Home
Du er her: Forside >
 
Tilfeldig bekjentskap
© Janne Ekström © Morten Kirkevåg © Kai A. Quante
Tilfeldig akvarium
Månedens akvarium
Akvaforum p� Facebook
Utskriftsvennlig versjon

Aquatellus.com's tredje reisebrev fra Mexico

Rune Evjeberg

1.5.2007 - Rio Coy / Rio Huichihuayán, S.L.P, Mexico

Hei, så har vi kommet omtrent halvveis i AQUATELLUS.COM sin filmekspedisjon til Mexico. Vi gjør opptak til filmen "Blant ciklider, sverddragere og goodider i Mexico". Filmingen ligger fortsatt langt foran skjemaet. Og vi har hvert så heldige og få med oss flere fiske biotoper enn planlagt. Blant annet Rio Coy og Rio Huichihuayán. Noe som gjør at det blir mye mer spennende material til filmen som lanseres ca. juli 2007.

Herichtys labridens hun med yngel
Herichtys labridens hun med yngel

Her er reisebrev nummer tre:

Mandag gikk turen gå til et par biotoper som ikke var med i planene i begynnelsen, Rio Coy og Rio Huichihuayán, dette er biotoper som ligger ca 20 mil fra hvor vi bor. Så dette måtte bli en heldags tur. Først ut var Rio Coy, en elv som renner fra Tambacqe og møter Rio Tampaón før de så fortsetter ut i Rio Panuco. I dette biotopet var det Xiphophorus multilineatus som sto for tur. Vi kjører 3,5 mil sør for Cd. Valles før vi kommer til Puente Rio Coy som er broen som går over elven. Her stopper vi med klosteret Quinta San Antonio Rio Coy, parkerer og gjør i stand utstyret. Dette området er tropisk og elven ligger på ca. 45 meter over havet, så her vrimler det av forskjellige insekter og øgler.

Rio coy S.L.P, Mexico
Rio coy S.L.P, Mexico

Vi kommer oss i vannet og begynner og se etter fisken, men det tar ikke lang tid før de første begynner og dukke opp, en flott sverddrager hvor de største hannene er ca 7-8 cm. Hunnen til denne arten er mindre, opp mot 5 cm. Andre fisk i biotopet er blant annet tetraer, ciklider og andre levendefødere. Her finnes en ganske variert vegetasjon, som for eksempel Hydrocotyle sp. som vi kjenner fra akvariebutikken hjemme, hornblad er det også her. Det som var litt interessant med Hydrocotylen var at denne vokste både over under vann.

Hydrocotyle sp.
Hydrocotyle sp.

Vi var også ekstremt heldige og fikk sett og fanget på film den sjeldne gule varianten av hannen til X. multilineatus. Det er et fantastisk skue og se de flotte hannene brese i fargene og spille mot hunnene for og imponere. Dette er så langt den flotteste sverddrageren jeg har sett, i hvert fall fargemessig. Et skimmer av blått med gul ryggfinne og fantastiske tverrstriper, herav navnet.

Xiphophorus multilineatus
Xiphophorus multilineatus

Her skal damene imponeres!
Her skal damene imponeres!

Etter noen timer i Rio Coy går turen lenger sørover og videre til starten på Rio Huichihuayán hvor vi skal på jakt etter Xiphophorus pygmaeus og Xiphophorus cortezi. Det har alltid hvert min store drøm og få se Xiphophorus pygmaeus biotopet i virkeligheten, og nå er det nærmere enn noen gang. Vi ankommer byen Huichihuayán hvor vi svinger av riksvei 85 og fortsetter 3 kilometer innover mot foten av de mektige fjellene som ligger i dette området. Vi er fortsatt i lavlandet, så det og ha en fjellkjede bekledd med tropisk regnskog på ca. 2000 meter ragende rett oppover er et helt usedvanlig flott skue.

Vi ankommer Huichihuayán kilden, starten på Rio Huichihuayán, som fortsetter til Rio Axtla. Nå var det endelig tid for pygmé sverddrageren, vi kommer oss ut i kulpen, som også selvfølgelig er et rekreasjonssted og badeparadis for lokalbefolkningen. Men det var heldigvis ikke så mye folk her som det var ved Tamasopo fossen.

Vi kommer oss ut i vannet, og det er som vi hadde hørt og antatt, ganske kjølig til og være sverddrager biotop, ca. 22-23, antageligvis er det enda kaldere på vinteren. Geir begynner og filme i selve kulpen hvor vannet kommer ut fra fjellet og hvor lokalbefolkningen bader, folk lurer fælt på hva en gal nordmann gjør med videokamera og dykkerutstyr der hvor de bader, og vasker klær for den saks skyld. For litt lenger ned i elver sitter en del lokale husmødre og tar dagens klesvask. Man kjenner tydelig lukten av vaskemidler når man svømmer forbi. Og du kan tro de så forundret ut når Geir dukket opp mitt i vaskefatet deres med dykkerutstyr. Bare en ting og si, gale akvarister på tur i Mexico for og lage film. Vi fant dessverre ingen X. cortezi i starten på elven.

Rio Huichihuayán S.L.P, Mexico
Rio Huichihuayán S.L.P, Mexico

Det går ikke lenge før vi ser de første X. pygmaeus, både den gule og den vanlige varianten. Men det er helt klart flest av den vanlige. Her finnes også andre levendefødere, deriblant Heterandra jonesi og Gambusia vittata. Det er også forholdsvis tett beplantning i områdene pygmé sverddrageren holder seg. Man ser også store stimer med tetraen Astyanax fasciatus som beiter på den svært så tette sneglebestanden som er i elven. I kulpen hvor de badende er, var det dessverre ingen sverddragere, men Geir klarte selvfølgelig også og få denne på film litt lenger ned i elven, både den gule og den vanlige varianten. Så nå blir det både den største og den minste meksikanske sverddrageren på filmen.

Geir i action
Geir i action

Siden vi ligger foran skjema med filmingen så blir det enda flere biotoper og besøke, og det blir enda flere biotoper og fisk på filmen. Så i morgen så går turen bort fra hotell Media Luna og oppover kysten for og besøke flere elver, og kanskje vi får sett Xiphophorus nezahualcoyotl, Xiphophorus nigrensis og Xiphophorus xiphidium.

Filmsnutter fra biotopene blir og finne på AQUATELLUS.COM

Meksikansk hilsen fra
Rune Evjeberg


Til det fjerde reisebrevet

Til det første reisebrevet
(02.05.2007)