720 liters korallrevsakvarium

Bilde av akvarium

User imageHer kommer det en liten oversikt over det tekniske oppsettet i mitt 720 liters korallrevsakvarium:

Akvariet: er et standard rammeakvarium i sølvgrå aluminium på 200x60x60 cm. Dette er noe modifisert slik at det kan brukes til saltvann. Her er det fjernet disse tverrsoverdragerne i aluminium og erstattet med glasslister istedet. Hele overramma på undersiden er limt med glasslister og silikonert for at aluminiumen ikke skal "corrodere" og lekke til innholdet i akvariet da metaller er skadelig for koraller og andre bløtdyr i akvariet.

Det er blitt borret hull i bunnglasset i det ene hjørnet av karret og limt opp en skillevegg til avrenning ned til en sump under karret. I denne avrenningen er det satt opp en Durso Standpipe løsning.

Møblet er selvlaget i sveiset firkantstål som er bekledd med Perlfas furupanel og listverk som er lakket i Rød Mahogny.

Belysningen: Består av 3x250 watt Metallhalogen lys på 12.500 og 14.500 kelvin, samt 2x36 watt Actinic blue lysstoffrør. Det er også montert inn Moonlight lys (trettioen blå lyslist fra Ikea) i lystoppen her. Siden det var såpass mye lys og varmeutvikling i denne så måtte jeg også montere inn noen kjølevifter i toppen. Belysningen blir styrt av en liten armada av tidsur.

Skummer: Her benytter jeg meg av en Deltec AP 902 skummer som er beregnet for akvarier godt over 3000 liter. Men dette var av den høyeste nødvendighet da jeg er veldig glad i fisker og "bioloaden" ble ganske stor.
Det er bedre å overdimensjonere litt enn å ha for liten skummer.

Sirkulasjon: Består av 3 stk Tunze Turbelle 4002 luftavkjølte sirkulasjonspumper som ble styrt av et rele' som vekslet strømrettningen hele tiden.

Annet Teknisk utstyr: Akvariet kjøres med annet utstyr enn skummer også og dette består av 1 Vecton UV 25 watt, 1 DIY fosfatfilter, 1 Jaeger 300 watts varmekolbe, her var det også montert inn et DIY tricklefilter med bioballer. Det har også vært benyttet en IKS Aquastar Computer som tok seg av vannpåfylling og andre tekniske "duppeditter" Denne er nå fjernet til fordel for et annet system jeg kjører her, etter litt krangling med computern.

Akvariet er fyllt med ca 120 kilo levende stein som fungerer som et biofilter i seg sjøl. Den fungerer også som dekorasjon i karret i tillegg til alle de forskjellige korallene som finnes her. Det er en salig blanding av myk og steinkoraller i dette karret. Kan nevne Acropora, heliofungia, anchora koraller, caulastrea, boblekoraller, coltkorall, hjernekoraller, zooanthider og skiveanemoner. Har også et par croccea musslinger.

Per dags dato så er det 43 fisker i karret av ymse arter. Kan nevne 14 blågrønne chromiser 6 kirurger, blennier, gobyer, frøkenfisker, clowner, pincettfisk, Reker, eremittkrepser, slangesjøstjerner, sjøpølser og turbosnegler, m.m.

Mvh Jan Rune Røed
Teknisk informasjon
Status:
Substrat:
Lys:
Filtrering:
Bakgrunn:
Vannverdier: pH: -   GH: -   KH: -
Temperatur: -
Registrert: 30.10.2005 Sist endret: 02.08.2007
Mine andre akvarier
  Kommentarer
Geir Kristiansen
Geir Kristiansen Skulle gjerne likt å se et bilde tatt nærmere karret for å se på detaljrikdommen.
Jan Rune Røed
Jan Rune Røed 0 opplasting av bilder
Hei Geir og dere andre.

Har lastet opp flere bilder av karret mitt.

Hilsen Jan Rune
Geir Kristiansen
Geir Kristiansen Bevares, det karret der er ikke satt oppp i løpet av gårsdagen :-)
Jan Rune Røed
Jan Rune Røed Hei Geir
He,he! Nei! det har da tatt litt tid å få til ja.

Sånn som oppsettet er per idag så har det stått i 1 år og 2 måneder alt. Det er en oppgradering fra en 375 liter til en 720 liter. Brukte 550 liter sjøvann hentet på akvariet i Drøbak og 250 liter ferskvann blandet med Instant Ocean salt.

Kjører med 3x250watt (12.500 - 14.000k) HQI lamper over karret og bruker masse sporstoffer i karret. Må nesten bruke hekksaks for å luke i korallene her. Veksten er enorm. Må vel si meg ganske så fornøyd med karret.

Hilsen Jan Rune
Geir Kristiansen
Geir Kristiansen Skulle ha vært der med mitt Canon Eos 350D og fotografert litt. Saltvann er ikke min greie, men utrolig flott er det.
PeCO85
PeCO85 0 OMG
Akkurat nå fekk eg vannvittig lyst til å starte Saltvannakvarium.. men trur eg lar det bli med tanken.
Kor mykje jobb er det med det der i uka? og korleis klarer du å forsikre deg om at alle får mat? Og holde d reint?
Ser for meg et enormt budsjett i utstyr og mat..
Jan Rune Røed
Jan Rune Røed Hei OMG

Er bare å sette igang med saltvann det vettu :-)

Mån nok si at den værste jobben med saltvann er å pusse ruta fri for alger. Ellers så etterfyller jeg med kalkblandet vann hver dag og mater fiskene daglig med Artemia og Flakfor, opptil flere gange om dagen. Så ja de får alle mat nok.
Et par ganger i uka tilsettes det sporstoffer som Strontium, Magnesium og Kh/Ph Buffer. Da gjenstår det mange timers jobb med akvarietitting etterpå.

Når det kommer til utstyrsbiten, så kan dette til tider koste flesk. Men det går å drive saltvann billigere også. Det er utrolig mye saltvannsutstyr å få kjøpt på bruktmarkedet for tiden. Det hele kommer i bunn å grunn, ann på hva og hvor mye du planlegger å "døtte" oppi der. Har hatt Nano karr med et par lysstoffrør, liten luftdrevet skummer og litt levende stein og 2 nemoer i en 28 liter som fungerte utmerket. Så alt går igrunn, med litt måtehold.

I mitt tilfelle hvor jeg har masse fisk og enda mere koraller, så nytter det ikke med en liten skummer og noen få lysstoffrør for at det skal fungere.

Karret er belyst med 3 x 250 watt metallhalogenlys 2 x 36 watt marine blue lyssrør, stor og kraftig Deltec AP 902 skummer og Tunze Turbelle 4002 pumper til sirkulasjonen.
Uten alt dette på plass, så hadde nok karret mitt ikke fungert særlig godt, med tanke på belastningen av fisk og dyr i det.

Det går nok med noen kroner i mat og sporstoffer ja, men på sikt så jevner det seg ut med tanke på hvor mye glede jeg får ut av karret mitt. Nei Jøss! nå driver Nemoene å legger egg igjen gitt :-)

Hilsen Jan Rune
chemistry girl
chemistry girl Du har et utrolig nydeligt karr. Det er sant det som sies at de er penere med saltvann, da spesielt koralrev..
Men det er vist mye mer jobb som jeg forstår..?
Jan Rune Røed
Jan Rune Røed Hei Chemestry Girl!

Takk for det du. Har holdt på en stund med saltvann nå og har trappa skikkelig ned på ferskvannssiden. Eller skal jeg si trappa opp med Hagedamhobbyen isteden. Nåvel!

Det som opptar mest tid med saltvannsakvarium er faktisk tiden du bruker på å kikke på det. Syns igrunn det er mere arbeid med ferskvannskarr da.

Hilsen Jan Rune
Malldrian
Malldrian Nå ble jeg helt målløs !
Dette karet var skikkelig flott !!
Hvordan får du gjort noe som helst annet enn å sitte pal foran akvariet og bare kikke?
Jan Rune Røed
Jan Rune Røed Hei Malldrian!

Må vel inrømme at det er svært vanskelig da, he,he!
Værste delen av jobben det vettu. Man ser noe nytt i karret hele tida.

Er ikke lange biten fra Drammen og ned til Horten om du vil se det "live" da?
Her hos meg er døra åpen for alle akvarister. Kommer nok til å holde åpent hus dag for Drammen AK igjen i løpet av våren her. Men det er bare å gi meg beskjed så er jeg sikkert hjemme for en visitt.
Ellers så er jeg å se på møtene i DAK første torsdagen i måneden om du vil slå av en prat.

Hilsen Jan Rune
Malldrian
Malldrian Hehe, da tror jeg nok jeg vet hvem du er, gitt :-D
Jeg var nemlig på årsmøtet, og da mener jeg det ble nevnt at hele DAK hadde vært på ekskursjon til Horten.
Hadde virkelig vært gøy å sett akvariene live - må prøve å få det til en dag!
Meldte meg inn i DAK i november, så det har ikke blitt mange møter på meg ennå. Jeg er også avhengig av å ha barnefri på møtedagene, så det begrenser, dessverre :-( Guttene er interesserte nok i fisk til å ha glede av å bli med, men jeg syns det blir litt sent for dem.
Ser på kalenderen at det klaffer i april, mai og juni - hurra!
Vi sees! :-)
Stina Engerud
Stina Engerud men du kjære J.R..... jeg synes virkelig du burde legge ut et bilde av skummeren din... makan til beist da ;)
Jan Rune Røed
Jan Rune Røed 0 skummer
Hei Stina!

Å du mener den lille saken der?? :-)

Selvsagt skal jeg legge ut bilde på min Deltec AP 902 skummer om du vil.

Hilsen Jan Rune

Ps! Lørdag 1. april trenger jeg en date / borddame til jubileumsmiddagen i forbindelse med 50 års jubileumet til Drammen AK og landsmøtet i NAF.
Stiller du?
Jan Rune Røed
Jan Rune Røed Hei Marte!

Tusen takk for det. Er alltids gøy å få litt ros for akvariet :-)

Du har et utmerket utgangspunkt sjøl i din 148 liter da. En skummer, litt salt og noen få sirkulasjonspumper så er du godt igang med saltvann du også. En trenger jo strengt tatt ikke holde det mest lyskrevende og vanskeligste dyrene for å lykkes med saltvannshobbyen. Starta sjøl med en hjemmesnekkra 160 liter for 15 år siden og har forblitt "bitt" av saltvannsbassillen. :-)

Korallene har jeg fått i diverse akvariebutikker i både inn og utland (Danmark, Sverige og Tyskland) på mine mange expedisjoner. Andre har jeg fått som avleggere av andre akvarister. Her på østlandsområdet har det blitt flere akvariebutikker som specialiserer seg mer og mer på tropisk saltvann.

Aner ikke hvem som har fortalt deg at Nemo (Amphiprion Ocellaris) koster 800 kroner, men den personen aner ikke hva han/hun snakker om og har nok ikke "filla" peil på saltvann. her på østlandsområdet ligger de på fra 100 - 150 kroner og oppover. Dyreste jeg har sett tror jeg lå på 350 kroner.

Den gule fisken du refererer til kan nok være en Gul kirurg fra Hawaii (Zebrasoma flavescens, Yellow Tang) Se følgende link: <a href="http://www.liveaquaria.com/product/prod_Display.cfm?pCatId=392" target="_blank">http://www.liveaquaria.com/product/prod_Display.cfm?pCatId=392<;/a>

Jeg har også en annen gul kirurg sak oppi der fra Rødehavet, men den er ikke så gul. En slik kirurgfisk ligger på fra 600 kroner og oppover i pris.

Det er nok lurt å sette seg inn i det grunnleggende før man starter med saltvann :-)

Hilsen Jan Rune
Stina Engerud
Stina Engerud he he, var den middagsgreia til meg ? isåfall så tar vi den privat ;)
Alias
Alias Hadde jeg hatt det akvariet, hadde jeg ikke ikke vært særlig sosial! Hadde bare sittet å kikket på fiskene hele dagen!! Man trenger ikke bruke penger på snorkle ferie i ditt hus, nei! :)
Ovis
Ovis 0 HELT fantastisk:)
Ingen over, ingen ved siden!
Amazonas
Amazonas 0 Sykt!
Dette er det sykeste jeg har sett!!!!! Finnes det flottere akvarium noe sted????? Dette var helt vilt, nei nå kommer jeg til å sove godt i natt tror jeg!!!!!!! GRATULERER med norges KLART flotteste akvarium, og kanskje dyreste ;)

mads
Jan Rune Røed
Jan Rune Røed Heisann!

Og takker for den svært positive omtale da. Har vunnet hjemmekonkuransen i Drammen AK med dette karret ifjor, men når sant skal sies så finnes det nok sikkert penere karr enn mitt da, he,he!

Det har kosta meg noen kroner ja, og jeg slutta faktisk å regne på det når jeg passerte 100 laken (yaiks!) Tror det finnes noen private karr som ikke er i offentlig skue blant akvarister som har kostet mere enn mitt etter det jeg har hørt rykter om. Men som sagt, tusen takk for positiv omtale. Det gjør seg ikke sjøl, men tar tid å bygge opp.

Hilsen Jan Rune
Zanto
Zanto 0 heftig
Heftig, kor mye har du brukt alt i alt på det der?
TT
TT 0 Ufattelig pent
Sitter å surfer og plutselig blir øynene fylt med praktfulle steiner, koraller og fisk som svømmer i et krystallklart vann. Jeg bli målløs og skikkelig imponert med tanke på alt arbeid som er lagt i dette akvariumet, for ikke å glemme alt arbeidet som må gjøres hver dag for å holde det gående.
Jeg kan si med stor sikkerhet at dette er det fineste akvariumet på hele Akvaforum. Skulle svært gjerne hatt en tro kopi av denne store skjønnheten, men jeg får nok heller takke med å se på mesterverke ditt :-)
Terningkast 6 all the way!
Ciklide
Ciklide gud fader dette var jo rett å slett nydelig!!
saltvann akvarium er mye penere enn ferskvanns om man vet å stelle og inrede det!!
det er så gøy å se noe anderledes! de fleste her inne har jo ferskvannsakvarier.
dritlekkert!
keep up the good work!
Jan Rune Røed
Jan Rune Røed Hei!

Og tusen takk for fine kommentarer på mitt saltvannsakvarium. Det har tatt meg noen år å komme så langt med hobbyen, men det finnes ikke etter min mening noe mer fasinerende i akvarieverdenen enn et skikkelig tropisk saltvannsakvarium. (been there, done that!)

Akvariet ser ikke slik ut som på bildene lengre da jeg holder på med en større ombygging og utskifting av innholdet i karret. Trengte igrunn noe nytt nå. Liker nye utfordringer så da måtte det en total "makeover" til.

Planene er å sette opp en bakvegg i "Reef keramikk" med innfarget "kalkalgelook" og bekle den med koraller etterhvert. Nytt helglassakvarie med avrenning til sump, skal også settes inn istedet for det rammeakvariet som står der idag. Det eneste som blir med fra det gamle oppsettet er møbelet karret står på og overbygget. Bilder kommer til etterhvert som prosjektet skrider fram.

Mvh Jan Rune
ILLA
ILLA Det blir helt sikkert bra det også :-) Vi gleder oss til nye bilder, og følger med. Stå på...
Ciklide
Ciklide gratulerer med månedens akvarium!
vel fortjent!
Jan Rune Røed
Jan Rune Røed 0 Månedens akvarium
Jøss! Den var jeg ikke klar over gitt. :-)

Jo takker for god omtale her inne da. Hyggelig syns jeg.
Driver for tiden med nye prosjekter og satser på at de skal bli like bra etterhvert, men det tar tid å bygge opp noe sånt igjen.

Mvh Jan Rune
Morten K
Morten K Gratulere med månedens akvarium Jan Rune!

Imponerende stykke arbeid du viser med dette karet.
Det er av å se på slike kar en virkelig blir fristet til selv å prøve seg på saltvann.

Igjen, Gratulerer Nydeligt kar.

Mvh Morten.
Jan Rune Røed
Jan Rune Røed Takk for det Morten!

Det er bare å kjøre på det vettu ;-)

Saltvann er det neste steget du tar når du går litt lei av alt det andre vettu.
Bare å ta kontakt om du måtte lure på noe om saltvann.

Mvh Jan Rune
Roy L.
Roy L. Grattis Jan Rune :-D
ceci85
ceci85 0 Herlighet så nydelig
Det der er målet... 10 år med erfaring, så er jeg der :P
Du må ha lagt ned fantastisk mye arbeid i dette, men jeg ser det er verdt det!
Haslana and fishes
Haslana and fishes Gratulerer!

Jeg sir som alle andre, nydelig!!
:)
Jan Rune Røed
Jan Rune Røed Takker for alle gratulasjonene.

Ja det ligger en hel del arbeid i dette karret kan jeg fortelle. Men det er ikke umulig å få til da ;-)

Mvh Jan Rune
puss så får du en suss
puss så får du en suss kan du ikke sette inn fiske artene dine?!?!?!
Jan Rune Røed
Jan Rune Røed 0 Inventarieliste 720 liter.
Mye greier detta her gitt, men ok her er lista over fisker og koraller og annet som lusker rundt oppi der. Men ikke spør meg om prisen på det, det er ikke tillat. He,he,he :-)

Mvh Jan Rune ;-)

Fisk:
1 x Red Sea Sailfin Tang: Zebrasoma desjardinii
1 x Yellow Tang: Zebrasoma flavecens
1 x Kole Yellow Eye Tang: Ctenochaetus strigosus
1 x Chocolate Surgeonfish (Mimic Tang): Acanthurus pyroferus
1 x Copperbanded Butterflyfish: Chelmon rostratus
1 x Yellowheaded Sleeper Goby: Valenciennea strigata
1 x Pinkspotted Shrimp Goby: Cryptocentrus leptocephalus
1 x Sixline Wrasse: Pseudocheilus hexataenia
1 x Fourstripe Damselfish; Dascyllus melanurus
1 x Royal Damselfish: Chrysiptera hemicyanea
2 x Blue Damselfish: Chrysiptera cyanea (male/female)
1 x Redspotted Hawkfish: Amblycirrhitus pinos
5 x Ocellaris Anemonefish (false percula Clownfish): Amphiprion ocellaris
6 x Blackbar Chromis: Chromis retrofasciata
14 x Blue Green Chromis: Chromis viridis

Koraller:
2 x Staghorn Coral: Acropora Sp , Sps
2 x Acropora Coral Brown: Acropora Sp , Sps
1 x Acropora Coral Green: Acropora Sp , Sps
1 x Valida Sp. (purple) , Sps
4 x Bubble coral: Plerogyra sinuosa , Lps
1 x Bubble Coral Green Fiji: Plerogyra sinuosa , Lps
1 x Physogyra Pearl Bubble Coral (green): Physogyra lichtenstein , Lps
2 x Anchor Coral: Euphyllia ancora , Lps
2 x Pachyseris Coral (potato chip coral): Pachyseris Sp , Sps
1 x Brain Coral Lobophyllia (green): Lobophyllia hemprichii , Lps
1 x Open Brain Coral: Trachyphyllia geoffroyi (green) , Lps
1 x Open Brain Coral: Trachyphyllia geoffroyi (red) , Lps
1 x Trumpet Coral: Caulastrea curvata (green) , Lps
1 x Candy Cane Coral: Caulastrea furcata (red/green) , Lps
1 x Leaf Plate Montipora Coral (green): Montipora capricornis , Sps
1 x Leaf Plate Montipora Coral (red): Montipora capricornis , Sps
1 x Tooth Coral: Lobophyllia sp , Lps
1 x Birdsnest coral: Seriatopora Hystrix (pink) , Sps
1 x Blue Ridge Coral (Fiji): Heliopora coerulea , hard soft coral
1 x Flat leather coral: Sinularia dura , soft
3 x Pumping Xenia Coral: Xenia Sp , soft
1 x Colt Coral: Alcyonium Sp , soft
1 x Sarcophyton Sp , Soft
2 x Thin Finger Leather Coral: Sinularia Spp , Soft
2 x Spaghetti Finger Leather Coral: Sinularia Flexibis , Soft
3 x Devils Hand Leather Coral (finger leather coral): Sinularia Sp , Soft
1 x Tree Coral: Paralemnalia Sp , Soft
2 x Starburst Green Polyp: Pachyclavularia Sp , Soft
3 x Starburst Brown Polyp: Pachyclavularia Sp , Soft
1 x Colony Polyp: Zoanthus Sp , Soft
3 x Button Brown Polyp: Protopalythoa sp , Soft
Assorted Mushrooms (Actinodiscus / Amplexidiscus / Discosoma / Rhodactis)

Clams:
1 x Tridacna Crocea Clam (blue)
1 x Tridacna Deresa Clam (smooth Giant Clam)

Andre invertebrater:
3 x Fan worms (Indopasific): Sabellastarte magnifica
1 x Giant Carpet anemone: Stichodactyla Gigantea
5 x Serpent Sea Star Caribbean: Ophioderma Sp
2 x Linckia Starfish (blue): Linckia laevigata
2 x Sand Sifting Seastar: Astropecten polycanthus
1 x Olive Brittle Sea Star (green): Ophiarachna incrassata
1 x Serpent Sea Star , Fancy red: Ophioderma Sp
5 x Brittle Sea Star , Fancy: Ophiure protoreaster
2 x Brittle Sea Star Banded: Ophiocoma scolopendrina
8 x Serpent Sea Star Fancy, Tiger Striped: Ophiolepsis superba
5 x Scarlet Reef Hermit Crab: Paguristes cadenati
5 x Dwarf Blue Leg Hermit Crab: Clibanarius tricolor
3 x Left handed hermit crab: Calcinus laevimanus
25 x Astraea Conehead Snail: Astraea tecta
10 x Turbo Snail: Turbo fluctuosa
1 x Blood Red Fire Shrimp: Lysmata debelius
1 x Banded Coral Shrimp: Stenopus hispidus
2 x Sea Cucumber Black: Holothuria atra
1 x Sea Cucumber Red/black: Holothuria edulis
Diverse små krabber lusker også rundt oppi her.
Haslana and fishes
Haslana and fishes WOW...!!:D
LillaSnillaMilla
LillaSnillaMilla 0 ???
hei:)
jg lurer på en del ting når det gjeldder både saltvann og ferskvanns akvarie.
hva er en en skummer?
og hvordan renser man en sandbunn, og hvor mye krever den i forhold til grus?
Akvariet ditt er noe av det vakreste jg har sett..!
Forslag til innredning av 305 l ferskvannsakvarie? (romdeler)
simpsons
simpsons 0 =)
sett oppdrag nemo?
jeg har falt heilt for "nemo" fisker.sett dei har på ene dyrebutikken her.står fort 30min å smiler å ser på når jeg er innom der..er så fint.
du har veeeeldig fint akvarium..

burde har deg noen dasiy fisker! vet ikke ka dei hete.men se oppdrag nemo.så er det den blå fisken:)
mikkel
mikkel 0 spørsmål
er det veldig vanskelig og ha saltvanns akvarie ? jeg tenker på og gjøre 375 litern min om til et saltvannskarr.
guttn
guttn går det an å bruke saltvann fra havet til saltvannsakvarier.
ellers er jo akvariet ditt kjempefint.
Jan Rune Røed
Jan Rune Røed Hei!

Svar: Ja!

Men du bør følge litt med på algeinfo og slikt før du henter vann fra sjøen og da helst litt uti der. Ikke hent vannet direkte fra overflaten. Har sjøl henta vann fra Drøbak og Tjøme, men bruker nå mere syntetisk fremstillt saltvann isteden. Enklerere og ikke så slitsomt å fly med disse vanndunkene.
Tropic Marin Pro Reef er det saltet på markedet som er aller mest populært i øyeblikket og etter mange saltvannsakvaristers utsagn det beste saltet.

Men skal du bruke naturlig sjøvann så er det et par ting du må huske på: Det ene er å få saltet det opp til riktig nivå (1.025) og få det temperert til den temperaturen du har i karret. Ikke så lurt å dumpe iskaldt saltvann i et tropisk karr.

Mvh Jan Rune :-)
Sailfish
Sailfish Hei!
Nydelig kar du har (hadde)! Går rett inn blant favoritter!

Tenkte selv på å starte opp et 720 L saltvannskar... helt til jeg hørte prisen xD
Skal heller ha et litt mindre på 166 L for å starte opp.

Jeg bare lurer på noe. Kan man bruke vanlige vanntester til saltvann, eller må det spesielle til? Har JBL TestLab-settet. Kan jeg bruke det? Og i tilfelle hvilke tester må jeg legge til?
Sten Gjøran Helland
Sten Gjøran Helland 0 omge hei !!
nå ska eg seij eg fekk lustpå salt vann men eg har isje ti te de p.s satan så fint kar
Cato-Andrè
Cato-Andrè Skikkelig fint akvarium du har der, dette akvariet oppdaget jeg for lenge siden da men jeg har aldri rukket å skrevet at dette akvariet er skikkelig flott :-D
Tommy Lysfjord
Tommy Lysfjord 0 amazing :D :D
Hei hei. Ser d e LEEEENGE siden noen har komentert noe her :p
Eg veit ik om du fremdeles har dette 720L saltvannskaret, men fytti rakkern, no vart eg meir sugen på å beholdeett av mine større kar, og gjøre d om til saltvann... Har ett 530L og ett 660L akvastabil karr, må kvitte meg m dei pga flyttin. Men har til nøøød plass til 530L, noe eg har lyst til ;) Har lekt litt m tanken om å gjøre d om til saltvann...

Om eg skal gjøre dette om til saltvann, har du evt noen råd å komme m som eg burde skaffe meg, evt noe eg må gjøre m karet før oppstart??? Har hatt ferskvannsfisk noen år, har ik akkurat lest så mye ang saltvannsfisk og hvordan dette drives. Har hørt at d e "enklere" en ferskvann. Veit at eg må ha skummer, og litt kraftig sirkulasjonspumpe. Trengs d en filterpumpe utenom dette???

på forhånd takk :)

Kan evt svare/sende meg en mail om du ik vil skrive her :)
Jan Rune Røed
Jan Rune Røed Hei alle sammen!

The "crazy" fishman er tilbake ;-)

Ja, det har vært litt lenge siden det kom noen kommenetarer her i tråden min. Har vært litt ute av sirkulasjon en stund, men jeg har hatt akvariumer her hele tiden. Dog ikke i så stort omfang som tidligere. Holder nå på å bygge meg opp igjen på det området.

Beklager å måtte skuffe flere av fansen her inne ;-) Men dette karret er dessverre en saga blott idag. (Nytt kommer i løpet av 2012)

Gikk på en liten "smell" med et par sjøpølser oppi der som daua, så det gikk med sånn ca 10 laken i fisker. Ble dessuten gift (eller tatt gift) og da ble det jo litt trangt om plassen her i gården, så karret ble plukket ned og solgt. (Beholdt bordet sånn i tilfelle det kom nytt i hus etterhvert da, he,he!).

Per idag så har jeg nå en helglass cube på 480 liter (70x70x90 cm), montert på en annen vegg i stua.

Siden jeg nå (etter 5 år), er blitt separert, og fruen er på vei ut av huset, så driver jeg å leker med tanken på et nytt storkarr igjen (for meg er alt over 500 liter stort).

I det cubekarret som står der nå, så er dette belyst med en 400 watt HQI lampe med Lumenarc reflektor og 30 watt Actinic lysrør. Har da fremdeles noe teknisk utstyr ibruk her som Deltec kalkvannsmikser, Boyu sandfilter, Vecton UW filter, Aqua-Medic automatisk vannpåfylling og AM wave computer til pumpene. Skummeren er en Tunze Doc 9010.

Planla først å starte opp en 980 liter i helglass, men måtte tenke om da verandadøra ikke var bred nok til å få inn karret. Tok og barberte 5 cm på måla, så nå ble det nye mål på det. Nykarret blir på 910 liter med målene 200x70x65 cm. Har bestillt dette fra Kina, så det tar litt tid før jeg har det i hus.

Vet ikke om jeg klarer å få til et sånt oppsett i det nye som jeg hadde i den gamle 720 literen igjen. Driver med tanken om å ha noen store keisere oppi her og da er det ikke like mye fine koraller jeg kan ha oppi, siden koraller er på menyen til keiserne. Tror det går mere mot et reint fiskeoppsett med noen mykkoraller og skiveanemoner.

Mye nytt som må kjøpes inn til det da det meste av utstyret ble solgt når jeg la det ned. Blir litt utfordring med valg av skummer da det er mye nytt å velge i. Har dog en 400 watt HQI med Lumenarc reflektor som skal opp, samt at jeg har et par gamle 250 wattere liggende her. (skal byttes ut med LED lamper etterhvert).

Har gått til innkjøp av noen luftavkjølte sirkulasjonspumper fra Aquatic Nature som er ganske så like Tunzepumpene i utseende. Det ble ikke Tunze denne gangen, da jeg fikk et godt tilbud på et annet merke. Har jo også en liten armada av billige Sun sun streampumper med magnetfeste fra Kina som jeg skal ha oppi der.

Dere kan glede dere masse til dette prosjektet ;-)

Er per dags dato i ferd med å opprette eget firma som skal drive service og vedlikehold av akvarier hos sykehus og andre offentlige steder. Har til nå fått mitt første oppdrag fra Sentralsykehuset i Vestfold SiV (Tønsberg) om å drive en 250 liter Red Sea Max på barneavdelingen der. Tenker jeg får litt å bryne meg på etterhvert.

Mvh Jan Rune
Jan Rune Røed
Jan Rune Røed Hei Tommy!

Trenger du råd og tips til å starte med saltvann, så kan du godt ringe meg på : 98842639
Eller send meg en mail på. jan_rune_roed@hotmail.com

Mvh Jan Rune
Jan Rune Røed
Jan Rune Røed 0 oppdateringer
Halla!

En stund siden jeg oppdaterte litt her nå.

I skrivende stund, så ble 910 litern også skrinnlagt til fordel for et 840 liter helglasskarr. Droppa den Kina bestillingen.

Nytt glass ( "diamant") er bestillt fra Polen og det blir et byggeprosjekt ut av det milde blå :-)
Glasset kommer hit om en 3 ukers tid.

Akvariet skal bygges inn i vegg. Dvs jeg snekkrer sammen et rammeverk og kler dette med panel. Regner med at det blir bra dette prosjektet også.

Dette blir et reint fiskeoppsett med levende stein og noen få mykkoraller. Har tenkt å putte noen store keisere oppi her. De er jo kjent for å "knaske" koraller til frokost, lunsj og middag ;-)

I mellom tiden skal jeg sette opp en gammerl Juwel Lido 120 liter som korallrevsakvarium med primært steinkoraller. Har kjøpt inn en 150 watt metallhalogenlampe med 2x24 watt T-5 og LED moonlight og viftekjøling til dette karret ;-)

Oppdateringer følger :-)

Mvh Jan Rune
Jan Rune Røed
Jan Rune Røed Hei!

Lenge siden jeg har vært her inne og oppdatert, men etter at jeg starta den personlige tråden min "lettere forvirret veteran" så er det mere skriverier og bilder der.

Mye har jo skjedd siden våren ifjor ;-)

Mine store salte planer gikk ikke helt som det skulle og ble vel mer eller mindre skrinnlagt i en lager tank på 120 liter, samt en reol nede i kjelleren med 54, 64 og 54 liter sump.

Kjøpte meg riktignok en ny 720 til slutt, men gjorde om denne til ferskvann i steden. Har limt inn en BTN slimline Amazonas bakgrunn i det karret. Planene for dette karret er å ha den "dulllion" med tetraer og L-maller oppi her. Gjorde om kuben (480 literen) til ferskvann og flytta denne ut i gangen. Den er nå en lagertank i påvente av å få tømt ned den 500 literen som står i stua nå. Har ikke satt noe tidsperspektiv på dette prosjektet ennå. Karret står fortsatt under en pressening ute i hagen :-)

Tok et lite løft på saltfronten igjen da jeg pakka sammen den lidoen (120 liter) til fordel for et 220 liters panorama hjørneakvarium fra Eheims sin MP serie som jeg byggget om til saltvann.

Tror jeg holder meg til litt mindre salte prosjekter en stund da økonomien ikke er den beste om dagen til å drive et større prosjekt. Hadde jo 1500,- i månedlige strømutgifter bare på 720 literen :-(

Siden jeg satte dette karret opp i sommer, så har jeg blitt ganske fornøyd med resultatet :-)

Siden bildet på lenken er tatt, så har det tilkommet mye fisker og koraller oppi der ;-)

Mvh JRR

Fisk, dyr og planter i akvariet
Tilfeldig bekjentskap
© Janne Ekström