Leeeeiiiiiiiii.......(ALGER)

Startet i vår med et 240 liters kar. Alt gikk strålende. Så fikk jeg et 120 liter, alt fint her og.
Så begynte de herlige brunalgene. På glass, planter, steiner og alt. Blitt delvis kvitt dem i begge kar, men bytta mye planter. Orket ikke se på dem lengre.

Så infusorier i 120 literen. Melkehvitt vann, de er der delvis enda. Har satt i et 24 watt uv filter og fått mer sirkulasjon i overflaten for å se om det kan ta noe av dem...ser kanskje ut til å hjelpe.

Pensel algene begynte og såvidt i 240 literen. Svarte små dotter på røtter og et par stein. Tror jeg fikk stoppa dem ved å strupe utblåsningen på filteret litt. Hvertfall stoppa utviklinga.

Kjøpte 20 kardinaltetra til for et par dager siden, så hadde 40 av dem.
3 av dem daua i dag, etter alt å dømme neonsyke. Fargeløse fra halen til midt på kroppen. Garantert fått dritten med fra butikken. Så nå dauer vel resten og som fluer snart....

På grensa til å kutte hele dritten nå. Drittlei.
Hold ut. Det er i starten det pleier være kronglete.
Vi har alle vært der, kan man vel trygt si. Har du funnet ut årsaken til alle algene? Hvor mange timer lys har du? Står det et sted der det er mye sollys? Jeg får en del alger i det ene karet om sommeren i en periode hvor sola treffer akkurat rett. Men ottoene syns bare det er kjekt.

Håper du beholder inspirasjonen og holder ut. Det er en del brå svinger i starten dessverre - spesielt når man plages med fisk med laber kvalitet fra dyrebutikken osv.
Ikke mer enn 8 timer lys, nye lysrør i begge kar, dennerle og juwel. 30-50% vannbytte hver uke, forer ikke mer enn jeg ser de spiser. Godt med planter. Muligens litt sollys på det ene karet på morgenen nå som sola står lavt, men er ikke lenge.
Er uansett det som har minst brunalger. Men tror det roer seg med de algene. Har gått mer over til litt grønnalger, men ikke mer enn at jeg kan leve med det.
Bare ikke pensel algene tar helt av gårde så......
Visste jo det ville bli en del utfordringer etterhvert, men ikke ALLE problemer på et par måneder...
Haha, ja noen av oss pleier være litt mer uheldige. Tror forsåvidt alger i oppstart er normalt for de fleste av oss. Og litt alger i et kar er hverken farlig (stort sett), eller unormalt. Visse typer alger vil man ikke ha, (og penselalger er noe dritt om de tar over), men personlig er jeg i hvert fall av den oppfatning at en liten mengde alger hører med i et akvarie. Det skal jo gjenspeile vannet fiskene lever i ute i naturen, og der er det jo alger. Klart, det er ikke så vakkert med overgrodde alger, men det er en balanse der.

Alger er naturlig i ett kar. "Alle" har dem.
Har du hurtigvoksende planter type feks gulrotgress?
Gap over mindre av gangen. Senk ambisjonsnivået. Jeg har periodevis kjørt nesten tomt kar fordi ingenting funket.

Noe som alltid funker er å senke skuldrene, forenkle, observere, observere, observere, skifte vann. Gjenta til du får kontroll.

Deretter kan du skru opp trøkket og ambisjonsnivået. Sakte, og litt av gangen. Når du møter motstand, se avsnittet over.
Med full jobb og vel så det, kone og små barn er det ikke mye tid til å observere noe som helst....
Føler jeg har tatt det nokså gradvis. Karene har langt fra max mengde fisk, og har tilsatt de fiskene jeg har over tre måneder. Men får vel kødde med det en stund til.
Har heldigvis aldri hatt problemer med nitritt og ph og denslags. Vært stabile verdier hele veien.

Hvertfall ikke daua fler kardinaltetra, så får håpe jeg fikk de infiserte fiskene ut raskt nok. Og vannet i 120 literen er klart igjen etter 2-3 døgn med UV filteret.
Vil infusorier komme tilbake så fort jeg tar UV filteret ut igjen?
Vet ikke helt hva de kommer av, ser ut til å være delte meninger om det...
Infusoriene er i hvert fall ikke farlige i seg selv. Men de kan være et symptom på overskudd av næring i vannet, f.eks. dødt plantemateriale som brytes ned, eller overfôring.

Om kardinalene fortsetter å dø, kan det hende at løsningen er å unngå tetra en periode. Jeg gikk flere år uten ciklider fordi alle ciklidene jeg skaffet meg døde av ett eller annet mystisk som ga dem hull i hodet-syka, pusteproblemer og "skrantesyke". Prøvde mye forskjellig medisin uten hell, snarere tvert imot. De andre fiskene hadde det helt fint, dog.

Det nyttet heller ikke å ha ciklidefritt kar i noen måneder av gangen. Så snart jeg skaffet nye gikk det samme vei. Så til slutt satte jeg bare full stopp.

Etter en del år prøvde jeg igjen, og da hadde tydeligvis det som drepte alle ciklidene mine dødd ut i mangel av vertskap. Så jeg antar at moralen er ... tålmodighet? Og ikke gi opp.
Ser ut til at kardinaltetraene i 240 literen har sluttet å ta kvelden. Mistet 8-9 stykker over noen dager. 5 dager siden siste døde. Så håper krisen er over.
Resten ser hvertfall veldig friske og fine ut.

Etter sykdom i et kar, hvor lenge burde man vente med å sette inn nye fisk?
Tilfeldig bekjentskap
© Patrick Berg
Reklame for plussmedlemskap