Home
Avansert søk Gå til forum for planter Plantegalleriet

 
Endre info Gå til forum for Andre fisker Finn akvarier med denne planten Legg til i bokmerkene dine
 
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen © Morten Kirkevåg © Johnny Jensen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Utskriftsvennlig versjon

Cryptocoryne usteriana

Linda Widente
© Linda Widente (3 bilder)
Rita Aspevik Linda Widente
Beskrevet: Engler, 1905
Taksonomisk beskrivelse: n/a
Familie: Araceae (Myrkonglefamilien)
Orden: Alismatales
Type:
  • Rosettplante
Vanskelighetsgrad: Middels
Middels
Vekst: Middels
Middels
Høyde: - 120 cm
Bredde: - cm
Beskrivelse av alle planter med genus 'Cryptocoryne': Cryptocoryne er en gruppe enfrøbladete planter som lever i vann, og som består av mer enn 60 arter. Artsbestemmelse er komplisert, ofte er man avhengig av blomstring for å skille mellom dem. De finnes i tropiske land som India, Indonesia, Malaysia, New Guinea og Sri Lanka. Habitatene varierer fra langsomt- til rasktstrømmende vann i bekker og elver, via små pytter som dannes nær bekkefar i regntiden til sumper og myrer.

De fleste av artene er amfibiske, noen få finnes kun i undervanns-form, men alle vil tilpasse seg et liv under vann. Nesten alle artene kan rammes av den beryktede "Cryptocoryne-syken", der bladene smelter helt ned som følge av flyttesjokk, endringer i vannkjemi, lys eller temperatur. Er rota frisk og forholdene stabile, vil den kunne ta seg opp igjen, og bladene vokser tilbake i løpet av et par-tre uker.

Når Cryptocoryne først er etablert, er det hardføre, vakre planter som får stå i fred for plantespisere.
Beskrivelse som gjelder kun denne arten: I 2001 er fire litt ulike planter kjent som Cryptocoryne usteriana.

- Først planten som ble funnet av Josef Bogner i Guimaras (Philippines) i 1983 (Bogner 1644). Den er vanlig i Europa. De hammerslåtte bladene er smalere enn på de tre andre variantene, rundt 5 cm brede. Undersiden av bladene kan ha lilla nyanser. Blomsten er dypt gul med brune kanter.
- Den andre, en plante fra Russland, sendt til Nederland av Alexei Bednii. Det sies at planten vokser i Wladiwostok, der den ble plantet av en sjømann. Bladene er lysegrønne på begge sider og kan være opptil 10 cm brede. Blomsten ligner Bogner-varianten men er dobbelt så stor.
- Den tredje, en plante funnet nær Cebu av Claus Christensen (Tropica DK). Under dyrking vil bladene bli mindre hammerslått, og utvikle brunlige blader med mer eller mindre rød underside. 8 cm brede blader . Brunlig blomst.
- Den fjerde ble funnet av Morco i Guimaras (Philippines) og er jevnlig sendt til Europa. Bladene har mørk grønn/brunlig overside og for det meste mørk rød underside, 8 cm brede blader. Blomsten er brunlig.

Alle fire er gode akvarieplanter, og formeres ved utløpere. Den er ikke så ofte i handelen i Norge.
Lokasjon
Asia » Filippinene
Forhold i akvariet for best trivsel:
Plassering i akvariet: Bak
Lyskrav: Middels
Middels
Temperatur: 20-28o C
PH i vannet: help 6.0 - 8.0
GH (Hardhet): help 0.0 - 20.0o dH
Endre info Endret sist: 09.03.11-15:06 av Rita A