Home
Avansert søk L-nummer Fiskegalleriet Akvariefisk Topp 100
 
Endre info Gå til forum for Maller - L-maller/sugemaller Finn akvarier med denne fisken Legg til i bokmerkene dine
10 siste relaterte forumtråder
 
Tilfeldig bekjentskap
© Richard Dybdahl © Bjarne Sætrang © Heidi Ingdal
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Utskriftsvennlig versjon

Corydoras eques

Mona Opland
© Mona Opland (25 bilder)
Rita Aspevik Rita Aspevik Rita Aspevik Rita Aspevik
Beskrevet: Steindachner, 1876
Taksonomisk beskrivelse: n/a
Familie: Callichthyidae (Pansermaller)
Orden: Siluriformes (Maller)
Engelsk populærnavn: Horsemans Cory
Ferskvann, brakkvann help
eller saltvann:
Ferskvann
Stimfisk eller bør være i grupper? Ja
NAF Oppdrettsvalør:
[info]
GULL
Vanskelighetsgrad: Middels
Middels
Maks. størrelse: 5.5 cm
Kjønnsforskjell: Hunnene er ca ½ cm større enn hannene, men i tillegg også betydelig rundere om buken pga eggutvikling. De slankere hannene er derfor lette å skille fra hunnene.
Fór og fóring: Omnivore help

Anbefalt hverdagsfôr er blant annet røde mygglarver, fôrtabletter og annet synkende eller oppbløtt fôr. Spiser det meste med glupende apetitt. Når fiskene skal fetes opp er f.eks tubifex eller nyklekket artemia bra. 
Foretrukket sjikt i akvariet: help Bunnsjikt
Beskrivelse av alle fisker med genus 'Corydoras': Alle corydoras-artene kommer fra Sør-Amerika og trives derfor best i surt vann med lav gh og kh.

De trives best i grupper på minst 5 til 6 individer, helst flere. I naturen forekommer de ofte i enorme, store stimer på flere hundre individer. Det finnes noen få arter som er unntak på det området, og de er utelukkende blant de største og langsnutede Corydorasene.

Alle artene har barter (korte skjeggtømmer) ved munnen som de bruker til å lete etter mat i bunnlaget/sanden. På grunn av denne adferden er det viktig å ha fin, avrundet sand som bunnsubstrat ellers kan fisken få skader på dette viktige følsomme organet. For å kunne lukte seg frem til føde må de ha bartene i behold. Skarp eller grov grus er derfor ikke å anbefale.

Sand anbefales som bunnlag dersom man ønsker å holde Corydoras!

Corydoras kan også miste bartene sine dersom vannkvaliteten er dårlig, og/eller hvis det dannes ammoniakk og usunne bakterier i bunnlaget. Dette skjer nesten alltid i akvarier med grus, ikke hvis det er sand på bunnen.

Corydoras-slekten inneholder rundt 180 vitenskaplig beskrevne arter med navn, et tall som stadig øker, og i tillegg kommer C-og CW-numrene (arter som enda venter på vit. beskrivelse og navn) som er omtrent like mange.

Corydoras spiser ikke rent grøntfôr, men forertrekker mere kjøttbasert føde som insekter og små krepsdyr som artemia og mygglarver. Men om det fôres med vanlige malletabletter som også inneholder noe spirulina for eksempel (en algetype) så spiser de det også.
Beskrivelse som gjelder kun denne arten: En sjelden Corydoras art i handelen, og høyt ettertraktet. Slående vakker, en art man virkelig legger merke til. Den har mørk blågrågrønn kroppsfarge, hvor kroppens farge skilles fra hodets med et oransje bredt felt over kinn og nakke. Den oransje ryggstripen skiller riktig eques fra mye av det som dessverre importeres og selges som eques. Dessverre prøver mange useriøse eller kunnskapsløse aktører å distribuere alminnelige varianter av Corydoras aeneus som Corydoras eques, alt for å oppnå en høyere pris. Som oftest når man bestiller C. eques fra butikk, er det C. schultzei, C. venezuelanus eller C. aeneus som ankommer.

Opprinnelsen og grunnen til navnet C. eques, der eques betyr "rytter", er uviss. Men det er grunnen til at den på engelsk har populærnavnet "Horsemans cory".

Målinger av vannverdier på artens funnsteder i naturen har vist temperaturer oppimot 31°C, og vann med ph mellom 5.0 og 6.5. Vannets ledningsevne er svært bløtt og mineralfattig: kun 22 µs/cm. Vanligvis ligger nok temperaturen noe lavere, da slike målinger ofte tas i tørketiden (da er det varmere og betydelig mindre vannmengder). Uansett bør man vite at denne Corydoras-arten er en varmekjær art, og passe på at temperaturen ikke kommer under 25°C.
Lokasjon
Sør-Amerika » Brasil » Rio Tefe
Sør-Amerika » Brasil » Codajas
Forhold i akvariet for best trivsel:
Min. størrelse i cm: 60 cm
Min. størrelse i liter: 60 Liter
Temperatur: 25-29o C
PH i vannet: help 6.0 - 7.2
GH (Hardhet): help 0 - 8o dH
Endre info Endret sist: 20.03.15-10:05 av Rita A