Tips og erfaringer om led til plantekar - high tech?

Hei

Jeg tenker på å anskaffe og sette opp et Akvastabil Move 576 som high tech plantekar. Er nå i en planleggingsfase. Har ikke kjøpt inn kar enda, var i nærbutikken, men de har det ikke.

Jeg vil altså lage til et High Tech plantekar med glosso eller hemianthus c. Cuba eller noe annet som bunndekker. Tenker relativt få arter, så ikke dutch style. CO2, og gjødsel, samt bunnæring er en selvfølge.

Jeg ønsker ferdigkjøpt LED. Har ikke tid eller kunnskaper til å lodde sammen eget armatur.

Har noen av dere erfaring med Akvastabil sine LED til plantekar. Ser de har CREE 3watt som jo skal være gode greier? Tenker 6500Kelvin. Er litt skeptisk til at det ikke er noen skjerm over lysene, da lysrør erfaringsmessig kan bli ganske møkkete etter kort tid med litt plask osv. Sikkert det samme med LED...

Noe annet LED lys man heller bør velge?
Har sett noen snakker om Finnex, men de har svakere enkelt LEDs og passer visst best for low-mid-tech av en eller annen grunn? For svake?

Hvor mye LED trenger man? Vil 4 Akvastabil armaturer med 15*3Watt være nok? Med strømforsyning kommer de opp mot 2000 per lys her i Norge. 1600 i DK... Rart at de ikke har strømforsyning som ikke kan styre mer enn ett lys. Stemmer dette?
Hvor mye lyskraft du trenger kommer litt an på hva slags planter du skal holde. Med meget lyskrevende arter er det klart det trengs litt lys. Når det gjelder Akvastabil sine LED har jeg aldri sett noen PAR-data for disse, så kan ikke si noe særlig om effekten. Hele vitsen er jo å få den PAR man trenger der man trenger den, og uten PAR-data er det umulig å si hvordan de taper seg nedover og ut til siden.
Finnex sine armaturer, ja...der er det jo flere typer å velge i, for ulike "grader" av effekt/PAR. Med Finnex RayII får du PAR etter vedlagte diagram. På 45-46 cm dybde får du 73, noe som er sånn mellom middels og mye. Så må man regne på hvor mange enheter som trengs i bredden.

Har du tenkt å montere dem i en heldekkende topp ?
Ja jeg tenker å montere dem i heldekkende topp for i størst mulig grad å unngå strølys, som jeg vet vil irritere meg.

Jeg redigerte toppinnlegget og skrev inn plantetypene Glosso og H Cuba, men det kom sikkert for seint. Uansett ønsker jeg at det ikke skal være store begrensinger fra lyset.

Synes det er svært lite info fra Akvastabil på siden deres. Det er litt merkelig for et så spesialisert produkt.

Har kikket litt rundt, så bla at Orphek har et "plantelys", men det ser samtidig ut som det er mye 12000K der, og det er ikke plantelys såvidt jeg vet.

Finnex har visst kun opp til 48" lengde. Det er 122cm, altså til 120cm kar... Den er rett nok 46.2watt, vesentlig mer watt (ca 1.5X) enn Akvastabil, men 120cm er litt kort. Karet jeg ønsker er 160cm.

Ønsker forresten heller ikke viftestøy
Det er riktig, Finnex sine armaturer er max 48". Jeg bruker det på mitt mallekar, men da Planted+, som ikke er så sterk som RayII. Men jeg har jo coryer, og bunndekkere som cuba og glosso er helt uaktuelt der. Ellers ligger mine planter rundt (og noen litt over) medium-merket i lyskrav, og jeg har meget god vekst uten CO2-injeksjon.
Jeg ser jo problemet med lendge. Men du må allikevel ha mer enn ett armatur. og da kan man jo "steppe" dem litt i forhold til hverandre, så man ikke får utpregede "mørkesoner" på begge endene, eller rett og slett ha en ende av karet dedikert til mindre lyskrevende plante-arter, hvor lyset er svakere og dermed bedre for fisk som trenger å gjemme seg. Helt mørkt blir det jo unasett ikke.
Takk for svar!

Er usikker på hvor pent det blir med steppede lys.

Løsningen er jo evt bare å velge et midre kar. Dessverre er størrelsen under hos Akvastabil 375liter 130cm langt, så evt må man ned i 275liter som er 100cm. Dette er en størrelse jeg egentlig ikke liker, fordi de virker for høy i forhold til lengden. Jaja, det er mitt problem.
Konklusjonen er vel at få setter opp 500+liters plantekar, derfor lages ikke utstyret.

I LED finnes det også Maxspect, men de er mer marint orienterte.

Så finner jeg Kessil LED, som har noen tilsynelatende fine, men runde lamper: A150WE Amazon Sun 35watt. De har også A160WE og A360WE. Kessil produserer plantelys til drivhus så de vet antakelig litt om krav til planter. Kessil ser lovende ut, men får man det pent?


Vet ikke helt om jeg likte spektrumet på Kessil sine lamper, de har veldig lite i det røde området for å være komplette plantelys.

Derimot (når du nå først har nevnt spot-typen) har Arcadia en rund lampe som er adskillig bedre, og som har skikkelige målinger og data å komme med...veldig bra med slik full åpenhet og dokumentasjon rundt et LED-produkt, sånn skal det gjøres ! Arcadia er jo også en velrenommert produsent av belysnings-løsninger til akvarier.
Ta en titt på den som heter Freshwater, med hvite pluss røde og blå LED-lenser. Den har jeg veldig tro på. Med det antallet som trengs for god dekning blir disse relativt dyre (FOR dyre etter min mening), men slik er det jo stort sett med alt kvalitetslys til en så stor tank. De har en stilig overtank-bridge for montering av disse, men det er klart disse vil lekke en del lys, slik Kessil også vil. Jeg vet ikke hvordan mulighetene er for å montere disse i en topp.

Alt i alt tror jeg den bestemmende faktoren blir pris, og dine krav til innmontering. Det mest "bekvemmelige" i så måte blir nok da Akvastabil sine LED-armaturer, manglende dokumentasjon til tross.
Jeg har et 360 L. Mowe.
Der fulgte med et akvastabil led. Dette er jeg meget utilfreds med. For det første, så kan det ikke brukes sammen med den "Sunriser" jeg kjøpte sammen med lampen ?
For det andre trivedes planterne slet ikke.
Forhørte med litt rundt, kjøpte så et JMB IP 68 lys fra Unimati i Danmark, Nu er mine planter betre, men jeg har og kun "lette" planter. Har nu begge lamper på.
Ble fortalt på USB Akvariegødning, som er en Dansk plante side, at Akvastabil sin led ikke er bra( må skiftes utt).
Prøv å gå inn på denne side, her vil Du finne mye nyttig lesing. Der er mange andre nordmæn.
Det var interessant lesning, Roland ! Da vet vi det. Så kanskje det er en grunn til at de ikke oppgir noen data for sine LEDs ?
Arcadia ser flott ut, bortsett fra design, da. Men man kan sikkert fikse noe, kanskje. I 160cm kar trengs 3 lys til ca 2000kr lyset pluss pluss.

Etter Roland sitt gode innlegg ser jeg Akvastabil sitt armatur som mindre interessant, dessverre. Flott, og tusen tusen takk for infoen! Det var akkurat noe slikt jeg ville vite, selv om jeg hadde håpet på en hyllest av Akvastabil LED. Takk, det er utrolig irriterende å kjøpe ubrukelige ting.

Ser for øvrig at enkelte hevder en T5/LED mix er best pga litt for intens blinking med kun LED?

Har surfet innom Giesemann Aurora Hybrid 150cm lang med 4*80Watt T5 pluss 4*max75Watt LED. Noen som vet noe om disse. Erfaringsmessig er vel Giesemann god kvalitet? De har flere interessante armaturer.
Giesemann Linea II akvariet så heftig ut også. Hmmm.
Giesemann er absolutt bra kvalitetsmessig, men den kombi-løsningen ser ut til å være veldig giret mot saltvann og koraller, med 50% av LED-lensene i det den blå enden av spekteret. Og svært lite i den røde enden. Personlig bruker jeg overhode ikke de aktiniske LEDene i mitt armatur, da det er nok i den blå enden fra de "hvite". Men de røde ville jeg ikke vært foruten !
Skjønte ikke det der med "blinkingen", jeg opplever ihvertfall ikke noen slik effekt. En liten shimmer-effekt får man, det er bare attraktivt og har ingen blinke-effekt. Jeg opplever mitt lys som meget "stødig".
Nei, det skal ikke være lett ..
Nei, du vet, når man ikke har LED akvariearmatur selv, og baserer seg på info fra nett, er det ikke alltid enkelt å skille de beste tipsene fra de ikke så gode. Setter derfor stor pris på at dere gidder!
Men ja, jeg har lest at shimmer-effekten oppfattes som plagsom av endel. Hvorfor? - usikker, men hvis jeg skal spekulere er jo slik at endel sykdommer trigges av blinkende lys (migrene, epilepsi feks). Det kan tenkes at shimmereffekten oppleves som ubehagelig for endel, også endel folk som ikke har slike sykdommer.

Jeg søkte forresten litt rundt på Akvariegødning, men nesten alt i Akvastabil led tråden er slettet evt utilgjengelig om man ikke er medlem. Det jeg lurer på er om man har benyttet for lite LED lys? Men uten detaljert info fra Akvastabil eller enda bedre, en proff test, kan ingen regne seg fram til dette.

Ser akkurat nå at Tom Barr har snakket med Kessil om å endre på 360 Tuna Sun for å få mer rødt inn. Interessant om Kessil får til et lys i samarbeide med Tom. Det kommer nok til å selge bra til mang en plantenerd. Håper de ser potensialet her.
Akkurat...da har Tom Barr altså samme innvending som jeg har mot Kessil-lampene. Og er det noen med lang fartstid på plantekar, så er det TB ! Han ville nok sagt det samme om Giesemann-komboen, vil jeg tippe. Jeg ser stort utbytte av mine 660nm true red LEDs, kombinert i riktig mengde med de "hvite" blir det en veldig naturlig farge i karet (ikke dette typiske "Gro-Lux" rød-stikket).

Måten vi opplever lys på er nok ganske individuell, ja. Det ser man egentlig bare på folks helt ulike oppfatning av hva som er "pent" av lys i et kar Men hovedsaken er uansett hva plantene "ser"....sammenfaller dette, er det jo ideelt.
PerUlv
Jeg søkte forresten litt rundt på Akvariegødning, men nesten alt i Akvastabil led tråden er slettet evt utilgjengelig om man ikke er medlem. Det jeg lurer på er om man har benyttet for lite LED lys? Men uten detaljert info fra Akvastabil eller enda bedre, en proff test, kan ingen regne seg fram til dette.


Problemet med Akvastabil LED er to ting

1: De bruker kun 1 type CREE LED (Cool White) med meget smalt spektrum
2: Kvalitet på loddinger er dårlig. Så dårlig at det gikk ut over lyset.

Jeg har selv demontert en slik LED til mitt Akvastabil Move 576Liter og jeg er en av tre "kilder" som er negativ på USB Akvariegoedning til disse LED.

Jeg har selv gått over til to stk GHL Mitras LX 6000 som er veldig overkill. (Gir meg mulighet til å bytte til saltvanns led clusters da jeg mulig skal sette opp noe saltvann også)
Fin tråd, takk for de som deler erfaring med Akvastabil LED.
Tusen takk for erfaringsdeling! Dersom flere har erfaringer er det veldig kjekt.

Det er nesten så man vurderer å benytte et T5 armatur. Selv om det er irriterende og dyrt å bytte mange rør ofte.

Jeg sjekket ut Mithras LX 6000. Ser rå ut de, kanskje ikke veldig pene, men rå. Lager de noe lyd? Men 40*350*180mm? Hvor mange lys har du på 576literen? Har du bilde? Er du fornøyd med vekst?

Håper Tom Barr får til noe.
Er det forresten noen med erfaringer fra BuildMyLed?
Hvis PAR-dataene er korrekte, kan kanskje SolarStinger være noe. Kvalifiserer helt klart til et High Tech kar med CO2. Også denne syns jeg mangler littegrann i den røde enden, men på dette området er den bedre enn mange av alternativene. Den kan ihvertfall skaffes gjennom svenske Imazo (som mange norske dyrebutikker bruker som leverandør).
Ja.
Til sammenligning, her er speketrum for de røde LED-lensene i mitt Finnex-armatur. (OBS at dette IKKE er spektrumet for aramturet, kun de røde lensene i det.)

[External Image]
Tilfeldig bekjentskap
© Per Gunnar Stenersæter
Reklame for plussmedlemskap