Cryptocoryne usteriana


© Linda Widente
Vanskelighetsgrad
Middels
Vekst:
3
  Bilder (3 stk)

Latinsk navn Cryptocoryne usteriana (Engler, 1905)
Orden/Familie Orden: Alismatales
Araceae (Myrkonglefamilien) Wikipedia
I 2001 er fire litt ulike planter kjent som Cryptocoryne usteriana.

- Først planten som ble funnet av Josef Bogner i Guimaras (Philippines) i 1983 (Bogner 1644). Den er vanlig i Europa. De hammerslåtte bladene er smalere enn på de tre andre variantene, rundt 5 cm brede. Undersiden av bladene kan ha lilla nyanser. Blomsten er dypt gul med brune kanter.
- Den andre, en plante fra Russland, sendt til Nederland av Alexei Bednii. Det sies at planten vokser i Wladiwostok, der den ble plantet av en sjømann. Bladene er lysegrønne på begge sider og kan være opptil 10 cm brede. Blomsten ligner Bogner-varianten men er dobbelt så stor.
- Den tredje, en plante funnet nær Cebu av Claus Christensen (Tropica DK). Under dyrking vil bladene bli mindre hammerslått, og utvikle brunlige blader med mer eller mindre rød underside. 8 cm brede blader . Brunlig blomst.
- Den fjerde ble funnet av Morco i Guimaras (Philippines) og er jevnlig sendt til Europa. Bladene har mørk grønn/brunlig overside og for det meste mørk rød underside, 8 cm brede blader. Blomsten er brunlig.

Alle fire er gode akvarieplanter, og formeres ved utløpere. Den er ikke så ofte i handelen i Norge.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Cryptocoryne
Cryptocoryne er en gruppe enfrøbladete planter som lever i vann, og som består av mer enn 60 arter. Artsbestemmelse er komplisert, ofte er man avhengig av blomstring for å skille mellom dem. De finnes i tropiske land som India, Indonesia, Malaysia, New Guinea og Sri Lanka. Habitatene varierer fra langsomt- til rasktstrømmende vann i bekker og elver, via små pytter som dannes nær bekkefar i regntiden til sumper og myrer. De fleste av artene er amfibiske, noen få finnes kun i undervanns-form, men alle vil tilpasse seg et liv under vann. Nesten alle artene kan rammes av den beryktede "Cryptocoryne-syken", der bladene smelter helt ned som følge av flyttesjokk, endringer i vannkjemi, lys eller temperatur. Er rota frisk og forholdene stabile, vil den kunne ta seg opp igjen, og bladene vokser tilbake i løpet av et par-tre uker. Når Cryptocoryne først er etablert, er det hardføre, vakre planter som får stå i fred for plantespisere.
Bredde/høyde

cm - 120cm
cm - cm
Lyskrav
Temperatur 20° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6 - 8
Hardhetsgrad på vann (GH) 0 - 20
Plassering: Bak
Sist endret 09.03.11 kl 15:06 av Rita A
372 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne planten

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne planten

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om planten)

Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap