Hjelp med medisiner

Første gang jeg har postet her på forumet, så jeg håper dette er under riktig emne.

Jeg har som de fleste blitt bitt av litersyken så har lyst til å være forberedt når nye fisk blir brakt inn.

Jeg skal derfor ordne med karantene, men trenger hjelp med å velge ut noen medisiner jeg burde ha i bakhånd hvis jeg skulle få syke fisk.
Det jeg tenker er vel at jeg burde ha noen ganske generelle som behandler det vanligste, så får jeg heller ordne med mer spesielle medisiner hvis det skulle bli nødvendig.

Det nødvendige er vel å ha en generell anti-bakteriell, en som tar interne/eksterne parasitter, en som tar sopp og noe som tar hvitprikk. Jeg har sett en del på nettet og har kommet over kombinasjonen av Fritz Mardel Maracyn, API General Cure og Hikari Ich-X, men det virker ikke som de er så enkle å få tak i her i Norge. Har dere noen forslag?
Medisin har datostempling. Sjapper som feks Akvarieboden.no sender svært fort og de fleste har ikke veldig lang vei til en dyrebutikk så egentlig vil jeg råde deg til å droppe å kjøpe medisin bare for å lagre det. Oddsen er stor for at du uansett må kaste den.

Husk å ha ett innkjørt filter tilgjengelig til karantenekaret og gjerne dim lyset ned hvis det lar seg gjøre. Stresset fisk blir mer stresset av sterkt lys. Beste er å droppe substrat og bare ha helt enkel innredning i karantenekaret.

Ett annet tips er når du kjøper fisk så studere fisken i butikk. Ikke kjøp fisk som er avmagret, klemmer med finnene, eller viser andre tegn til sykdom.
Jeg skjønner. Jeg planlegger å gjøre så godt som mulig med å ikke stresse fiskene i karantene når jeg får dem. Jeg har allerede en ekstra svamp i et av de etablerte akvariene slik at det er klart når jeg får dem, og kommer nok ikke til å ha plantelys på karantene karet. Blir bar bunn og nok kun en anubias, javamose og/eller noe flytende ceratopteris når det kommer til "innredning."

Jeg har hittil vært nøye når jeg har plukket ut fisk, sett på fiskene rundt og sørget for at de har vært i butikken en stund og er friske før jeg har tatt dem med hjem. Og, "bank i bordet" jeg har fremdeles ikke hatt noe sykdom.

Situasjonen denne gangen er derimot noe anderledes. Jeg kommer til å få butikken til å bestille inn fiskene sammen med noen planter jeg skal ha. De ønsker ikke å ha fiskene over lengre tid hos seg og helst skal jeg hente på dagen. Jeg får altså ikke muligheten til å se noe særlig på dem før jeg tar dem hjem. Jeg har derfor lyst til å behandle prevantivt mot i alle fall hvitprikk og utvendige bakterie/sopp infeksjoner, og gjerne mot de vanligste parasitter så jeg slipper å få det i de andre akvariene. Det var derfor jeg tenkte noe bredspektret.

Jeg har forresten forsøkt å lese litt mer og sett eSha produkter nevnt en del. Noen erfarig med disse?
Jeg bestiller ofte fisk sånn. Henter dagen de kommer inn.
Jeg ser det kun som positivt. De slipper en ekstra runde stress og aklimatisering over i dyrebutikktanken (kanskje med ukurrante medbeboere eller feil vannverdier) og de rekker ikke bli smittet av andre fisk i dyrebutilken.
Bare hent dem hjem så snart som mulig. Anbefaler også å aklimatisere med drypp. Da stiger temperaturen jevnt samtidig.

Her er link til video med dryppaklimatisering:

Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D.Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap