Når tidsmangel går utover fiskene våre.

Tid for en liten innrømmelse og for å ta seg sjøl litt i nakken!

Da jeg ble medlem her inne i 2006 var jeg 15 år gammel, og hadde allerede drevet med akvarium i flere år. Da jeg kom hit inn tok det helt av og akvariene ble bare flere og større etterhvert som interessen og kunnskapen økte. Jeg har mange medlemmer her inne og takke for den kunskapen jeg sitter inne med i dag.
Men for to år siden skjedde det noe.
Jeg kom for alvor inn i arbeidslivet. Jeg endte opp med å jobbe turnus, noe som gjorde at jeg ikke var hjemme med akvariene på 2 uker, og det ble opp til (En veldig dyktig!) samboer å mate de. Han har gjort en god jobb og gitt akkurat så mye som han har fått beskjed om.
Det siste året har jeg gått som en kasteball mellom to jobber. I Perioder jobber jeg 14/14 turnusen min, og i perioder jobber jeg hver dag i uka. Jeg har de siste årene hatt stort fokus på å gjøre karriere i Nordsjøen, og brukt mye av fritiden min på kurs og lignende. Dette førte til at jeg rett og slett manglet overskuddet til å holde på med alle akvariene. Og jeg innså at jeg ikke lenger hadde tid til dem alle.

Jeg nektet å gjøre meg av med alle.
Jeg kvittet meg med de det var mest ekstraarbeid med.
Det var de aller minste akvariene, og diskusene. Det var vondt å se diskusene dra, men det var nødvendig. Som en følge av at diskusene forsvant byttet jeg ikke lengre vann i det største akvariet på 400 liter daglig.
Det kunne fort gå ett par uker mellom hver gang jeg kom på det, og jeg har lenge sett effekten.

400 literen var det eneste akvariet med algeproblemer. I de andre akvariene var det stort sett reker som tok seg av problemet før det oppstod. (Takk gud for reker!)
Men til igjengjeld har 400 literen fått det skikkelig.
Mangel på tid og overskudd har gjort at jeg har tatt ting i skippertak. Dvs tømt det meste av akvariet, fjernet alt synlig av alger og fylt det opp igjen.
Og som vi alle vet; Skippertak i akvariesammenheng er aldri bra.
Nå har jeg sagt til meg selv at enten så tar jeg meg sammen, eller så kvitter jeg meg med det store akvariet!
For det er ikke fint slik det er nå!
Dermed var det gjort.

Jeg begynte å iverksette "beinharde" tiltak for å få ting på stell igjen.

For det første har jeg sagt til meg selv at UANSETT hvor sliten jeg er; minimum 100 liter vann skal ut av akvariet hver uke. Akkurat som i Discusårene. Og er jeg ikke hjemme på to uker, ja så skal 200 liter ut.
Jeg har skaffet hurtigvoksende vasspest som skal utkonkurrere algene og en gruppe ancistrus som skal ta de irriterende lysegrønne algene. (Den irriterende sorten som ikke sitter og lett skrubbes vekk.) Ancistrusene har dog vist seg å være lite imponerende. Jeg merker liten forskjell.
Jeg har halvert fòrmengden. Jeg har byttet ut lysrørene til splitter nye lysrør og jeg har rensa det største utvendige filteret. Om noen uker skal jeg ta det andre også. Jeg har kuttet ned belysningstiden i akvariet med 1 time og er på utkikk etter SAE som kan ta seg av de forbanna penselalgene som jeg ikke klarer å bli kvitt om det står om livet.

Er det flere som har tips om hvordan jeg kan bli kvitt denne typen alger så er det bare å komme med det. Jeg har ikke kjempet slik med algene siden mitt aller første akvarium en gang på 90 tallet.

Så, kjære medakvarister, jeg har vært lenge borte, men nå er det på tide å fokusere mer på hobbyen jeg har hatt siden barndommen igjen!
Jeg er alt for glad i den til å kutte den ut!
Dette var dagens lille dose selvinnsikt. Er det flere som har vært borti å ta seg selv i nakken på denne måten så er det bare å dele erfaringene deres!
Jeg blir bare glad for motivasjon!

Bildene vedlagt viser hvordan akvariet har sett ut igjennom årene, inntill det begynte å forfalle for ca halvannet år siden.
Jeg har To ancitrus på 7 - 8 cm og de gjør en god jobb på bakgrunn og på stein og rot nede i karet, ( de rensket bakgrunnen som var synlig og nesten hårete av brunalger på to dager) de går også på de tykkeste plantebladene. De andre plantene er det Ottoene som tar for seg. ( hva med en 6 - 7 -8 ottoer) Sverddragerne plukker også en del alger av plantene ser det ut som. de tar også litt på kronglete steder som i foldene på feks min Crinum cal.
Føles det ikke litt godt å egentlig få starte helt på nytt? Må være vemodig å kvitte seg med så mye, men jeg tenker på det siste karet ditt nå, - noen ganger syns jeg ihvertfall at det er litt godt med en slags "tvungen forandring" for da må man yte sitt beste for å bli fornøyd.

Ai, når jeg leser innlegget ditt så går det egentlig opp for meg hvor store vannbyttene er i store akvarier!! Jeg blir fort lei av vannbytter, men mest dette med å må gå med bøtter att og fram, så jeg kvier meg litt for noe så usselt somt TRETTI LITER!!! XD Selv om det igrunn kan være litt koselig med vannbytte. (når ting er på stell)

Dette med pensel-alger deler jeg din frustrasjon med, så inn i granskauen!! Det må være den verste algen å bli kvitt! ARGH! Jeg kan bli kvitt den i lange tider, eller den er alltid til stede, men en liten bust her og der er helt greit for min del. (noen sier amanoreker tar penselalger!)

MEN min bane blir denne penselalgen altså, det er jeg sikker på. For hver gang jeg tar en liten skvis av filteret, så blir det så god fart i i utblåser, og da blomstrer penselalgene opp iløpet av dagen, og karet mitt blir helt infisert!! Og da er det å knipe vekk planter, skrubbe glass osv osv, i tilegg til vannbytte for å få bukt med litt av dette "støvet" av penselbustene som setter seg overalt. Huff.

Jeg er forsåvidt også litt umotivert til denne 54literen min som skal byttes ut kontra en 160 liter. Det karet har i lengre tid irritert meg, for det er sånne småting som bare skaper problemer. Spesielt dette med at røttene, selv om de er kjøpt på dyrebutikk, blir så myke i dette karet, så de røyter absolutt hele tiden. Jeg skal beholde en eller to (og feste planter på) - men jeg skal bytte ut resten mot vrihassel eller noe, for jeg blir gal av at karet til en hver tid ser ut som noen har tømt femten pakker petterøes oppi! Og her har jeg også fått pensel-alger, heldigvis ikke så store buster, men alikevel sånne små fjærlette som setter seg på glasset, og suger til seg alt bøss som flagrer ved vannbytte, så det blir konstant et grått belegg med bare....støv som legger seg. Så irriterende!

Det er rett og slett stygt å titte inn i karet nå, jeg blir så deprimert av det. Men jeg kjenner jeg gleder meg så innmari til et større kar! Da skal jeg prøve å få bygd (av mammas kjæreste) en kraftig benk også som tåler vekten av hele karet, og kanskje kan ha noen kurver under til oppbevaring av ting og tang.

Jeg blir forsåvidt også umotivert av 110literen min til tider, for jeg har jo bare ca 10 vinkeltetraer der (pluss 3 ottoer) - jeg har så lyst på en bitteliten stimfisk men de tar aldri inn her i byen ;'( så karet er jo nesten tomt, og det er utrolig kjedelig å se på!

Så der har du mitt "umotivert-men-prøver-på-skippertak" svar-innlegg.
Vi har vel alle hatt opp og nedturer når det kommer til stykket. Selv sliter jeg ofte med motivasjonen ,men vet den kommer igjen så det er bare å holde ut.

Når det gjelder penselalgene så er disse noe herk som vi alle vet. Studerer i øyeblikket på om Sakurareker klarer å holde dette i sjakk ,men det er i små kar .

Så pass stort som du har så er vel SAEène de som kan klare jobben best .Slet med disse algene i et 222 liters kar og her klarte/klarer disse å holde de i sjakk.
Så lykke til og hold motet oppe
Ser at du snakket om Penselalger.
I hodet mitt så ble lest brunalger...


Sry
Takk for motivasjon og algetips. Jeg er farlig nærme å ta opp de angrepne røttene og tørke dem for en periode slik at algene dør. Mener jeg gjorde det da jeg hadde disse algene sist.
Det er ca en mnd siden jeg tok ut alt av innredning og skrubbet, og fjernet nesten halvparten av planter der nede, og nå er det nesten like ille igjen.
Reker kan jeg nok ikke sette over desverre. De blir nok oppspist ganske kjapt. Om ikke hadde jeg helt klart testa det ut. Jeg holder en knapp på SAE og har sett etter dem i dyrebutikker rundt om. Men jeg synes de som er der ofte ser så tynne og skrøpelige ut? Jeg har en feit og fin liten en som farter rundt. Men det er nok mer alger enn han klarer alene. Det var en jeg fikk av en fyr for en tid tilbake. Har lenge skullet skaffe en stim til han, men som sagt har akvariet lidd av tidsmangel.
Men jeg skjønner ikke helt at Ancistrusene er så dårlige med de lysegrønne algene? Nå er jeg usikker på hva denne typen alger kalles. Men den er lysgrønn og forsvinner bare du drar fingrene over.
Jeg ser dem ikke på røttene. Så det spørs om ikke ancistrusene rensker dem bort der. Men på bakglasset og plantene fester de seg godt. Det går vel 3-4 stk oppi der av litt varierende størrelse. Og jeg tror ikke det er mye matrester som havner på bunnen til dem da de andre fiskene er ganske glupske. I tillegg er det noen C. Agasizzi som er flinke til å spise opp restene.
Hei!
Siden du får mye trøbbel med alger - hvor har du akvariet? Jeg har lekt "flytteleken" med akvarier siden jeg startet opp for 6 år siden. Nå har jeg en kjeller, med vaskerom og akvarier strategisk plassert ved siden av hverandre. Dette gir meg to fordeler:

Jeg slipper uønsket belysning via vinduer. Og det har VELDIG mye å si for forholdene for algene. Mindre lys fra vinduene betyr mindre algeoppblomstringer. Nå er det likevel slik at det å bli kvitt alger fra akvarier er ofte en håpløs kamp. Har de først kommet inn så er det oftest vanskelige å bli kvitt. Selv har jeg litt cyanobakterier av og til. Både i 250 literen og 430 Malawi-karet. Til gjengjeld ser det ut som om de holdes i sjakk av vannbyttene. Jeg bytter som regel en fjerdedel/en tredjedel hver uke. Men jeg har akseptert at jeg ikke blir kvitt de fullstendig.

For det andre gjør dette vannbytter lett. Jeg bruker en hageslange slik at når jeg først har fått hevertprinsippet til å fungere, så slipper jeg å bruke energi på å fjerne vann fra akvariene i kjelleren - om jeg har dårlig tid. Mens jeg fyller opp bøtter med vann, rekker jeg å sette på vask, ta ut av vaskemaskin, rydde litt osv.

Så om du har muligheten til plassere akvariet litt nærmere avløp, tenke ut hvordan du kan gjøre stellet mer effektivt, og akseptere at akvariene ikke blir veldig "ryddige", så burde det være mulig å ha noen akvarier - i det minste. Kanskje nok med ett eller to litt store?

Selv har jeg to, og synes at det er nok. Siden jeg har Malawiciklider i det ene, og diverse Sør-Amerika og Asia i det andre. Kan anbefale flere SAE i lag. Mine er også slanke, synes det er greit. Synes også at ancistrusene jobber bra. Hos meg var likevel hovedsaken å unngå dagslyset...
Tja dette med lys og alger kan nok være litt forskjellig ,spørs hvilke alger. Ser ikke ut til at penselalger påvirkes så mye av dette ,her er det nok andre årsaker som forårsakerkomer inn i bildet .
I et av karene mine der jeg har vært plaget med penselalger ,så kommer det ikke sollys inn i det hele tatt .SAE` ene klarte dette veødig bra så løsnimg var disse her.

I mange andre kar som får masse sollys er ikke penselalgene det store problemet.
Litt grønnalger på ruten derimot må en nok akseptere ,men disse er jo heller ikke av den plagsomme type og tyder visstnok på en sunt kar.
Akvariet står i en gang uten direkte sollys. Det er noen "uklare" vinduer på ytterdøra men det er lite sollys som slipper igjennom. Problemet startet uansett når jeg ble sløvere på vannbyttene så her har jeg egentlig bare meg selv å skylde på tror jeg.
Så nå bytter jeg vann som en helt for å få bukt med dem og satser på at noen SAE klarer å ta seg av det som allerede er i akvariet. Tar de "rota" på algene og alt?
Tilfeldig bekjentskap
© Runar Heskestad
Reklame for plussmedlemskap