Algebloom og uv filter?

Hei alle sammen. Er en forholdsvis fersk akvarist og trenger noen råd og tips.

Ramser opp fakta først, også stiller jeg spørsmålene til slutt.

Ganske nyoppstartet 190l juvel hjørneakvarium. ca 7uker siden oppstart.
3 uker siden de første fiskene flytta inn. Har nå 10 neon tetra' 10 kardinal, 6 regnbuefisk, et dverggurami par, og 1 malle. L104 tror jeg.
Alle vannverdier ligger innenfor normalen. men har den siste tiden vært plaget med grønntåkete vann. Tar vannbytte hver uke.

har noe planter. men de er en work in progress med klipping og planting av topper for å fylle ut litt mere.

akvariumet står ikke i nærheten av noe vindu.

pumpen er en Eheim exsperience 250 pluss at jeg har en eheim 350 overflate skimmer i tillegg.

Litt usikker på lysene i lampa, men de skal være av samme typen som da akvariumet var nytt. Lyset er på ca 8 timer om dagen.

Mater annen hver dag. men aldri så mye at det synker til bunnen. Bruker gjerne litt ekstra tid på matinga for å ikke helle oppi for mye om gangen.

Har fått en del tips om å hive oppi bananskallbiter og skru av lyset og dekke til så det ikke kommer noe lys inn. Men å ha et akvarium med et tykt teppe hengende forran tar liksom vekk mye av vitsen med å ha et akvarium.

Så her kommer spørsmålene.

jeg vil helst slippe å helle masse forskjellige "vidundermiddler" oppi akvariumet. Så vurderer å gå til innkjøp av et uv filter.

Vil veldig gjerne høre folks erfaring med sånt, og eventuelt tips til et rimelig uv filter som funker bra. Finnes så mange merker og varianter.

Vil et uv filter fikse problemet med grønt vann?

og finnes det varianter man kan kobble på slangen til vannfilter pumpa? Vil helst slippe enda flere tykke rør oppi tanken.



Kan ikke mye om UVfilter, men kan si at jeg tror problemet ditt vil gå over etterhvert som du får mer planter. I mellomtiden vil hyppigere vannbytter holde problemet unna, evt også kutte noe ned på øystiden til karet er mer etablert.

Bananskall var et merkelig tips. Trodde det ga infusorievekst (mikrober yngel o.l. kan spise) og kunne føre til tåkete vann.
Livsforvalteren
Kan ikke mye om UVfilter, men kan si at jeg tror problemet ditt vil gå over etterhvert som du får mer planter. I mellomtiden vil hyppigere vannbytter holde problemet unna, evt også kutte noe ned på øystiden til karet er mer etablert. Bananskall var et merkelig tips. Trodde det ga infusorievekst (mikrober yngel o.l. kan spise) og kunne føre til tåkete vann.


Mulig uv filter kanskje blir litt overkill? Tenkte det kunne gi meg 1 mindre ting å tenke på for å gjøre vedlikeholdet enklere.

jeg også syntes det med bananskall hørtes merkelig ut. Men hun som nevnte det sa at det ville få fram noe som spiste algene?
Har veldig lite peiling på sånt. Har forøvrig ikke prøvd det enda siden jeg ikke hadde bananer tilgjengelig.
Har ikke hørt at infusorier spiser alger men er vel ikke umulig Selv har jeg nettopp fått fingrene i daphnia-egg, de skulle nok likt å bli klekket i karet ditt
daphnia-egg var jeg nødt til å google, for det hadde jeg aldri hørt om. En slags vannloppe som spiser alger? Ja her hadde de klekka til ferdig dekka bord x)
Ingen erfaring med grønt vann, men det sies at å blokkere ut lys fullstendig i 4 døgn skal hjelpe - pakk inn i svarte søppelsekker, og la stå mørkt. Det er ikke meningen at du skal ha det innpakket til evig tid

Du sier at akvariet ikke står i nærheten av noe vindu, men er det ellers mye lys i rommet? Det kan også virke inn. Er lysrørene gamle? For noen algetyper har dette betydning - vet ikke om det gjelder grønt vann, men jeg spør for sikkerhets skyld.

Jeg hadde ikke giddet å ta meg bryet med å ha uv-filter, heller finne årsaken til oppblomstringen, og eliminere årsaken. Men mulig det hjelper hvis alt håp er ute... Diatomfiltrering nevnes også ifbm. grønt vann. Og dafnier kan spise disse algene, som allerede nevnt over.

Fint om du også poster de faktiske vannverdiene (målt med dråpetester! Strips duger ikke), så er det lettere å se om det er noe ubalanse mht næringsstoffer. Mål helst både NH3/NH4, NO2, NO3 og PO4.

Her finner du litt mer om saken.

@Livsforvalteren: Hvor får du tak i dafnieegg?
Har desverre ikke dråpetester:-/ Kun stripp. Har ingen fisk som krever ekstremt nøye vannverdier, så har ikke innvestert i dyre måleting. Kan eventuelt ta meg en tur innom en dyrebutikk med en vannprøve for å få bedre test resultater? Men får ikke gjort det før tidligst mandag. Men som sagt, vannverdiene er i følge strippen innenfor de normale verdiene. Altså ingen av de farge greien som har en annen farge enn de burde.



Lagt merke til flere som nevner at stripp ikke duger. Men skjønner igrunn ikke hvorfor det selges i butikkene vist de ikke funker?

Akvariumet står i et hjørne med 5 spotlights i taket i nærheten av akvariumet. men ingen av lampene peker mot akvariumet. Så om jeg skrur av lyset i akvariumet så blir det bekmørkt der inne selv om spotlightene står på fullt. Jeg kan godt legge inn noen bilder i tråden her av akvariumet, med lys av og på om det er til noe hjelp?
Tror Kuledrøm får ta over algegreiene om hun har tid/ser i tråden igjen Jeg har ikke stort andre tips enn planter, planter og planter.

Hvorfor de selger dem? Fordi folk kjøper dem Masse akvariegreier i dyrebutikken som er så godt som unødvendig/ubrukelig, eller i det minste overpriset i forhold til alternativene. Er jo veldig lettvint med strips i forhold til dråpetester, så folk ønsker seg at de skal funke. Mistenker også at de er bedre enn sitt rykte, men de blir lett ødelagt av fuktighet og det er ikke alltid man legger merke til det. Bruker dem ikke lenger, men når jeg brukte opp pakken jeg kjøpte som nybegynner var det i tilfeller hvor jeg lurte litt men ellers ikke hadde prioritert å sjekke.

Kuledrøm: Var på ebay. Har vært innom der med ujevne mellomrom og sjekket etter daphnia og moina (ville helst hatt det sistnevnte). Tok en liten batch i vann i går, og så noen små rusk som hoppet rundt oppi der i kveld Men har de i en mugge så langt, leste at en del egg kan være iblandet triopsegg som potensielt kan utrydde daphniakulturen og til og med bli så store at de er farlig for fisk! Heldigvis ser det ut som de klekkes en del tidligere enn daphnia, skal studere litt filmer i kveld tenkte jeg.

Her er et aktivt produkt fra samme seller
Har selv UV lys på et par av mine kar, kobles enkelt på utløpsslangen fra filteret, har det kun i gang 12 timer per døgn. Disse to karene har merkbart mindre algevekst og klarere vann enn de andre karene jeg har uten UV-lys.

Men lurer litt på om filteret du bruker er litt lite? 3 liter filtermateriale på 190 liter - hvor mye av de 3 literene er biologisk filtermateriale?

På mine kar har jeg flere ganger filtervolumet du benytter - f.eks Eheim 2080 på et 220 liter med 2x4 liter biologisk filtermateriale. Jeg har aldri opplevd slike ting du beskriver.

Edit: Jeg bruker JBL UV-lys og er veldig fornøyd med de.
MrSpock
Men lurer litt på om filteret du bruker er litt lite? 3 liter filtermateriale på 190 liter - hvor mye av de 3 literene er biologisk filtermateriale?.


Litt usikker på hva du mener med biologisk filtermateriale? Alt inventar i pumpa er orginalt eheim innmat. steiner i bunn, med blått grovfilter oppå. øverst er det andre typer stein med hvit finfilter på toppen.
pumpa er beregnet for opp til 250l akvarium. så burde være innenfor? (vet at ji større/flere pumper jo bedre er det) har bra med sirkulasjon i tanken med untak av toppen, på grunn av flyteplanter. derfor har jeg overflate skimmeren i tillegg for å ungå det lokket som gjerne blir i vannflata.
Ref. "ikke så nøye med vannverdiene": Det er nøye for alle fisk at NH3 og NO2 = 0, at NO3 ikke er for høy, og at pH og GH er innenfor det de har behov for. Her er litt mer informasjon om vanntester.

Godt mulig Mr Spock kan være inne på noe ang. filterstørrelse - det kan kanskje holde, men spørs om det er helt i grenseland. Det må være plass til mange nok bakterier for å bryte ned de giftige avfallsproduktene = stort nok volum av filtermedier der disse bakteriene kan sitte. Biologiske filtermedier (f.eks. substrat pro, porøse kuler) er der filterbakteriene hovedsakelig sitter, mekaniske filtermedier fanger opp smuss/partikler. Hvor mye vann bytter du i uka, forresten? Rutiner for filterrens og slamsuging?

Alt i alt tror jeg at jeg hadde forsøkt følgende:
1) Større filter (bruk eksisterende filtermedier i det nye), eller supplere med et filter nr. 2.
2) Større vannbytter (hvis du tar mindre enn 30 % i uka)
3) Flere hurtigvoksende planter - litt usikker på når disse skal inn hvis du planlegger en mørklegging
4) Mørklegge i noen dager, som beskrevet i linken jeg postet tidligere: vannbytter meget viktig, for mye giftstoffer kan frigjøres når algene begynner å dø - gjelder også om du bruker uv-filter. Spesielt viktig med god filtrering i denne fasen.
5) Redusere lystida litt.

Jeg aner ikke om dette er rette måten å gjøre det på, men kan ikke komme på noe bedre, ihvertfall
Kuledrøm
Ref. "ikke så nøye med vannverdiene": Det er nøye for [I]alle[/I] fisk at NH3 og NO2 = 0, at NO3 ikke er for høy, og at pH og GH er innenfor det de har behov for. [URLBLOCK1]er litt mer informasjon om vanntester.



Mulig du missforsto meg litt. For høres ut som du tror jeg ikke bryr meg om vannverdier i det heletatt x) Sa ikke at det ikke er nøye med vann verdier. Sa at jeg ikke har noen fisk som har uvanlige behov når det gjelder vannverdier. Har ingen utslag for NH3 eller NO2.
Vannbytte 50% hver søndag. Å da tømmer jeg med slamsugeren. . åpnet opp filteret for å ta en sjekk forige helg. Pleier å skylle filteret i ei bøtte med akvarievann for å ikke drepe bateriene i filteret.
Ok, jeg beklager, det hørtes kanskje litt bryskt ut ja... Men jeg tar fortsatt ikke vannverdier testet med strips for god fisk, assa, jeg mener fortsatt at det er fullstendig bortkastet.

Noe er ihvertfall i ubalanse i karet ditt, til tross for gode vannbytter og antakelig grei håndtering av filteret (rør det som sjelden som mulig), så du får prøve deg fram. Kanskje du kunne postet et bilde av karet, så vi kan se hvor ille det er? Skulle vært kjekt om noen som har hatt dette problemet, og overvunnet det, kunne kommet innom og synset litt! Men det er rimelig lite aktivitet på forumet nå til dags... :-/
skal se om jeg får postet et bilde her Har stått mørklagt nå i 3 døgn men er fortsatt tåkete vann. Virker som fisken ikke er helt fornøyd med at det er konstant mørkt. For 2 av neontetraene har fått skikkelig juling i løpet av helgen:-/
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap