Skjellsand

Ser det blir anbefalt av enkelte å bruke litt skjellsand i botnen av karet når ein overvintrer gullfisk inne. Men samtidig skal en altså også suge opp slam frå bunn....... dette vil vel kollidere? Og i tilfelle skjellsand, skal det vere den grove eller den finmalte ?
Har ikke hørt at folk har brukt det, men antar det er for å tilføre kalk hvis man har lav Gh i vannet?
Isåfall kan skjellsanda ligge i ett hjørne eller i en plastpotte eller noe. Den vil gjøre samme nytten.
Skjellsand
Ja, eg kan prøve det. Hadde tenkt på et hjørne i karet, men sikkert bedre med ei potte el.l. Takk! Prøver vanleg skjellsand siden det ikkje ser ut til å vere vanleg. Den finmalte "støver" i vatnet så det blir grått.
Vask snilehus og skjell godt, tilfører kalk uten at der spises eller virvles inn i pumpa, bor du i nærheten av saltvann så er det masse muligheter, mye av der er spisende etter å ha kokt det, "avfallet" snilehus og skjell er ren kalk

Bruk gjerne skjellsand om du behøver.
Det øker Kh verdi og stabiliserer PH verdien på 7-7,5
Er du plaget med at pH synker under 6,5 ?

Har du pH på over 7 + KH og GH over 5 og ikke flere kilo fisk pr 1000l vann, mener jeg du ikke trenger bruke skjellsand ( kalk )

Med hard belastning ( mye fisk og hard foring ) synker ofte disse verdiene og skjellsand er da et rimelig alternativ til stabilisering av dette.
Passene mengde kan være 5-10kg pr 1000liter vann
Bruk det gjerne som en del av filtermedie da gjenomstrømning forbi skjellsanden som vil forbedre virkningen.
Om du ikke har filter med plass til skjellsand er det og mange akvarister som bruker GH+ KH+ Pulver og Balantex som stabiliserer og holder verdiene over tid.

Når vi får problemer med fisk som er tatt inn fra dammene på høsten er det 3 feller å gå i

•amonia og eller Nitrit forgiftning .
Dette kommer som følge av at filteret ikke virker biologisk enda og mye fisk som går tett
- tiltak .stopp all foring, Bytt 70% vann dag 1 og nye 70% Dag 3 , følg på med mer vannbytte om det ikke går nedover. Det er ingen vei utenom.

•PH dropp
Som følge av mye foring kan pH falle dramatisk , en indikasjon på at dette kan skje raskt er KH verdi på 0 ( det er da ingen pH buffer igjen og pH faller raskt om filterbakteriene ikke holder unna)

•parasittutbrud
Når fisk settes sammen tett og fisk blir stressa som den blir av flytting til nytt miljø, kan parasitter bryte ut . Costia,tricodina,Chindonella,gyro og dactologyrus er de vanligste.
Disse kan kun påvises ved å se i microskop x100 eller x400.

Hvis fiskene får følgene problem.
•mister matlyst
•blir blodsprengt
•baktriel sykdom ( finneråte,innsunkne øyne,sår )
•apatisk
Da ligger trolig årsaken i en av 3 pungt over.

Om filter er godt dimensjonert og innkjørt kan koi og gullfisk gå veldig tett uten problemer . På bilde nr 1 nder har vi 100kg fisk i 7000 liter vann
Disse fores med 1,5 kg koipelets pr dag... dette må filter kunne ta unna uten å krasje .
Det byttes ca 300 liter vann pr døgn automatisk Når filteret renser seg automatisk opptil 30ganger i døgnet .


Skjellsand
Tusen takk til dokke som svarte, og spesielt til Øyvind i Tropex. Der var det mykje fagstoff og god lærdom. Kjem nok til å ta fram det innlegget fleire ganger i løpet av vinteren! Ikkje nok med ein kveld for å fordøye all lærdommen der!
Tusen takk for hjelpa!
Tilfeldig bekjentskap
© Kristin Torgersen
Reklame for plussmedlemskap