Home
Avansert søk L-nummer Fiskegalleriet Akvariefisk Topp 100
 
Endre info Gå til forum for Maller - L-maller/sugemaller Finn akvarier med denne fisken Legg til i bokmerkene dine
Rubrikk
Andre har fisken sammen med
10 siste relaterte forumtråder
 
Tilfeldig bekjentskap
© baard@minside.se © Pål A Hegland © Trude T.
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Utskriftsvennlig versjon

Corydoras aeneus

Vanlig akvariefisk

Metallpansermalle

Bjarne Sætrang
© Bjarne Sætrang (29 bilder)
Bjarne Sætrang Morten Bruun -mette- -mette-
Beskrevet: Gill, 1858
Taksonomisk beskrivelse: n/a
Familie: Callichthyidae (Pansermaller)
Orden: Siluriformes (Maller)
Engelsk populærnavn: Bronze corydoras
Tidligere/andre navn: Hoplosoma aeneum
Callichthys aeneus
Albino Cory
Corydoras schultzei (synonym)
Kobberpansermalle
Kobbermalle
Ferskvann, brakkvann help
eller saltvann:
Ferskvann
Stimfisk eller bør være i grupper? Ja
NAF Oppdrettsvalør:
[info]
BRONSE
Vanskelighetsgrad: Lett
Lett
Maks. størrelse: 7.5 cm
Kjønnsforskjell: Hunnen er større en hannen. Sett fra siden har hunnen avrundet buk, mens hannene er noe innhul like bak/under brystfinnene.
Fór og fóring: Omnivore help

Spiser tabelettfór, rekepellets, frossenfór og det meste av hva som daler ned på bunnen. Tar også noe grøntfór (bl.a. erter). 
Foretrukket sjikt i akvariet: help Bunnsjikt
Beskrivelse av alle fisker med genus 'Corydoras': Alle corydoras-artene kommer fra Sør-Amerika og trives derfor best i surt vann med lav gh og kh.

De trives best i grupper på minst 5 til 6 individer, helst flere. I naturen forekommer de ofte i enorme, store stimer på flere hundre individer. Det finnes noen få arter som er unntak på det området, og de er utelukkende blant de største og langsnutede Corydorasene.

Alle artene har barter (korte skjeggtømmer) ved munnen som de bruker til å lete etter mat i bunnlaget/sanden. På grunn av denne adferden er det viktig å ha fin, avrundet sand som bunnsubstrat ellers kan fisken få skader på dette viktige følsomme organet. For å kunne lukte seg frem til føde må de ha bartene i behold. Skarp eller grov grus er derfor ikke å anbefale.

Sand anbefales som bunnlag dersom man ønsker å holde Corydoras!

Corydoras kan også miste bartene sine dersom vannkvaliteten er dårlig, og/eller hvis det dannes ammoniakk og usunne bakterier i bunnlaget. Dette skjer nesten alltid i akvarier med grus, ikke hvis det er sand på bunnen.

Corydoras-slekten inneholder rundt 180 vitenskaplig beskrevne arter med navn, et tall som stadig øker, og i tillegg kommer C-og CW-numrene (arter som enda venter på vit. beskrivelse og navn) som er omtrent like mange.

Corydoras spiser ikke rent grøntfôr, men forertrekker mere kjøttbasert føde som insekter og små krepsdyr som artemia og mygglarver. Men om det fôres med vanlige malletabletter som også inneholder noe spirulina for eksempel (en algetype) så spiser de det også.
Beskrivelse som gjelder kun denne arten: Corydoras aeneus er en av de aller vanligste Corydoras-artene i handelen. Finnes også i albino-variant, som det selges svært mye av. Den er også en av de mest utbredte artene i naturområdene der de kommer fra (Amazonas, Sør-amerika).

Denne artens store utbredelsesområde i Amazonas er kanskje en av årsakene til at denne arten finnes i flere forskjellige varianter mht farger, mer variable enn noen annen Corydoras-art. De finnes med nesten selvlysende metallic farger i grønt, gull og rødt, blant annet.
En ensfarget, helt svart variant finnes også (Corydoras sp. 'Black') men denne svarte er menneskeskapt, dvs en farge som er selektivt avlet frem.

Bare fremtiden vil vise om alle de ulike naturlige variantene som i dag kalles Corydoras aeneus etterhvert vil bli skilt ut i egne arter og få egne navn. Men foreløbig er det mange varianter under navnet C Aeneus, og med fargevarienten tilføyd til slutt, som f.eks. Corydoras aeneus 'Gold stripe', Corydoras aeneus 'Green Laser' eller Corydoras aeneus 'Red shoulder'.
Lokasjon
Sør-Amerika
Forhold i akvariet for best trivsel:
Min. størrelse i cm: 70 cm
Min. størrelse i liter: 80 Liter
Temperatur: 21-27o C
PH i vannet: help 6.0 - 7.5
GH (Hardhet): help 0 - 8o dH
Endre info Endret sist: 24.10.14-10:44 av Admin