Scalare-egg

Har noen Scalarer som legger egg ca hver 3 uke, men ingen av eggene blir befruktet, nå siste gang spiste ho'a opp eggene litt etter litt,, noen som vet om dette har en naturlig forklaring?
Tore Korneliussen
Har noen Scalarer som legger egg ca hver 3 uke, men ingen av eggene blir befruktet, nå siste gang spiste ho'a opp eggene litt etter litt,, noen som vet om dette har en naturlig forklaring?


Det er to mulige forklaringer på dette. Den ene er at du egentlig ikke sitter med en hunn og en hann, men to hunner som rett og slett bare har trang til å legge egg og kvitte seg med "byrden". Det har skjedd før, at to hunn-ciklider oppfører seg som et par med hunn og hann, av mangel på en make av riktig kjønn.

Den andre mulige forklaringen er at du faktisk har en hunn og en hann, men at hannen ikke helt har skjønt tegningen og derfor ikke greier å befrukte dem slik han skal. Enten er han ikke ordentlig kjønnsmoden enda, eller så er han steril.
Bare tiden vil vise hvilket av de to det er som er årsaken til at eggene blir ubefruktede. For med alder og erfaring, pleier befruktnings-treffsikkerheten å øke hos unge og klønete hanner.

Det hender dessverre relativt ofte at ciklide-par spiser eggene sine, dette gjelder fremst for slike arter som er så mye kommersielt drettet som nettopp scalarer og f.eks. sommerfuglciklider er. De mister en del av det naturlige passe-på-avkommet-instinktet når de generasjon etter generasjon tas fra eggene og klekkes kunstig av oppdrettere.

La dem få tid på seg, så vil du sannsynligvis se at ting bedrer seg mht befruktningen.
Akkurat det med å spise opp eggene er litt mere usikkert. Kanskje spiser de eggene gang på gang en god stund, men en vakker dag kan det hende de skjønner opplegget og lar være. Men det finnes dessverre enkelte par som aldri helt skjønner det der, og spiser dem opp uansett. Noen slutter å spise eggene, men tar yngelen når de er klekket istedet.

Det lar seg ikke gjøre å ha scalareoppdrett uten eget kar til leksparet med yngelen. Hvis du ikke har dette, så spiller det jo liten rolle om de spiser dem selv eller om andre fisk gjør det.
Tilfeldig bekjentskap
© Lars Jamne
Reklame for plussmedlemskap