Behandling av camallanus (innvolls-/endetarmsorm)

Uheldigvis ser det ut til at det er utbrudd av Camallanus i ett av akvariene mine. Det er én fisk som er i meget dårlig forfatning, og i forigårs så jeg små, røde tråder stikke ut av gattåpningen hans. Jeg er usikker på smittekilden, og det er ikke usannsynlig at smitten nå er i alle mine tre akvarier.

Jeg har bestilt både Esha ndx og Sera nematol, samt Sera baktopur til evt. bakterielle infeksjoner som følge av parasittens herverk. Jeg har også bestilt JBL desinfekt, da jeg etter å ha lest litt rundt forstår det slik at jeg i verste fall må legge alt brakk og desinfisere rubbel og bit... I beste fall holder det å desinfisere utstyret jeg bruker mer til "daglig" (og dette må uansett gjøres i behandligsperioden), mens medisin forhåpentligvis tar knekken på det som er i karet/karene.

Et av problemene her er at jeg har reker og snegler i alle kar, og det er en viss fare for at disse ikke vil tåle medisineringen. Jeg vil gjerne beholde dem, men så er jeg redd for at man da samtidig holder parasitten i live ved at den blir med over i et evt. kar rekene og sneglene flyttes til, og da ved uhell havner tilbake hos fisk igjen (bl.a. fordi noen av sneglene egentlig skal brukes som fôr). Og jeg lurerer også fælt på det med slamsuging av bunnlaget for å fjerne parasittene - hvordan i huleste skal jeg klare det, med så mye planter og styr? Hvordan skal jeg SE de ekle krypene, særlig mot rød rådasand? Og holder det å bare slamsuge dem ut hvis det stemmer at "en dråpe vann er nok" til å overføre smitten?? Urk.

Litt om oppsettene mine, hvis noen kloke hoder kan bruke denne infoen til å finne på noe lurt:
- 112 liter med 4 dvergkulefisk, 4 amanoreker, sandsnegler (alle har vært der i ca. 2 år), 1 otocinclus (har vært der i 3 dager). Utvendig filter.
- 63 liter med 6 Pseudomugil (hvorav 1 synlig syk med ormer i rumpa), kirsebærreker og ørten snegler, bl.a. ca. 20 sulawesisnegler (alle har vært der siden rett etter påske i fjor). Utvendig filter.
- 30 liter med kirsebærreker og endel snegler (alle har vært der i lengre tid). Her gikk noen ottoer i "karantene" i tilsammen 2 mnd, men alle unntatt én strøk med den første måneden. Utvendig filter.
-15 liter med innvendig svampfilter, men bare noe planter og noen få pestsnegler i, og dette toppes opp med vann nå og da (med samme bøtter som brukes til vannbytte i de andre karene) - ellers ikke noe vedlikehold.

Vannbytteutstyr omfatter plastkasser, bøtter, slanger og sirkulasjonspumper, litermål, mm.

Jeg har i tillegg et tomt kar på ca. 50 liter, som ble kjøpt brukt for kanskje 6 mnd (eller mer) siden. Etter kjøp ble det vasket ned, sto en periode utendørs med litt vann i, ble vasket igjen, og har siden stått tørt inne.

Jeg håper med dette innlegget at noen med erfaring med denne sykdommen kan komme med litt gode råd om medisinering, desinfisering, og annet.
Og siden det var umulig å legge inn linker i mitt forrige innlegg, prøver jeg her... Disse linkene er til egen (og evt. andres) referanse:

Info av Neale Monks:
her

Behandling
her
her
her

Desinfeksjon
her
her
Da jeg hadde camallanus på mine sommerfuglciklider behandlet jeg med Sera nematol. Det tok knekken på parasitten, så det er en medisin jeg kan anbefale. Dessverre overlevde ikke de to infiserte fiskene. Når det har gått så langt at man ser parasitten henge ut bak, kan skadene på interne organer være så store at fisken dør selv om parasitten blir utryddet.

Jeg hadde verken reker eller snegler den gangen, så jeg vet ikke hva slags effekt medisinen har på disse.

Lykke til, håper du blir kvitt svineriet!
Takk for svar, McSteen. Ingen av medisinene er sneglesikre, men jeg tror kanskje Esha ndx (Levamisol) er rekesikker. Og så lenge sneglene ikke kan behandles, kan de slik jeg forstår ikke komme tilbake sammen med fiskene igjen pga. risiko for tilbakeføring av smitte. Ikke kan jeg selge sulawesisneglene heller, selv om det egentlig var planen nå, for hvem vil ha snegler med Camallanus-smitte? Pestsneglene vil jeg vel heller aldri kunne bruke som mat til kulene. Blæ!

Den synlig angrepne fisken (Kongen) er død. Da jeg fant det ut, var det nesten bare skjelettet igjen, og en stor haug med snegler og reker som mesket seg... Jeg burde sendt han ut på de evige jaktmarker med det samme jeg fant ut av dette, men det sank ikke helt inn at slaget allerede var tapt for hans del. Stusser fortsatt på kilden til dette: Hvis det tar 3 måneder fra den begynner å "virke" til den begynner å stikke ut av rumpa, så er dette noe Kongen har hatt i lengre tid allerede. Da kan det vel ikke komme fra ottoene. Hmmm! Sist jeg introduserte noe i Kongens kar, var i august i fjor - posthornsnegler fra to ulike kilder.

Vel, uansett, jeg må vel gjøre noe, selv om det nå hadde vært mest fristende å bare se hvordan det går ettersom alle andre fisk er friske og raske. Foreløpig er vel beste alternativ å flytte sneglene til 30 liter (må da fylle sand oppå flouriten), og behandle 63-litern + kulekaret. Så får 30-literen bli en mulig smittebombe på ubestemt tid :-/

Esha ndx har ankommet, og skal brukes slik:
1 dråpe pr liter vann. Bytt 50 % vann etter 24 timer. Behandle på nytt etter 2 uker. Det står at fiskene skal behandles i et karantenekar, men man må da vel behandle hele karet, i tilfelle ormen har rukket å spre avkommet sitt ut i vannet?
Sera Nematol har lignende behandling: 1ml pr 40l vann. 80% vannbytte etter 48 timer. Etter tre uker gjentas behandlingen for å ta knekken på larver som har klekket fra egg i mellomtiden.

Kan ikke skjønne annet enn at du må behandle hele karet. Det med karantenekar må vel være med tanke på behandling av ny fisk, før de introduseres til eksisterende kar?
Ja, pussig at det står skrevet slik. Jeg skal ihvertfall behandle karene, er jo ikke vits ellers. Skynder meg ikke, alle andre fisk er i sedvanlig god form foreløpig, så jeg prioriterer å finne ut hvordan jeg skal gjøre dette på riktig måte:

McSteen - gjorde du noe for å desinfisere akvarieutstyr i løpet av behandlingen? Altså før du gjorde det vannbyttet etter 48 timer? Jeg bruker mye utstyr til vannbytte, så blir endel å desinfisere: sirkulasjonspumper, vanndunker, bøtter, varmekolber og slanger. Jeg er skikkelig nervøs for å bruke klorin (eller JBL desinfekt, for den saks skyld, er sikkert noe klorinaktig det også), men må jeg, så må jeg. Hjelper det å bruke Seachem prime til å fjerne rester av klorin etter rensing?

Urk!
En ekstra liten oppdatering: Esha ndx viser seg å være sneglesikker (og har fått bekreftet at det stemmer av noen som har brukt det). YAAAY! Da skal vi nok kjøre i gang dette om ikke så lenge. Gruer meg...
Kuledrøm
McSteen - gjorde du noe for å desinfisere akvarieutstyr i løpet av behandlingen?


Nå var det ganske enkelt hos meg siden jeg bare har ett kar. Jeg kokte håver, slanger og annet småtteri som fikk plass i en kasserolle. Kjøpte ny vannbøtte og slange til vannbytte, kostet ikke mye. Hadde uansett bruk for ny vaskebøtte
Ja, nye slanger og bøtter kan jeg ihvertfall kjøpe. Sirkulasjonspumper og varmekolber er det verre med...

Her har jeg funnet fram et bilde av den syke (og nå avdøde) Kongen. Et stakkarslig syn
[External Image]
Kuledrøm
Ja, nye slanger og bøtter kan jeg ihvertfall kjøpe. Sirkulasjonspumper og varmekolber er det verre med... ;-)


Du kan vel ha sirkulasjonspumpe og kolbe i akvariet under behandlingen? Medisinen vil jo ta knekken på evt parasitter som befinner seg på disse også.
Ja, det kunne jeg gjort, hadde det ikke vært for at jeg må bruke dette for å lufte og varme byttevannet mens medisinen virker. Kunne evt. forhåndsmedisinert utstyret, men hmm... Asj, jeg bare kjøper én ny pumpe og én ny kolbe, får alltids bruk for det. Man har jo litersyken, tross alt!
Medisinering av kulekar, dag 1
Skaffet nye dunker, slanger og bøtter, samt en ny varmekolbe og sirkulasjonspumpe. Byttet 50 % vann i kulekaret. Hatt kolben og pumpa jeg bruker til vannbytter der oppi karet. Tilført Esha ndx kl 22:45. Evt. orm skal visstnok støtes ut relativt kjapt. Jeg ser ikke noe foreløpig. Kuler, Otto og reker viser ingen tegn til panikk, høhø.

De andre karene skal medisineres i morgen formiddag.
Medisinering dag 3 (kulekar)/dag 2 (blåøyekar)
Kulekar: Tok 50 % vannbytte i går. Har ikke observert noe ormliknende. Kulene er i form også i dag, de andre ser jeg ikke før lyset kommer på.

Blåøyekar: Medisinerte etter 50 % vannbytte ca kl 14:00 i går. I dag 50 % vannbytte. Sulawesisneglene har ligget i koma siden i går, det lover ikke bra. De lever, men alle ligger på samme sted med kroppen hengende ute av skallet, stort sett urørlige (med mindre jeg pirker borti dem, da reagerer de). Nå ser jeg at blåøyehunnen har en 2-3 mm lang, tynn, rødlig ting som henger ut av rumpa. Den virker litt frynsete i tuppen. Er dette ormen som er på vei ut, svimeslått? Jeg aner ikke om de andre allerede har utstøtt noe (så ingen ting i går), og slamsuging i dette karet er helt håpløst å få til fordi det er tett med planter og det kryr av reker og snegler. Hvis det virkelig er slik at parasitten bare slås i svime og ikke dør, da spørs det om dette her kommer til å fungere i det hele tatt! :-/
Glemte å poste bilde av blåøyehunnen. Utrolig vanskelig å fotografere. Hun har i dag holdt seg mye mer øverst og bakerst i karet enn hun pleier, så spørs om det er ekkelt når de ormene kommer ut...
Hoi, da er alle sneglene oppegående igjen, etter over et døgn i koma!
Amanoreker og kirsebærreker har ikke latt seg affisere.
Lettende Om rekene får problemer er det vel om medisinen er i karet når de skifter skall? Eller hvordam virker vikestoffet du bruker?
Hvordan gikk det til slutt kule? Etter nesten et halvår uten problemer har jeg fått en fisk med dette, usikker på hva jeg orker gjøre....
bør jeg avlive henne og få henne ut fort? Hun er ikke mager enda og har ikke stor orm, men ganske sikker på at det er den dritten...
Dette ble et veldig sent svar til deg, Sissan, så jeg kan like gjerne starte med å spørre hvordan det har gått i akvariet ditt siden du skrev her? Jeg tror jeg så på FB at den aktuelle fisken hos deg døde, det er vel nesten uunngåelig når ormen først titter ut. Da er skaden vanligvis uopprettelig, slik jeg har skjønt det. Antakelig er det nok da best å fjerne og avlive infisert fisk så fort man oppdager problemet og føler seg sikker på at det er Camallanus.

Uansett, denne tråden fortjener vel, som alle slike tråder, å bli oppdatert:

Nå, ca et halvt år etter behandlingen med Esha ndx, har jeg ikke sett noen tydelige tegn til denne sykdommen på noen andre fisk (blåøyehunnen på bildet i post nr 15 lever i beste velgående). Men jeg har en dvergkule som er litt tynn og bulkete i magen, så jeg er redd for at det er noe på gang der. Jeg vurderer fram og tilbake om jeg skal kjøre ny kur (evt. prøve Sera-medisinen). Da kan det hende jeg tar fisken over i et annet kar uten innredning, så blir det lettere å se om det faktisk kommer noe ut, og å fjerne det som evt. kommer. Disse karene mine er jo så proppfulle av planter og røtter at det var helt umulig å slamsuge det rent for evt. parasitter.

Alle reker og snegler, i begge kar, overlevde kuren. De fullvoksne sneglene falt tilbake til "koma" og forble inaktive, hengende ut av skallet, i noen uker. Jeg gjetter at aktiviteten ble gradvis normal igjen fordi medisinrestene etterhvert ble tilstrekkelig fortynnet. De unge sneglene kom seg mye raskere til hektene.

Konklusjon så langt: Et halvt år etter tilsynelatende vellykket behandling med Esha ndx, er jeg fortsatt ikke sikker på om parasitten er borte.
Avlivet to fisker jeg så hadde røde tråder. Medisinerte med ndx i to omganger. Så nå at jeg hadde nye fisker angrepet - avlivet ikke denne gang, men behandlet med ndx igjen, og fiske ser nå frisk ut. Siste ndx-kur i morgen.

Har mistet en platy som jeg ikke har sett angrep på nå - men det er mulig det er fra stress med medisinering kombinert med noen uker med ujevn mating i ferien. Ikke like lett å se åpningen på alle fiskene - så vet ikke med de som gjemmer "rumpa" under finnene. Har også mistet en snegle - men som du skriver kan det være den hadde kommet seg. Så død ut, og jeg skulle bort en uke, så tok ingen sjanse på å la den ligge og evt. forurense karet.

Har også mye bunnlag og planter med mer, og fisk som vanligvis utsettes for dette - platy/guppy - så krysser fingre for at en siste behandling nå tar restene.
Tilfeldig bekjentskap
© Marius Solberg
Reklame for plussmedlemskap