Info: vannverdier i asker

Jeg har i forbindelse med at jeg brygger øl hjemme spurt Asker & Bærum vannverk om en del vannverdier som er viktig for brygging. Dette sammenfaller en del med hva som kan være interessant for akvarister så jeg legger det ut her for informasjon. Her er svaret jeg fikk:

Vannet fra Holsfjordanlegget har følgende verdier for de parameterne du etterspør:

Tallene er gjennomsnittstall for prøver tatt i 2014 av behandlet drikkevann.

Kalsium: 5,7 mg/L som Ca

Magnesium: 0,8 mg/L som Mg

Natrium: 2,2 mg/L som Na

Klorid: 2,4 mg/L som Cl
Dette er ikke det samme som klor. Klor er et ustabilt kjemikalium som vannet blir desinfisert med på vannverket og er det samme som brukes i mye større konsentrasjoner i svømmebassenger. Klorkonsentrasjonen er tilnærmet lik null ute hos abonnentene. Klorid er det imidlertid mye av i naturen og er samme stoff som er i vanlig koksalt eller i sjøvann.

Sulfat: 3,8 mg/L som SO4

Bikarbonat: 16,5 mg/L som mg HCO3
Denne beregnes ut fra en alkalitet på 0,27 mmol/L. Alkalitet er et mål for hvor mye syre vannet tåler før vannet kommer under pH 4,5. Dette er viktige parametere, som sier noe om likevekt mellom CO2, bikarbonat og karbonat i vannet. Kalsium (+magnesium) bidrar til å øke alkaliteten i vannet.

Kalsiumkarbonat: 27 mg/L som CaCO3
Denne beregnes også ut fra en alkalitet på 0,27 mmol/L. Total hardhet (tyske hardhetsgrader) er et mål for ekvivalente mengde CaO der både kalsium og magnesium bidrar. For Holsfjordvannet bidrar Ca-innholdet med 0,79°dH og Mg-innholdet med 0,18°dH, sum = 1,0 °dH. Mange tar ikke hensyn til Mg når de oppgir total hardhet, da denne bidrar normalt mye mindre til total hardhet enn Ca.

pH: 7,3
Tilfeldig bekjentskap
© Janne Ekström
Reklame for plussmedlemskap