Noen experter som kunne forklart kjønnsforskjell på discus?

hvor store discusene være for å kunne kjønnsbestemme dem? prøv å forklar så godt du kan.
Jeg er ingen ekspert, men jeg leser om discus så øyet blir stort og vått om dagen

Mange sier du må vente til de begynner med leksadferd, for å finne ut hvem som er hvem.

En erfaren oppdretter fra Asia sier at man kan kjønnsbestemme fisken fra den er 10cm (fra munn til halespiss). Men jeg tror du må ha et godt trenet øye for å se det. Det er visst forskjell på området rundt kjønnsorganene. Jeg prøver å kjønnsbestemme mine discus om dagen, uten spesielt mye hell...

Av andre retningslinjer for å bestemme kjønn, er størrelsen. De største fiskene er ofte hanner, men det stemmer visst ikke alltid. Noen ser også på leppene. Har fisken fyldige "kysselepper", er det en dame. Men om det er spesielt godt hold i denne teorien, vet jeg ikke.

Uansett; Lykke til med kjønnsbestemmelsen av discusene dine!
J9fer
hvor store [I]må[/I] discusene være for å kunne kjønnsbestemme dem? prøv å forklar så godt du kan.


Man kan ikke se forskjell på kjønn hos diskus - så enkelt forklart er det
Ikke i det daglige.

Unntaket er under selve leken og eggleggingen. Da ser man hvem av de to som legger eggene, og dermed hvem som altså er hunnen. Når de er i leksmodus og holder på med selve eggleggingen, stikker det ut et lite eggleggingsrør fra hunnen. Det er litt bredere og buttere på hunnen, ettersom egg skal passere, mens hannens "rør" er spissere og mindre siden han bare skal levere melke

Eksempel på eggleggingsrør hos ciklide ser du et bilde av her. Bildet viser scalare som legger egg på et blad, det er hunnens eggleggsingsrør du ser.
Kjønnforskjell på discus
Det er flere faktorer som er tilstede for om mulig å bestemme kjønnsforskjell hos discus.
1. Atferd, to discus søker sammen og støter bort andre. De holder sammen som en enhet.
2. Utseende, hannene er som oftest større og kraftigere med mer tegninger og farger.
3. Sikker kjønnspartner, bruk av en garantert hanne som plasseres i en gruppe. Hunner som viser interesse for han viser dette ved indre stridigheter. Mye brukt for å plukket ut fisk til senere lekpar. Har du en definert hunne som kan isoleres i et eget kar er det da bare å prøve med andre discus du tror er hanner til hun aksepterer en han.

Når du har studert en del discus og deres atferd er det mulig raskt å se hva som kan være hanner og hunner. Selv den største ekspert kan bomme fordi det finnes stor spredning i farge og tegnings drakt hos discus hanner. Fysisk kan en discus som er stor og kraftig se ut som han, men er i virkeligheten en hun.
Jeg har flere VF grønn discus. Det har lykkes meg å skille ut et par, mye på grunn av atferd. De har gått en tid alene i et kar og hannen har fått mye mer utpreget tegninger og farger. Det er ro og harmoni og hannen har overtid vist lekatferd. Problemet er hunnen som ikke finner stemingen pga vannkvaliteten.
De resterende er jeg usikker på men når jeg i løpe av våren har fått økt akvariekapasiteten starter arbeide med å se om flere par kan skille seg ut.



På det første bilde vises to discus i midten. De ser like ut, men bare den fremste vet jeg er en han. Den andre tror jeg også er en han men har ennå ikke fått sett dette gjennom atferd. På andre bilde er en hun det har jeg sett gjennom atferd.

På bilde 3 sees et par av S. haraldi. Dette er en alenquer variant fra Barra Mansa i Brasil. Her er det tydelig forskjellig i farger og tegninger samt størrelse.
De fleste akvarievarianter har opprinnelse i S. haraldi. Likevel kan det være vanskelig å skille også disse. Har sett hanner som har utseende til hunner også av den på bilde 3.

Derfor er den beste metoden å skille kjønnene på ved å studere atferden.


Som allerede nevnt kan det være svært vanskelig å bestemme kjønn fra utseendet. Men noen ganger kan man se på finnene på store hanner at de ender opp i en spiss. Se vedlagt bilde. Jeg har i hvert fall aldri sett slike finner på en hunn. FIskene må imidlertid være bortimot ferdig utvokst før man ser dette.
tusen takk for gode svar=)
Geir Rolfsnes
Men noen ganger kan man se på finnene på store hanner at de ender opp i en spiss. (...)FIskene må imidlertid være bortimot ferdig utvokst før man ser dette.

Etter det jeg har fått høre gjelder dette kun turkis-variantene.
Leona
[QUOTE=Geir Rolfsnes] Men noen ganger kan man se på finnene på store hanner at de ender opp i en spiss. (...)FIskene må imidlertid være bortimot ferdig utvokst før man ser dette.

Etter det jeg har fått høre gjelder dette kun turkis-variantene.

Det vet jeg ikke noe om. Men når jeg tenker etter har jeg bare sett dette på blå varianter av discus. Og det virker å være litt tilfeldig. Discusen på bildet er en krysning av rød turkis og alenquer. Den hadde en storebror som ikke har denne spissen på finnene.
Geir Rolfsnes
Som allerede nevnt kan det være svært vanskelig å bestemme kjønn fra utseendet. Men noen ganger kan man se på finnene på store hanner at de ender opp i en spiss. Se vedlagt bilde. Jeg har i hvert fall aldri sett slike finner på en hunn. FIskene må imidlertid være bortimot ferdig utvokst før man ser dette.

Nydelig fisk du har der Geir.
Dette med spissen på på enden av ryggfinnen hos hanner er veldig vanlig på oppdrettsvarianter om det er rødturkise eller blue diamond eller andre varianter for den saks skyld.
Derimot på viltfangede hanner så er dette nesten aldri tilfelle.
Kansje det er derfor den andre hannen din ikke hadde dette Geir.
De var jo en kryssning mellom oppdrettsdiscus og VF.

Når det gjelder kjønnsbestemme oppdrettsdiscus så er det mange ting man kan se etter, men her er det også forskjeller på de forskjellige typene.
På noen så er det ofte å se de rett forfra (voksen fisk)og da vurdere tykkelsen på hodet , og er dette jevnt over bredt hele veien opp så er det oftest en hanne. Ser vi på andre ting som størrelse på fisken så er ofte dette også med på å bety hanne.
Andre ting er å se på bukfinnene, er de krummet bakover er dette tegn på hunne mens hos hannen så henger de rett og 45 grader ned (hvor finner jeg den lille sirkelen som indikerer grader ?).
Har du discus som viser alle disse kjennetegn så er muligheten stor for at dette er en hanne.

På VF discus så er det nok ikke fullt så enkelt, kansje med unntak av Alenquere og her er det tegningene på flankene som er en indikasjon.
Hunner her har nesten aldri tegninger på flankene, men kun en mørk sirkel i ytterkant på finnene rund baut og ensfarget røde innenfor mens hannene har mye tegninger på flankene.

Så var det jo dette med unntak da... og det er det jo altid.

Det var en fyr som en gang fortalte meg at man kunne se hvilken fisk som var hunner, de hadde alltid et fandenivolskt uttrykk i øynene.
Ja da har vi endelig fått en ekspert til å uttale seg...
Takk Kai.



Mange kan har en forståelse for å tyde kjønnene til discus visuelt, men det er KUN ved å studere atferden at man med sikkerhet kan skille kjønnene.
Jeg ser også forskjeller på kjønnene ved utseende, men det er først ved å se fiskens atferd at man med sikkerhet jeg kan si hva som er hva av discus i et kar.
Dette er VF dioscus fra Rio Nanay under lek . Hva som er hva av kjønnene er ikke så lett å se.Begge har spiss ryggfinne tipp. Jeg antar at den med mest mønster og røde flekker er hannen og den andre hunnen. Bukfinnene er omtrent like lange hos begge og henger rett ned. De leker jo så det bør være et par. Egg er også avsatt. Lek atferd sier meg at dette er et par men jeg ser ikke hvem som avsetter eggene. Hvem er hvem, kan noen andre se det?
Tilfeldig bekjentskap
© MC Darup
Reklame for plussmedlemskap