Home
Avansert søk L-nummer Fiskegalleriet Akvariefisk Topp 100
 
Endre info Gå til forum for Ciklider Finn akvarier med denne fisken Legg til i bokmerkene dine
Andre har fisken sammen med
10 siste relaterte forumtråder
 
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang © Rita Aspevik © Kai A. Quante
Tilfeldig akvarium
Akvaforum p� Facebook

Informasjon om Akvaforum og veien videre!

Ett nytt og oppdatert Akvaforum er under utvikling og vil bli lansert i løpet av en måned eller to. Vi jobber mot en foreløpig releasedate 1. mars 2022. Det vil bli mange nyheter og økt sikkerhet, og vi satser på at aktiviteten her vil ta seg opp når det blir enklere å bruke sidene på mobil!

Følg oss gjerne på Facebook for oppdatert informasjon, og les mer i forumet

Vi håper også dere vil støtte oss økonomisk i arbeidet, enten med plussmedlemskap eller direkte støtte via Vipps (Vipps nr 605339)

Håper også at zoobransjen vil stille opp og støtte oss mer på veien videre!

Lukk

Utskriftsvennlig versjon

Pterophyllum scalare

Vanlig akvariefisk

Scalare

-mette-
© -mette- (36 bilder)
Andreas Bjørvik -mette- Britt Brynildsen Marius Solberg
Beskrevet: Lichtenstein, 1823
Taksonomisk beskrivelse: n/a
Familie: Cichlidae (Ciklider)
Orden: Perciformes (Piggfinnefisker)
Engelsk populærnavn: Freshwater angelfish
Tidligere/andre navn: Skalare
Ferskvann, brakkvann help
eller saltvann:
Ferskvann
Stimfisk eller bør være i grupper? Nei
NAF Oppdrettsvalør:
[info]
SØLV
Vanskelighetsgrad: Ganske lett
Ganske lett
Maks. størrelse: 16.0 cm
Kjønnsforskjell: Vanskelig å skille kjønn.Hannen har et noe spissere befruktningsorgan enn hunnen, men dette kan kun sees under lek.
Fór og fóring: Omnivore help

Kjøtteter. Spiser smått levende- og fryst fôr, men også tørrfôr. Elsker røde mygglarver! Bør ikke holdes med små fisker som neontetra eller div. yngel, da disse kan og vil bli spist av scalarene - før eller siden. 
Foretrukket sjikt i akvariet: help Midtsjikt
Beskrivelse av alle fisker med genus 'Pterophyllum': Genusen hører under ciklider, og inneholder 3 arter; P. leopoldi, P. scalare og P. altum.
Beskrivelse som gjelder kun denne arten: En nydelig, elegant og populær akvariefisk.
Den er relativt fredelig og er et flott innslag i de fleste selskapsakvarier med litt størrelse, men vil beskytte sitt revir i leksperioder.

Holdes i grupper eller små stimer som unge. Når de blir kjønnsmodne vil de stort sett etablere par, siden de gjerne leker i selskapskar og er lette å få til oppdrett på. Paret vil forsvare sitt revir med stor iherdighet. Da er det best at akvariet er enten veldig stort slik at de andre scalarene kan komme seg langt nok unna, eller de tiloversblevne scalarene flyttes for å unngå for mye slåssing.

Scalarer er langsomme svømmere og bør ikke holdes i kar med for sterk vanngjennomstrømning, dette mistrives de med. Deres flate og høyreiste kroppsform gjør at de da må bruke mye tid og energi på å holde seg i rett posisjon i vannet, og de får aldri hvile ettersom de da blir tatt av strømmen om de slapper av.

De trives best i godt beplantede kar, grustype har ingenting å si da de yngler på glatte flater (sverdblad, store glatte stener, lekskrukke osv).

Scalare finnes i forskjellige i fargevarianter og form, på samme måte som koi og guppy. Eksempler på det er slørhale-scalare, koiscalare (scalare med orange flekker + andre farger).

VF scalarer kjennes igjen ved at de har brune prikker ved ryggpartiet, og sterkt grønnaktig skimring ved gjellelokkene. Oppdretts-scalarer med samme farge/tegning har som regel mistet de brune flekkene.

Kan holdes sammen med de fleste rolig fisker, så lenge karet er stort nok. Fisk som er kjente finnenappere, som feks barber, bør ikke holdes sammen med scalare, da scalarenes lange finner lett blir utsatt for biting.
De fleste maller og corydoraser går som regel fint sammen med scalare.

Når et eggleggende par har yngel, er det viktig at man har godt plass i akvariet, slik at de andre beboerne kan unnslippe og det nybakte foreldreparet får fred. Det enkleste er at man plasserer dem i et eget leks-kar som er satt opp for at de skal yngle (100 liter+, lett innredet for å lette rengjøringen). På den måten slipper de øvrige fiskene i selskapskaret unna det stresset det er å bli utsatt for "terror", og scalareparet risikerer ikke at egg eller yngel blir spist av de andre.
Lokasjon
Forhold i akvariet for best trivsel:
Min. størrelse i cm: 100 cm
Min. størrelse i liter: 250 Liter
Temperatur: 24-28o C
PH i vannet: help 6.0 - 7.5
GH (Hardhet): help 0 - 8o dH
Relaterte artikler:
Endre info Endret sist: 24.08.08-20:51 av Admin