Home
Avansert søk Gå til forum for planter Plantegalleriet

 
Endre info Finn akvarier med denne planten Legg til i bokmerkene dine
 
Tilfeldig bekjentskap
© Astrid Westad © -mette- © Linn-Therese Nilsen
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Utskriftsvennlig versjon

Utricularia gibba

Blærerot

Linda Widente
© Linda Widente (4 bilder)
Linda Widente Linda Widente Linda Widente
Beskrevet:  
Taksonomisk beskrivelse: n/a
Type:
  • Flyteplante
  • Stengelplante
Engelsk populærnavn: Humped bladderworth
Vanskelighetsgrad: Lett
Lett
Vekst: Veldig fort
Veldig fort
Høyde: 10 - 15 cm
Bredde: 10 - 15 cm
Beskrivelse av alle planter med genus 'Utricularia': Blærerot (Utricularia betyr ‘liten flaske’) er en planteslekt i blærerotfamilien. Slekten har flere arter og fanger mindre insekter som et viktig næringtilskudd. Finnes helst i næringsfattige og ofte sure vann, gjerne i myrtjern, og kan finnes i forsurete innsjøer.

Små vannlevende dyr blir fanget av blærer på bladflikene. Blærene har et undertrykk, og har minket sitt opprinnelig volum med ca. 40% når planten (blæren) er fangstklar. Hver blære har tynne hår rundt åpningen og når disse berøres reagerer planten ved å åpne en klaff som holder undertrykk i blæren. Undertrykket i blæren slippes, noe som medfører at smådyret suges inn sammen med vann, og blir oppløst til næring for planten. Blærerot klarer seg uten næringstilskuddet smådyrene gir, som særlig er nitrogen og fosfor.
Beskrivelse som gjelder kun denne arten: Dvergblæreroten Utricularia gibba er en kosmopolittisk kjøttetende plante som forekommer i mange varmere strøk i sumper og på bredden av tjern. I motsetning til de fleste andre av arten har den ikke bladvekst av betydning. Av svært begrenset interesse for planteakvarister da den fort filtrer seg sammen i tette matter rundt andre planter og villig slår seg ned i mose og "gress". Flittig og nitid luking er eneste kjente tiltak for å bli kvitt planten som trives under veldig varierende forhold, og selv en bitteliten bit er nok til at den overlever.

Kjøttetende betyr nok for denne planten at den lever av mikroorganismer, blærestørrelsen tatt i betraktning vil den neppe utgjøre noen trussel for yngel.

Råd om bekjemping: http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/general-aquarium-plants-discussions/64296-utricularia-gibba-how-get-rid.html
Lokasjon
Sør-Amerika
Sentral-Amerika (Mellom-Amerika)
Nord-Amerika
Europa
Afrika
Asia
Oseania
Forhold i akvariet for best trivsel:
Plassering i akvariet:
Lyskrav: Veldig fort
Veldig fort
Veldig lite lys til Veldig mye lys
Temperatur: 16-28o C
PH i vannet: help 6.0 - 7.0
GH (Hardhet): help 0.0 - 30.0o dH
Endre info Endret sist: 06.08.12-20:40 av Rita A