Ph i kran på 6,0 og 7,5 i karet hvor ligger feilen???

har et problem med ph i karet mitt.
som det står i overskriften så er ph i karet på 7,5 skjønner ikke hvordan det går ann, når karet bare er fylt med vann som holder 6. måler ph i krana hver gang jeg bytter vann for vannet kommer fra egen brønn.
har bare 4 røtter, rådesand, 5 planter og en del fisk oppi der.
karet er på 430L.
vann verdier:
no2 0
gh 4
kh 4

byttet ca 80L vann her om dagen og da gikk ph ned til 6,9 og i løpet av natta var den oppe på 7,5 igjen. ¨har prøvd med forskjellige tester og kalibrert digital ph måler på nytt for å være sikker.
skal ha discus, så siden jeg har så bra discus vann fra krana hadde det hvert fint å ha det stabilt i karet også.
karet har stått i 2 måneder nå med fisk etter oppstart, mangler bare discus så er det "fullt" for min del.
noen om har no tips til hva jeg kan gjøre med dette eller finne ut hva som gjør dette?

Inaktiv bruker
Er ikke unormalt at ph svinger litt, men det er ganske mye, tror jeg ville sett på hva som er i sanden og om ph måler er politelig nok, er det steiner i karet, eller annen pynt annet enn røtter?
Har kun røtter og planter ingen steiner eller noe anna form for pynt.
Burde kanskje prøve å ta litt grus ikke ei bøtte og sjekke pH for å se om det gir No utslag?
Rådasand har nok ikke skylden for dette, den er inert. Hva er GH og KH i kranvannet ?
Inaktiv bruker
SilverShaded
Rådasand har nok ikke skylden for dette
Nei, om den er ren. kjøpte fo noen år siden Rådasand som viste seg å være knust skjell i. Var noe "billig" greier fra en blomsterbutikk. Så etter det leser jeg godt på posen/sekken før jeg kjøper.
Målte det nå i full fart
PH 6
Gh 5
Kh 5
Stemmer dette overens? Får Måle en tur til imorra for å Være sikker.
Det høres forsåvidt greit ut, bortsett fra pH-stigningen. Eneste jeg kan tenke meg (hvis du ikke tilsetter noenting til vannet når du bytter) er at det kanskje kan være mye CO2 i det fra krana. Du kan jo tappe opp en bøtte, måle pH og la den stå og lufte seg et døgn før du måler på nytt.
SilverShaded
Det høres forsåvidt greit ut, bortsett fra pH-stigningen. Eneste jeg kan tenke meg (hvis du ikke tilsetter noenting til vannet når du bytter) er at det kanskje kan være mye CO2 i det fra krana. Du kan jo tappe opp en bøtte, måle pH og la den stå og lufte seg et døgn før du måler på nytt.


Vil tro det er noe i dette. KH 5 og PH6 tilsvarer ekstreme mengder CO2, og KH5 PH7,5 tilsvarer veldig lavt nivå CO2.

Hvertfall i følge denne tabellen:
[External Image]

Står på tysk, men med fargene burde det være greit å forstå essensen

Siden du også har planter i akvariet, ville jeg også prøvd å måle PH i slutten av (den lengste) mørke periode, og i slutten av (den lengste) lysperioden. Da burde du kunne se topp og bunnverdi på PH/CO2
Nettopp. Nå er denne tabellen ikke 100% pålitelig rent målingsmessig, da den forutsetter at det kun er karbonat-buffere i vannet, altså ingen konkurrerende buffer-systemer.

Hvis dette er årsaken, er det ikke så mye å gjøre med at pH stiger når gassen luftes ut. Da må du til med andre buffere for å senke pH.

Tallene tyder da på at du tar vannet rett fra krana, noe som gjør at fiskene stadig får en ganske sterk pH-svingning rundt vannbytte, pluss en midlertidig CO2-dose. Dette er ikke så heldig, særlig når du planlegger diskus. Anbefaler at du lufter vannet før du bruker det, og eventuelt da tilsetter buffere for å holde pH konstant på ønsket nivå. Selv har jeg for høy pH i krana og gjør det på denne måten. Det gir fjellstø pH.
Plussmedlem
Der lærte dere meg noe nytt i dag også folkens...
milo
Der lærte dere meg noe nytt i dag også folkens... :-)

Mente du det angående tabellen, milo ?
Plussmedlem
Jepp. Vært klar over at det kan gi utslag, men ikke så store...
Dere har gitt meg litt å lese på her nå...
Mange som ikke er klar over at denne tabellen blir ukorrekt i det øyeblikk man har andre buffere en karbonat-ioner i karet. For eksempel bruker jo mange fosfatbaserte buffere og "ekstrakter", som i stor grad har fosforsyre som aktiv ingrediens. Dette vil kullkaste tabellen. Jeg bruker Seachem's Acid buffer sammen med Alkaline buffer, og har bare lagt bort tabellen selv om disse ikke er fosfatbasert. Sulfater (som det ofte er i GH+-produkter) kan også skape et konkurrerende buffersystem.
takker for gode svar da har jeg tappet ei bøtte full med vann og skal teste denne i morgen for å se
kan grunnen til at vannet i krana har mye co2 være fordi brønn min ligger på ei lita myr med masse måsa og har mye fuktighet i bakken året rundt?
og jeg har ikke dekkglass på karet vill det hjelpe å få tak i det, så ikke all co2 "luftes" ut?
Høyt CO2-innhold i brønnvann skyldes gjerne at vannet passerer gjennom en god del råtnende plantemateriale på veien til brønnen. Hvis det da ikke finnes noe kalkstein i nedslagsfeltet vil ikke CO2/karbonsyre blir nøytralisert. Lufting av vannet hjelper, som sagt, eller man kan kjøre vannet gjennom et filter når det kommer fra krana.

Å prøve å holde på CO2 i akvariet ved å legge på lokk er praktisk umulig. Du ville for det første stanse oksygen-utvekslingen med lufta (=fiskedød), og for det andre risikerer du å få en CO2-lomme under glasset/lokket. Rent bortsett fra at det er rimelig vanskelig å få et slikt lokk gasstett, da..

P.S.: Putt helst en luftestein i bøtta med testvann...
nei sant nok det med det glasset:P
men om jeg må lufte vannet hver gang så vill det vel være dumt av meg å lage automatisk vannbytting på karet? har kjøpt inn alt, mangler bare å legge slanger fra karet og ned i kjeller.
tenkte på å få til fint drypp så jeg bytter ca 24L i døgnet altså 1L pr time.
og så kjøre med det på en uke og av en uke osv. for å stadig få nytt og friskt vann til fiskene.
men når det blir byttet så lite vann i døgnet vill det kanskje ikke ha så mye å si for fisken hvis vannet klarer å stabilisere det lille som kommer i løpet av et døgn.
Kanskje du har mulighet til å lage en mellomlagrings-stasjon for byttevannet ? Et kar med sterk lufting og en form for over-renningssystem ?
Her må det nok tenkes og planlegges litt nøye kan Være mulig at jeg kan få til noe sånt.
Tenk på det...det kunne være en ganske enkel tank der vann-inn=vann-ut. Med god lufting burde det eliminere pH-svingningene. Diskus liker vel å ha det relativt stabilt.
Lignende målinger
Nå har jeg selv fått verdi på PH i krana på 6 og GH på 4, i akvariumet er det PH 7 og GH 4. Dette er da målinger gjort av dem i dyrebutikken på slike teststrips. Mitt kranvannet er også fra egen brønn og i myrområde. Etter å ha lest dette lurer jeg på om høyt Co2 i kranvannet som senere blir redusert i akvariumet kan være forklaringen.
Hva fikk du ut av "bøttetesten"?
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap