4 døde fisk og jeg skjønner ikke hvorfor!

Jeg er redd for at jeg har fått en eller annen sykdom i karet, som ikke forsvinner av seg selv. Ila de siste to månedene har jeg mistet fire fisk; alle apistogramma cactuoides. Nå har jeg kun disse samt ancistrus og nå for en tre ukers tid tilbake - noen kardinaltetra.

Fiskene går i et 240-liters hvor jeg har nå en temp på 23, ph på 6,6 og null nitritt. (JBL dråper). Bytter 30-40% vann ukentlig - kaldt rett fra springen. Temperaturen i karet synker en 2-3 grader i den prosessen.

Har nå totalt fire døde fisk og jeg syntes det er litt for mange på litt for kort tid til at det ikke henger sammen med hverandre. Jeg mistenker også to andre fisk for å heller ikke være i toppform.

Det første dødsfallet har jeg beskrevet her. Kortversjonen er at jeg observerte fisken svømme litt skjevt på kvelden - dagen etter så hadde fisken en bøy på seg og svømte med hodet ned mot bunnen rundt og rundt på samme sted. Jeg fant aldri ut hva problemet var; den hadde kanskje noe stor mage, og kaaanskje noen utstående skjell helt på slutten - men da legger jeg godvilja til. Vi åpnet fisken selv og uten at vi har gjort det før så var vår amatørkonklusjon da en eller annen kreftliknende sak. Endel av innvollene/organene var litt knudrete..

Noe tid etter dette, kanskje en par ukers tid, så døde to nye hunner. Den første hunnen hadde utstående øyne, men ellers så hun grei ut. Hun spiste. Vi ante ugler i mosen når vi observerte tynn, sytråd-avføring og øynene fremdeles ikke var normale tross et par gode vannskift. Hun ble flyttet over til et karantenekar og satt på en Esha2000/exit cocktail-kur umiddelbart. Hun døde to dager senere, fremdeles med pop-eye, men hun var i tillegg blitt veldig mørk på kroppen.

Omtrent samtidig fant vi plutselig en annen hunn død i 240-literen. Vi hadde ikke lagt merke til noe uvanlig, men den var plutselig død. Både denne og den andre hunnen kan ha vært noe oppblåste når de døde, usikker, men jeg har et inntrykk av at de så stinne ut. Ikke bare i magen/buken, men generelt - som om noen har pumpa inn litt for mye luft. Denne var også mørk/sort - spesielt på øvre del av kroppen. Det som var litt spesielt med denne var at den mørke fargen hadde en veldig brå avslutning, som om noen satt en linjal på skrå på bakre halvdel av fisken og holdt den i sin vanlige gul-farge.

Så har det gått en måneds tid uten dramatikk og så finner vi plutselig en hunne til - død. Man kan kanskje spørre seg hvorfor så mange apistoer i karet og årsaken var at de tre første fiskene som døde produserte mange yngel og det er en slik som nå døde. Den var dog blitt kjønnsmoden og var antakelig en ca. 3 cm. Denne siste hunnen har antakelig vært død en drøy natt, fordi den var påbegynt av eplesneglene våre, så utvendige symptomer der var ikke-eksisterende. Vi har heller ikke hær observert noe spesielt.

4 døde, altså. Og jeg vet ikke av hva eller om det har noen sammenheng. Sannsynligvis?

Det som skal nevnes, er at alle disse tre hunnen har hatt yngel når de har dødd. Apistoer er jo territorielle og prøver gjerne og holde seg på et sted med sine yngel og jage bort evt. trusler. Det betyr også at det har vært litt vanskelig å observere om de er tilbaketrukne grunnet sykdom, eller yngel.

Og som ikke det var nok, så observerte jeg sytråd-avføring igjen i dag på den største hannen vi nå har (yngel av tidligere nevnte avdøde). Den la vi merke til i går gjemte seg bakerst i karet under varmekolba. Utover det så ser jeg ingen symptomer - buken er grei. Matlysten er ikke på topp, det skal sies. OG vi har en hunn-fisk jeg også er bekymret for; hun driver inni kokosnøtthula (skulle ikke forundre meg om hun har egg der), men jeg syntes jeg stadig vekk ser henne med litt gråaktig belegg/farge på ryggen. Noen ganger ser jeg henne med vanlig gulfarge, men stort sett er hun mørk/gråaktig på ryggen.

Jeg er ikke helt komfortabel med situasjonen - spesielt ikke fordi jeg ikke vet hva problemet er. Er det en rekke tilfeldigheter, har det sammenheng og er det veldig smittsomt og selvsagt - hvordan stoppe dette? Jeg er rådløs; har prøvd å lese i forskjellige bøker uten å bli klokere. Det er flere årsaker til tynn avføring, men jeg syntes ikke fiskene viser tegn til verken forstoppelse eller bukvannssott f.eks. Jeg har tenkt tanken på fisketuberkolose, men jeg trodde ikke den var spesielt smittsom. Jeg har heller ikke fått noen utpreget a-ha følelse når jeg har lest om tb her eller på andre nettsider.

Jeg kunne selvsagt lagt inn et bilde eller to av de to fiskene som jeg nå er bekymret for, men som sagt - jeg klarer ikke se noen spesielle tegn. Gråfargen på hunn-fisken er nok vanskelig å få vist godt nok på skjerm uansett og tynn avføring har man jo også sett før.

Jeg har rett og slett ikke peil. Og er tom for forslag, jeg håper noen av dere har noen tips til meg. Om dere ikke kjenner igjen sykdommen, men sitter på en god internett-lenke til gode nettsteder om sykdom på akvariefisk så post gjerne de også så kan jeg se om jeg får noen match.

Kan jeg tillate meg et lite "hjelp!"?
Observerte i dag tidlig mer tynn, hvit avføring på den største hannen (forøvrig en hann som i likhet med de fleste andre "ynglene", er ca. 4mnd gammel, men vesentlig større enn alle de andre). Jeg kan heller ikke se at fisken var frempå når vi matet. Sannsynligvis redusert matlyst - altså. Nå nettopp prøvde jeg å observere den, men den har nok gjemt seg - klarte ikke finne den. Dog er karet ganske gjengrodd for tiden da jeg har ganske mange cacatuoides der nå (tør ikke flytte de til andre kar, av frykt for smitte - og salg av disse fiskene er uaktuellt all den tid karet nå er "isolert" inntil jeg har kontroll på situasjonen), så det er mange gjemmesteder. I går kveld så jeg den gjemte seg i en av mange huler i karet. Idag tidlig observerte jeg at den klødde seg mot bunnlaget - på hodet. Den svømte litt bakover, opp med halen og så klødde hodet et par ganger mot bunnlaget (sand)...

Den ene hunnen som jeg syntes var litt gråaktig på ryggen, har jeg ikke sett i dag. Jeg syntes dog det kan se ut som om hun har fylt igjen åpningen til kokosnøtthula (fra innsiden? Vanligvis skuffer de jo en haug på utsiden...), så om hun er der inne vet jeg ikke. Om hun har yngel som venter på å komme ut, så er jo ikke dette unaturlig oppførsel, men om hun også er syk så er jo ikke det at hun gjemmer seg (om hun da er i hulen) noe positivt tegn.

Jeg prøver å surfe litt rundt på nettet etter tips om hva det kan være, men sliter med å finne noen match jeg syntes passer. Tynn, hvit avføring ser jeg ofte nevnt i forbindelse med bukvannsott, tarmparasitter eller forstoppelse, mens mørk farge ser jeg innimellom nevnt i forbindelse med tuberkolose.

Ingen av de døde fiskene kan jeg si at jeg har observert noen utstående skjell på og syntes derfor det er vanskelig å konkludere med bukvannsott.

Fisketuberkolose (TB) kan også være en mulighet, selv om jeg ikke er så sikker på det heller. Slik jeg har forstått det, så oppstår de mørke områdene mer som flekker på kroppen og det er ikke slik denne mørke fargen jeg mener jeg har observert arter seg. "Min" mørkfarge er mer et slags gråaktig jevnt område på ryggen. Men det er ikke konstant, noen ganger er det borte. Kanskje det rett og slett er et generelt "ubehags"-symptom? Apistoer skifter jo veldig fort og ofte tegninger/mønster avhengig av humør. Jeg har heller ikke observert noen avmagring på noen av fiskene som har dødd eller som jeg mistenker kan være syke nå.

Jeg leser dog om TB her at det ved denne sykdommen også kan oppstå "skeletal deformaties". Og det var jo antakelig dette som skjedde med den hannen jeg mistet og som jeg linket til i første post.

Forøvrig, i artikkelen jeg nettopp linket til, står det en beskrivelse fra en dame som ble smittet av fiske-TB. Interessant, om en urovekkende, lesning.

Jeg er ikke helt overbevist om at det er dette heller. Kan være, men jeg klarer ikke finne info som gjør meg sikker.

Forstoppelse, er en mulighet, men den ser jeg på som liten. Tynn avføring ja, men jeg mener jeg har vært relativt flink å variere kosten. Bruker både frosne mygglarver og artemia, klekket artemia, tetramin og jbl gala, pluss noen mini-granulat... Det kan selvsagt være det på denne hannen, men de hunnene som har dødd? Tviler på at det er dette.

Noen interne tarmparasitter er også en mulighet, men jeg har ikke observert noen antydninger til avmagring på noen av fiskene - heller motsatt.

Jeg leser i sykdomsartikkelen om noe jeg ikke har sjekket ut tidligere: Ichthyosporidium hofferi. Jeg skal lese meg litt opp på denne og se om det ringer noen bjeller.

Er fremdeles meget takknemlig for alle tips og råd. Er redd for at dette ikke gir seg med dette...

edit: forøvrig så er karet nå medisinert med esha 2000/exit på andre dagen. Planen er å vente én dag til, og så flytte i alle fall hannen med hvit avføring over i et karantenekar hvor jeg kan lettere observere den - og redusere smittefaren i forhold til de andre fiskene... Jeg vurderer da og vente et halvt døgn eller så, og så sette i gang med medisinering med JBL Furanol som visstnok kan knerte bukvannsott - om det ikke har gått for langt (?). Den skal kunne ta både eksterne og interne bakterieinfeksjoner. Om ikke det hjelper så blir jeg virkelig bekymret...
Det er dessverre ganske vanlig med innvollsparasitter på ciklider. Skal man drive litt sannsynlighetsberegning i kortspill her, ville jeg satset kortene mine på nettopp den diagnosen. Parasitter i gjeller og tarmer er meget vanlig på ciklider, så vanlig at jeg rutinemessig behandler nye ciklider for dette med en gang, like så godt...

Du har ikke noe avmarkings-kur fra Rocky Mountains Discus liggende vel?
Jeg hadde meget gode resultater med Dewormer bits derfra (medisinert granulat-fôr), da alle scalarene mine i en 250 liter ble litt vel tynne og fikk hvite, "tomme" avføringshylser. Jeg så forbedring allerede etter et døgn; de fikk normal avføring allerede etter så kort tid. Men kuren ble selvsagt fullført iht bruksanvisningen for det medisinerte fôret. Man må ikke falle for fristelsen å kutte ut ved første tegn til bedring.
Mine ciklider fikk aldri tilbakefall etter den kuren med medisinert fòr.
...Bare et hint; en kan bruke Engelsk Salt mot forstoppelse, også kjent som magnesiumsulfat...Dette er brukt bl.a. for å gjøre vann hardere (sammen med kalk)...

...Bare et løst hint...

Edit: Så nå at det står nevnt i sykdomsartikkelen også...
mona o
Det er dessverre ganske vanlig med innvollsparasitter på ciklider. Skal man drive litt sannsynlighetsberegning i kortspill her, ville jeg satset kortene mine på nettopp den diagnosen. Parasitter i gjeller og tarmer er meget vanlig på ciklider, så vanlig at jeg rutinemessig behandler nye ciklider for dette med en gang, like så godt... Du har ikke noe avmarkings-kur fra Rocky Mountains Discus liggende vel? Jeg hadde meget gode resultater med Dewormer bits derfra (medisinert granulat-fôr), da alle scalarene mine i en 250 liter ble litt vel tynne og fikk hvite, "tomme" avføringshylser. Jeg så forbedring allerede etter et døgn; de fikk normal avføring allerede etter så kort tid. Men kuren ble selvsagt fullført iht bruksanvisningen for det medisinerte fôret. Man må ikke falle for fristelsen å kutte ut ved første tegn til bedring. Mine ciklider fikk aldri tilbakefall etter den kuren med medisinert fòr.

Hmm den en sommerfugl hunnen min ble jo syk og blek i fargen. Hun hadde tynn trådlignende avføring, Slo av alt lys i karet i den tiden behandlinga varte (6 dager, etter råd fra mona o) Nå vil jeg si fisken er frisk, unntatt at den fremdeles har tynn trådlignende avføring innimellom. Kan dette være grunnen??
Hmm, nei jeg har ikke noe mot innvollsparasitter liggende. Har vurdert flere ganger å kjøpe den pakken med prazi pro og dewormer, for å ha det liggende men har aldri fått ut fingeren...

Men innvollsparasitter; blir ikke fiskene tynne da? Jeg kan ikke si at jeg har registrert dette på noen av verken de døde eller de som er i "faresonen"?

Er det evt. andre gode medikamenter mot dette som kan være å få tak i vanlige dyrebutikker, evt. i norske nettbutikker?
...Praziquantel finnes i Dacty Mor, Vermox er reseptfritt og inneholder Mebendazol, Panacur inneholder Fenbendazol...Google virkninger, virkeområder, anbefalinger og behandlingsmetoder...Evt. "spør litt rundt"...Har ikke konkrete erfaringer med annet enn Praziquantel, men det nevnte er anthelmintika og fungerer mot invollsormer/nematoder...


...Du kan også ta en titt her...
Nå er hannen med tynn avføring flyttet til et karantenekar. Dewormer bits er bestilt fra Rockymountain. Har også satt pasienten på en kur av Dacty Mor; vi får se hvordan det gir utslag. Fremdeles tynn avføring i dag, litt grå i fargen, ingen matlyst såvidt jeg kan se. Prøvde å fore med noen granulat som er populære, men de brø han seg ikke om.

Jeg liker ikke å medisinere når jeg ikke er helt sikker på hva som er problemet, men iom at jeg sannsynligvis har noe smittsomt og som ikke gir seg av seg selv, så føler jeg at jeg må prøve de alternativene som er...

Det blir litt lettere å observere fisken nå som den er alene i et oversiktlig kar, så kanskje jeg plukker opp noen andre symptomer - i så fall skal jeg poste de her.

Om dere har andre teorier, eller tips om spesielle ting jeg skal se etter så er jeg takknemlig for det.
...Bare si at det sannsyneligvis ikke vil hjelpe med Dewormer Bits...Siden fisken ikke spiser så vil den heller ikke spise disse...Men det kan jo eventuelt ha en effekt på andre fisk som ikke er på samme stadie...

Edit:
...Bare ønske deg lykke til, det er noe skikkelig drit å være i en slik situasjon...
Takk.

Har forøvrig dosert etter hva jeg har lest her på forumet; 5mg/l av praziquantel. Det står 2mg/l i bruksanvisninga, men etter hva jeg leser må man opp i 5 mg/l. Håper det ikke er for mye, men er ikke annet å gjøre enn å avvente...
...Skal godt gjøres å overdosere praziquantel etter hva jeg har hørt...Noen påstår at den tar reker og snegler, men det er bare tøv, det som evt. tar livet av noe er surstoffmangel...Jupp, du trenger brusestein, og muligens en filtervask i morgen, bare så du er obs...Filterne mine har alltid grodd igjen de par første dagene...
Følg riktig godt med om du bruker Dactymor.
Jeg har forsøkt den og ett døgn etter at jeg startet med dosering 5mg prazi istedetfor 2 mg slik det står i bruksanvisningen hang alle fiskene i karet i vannoverflaten og gispet. Tilogmed Ancistrusene var oppe og snappet luft. Byttet endel vann og tilsatte mer Dactymor slik at dosen skulle opprettholdes og det gikk ikke mer enn ett par timer før fisken hang i vannoverflaten igjen.
Jeg hadde ikke ekstra tilførsel av oksygen, så kanskje er det det som skal til, men vær litt obs bare!

Lykke til!

-Christina-
Takk for lykkeønskninger og tips.

Det ser forøvrig ut til at det går åt skogen med denne fisken. Det er litt vanskelig og observere, og det er fordi i går kveld så ble karet relativt fort gråaktig. Belegg på glasset og vannet generelt ble grått. Jeg har aldri hatt infusorier i karet før, men etter det jeg har lest tidligere om dette kan det nesten virke som om jeg fikk en oppblomstring av det. Vannet er fremdeles gråaktig, men bedre enn i går. Noen andre som har vært borti infusorieoppblomstinr

Dette gjør jo at det er vanskeligere å se klart på denne fisken som går der. Det jeg dog ser, er at han antakelig har blitt tjukkere rundt buken siden i går. Det tyder igjen på at det nok ikke er snakk om innvollsparasitter/orm, fordi det vil vel gjøre det motsatte? Fisken blir utmagret da?
Jeg står igjen med to sannsynlige diagnoser på denne fisken; bukvannsott eller forstoppelse. Sikten er såpass dårlig at jeg ikke klarer å se om det er noen skjellreisning i buken.

Matlysten er fraværende og fisken holder seg stort sett i ro, i et hjørne av akvarie - der hvor det er mørkest. Jeg har prøvd med noen deilige nyklekkede artemia opp der - ikke interessant i det hele tatt.

Det går nok åt skogen med denne fisken, men jeg gir den over natta for å se hvordan buken utvikler seg og om jeg klarer å se noe tydeligere skjellreising for eksempel.

Men, hvor står en da... Sannsynligvis fem døde fisk fra samme kar. Denne dør sannsynligvis at bukvannsott, men det igjen, er jo en sykdom/tilstand som kan bli utløst av mange forskjellige faktorer. Og da står man egentlig på like bar bakke som før? Dog, jeg kan ikke få meg til å tro at de damene har dødd av dette; kanskje den ene som fikk pop-eye og sytrådavføring, men de to som plutselig døde og som ble misfarget? Kanskje bukvannsott arter seg på mange forskjellige måter?

Hmmm, jeg må lese litt mer om denne sotten, tror jeg...

...Steike. Var bortom å observerte fisken igjen nå. Lå på siden og pusta tungt. Så at magen var skikkelig bulete. Pokker ta. Da må det kokes vann og min bedre halvdel må til verket. Jeg syntes avlivning er skikkelig tungt...
Skal prøve å ta bilder og legge ut så vi kan få sett nærmere hva det faktisk er...
HUff, trist lesing

Kunne ønske jeg kunne hjelpe, men.. det kan jeg ikke. Bare legge igjen noen medfølende ord. Kan jo bare forestille meg hvor frustrerende en slik situasjon er.

Håper inderlig du finner ut hva det er og får stoppet det!
Klarte ikke å ta bilder. Fikk studert litt, men tårene var i veien så det var ikke så lett. Samboeren, som tok oppdraget, kunne fortelle at skjellene sto ganske mye ut, ja.

Og denne fisken som var så spesiell. Dette var den hannen vi hadde sett oss ut skulle ta over tronen etter sin far som også døde av uforklarlige årsaker (link i første post). Denne fisken skilte seg ganske tidlig ut fra de andre søsknene sine ved å være ganske mye større, og fikk også de flotte fargene først. Dette var den eneste av de ca. 50 ynglene vi hadde, som vi hadde gitt et navn. Sov godt, Teodor - nå er du hos mamma og pappa...

føler med deg har selv gjort det samme i dag med min første fisk som jeg fikk og det er ikke altid fryd og gammen i denne hobbyen
Nei, det er tøft til tider. Det blir kanskje lettere når man får litt mer tid på baken som akvarist...

Rart så knyttet man blir til små fisk? Eller, det er kanskje ikke så rart, man får et spesielt forhold til noe som er så avhengig av en og spesielt når man har hatt de som yngel, selv om det ikke var så lenge. Jeg husker gleden av å oppdage de første ynglene og har jo fulgt utviklingen daglig siden da. Det var tungt i går, og noe sentimental blir man jo - men vi får bare fortsette å gjøre så godt vi kan og la denne erfaringen komme de andre fiskene våre til gode...

Men, jeg liker ikke helt at jeg ikke klarer å finne noen entydig årsak. Er vel ikke annet å gjøre nå, enn å sørge for at vannet er så rent og godt som mulig. Litt ordentlig slamsuging, og bytte vann kanskje to ganger i uka fremover slik at de som er der nå får best mulig vilkår - om det er noe smittsomt i karet. Kjøpe inn litt vitaminer til de er nok heller ikke dumt.


Å nei, det var trist

Denne hobbyen kan virkelig være som en tur på følelsenes berg-og-dalbane!

Høres ut som et godt valg.. slamsuging, vannbytter og litt vitaminer. Kanskje til og med en dose aquasafe hvis du ikke bruker det uansett? Det skal jo hjelpe til og styrke slimhinnene, så det kan vel være vel verdt å prøve som en form for "støtte". Så er det bare å krysse fingrene og håpe at det går over.
I dag fant jeg nok en død fisk. Kom ut av det blå - hadde egentlig et lite håp om at ting hadde gått seg til, men tydeligvis ikke. Har ikke observert noe galt på noen av fiskene, men fant altså denne død i dag. Det var en hunn, forresten - virker som om det er de som stort sett dør "uten symptomer", mens hannene viser tydeligere symptomer før de dør? Det er også igjen, en apistogramma som døde - jeg har jo både ancistrus og kardinaltetra i samme karet, men de har holdt seg friske. Kan det være en svakhet i apistoene mine, eller en sykdom som kun angriper disse?

Jeg har ingen gode svar foreløpig og av ytre tegn på den fisken som ble fisket opp nå var det lite å melde. Jeg syntes magen kunne virke noe oppblåst, om noe.

Jeg har jo også endel eplesnegler; ikke så mange store, men en god del små - som fyker rundt hele tiden. De spiser jo i seg alt mulig - kan de spre sykdom på noe vis? Om noen har noen tips om sykdommer som kan smitte fra/via snegler tar jeg gjerne i mot tips.

Ikke så mye fornuftig info i denne posten, mer enn oppdatering - men jeg holder tråden levende inntil problemet er løst eller gir seg.

Nå skal jeg ta litt ordentlig slamsuging, et realt vannbytte også skal jeg sette meg ned å lese litt i "[URL=http://www.webzoo.net/site/maler/x/?case_vis=visprodukt&kategoriID=&sok=ja&produktid=2011&HKatID=]The new Illustrated guide to fish diseases[/URL]" av Gerald Bassleer, som jeg kjøpte her om dagen.

Er selvsagt fremdeles åpen for tips og gode råd.

Har forøvrig fått Dewormer bits fra Rocky Mountain, og har tenkt å mate fiskene med dette utelukkende en periode fremover.
Joakim
Har forøvrig fått [URLBLOCK1], og har tenkt å mate fiskene med dette utelukkende en periode fremover.


Et lurt tips er å sulte/la fiskene faste i et døgn eller to før du starter å fôre med Dewormer bits. Bare for å være sikker på at alle fiskene er så sultne at de glefser i seg den medisinerte maten - uten å rynke på nesa

Det fungerte med mine superkresne svarte scalarer. Sulte først, så introduserte jeg Dewormer bits. Alle hogde innpå som om de aldri hadde sett mat før. Og de som var så kresne at de avviste mygglarvene hvis jeg forsøkte å gi noe annet enn deres faste produsent/merke...(!) De ble symptomfrie på et døgn, faktisk, men jeg fullførte selvsagt kuren (fem dager var det vel) og fulgte bruksanvisningen og repeterte kuren etter et tre dagers opphold. Så aldri noe mere til problemet etter det.
Tilfeldig bekjentskap
© Liv Hjelle
Reklame for plussmedlemskap