Pumpevalg, hva har folk god erfaring med? (luft/filter)

Hei!

Har fått litersyken, og har så smått begynt å planlegge en ~100 liter etter å ha hatt mitt lille 30liters i snart ett år. Kåno må bearbeides litt (selv om det var henne som satte det i gang med en 30-liters julegave , så pumpestøy er en VELDIG viktig faktor!

FILTER
Filterpumpen som fulgte med min 30-liter er nærmest støyfri, men jeg lurer på om det kan påregnes andre medfølgende pumper i pakker fra dyrebutikken..? Og om ikke, er jeg jo selvsagt interessert i anbefalinger på stille filtre som passer i 100+kar.

Lurer også litt på om det er vesentlige forskjeller mellom eksterne/interne filter. I utgangspunktet tenker jeg jo et internt filter er best på grunn av plassbesparelse..

LUFT
Fikk sjokk av støy når jeg kjøpte luftpumpe for å eksperimentere med artemia, og det på et filter som hadde SILENT i produktbeskrivelsen. Heldigvis trenger jeg ikke dette i lille-karet, ellers hadde det vel blitt kastet ut. Men jeg vil jo helst ha mulighetene for både artemia-klekking i nærheten av karet, og luftstrøm i karet. Har begynt å leke med tanken på å bore hull i veggen for å ha filteret på utsiden av der det nye karet kommer, men heller ikke ideelt da det da måtte stått ved inngangsdøren. (Selv om det hadde gitt øyeblikkelig samtaletema når folk kom på besøk, da

Lang historie kort: finnes det støyfrie luftpumper? Er det andre som har erfaring med luftpumper langt vekk fra karet og/eller utendørs? Ser for meg kald luft kan bli et problem, spesielt om vinteren..

Takker for svar
Innvendige filter støyer vanligvis ikke noe særlig, ihvertfall ikke de med noenlunde kvalitet. Personlig ville jeg aldri filtrert et 100+ kar med et innvendig filter, da de har forholdsvis mye mindre plass til filtermedier enn utvendige filter, og derav dårligere filtrering. Innvendige filter er da ikke plassbesparende heller...de tar opp mye plass i akvariet. Et større kar trenger et dedikert akvariebord, og et utvendig filter kan man plassere greit i et slikt skap. Kvalitetsfilter er lydløse. Trenger man luftpumpe til artemiaklekking, kan denne også plasseres i akvarieskapet.

Å ha ekstra luftpumpe i karet har ikke så mye for seg i normal drift, det trengs ikke. Utvekslingen av oksygen med lufta skjer hovedsaklig i vannoverflaten...med god bevegelse i overflaten blir oksygenopptaket godt.
Man blir jo også sprø av å høre på boblingen. Alle luftpumper støyer dessuten i større eller mindre grad (min erfaring, ihvertfall), det man kan gjøre er å plassere den på en tykk matte for å dempe vibrasjonene. Du må ikke finne på tilføre luft fra en luftpumpe som står utendørs, det vil få en stor nedkjølingseffekt for fisk som treffes av luftbobler.
Takk for innspill! Da går det nok mot utvendig.

Håper fremdeles noen har funnet en lydløs luftpumpe
Jeg har prøvd noen forskjellige luftpumper - og den typen jeg har opplevd støyer minst er JBL's ProSilent serie:

http://www.jbl.de/?lang=en&mod=products&func=group&id=3640

Har en a50 og en a300 i drift i stua og de støyer mindre enn de utvendige filtrene jeg har i samme stue. Begge har fungert feilfritt i flere år.

Jeg kjøpte mine hos aquaristikshop.
Fantastisk Og du har ikke kjipe filtre?

Den skal jeg sjekke ut! Noen som vil kjøpe en "stille" luftpumpe av meg???
Disse JBL luftpumpene er jo ikke støyfrie.

Har en lydtrykksmåler som jeg testet litt rundt. Nå skal man jo egentlig måle fra 1 meters hold i et 100% stille rom. Men det blir vanskelig, mye bakgrunnstøy, så jeg plasserte lydtrykksmåleren en cm unna, tilsvarer å legge øret inntil.

Ved å teste på en "normal" luftpumpe fikk jeg 65dB, på JBL luftpumpene får jeg 45dB - dB skalaen er ikke lineær - så dette betyr at JBL luftpumpene støyer 1/10 del av det den "normale" gjør.

På de utvendige Eheim 2080 filtrene fikk jeg 55dB.

Men det er jo slik at støy oppfattes forskjellig, en slik dyp og "myk" brumming fra Eheim filtrene er på ingen måte ubehagelig. Mens andre frekvenser, selv om de er lavere i lydtrykk, kan oppleves veldig ubehagelig. Så er det personlige preferanser i tillegg.

Ved å plassere luftpumpen på mykt underlag og i et skap senker lydnivået ytterligere.
Tetra whisper
Tetra Whisper luftpumpe, plassert oppå to svamper i en skuff i møbelet, med luftslange ut på baksiden.

Nesten lydløs.
Har prøvd noen luftpumper etter hvert...den mest stillegående er imho Newa.
Tilfeldig bekjentskap
© Yu-Chia Chang
Reklame for plussmedlemskap