Hjelp til valg av riktig led-belysning

Hjelp til valg av led-belysning


Håper noen kan hjelpe meg med og velge riktig LED-belysning til mitt akvarium
Det er ca 160l 95cm lang x 40cm løyt x 40cm bred.
Jeg her tenker å kjøpe det.
https://ledsale.no/aqua-classic-led-akvariums-lys-60cm-90cm-120cm.html.
Er det riktig for karet ?
Jeg tenker å ha karet uten lokk ,derfor tenker å ha det.
Hadde ikke valgt dette LED-armaturet, nei. Spektrumet er ikke bra, grunnet feil gale LEDs. Det er feil bølgelengder på LEDene i både den blå enden (for lav) og den røde enden (for høy), og grønne LEDs har man ikke bruk for.
Først påstår man at det 660nm rødt, så viser det seg at det er 620-625 nm. Blått bør ligge på 410-440 nm, men er på 465-470 nm. Ikke bra. Dette er billige RGB LED-lenser som i tillegg er priset alt for høyt i forhold til kvalitet, syns jeg.
Tusen takk for alle gode tips.

Jeg sitter og leser litt og fant de.
hvilken anbefaler du nr 1 eller nr2.
Problemen med nr 2 er at passer ikke perfekt på grunn at karet mitt er 95cm.
Eller har du noen bedre å anbefale?

nr 1
http://www.avifauna.dk/dennerle-trocal-90cm-5556-p-19308.html

nr2
http://www.aquaristikshop.com/aquaristik/EHEIM-Power-LED-plants/421102/


Takk for hjelpen
Hadde ikke valgt noen av de to heller, for å si som sant er, da ingen av dem er tilfredsstillende i det røde mrådet.

Nå må jeg nesten spørre, hva slags ambisjoner har du når det gjelder planter ...arter, vanskelighetsgrad, CO2, bunnlag ? Må også si med en gang at mine svar har vært basert på "kresne" kriterier. Det fins noen bedre løsninger, men tror jeg skal få svar på disse spørsmålene før jeg eventuelt foreslår noe..
Takk for hjelpen.
Jeg er ikke noen ekspert: -),Jeg fikk gratis enn tank fra en venn så tenker jeg å starte den opp,men belysningen er se gårlig stand.
Så lenge må kjøpe belysning tenker å kjøpe en god led belysning for å få flere valg i fremtiden.

Bunnlag tenker å ha hvit sand under 1mm, arter åg planter har ikke bestemt enda.
CO2 skal ikke bruke enda.

Takk
Hvis du er nybegynner på alt, er det jo mye å lære. Først og fremst basiskunnskaper rundt dette med hvordan et akvarium fungerer biologisk, og hvordan man setter opp og driver det på en måte som er god for både fisker og planter. Vannkjmi kommer man ikke utenom, deriblandt fiskeløs innkjøring...meget viktig, og lærerikt.

Sier dette fordi du egentlig tenker helt riktig når det gjelder flere valg i fremtiden. Dyrking av planter er en del av akvaristikken som på en måte er 'enklere' enn det andre. Plante-arter er (som all fiske-arter) tilpasset livet i sin spesifikke biotop. De har dermed ulike krav til sine omgivelser når det gjelder de to viktigste livsbetingelsene : lys og næring (jeg regner også CO2 som næring, karbon er tross alt det viktigste byggestoffet i alt liv)). De vi kaller enkle planter, som Anubias- og Javabregne-arter, klarer seg med lite av begge deler, og setter dermed små krav til akvaristen. Dette er derfor sentvoksende planter, ofte med ganske tykke blader og stilker og mørk grønnfarge. Jo mer "vanskelige" plante-artene er, jo bedre er de tilpasset sterk vekst, og krever lys og næring i økende mengder. Man kan altså ikke gi en 'vanskelig' planteart masse næring uten samtidig å gi dem den lysmengden de trenger for å bruke næringen (eller omvendt). Å gi en sentvoksende 'enkel' plante masse av begge deler er heller ingen god løsning, de er ikke utstyrt til å benytte det.

Hvis du altså setter inn en LED-armatur som yter en stor mengde utnyttbart lys (høy PAR-verdi), kan du altså dyrke vanskelige/krevende planter. Men dette forutsetter altså at man samtidig tilfører tilsvarende mengder næring som plantene kan omsette, altså gjødsel og CO2. Gjødsel er uorganiske makro-næringsstoffer (nitrogen-, fosfor- og kalium-forbindelser) og et register av mikro-næringsstoffer (som magnesium, kalsium, jern, mangan, kobber, sink, bor, molybden osv.). Og selvsagt karbon, gjerne i form av CO2.

Det ideelle ville kanskje være å satse på et armatur som kan dempes, slik at det kan tilpasses plantenes behov. da kan du starte med enkle, billige planter og eventuelt bytte dem ut med mer avanserte arter etter som du samler erfaring og klarer å holde liv i de enkle.

To eksempler på LED som ville passe kriteriene :
Fluval Freshwater & Plant 2.0
Finnex Planted+ 24/7
Begge disse kan kjøres dempet og har mulighet for individuell-innstilling av fargekanalene.
Tusen takk for alle gode tips.

Bestille med en gang, Fluval Freshwater & Plant 2.0.
Men det stor 24 Volt, 46 Watt å det er på tysk så jeg kjenner ikke alt, trenger noen trafo? eller alt foler med?

Tusen takk for hjelpen. -
Av en eller annen grunn shipper ikke Amazon 48" Finnex'en. Jeg bestilte en 36" Stingray, og selv om jeg ikke har hatt den lenge nok til å se hvor godt plantene liker den, gir den et veldig fint og naturtro lys.
Det følger med power supply. Det er i tillegg mulig å kjøpe til en egen kontroll-enhet, som gjør at lyset kan drives via en Wi-Fi mobil-app (kontroll-enheten har en egen "Wi-Fi server", så har ingenting med internet å gjøre). Kanskje enklere med Fluval's egen informasjon.

Karsalg : Det høres rart ut...jeg vet at Finnex ikke sender, men jeg får opp Champion Lighting sender til Norge på alle lengdene.
Stingray er et meget bra lys for low-tech akvarier, men kan ikke drive mer avanserte planter. Det har heller ingen form for justeringsmuligheter. Jeg har tre av dem, og er svært fornøyd med dem til sitt bruk...uslåelig forhold pris/kvalitet for et LED-armatur, og skikkelige 660 nm røde LEDs
Finnex ser ut for å ikke kunne holde vannet ute, da :/ Og ha problemer med transformatorene sine... Bestilte nylig Finnex Stingray og Planted +, og angrer litt nå når jeg leser reviews. Men OK pris, så får la vær å bruke dem under topp og håpe på det beste. Neste gang vil jeg prøve Fluval fresh and plant 2.0
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap