukkende på pH og GH så vil det kanskje bli vanskelig å kombinere glødelysdanioen med resten siden de liker såpass bløtt vann (0-10 dH) i motsettning til resten. Særlig Xiphophorus nezahualcoyotl (10-30dh) vil være vanskelig Nesten alle fiskene er stimfisker, noe som ikke er så lurt. Det blir fort veldig rotete om man skal ha flere uliker stimer i et akvarie, og det nytter ikke å ha noen få av hver type heller, siden de ulike artene ikke vil stime sammen. Så var jeg deg så ville jeg valgt bare en av disse og hatte en god stim på 10 eller flere. Jeg kjenner ikke til noen av de fiskene du hadde på listen din, så der får andre komme med innspill. Men om du er veldig sjarmert av danio så har jeg hatt sebrafisk (Danio rerio) selv når jeg var fersk, og anbefaler dem gjerne. Spesielt og godt synlig mønster og de leker nesten hver morgen når lyset kommer på. Nå har jeg kobbertetra og er veldig fornøyd med dem. De er både fargerike og stimer helt greit. Ciklider er heller ikke kjent for å være fredelige av seg, særlig om de har egg å passe på, så det kan være en utfordring som nybegynner. Men så lenge du er innstilt på at det kan skape litt problemer så vil jeg ikek si "nei! Dårlig idé!" heller:) Du har heller ikke noen utpregede bunnfisker, så der er det jo mulig å finne noe trivelig noe. F.eks L-maller, her er det et utall forskjellige å velge i, både den vanlige Ancistrus sp. oppdrettsvariant, og store fisker, små, rare farger, dyre billige og kresne, kort sagt noe for et hvert akvarie. Corydoras er også en veldig populær bunnfisk, med et utall arter å velge mellom. Corydoras er en stimfisk, men holder seg på bunnenså de vil ikek "gå i veien" for en vanlig stimfisk. Selv er jeg svak for Kuhli-åler som bunnfisk, en sjarmerende krabat som sjeldent går i veien for andre fisker, bør også holdes som stim. Når man setter opp et akvarie så er det vanlig å velge fisk slik at man fyller alle sjiktene i akvariet. Mange har da en bunnfisk, en stimfisk og en "hovedfisk"/par av en større art. En klassisk oppsetning jeg har anbefalt flere nybegynnere er med ancistrus sp. på bunnen, gjerne et par så kan det hende du får egg:) et gurami-par (så kan du få lek der også) siden de oppfyller alles drømmer om fargerik fisk med litt størrelse, og en mindre stimfisk (utvalget av stimefisk er stort). Søk litt rundt på forumet, søk som "stimfisk" "hovedfisk" "bunnfisk" og ander slike generelle ord vil gi deg et oppkomme av tråder hvor folk har diskutert hvilke fisker som egner seg i hvilke oppsett. På profilen til hver fiskeart finner du også en fane med "akvarievenner" hvor det står hvilke fisker andre har sammen med arten, noe som kan gi deg flere idéer. Men ikke sluk alle sammensetninger rått, sjekk at de skal ha noen lunde samme vann og har plasskravene i orden.


Tusen takk for utfyllende svar!
Tok til meg alt av det du skrev, og skal nå søke littegranne på forumet her.
Forhåpentligvis kommer jeg frem til en fiskeliste der alle fiskene passer godt sammen med tanke på hva de krever av verdier i vannet og plassering i akvariet.
Hehe, jeg evner ikke å fatte meg i korthet...
Om du får tak i vanntester rimelig raskt så kan det være lurt å sjekke hvilke vannverdier du har i karet naturlig, og velge fisk deretter. Da slipper du å måtte bruke tilsettninger for å regulere vannverdiene helt i starten mens du tar dine første skritt som akvarist.

Du får ha lykke til


siande
Hehe, jeg evner ikke å fatte meg i korthet... Om du får tak i vanntester rimelig raskt så kan det være lurt å sjekke hvilke vannverdier du har i karet naturlig, og velge fisk deretter. Da slipper du å måtte bruke tilsettninger for å regulere vannverdiene helt i starten mens du tar dine første skritt som akvarist. Du får ha lykke til:)

Takk!

Det er bare bra at du skriver mye. Utfyllende svar er kjempeålreit
OK, har ikke fått tak i akvarium enda, men er i utgangspunktet på jakt etter 180litersakvarium. Kan måle verdier etterhvert og velge fisk deretter, men jeg må innrømme at jeg har falt litt for Blå danio!
Akvafisk
Kan måle verdier etterhvert og velge fisk deretter, men jeg må innrømme at jeg har falt litt for Blå danio! :)


Vannverdiene som Blå danio krever passer veldig godt med hva de aller fleste har i kranene sine her i Norge. Norge er, takk og lov, et veldig greit land å holde fisk i, det brukes relativt lite klor i vannet, det er bløtt (lav dh) og pH ligger som oftest rundt 7 et sted. Men det finnes unntak, så det er lurt å sjekke. De lokale vannverkene pleier å legge ut info om "sitt" vann på sidene sine, eller kunne gi opplysninger om det hvis du spør. Men om du uansett skal få deg vanntester så er det ikke så mye å stresse med

Skulle det bli vanskelig å få tak i blå danio så har du også blå peru-tetra, (også en fisk jeg har siklet etter), de er temmelig like både av utseende og krav til vannet. Det finnes også en Blå Tetra, men den har jeg aldri sett i butikk, så den er kanskje noe vrien å få tak i.


Hva med dette som et startoppsett da:
15 Blå danio
2 (hann og hunn) Thomasiciklider
1-2 Ancistrus sp. oppdrettsvariant

Da har du forsåvidt plass til litt mer fisk om du har et godt filter i et 180liters kar, selv om det ikke er nødvendig, fisk trives ofte godt med litt god plass. Om du ender opp med et mindre kar (120 liter du nevnte tidligere) så vil dette fortsatt fungere, kanskje noen færre danioer, jeg har 15 tetra av omtrent den størrelsen i min 160liter og synes det er litt trangt.

Alger er ikke et uvanlig problem for nystartede akvarier, de er ofte litt i ubalanse og som fersk akvarist gjorde ihvertfall jeg endel blundere på for og vannbytter som ikke akkurat var positive for algebekjempelse. Ancistrus er ofte en særdeles flink algeeter og svært hardføre, så de er en god fisk å starte med.
siande
[QUOTE=Akvafisk]Kan måle verdier etterhvert og velge fisk deretter, men jeg må innrømme at jeg har falt litt for Blå danio! :)


Vannverdiene som Blå danio krever passer veldig godt med hva de aller fleste har i kranene sine her i Norge. Norge er, takk og lov, et veldig greit land å holde fisk i, det brukes relativt lite klor i vannet, det er bløtt (lav dh) og pH ligger som oftest rundt 7 et sted. Men det finnes unntak, så det er lurt å sjekke. De lokale vannverkene pleier å legge ut info om "sitt" vann på sidene sine, eller kunne gi opplysninger om det hvis du spør. Men om du uansett skal få deg vanntester så er det ikke så mye å stresse med

Skulle det bli vanskelig å få tak i blå danio så har du også blå peru-tetra, (også en fisk jeg har siklet etter), de er temmelig like både av utseende og krav til vannet. Det finnes også en Blå Tetra, men den har jeg aldri sett i butikk, så den er kanskje noe vrien å få tak i.


Hva med dette som et startoppsett da:
15 Blå danio
2 (hann og hunn) Thomasiciklider
1-2 Ancistrus sp. oppdrettsvariant

Da har du forsåvidt plass til litt mer fisk om du har et godt filter i et 180liters kar, selv om det ikke er nødvendig, fisk trives ofte godt med litt god plass. Om du ender opp med et mindre kar (120 liter du nevnte tidligere) så vil dette fortsatt fungere, kanskje noen færre danioer, jeg har 15 tetra av omtrent den størrelsen i min 160liter og synes det er litt trangt.

Alger er ikke et uvanlig problem for nystartede akvarier, de er ofte litt i ubalanse og som fersk akvarist gjorde ihvertfall jeg endel blundere på for og vannbytter som ikke akkurat var positive for algebekjempelse. Ancistrus er ofte en særdeles flink algeeter og svært hardføre, så de er en god fisk å starte med.


Takk for godt forslag!
Ser ut som de har nogenlunde like behov disse fiskeartene du nevnte.
Så var det bare å finne planter som passer inn da, og en riktig sand til mallene.
Må vel ha snegler også?

Gleder meg til å komme igang!
Angående snegler. Da må du passe på å ha heldekkende topp på akvariet istedet for dekkglass med foringshjørner...De kan krype ut av akvariet nemlig, skjedde hos meg i en 26 liter jeg hadde en gang. Var ikke store hullet.
Planter: er i all hovedsak bare å utfolde seg. Prøv å få tak i noen hurtigvoksende planter nå i starten som kan suge til seg overskuddsnæring, selv har jeg Hygrophila corymbosa og hornblad fordi de vokser fort, cabomba er vist også et populært valg. Men det finnes mye annet å velge i. Og skulle det ikke bli helt perfekt ved første forsøk så er det bare å ominrede litt etterhvert, det er en av de store gledene for meg
Slå dem opp i plantebasen, der står det mye rart. Det er mange her som selger plantepakker på rubrikk, det er ofte mye billigere enn å kjøpe på butikken, og du får gjerne mange ulike arter i samme slengen. På sikt er det lurt å lære seg litt om plantenæring og slikt hvis du vil ha et flott og frodig akvarie, men i oppstarten har de fleste mer enn nok å tenke på, og det er ikke et must for å få det pent.

Sand: den billigste sanden, som svært mange bruker siden den passende nok også er pen er Biltema. De har flere varianter, pass på at du får den groveste varianten, uten olivin. Spør du om sand til akvarium så vet de som oftest hva det er du vil ha.
En annen populær sand er råda-sand, som selges på dyrebutikker. En od del dyrere, men den skal ha en veldig pen farge
mange dyrebutikker vil gjerne selge deg grus, men sand er best for plantene. Svært mange fisk trives ikke med grus, men alle trives med sand, så det er like greit å bruke sand med en gang.
Sand har en tendens til å pakke seg for tett, slik at gasslommer og annet ufint kan bygge seg opp, så det er en god idé å få seg sandsnegler. Men vite at har du først fått noen så kommer det til å bli tonnevis av dem etterhvert, de formerer seg fortere den du aner.
Takk for gode tips ang. snegler og planter!

I begynnelsen vil jeg nok ha det relativt åpent i akvariet, så får vi se om lysten til å ha det frodig melder seg.

Etter hva jeg leste, skulle fiskeartene jeg vil ha ha det nogenlunde åpent, ikke så rikt beplantet. Bortsett fra mallene som gjerne vil ha skjulesteder.

Tenkte å gi dem noen huler og planter

Hva gjør jeg hvis det blir for mange snegler i akvariet?
får du for mange snegler så forer du for mye. ut over det, vel mange sangsnegler er fint for sanden
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap