Galskap

Enkelte prosjekter bør man egentlig aldri starte på. Rett og slett. Men så er det engang sånn at skapergleden baner vei for galskap(eller var det motsatt). Uansett så nevnte min fru i en bisetning for noen år siden at `en liten hagedam hadde vært kjekt. En sånn med en bro over`...
Da var det hele igang og galskapen hadde fått et navn. Akkurat,- en hagedam.

Utgangspunktet var særdeles dårlig syns jeg, men alt har en begynnelse...

Prosjektet startet i 2015.
Hyggelig galskap
Ståle Tonheim
Da var det hele igang og galskapen hadde fått et navn. Akkurat,- en hagedam. Utgangspunktet var særdeles dårlig syns jeg, men alt har en begynnelse...


Kjenner til den der.... Har sett utrolig mange videoer på YT under min planlegging av ny og større dam nå til våren (blir nok sommeren også....). Folk er så heldig at de kan grave ut en dam i sand og jord nesten uten en stein. Her må vi forholde oss til stein og fjell som stikker opp hist og her. Men dammen blir unik og personlig av slikt!
Fiskene mine har flyttet inn i IBC-konteinere denne vinteren, så jeg kan begynne å grave, mure, støpe tidligst mulig. Men tror kommer til å ta mindre tid enn all planleggingen.

Lykke til med byggingen.
Har blitt akvaponigal selv, så en hagedam hadde vært midt i blinken Har laget to design for hagedam på tak, ene med våtromsplater og lwkter, andre med laft av 48x198 mm impregnert trw, begge innvolverer damduk.

Men må kanskje klare meg med IBC. Hvir har du fått tak i dine, WeeSkip? Vet du noe om hvordan man kjenner igjen "matsikre" beholdere i denne klassen?
Helt "sikre" IBC tør jeg ikke gi noen facit på, men på brukte konteiner er det et merke som viser hva slags stoff som har vært på dem. Det være seg et UN-nummer (som man kan google opp) og ta en kikk på etiketten som er klistret på ang fareklasse.
Firmaet jeg hentet mine fra er nedlagt, men det dukker av og til opp noen IBC på finn.
Hentet meg 4 stk som det hadde vært en type vaskemiddel på. Har jobbet med farlig gods selv, og tydet merkingen som verken giftig eller på annen måte helsefarlig.
Jeg brukte veldig lang tid på rengjøring (skylling i dagesvis, steam, salmiakkvask og nye dager skylling) av mine, men når man har skåret av toppen er de enkle å skure innvendig.
Har satt en av dunkene på hytta til oppsamling av takvann, og kunne ikke kjenne verken lukt eller smak av vannet, enda den konteineren ikke er skåret toppen av. Måtte jo teste på meg selv først.
Er man usikker på sunnheten så er det en grei sikkerhet å kle dem innvendig med damduk. Vurderte dette selv, men stolte på vaskingen min.
Mine står nå i en oppvarmet bod hvor jeg har 6 andre kar, så fiskene har en mild vinter. Har god gjennomstrømming mellom konteinerne og pumpen er tørrmontert. Filteret skal takle 15000 liter og pumpa leverer 5000 liter. Har ikke store mengder fisk, så de har det veldig bra slik jeg ser det. Bytter ut 200 liter vann et par ganger i uka. Målingene av vannkvaliteten viser i alle fall at alt står bra til.

Det var forøvrig en forholdsvis "trang fødsel" å få dem inn gjennom en 70cm bred boddør.

Ummm, det kan jeg tro Er de ikke breiere enn 70 cm..?

Galskapen min sporer an her; tenk hvor mye plantevekst du kunne fått for 200 liter byttevann! Skulle likt å lekt meg med akvaponiperspektiv på det opplegget der!

Takk for IBC-tanker (sic
Tilfeldig bekjentskap
© -mette-