Utricularia gibba (Blærerot)


© Linda Widente
Vanskelighetsgrad
Lett
Vekst:
5
  Andre navn
Engelsk:
  • Humped bladderworth
  Bilder (4 stk)

Latinsk navn Utricularia gibba
Orden/Familie Orden: Wikipedia
Dvergblæreroten Utricularia gibba er en kosmopolittisk kjøttetende plante som forekommer i mange varmere strøk i sumper og på bredden av tjern. I motsetning til de fleste andre av arten har den ikke bladvekst av betydning. Av svært begrenset interesse for planteakvarister da den fort filtrer seg sammen i tette matter rundt andre planter og villig slår seg ned i mose og "gress". Flittig og nitid luking er eneste kjente tiltak for å bli kvitt planten som trives under veldig varierende forhold, og selv en bitteliten bit er nok til at den overlever.

Kjøttetende betyr nok for denne planten at den lever av mikroorganismer, blærestørrelsen tatt i betraktning vil den neppe utgjøre noen trussel for yngel.

Råd om bekjemping: http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/general-aquarium-plants-discussions/64296-utricularia-gibba-how-get-rid.html
Informasjon som gjelder alle arter i genus Utricularia
Blærerot (Utricularia betyr ‘liten flaske’) er en planteslekt i blærerotfamilien. Slekten har flere arter og fanger mindre insekter som et viktig næringtilskudd. Finnes helst i næringsfattige og ofte sure vann, gjerne i myrtjern, og kan finnes i forsurete innsjøer. Små vannlevende dyr blir fanget av blærer på bladflikene. Blærene har et undertrykk, og har minket sitt opprinnelig volum med ca. 40% når planten (blæren) er fangstklar. Hver blære har tynne hår rundt åpningen og når disse berøres reagerer planten ved å åpne en klaff som holder undertrykk i blæren. Undertrykket i blæren slippes, noe som medfører at smådyret suges inn sammen med vann, og blir oppløst til næring for planten. Blærerot klarer seg uten næringstilskuddet smådyrene gir, som særlig er nitrogen og fosfor.
Bredde/høyde

10cm - 15cm
10cm - 15cm
Lyskrav
Temperatur 16° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6 - 7
Hardhetsgrad på vann (GH) 0 - 30
Plassering:
Sist endret 06.08.12 kl 20:40 av Rita A

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne planten

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om planten)

Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap