Ferskvanns morene

Hei.

Jeg er en helt fersk nybegynner som har holdt på knappe 3 mnd,men har allerede alt for mange kar .Jeg var i Oslo for 14 dager siden og da kjøpte jeg meg en fer skvanns morene,den kom i hud og ble lagt i ett 105 liters kar foreløpig,så jeg ser at den får i seg mat.Men jeg har lagt merke til at den ikke tar til seg noe føde,jeg har prøvd rekemix,reker,mark,fisk,men den tar ingen av delene.Ferfor lurer jeg på om noen kunne gi meg noen råd her:
Begynner og bli bekymret for den,vil jo gjerne ha den så lenge som mulig.
Jeg har også ett kar på 720L og 450L,men der er det endel andre små fisker og i butiken ble jeg fortalt at den spiser det den får plass til i munnen.
Derfor 105 Litern nå i første omgang.Den er ca. 20 cm lang,men den ligger stort sett rolig i hulen sin.
På forhånd takk for alle svar.

Har du lest om fisken før du kjøpte den?
Les denne infoen.
Nei,det var ikke planlagt at jeg skulle kjøpe den,men han var flink til og fortelle at det var en veldig spesiell fisk,men både han og jeg glemte hva den skulle og si/spørre hva den skulle spise,det står her på akvaforum at den egentlig spiser hva som helst,bare det får plass i munnen,det går noen små tetra der ,men de får være i fred.
Takk for svaret det var veldig til nytte.
Blanding av salt i vannet?
Jeg må få det til og bli brakkvann i karet hvor morene går,hvor mye salt pr 100L må jeg bruke.Dette er visst en enklere måte og få den til og spise på..
heisan,.
Gymnothorax Tile,
Murener er ikke verken brakkvannsfisk eller ferskvannsfisk,.
den fanges riktignok i brakkvanssoner i utlandet,npr de er relativt små, men de vandrer ut i havet etter som de vokser,ca 15-20 cm,. derfor trives denne ålefisken best i et saltvannsoppsett,.

har hatt slik murene selv i både i ferskvann og i brakkvann, etter å ha blitt oplyst fra dyrebutikk om at disse lever i fersk/brakkvann.
Men begge gangene ble de syke, blir grå og mister appetitten og dør.

Etter å ha fått input fra venner fra bla USA, som har disse murenene i fullt saltvanns akvarium, så kan de fortelle at disse fiskene lever i årevis i saltvannskar og blir temmlig store..

konklusjon, om du skal få til en Murene,så trenger den et saltvannskavarium, og god plass og rikelig med mat. God filtrering, skummer etc, da vil du få en stor og flott fisk, dessuten er arten helt avhengig av pussereker for å holde seg fri fra parasitter og fjerne død hud...Ferskvanns morene
Hei..

Tusen takk for kjempeinfo,jeg har lett overalt på nettet om info,og har funnet ut at den trenger salt,men var ikke klar over at den trenger fult saltvannskar.Ble fortalt i butikken hvor jeg kjøpte den at det ikke var noe problem og ha den i ferskvann,men det er tydelighvis mangel på kunnskap,noe de burde ha i en fiskebutikk.Den infoen du har kommet med her gjør ting litt lettere og forstå,men saltvannskar er dyrt og jeg er en ganske nybegynner på området.Vet ikke helt hva jeg skal gjøre nå,men det hadde vært morro og få den til og vokse seg større.
Har en 450L med piraya som blir tømt på tirs,er det mulig og gjøre dette om til saltvannskar???

Takk igjen for infoen
Ingen problemer med å gjøre om et ferskvannskar til saltvann,.
faktisk så er det ganske enkelt,.
behold dine pumper og filtre(eheim etc,.) husk bare å få nye filterpatroner etc,.
de gamle kan du kassere til senere bruk til evt ferksvann ,.

dernest trengs en skummer(finnes et utall av disse, selv handler jeg på Fish-street.com.
fra kina, billig og svært bra skummere,og til en helt uslåelig pris i forhold til norske priser..

så kommer salttet, dette kjøper man enten hos din lokale dyrebutikk eller gjør som de fleste av oss med saltvannsdilla, handle på reefshop.no.

svært svært bra salt til en kjempe fin pris,.

23 kg bøtter holder rikelig lenge,. fyll opp karet med ferskvann eller RO vann(filtrert osmose vann.Osmose filtre kan man kjøpe seg hos de fleste nettbutikker men koster en del, men kan være lurt å ha),og hell i oppmålt salt, slik at du får et saltinnhold på 1,023-1.025.. la saltet balde seg ut i karet,oghell i sand(ikke bruk korall grus eller vanlig akvariegrus, men bruk aragonitt sand, da slipper du mye slit samt at du tilfører mye calcium fra sanden(Caribsea fiji pink er en super super sand,og fin er den også)

LS(levende stein) et must i et saltvanns kar, det er dette som egentlig er det riktige filteret i karet,og tilfører nødvending bakteriegrunnlag for videre vekst for evt koraller og diverse alger, og bryter ned amonniakk og nitritt til nyttig nitrat

Refraktometer er lurt å skaffe seg, måler helt nøyaktig saltmengde i vannet.

selges hos bla Janholt,korallen,eller kjøp på ebay/fish-street.com til langt under 100 lappen,.

så kommer det til belysning,I et saltvannskar trengs et noe sterkere lys en i et ferksvannskar , dette for å fremme vekst til koraller og ønskelige alger,samt hemme veksten til de uønskede algene.. LED lys,moonlight,eller power LEDs er flott,samt noen sterke lysrør og du har kommet svært svært langt når det kommer til belysning,ikke blir det så innmari varmt i karet heller.

Om sommern kan nemlig varme bli et lite problem(så da kan en liten pc vifte hjelpe på masse)

alt annet som sporstoffer, kalcium og magnesium, er noe som man kan kjøpe til senere,alt dette skal være tilsatt i saltet i utgangspunktet, men det forbrukes av de dyrene og korallene som kommer til å flytte inn i karet,

et dråpe testsett for saltvann for PH/kh osv, også lurt å ha.


har nå selv gjort om mitt 325 L ferskvannskar,og har brukt sånn ca 1500 kr, på det mest nødvendige,og det er ikke ille sammenlignet om jeg skulle kjøpt kar,og alt nytt fra scratc.og ikke benyttet meg av det utstyret jeg hadde fra før..

et bittelite tips,. kjøp deg noen liter med seachem Matrix til dine bøttefiltre om du har slike,. da trenger man nemmlig ikke så mye av LS,som lett kan bli seende ut som en steinrøys..

Matrix selges på Ebay,Amazon,eller hos reefshop, har nå 5 liter matrix i 325 litern,og det funker helt utrolig bra,. ingen Nitrat og på vislige uhumskheter når det kommer til vannverdier.

håper du lykkes med konverteringen, om du lurer på noe spør og grav,. hjelper deg mere en gjerne,. ses på saltvannsforum.-
Saltvannskar.
Hei.

Her var det utrolig mye bra tips og det hørtes ihvertfall ikke så vanskelig ut som jeg trodde i utgangspunktet.
Takk for alle de rådene du har kommet med,det er stor mulighet for at jeg kommer til og prøve meg på dette etterhvert,får se åssen det går når jeg får flyttet Morena over til ett større kar og prøve for siste gang og få i den noe mat. Har sett og lest noen tips på youtube om hold av disse "fiskene".

Vi prates muligens på saltvannsforum etterhvert..


Hilsen
Kim
Saltvann
Hvis jeg var deg ville jeg tatt en tur til www.korallen.no i Moss og snakket med Kenneth. Han har mange års erfaring med saltvann og kan gi deg en innføring i hva du trenger for og konvertere. Kenneth er vel en av de foretningsdrivede med lengst erfaring innen saltvann i Norge pr. i dag.

Hvis akvariet ditt er med aluminiumsramme skal du vise litt aktsomhet. Salt og aluminium er ikke en god kombinasjon.

Bøttefilter har i ca 25 år vært bannlyst for de fleste saltvannsakvaristene. Hva skal du med et bøttefilter i saltvann? Det beskrives jo i tråden at bakteriene lever i levendestein og sanda.
Som sirkulasjon til fiskekar bruker du kun en MaxiJet eller to. Fiskekar trenger ikke mye sirkulasjon. (eventuelt Tunze streampumper med stor kapasitet hvis det er snakk om koraller.) Som partikkelfilter setter du bare en svamp på for eksempel Maxijet pumpa.

Skummer kan du kjøpe brukt i Norge, eller kjøpe en ny i lav prisklasse. Det er ikke mye som skal til for og holde en (1 stk) Murene. Skummeren fjerner proteinstoffer i vannet før de omdannes til Ammonium/Nitrit osv. Skummeren gir også effekten av utlufting av vannet, tilførsel av ny oksygen.
I prinsippet kan du kjøre et saltvannskar uten proteinskummer, men du vil da få større opphopning av Nitrat/phosfat i vannet. Nitrat/phosfat er fy fy for koraller. Fisk er mye mer tolerante for Nitrat. Fordelen med en proteinskummer er at den fjerner avfallstoffer på et tidlig stadium i nedbrytning, slik at du får et næringsfattig vann.
Eventuell opphopning av Nitrat/phosfat kan fjernes på samme måte som i ferskvann, nemlig med vannbytter. Vannbyttene blir mindre nødvendig ved bruk av proteinskummer. Ettersom salt koster penger i vannbytter, er det fordelaktig og bruke skummer i stedenfor hyppige vannbytter som er gratis i et ferskvannskar. En annen sak er at skal man lykkes med sarte koraller trenger man både skummer og hyppige vannbytter. Dette kan du glemme for og holde en Murene.

Det er sikkert greit og kjøpe billige Kinaprodukter, men det er ikke like morro da du trenger service, deler etc og ikke kan henvende deg i den lokale akvariesjappa for å få hjelp. Det kan fort bli dyrt og kjøpe billig. Erfaringsmessig er det flest "billigprosjekter" som cracker. Ordene billig og saltvann hører desverre ikke helt sammen. Det er gjerne de "billige" prosjektene som blir borte fra saltvannsmiljøet igjen. Pussig nok nevnes Eheim som et godt produkt, men da det kommer til skummer skal det kjøpes billig. Kvalitetsutstyr er minst like viktig i saltvann som i ferskvann.

Våler i Østfold er vel ikke langt unna Moss?
Salt kan du kjøpe "billig" hos Kenneth/Korallen.no. Det er vel ingen grunn til og betale frakt fra Reefshop i Haugesund da du bor et steinkast fra Moss? Påstanden om at "alle" handler fra reefshop i Haugesund er vel en sannhet med visse modifikasjoner.

Jan Holt i Oslo som det vises til har for øyeblikket stengt pga flytting av butikk til Asker.

Etter hva jeg leser i tråden her gjelder konverteringen for å holde en Murene som du har kjøpt.
For å holde denne trenger du ikke rare konverteringen.

Lys kan du bruke som det er . Det er kun lyskrevende koraller som trenger sterkt lys. Fisk/murener trenger ikke mer lys en ferskvannsfisk.

At du skal ha lys til "ønskede" alger i saltvann er bare tull. Alger er en like stor pest i saltvann som i ferskvann. Det etterstrebes lave verdier på nitrat og phosfat for og sulte ut alger i saltvann på lik linje som i ferskvann. Det finnes noen høyerestående alger som holdes kontrolert i noe som kalles refugium (et eget akvarium koblet i serie med hovedkar) nettopp for og forbruke næringstoffer i vannet med den ene hensikt og holde alger helt vekk fra hovedkaret, men det er en helt egen greie.

For å holde en Murene trenger du heller ikke mye levende stein. Hvis du har en form for korallsand i akvariet vil bakteriene leve der på lik linje som i ferskvann. Noe levedestein for og pode inn bakteriekultur kan selvsagt være en fordel.
I praksis kan du kjøre BB (bar bottom) uten levendestein og kun med et sandfilter (FLuidized Bed Filter) http://www.jehmco.com/html/fluidized_bed_filters.html for og holde fisk. Riktignok liker murenene gjemmesteder, så levendestenen vil ha en funksjon som gjemmesteder for murenen din.

Angående saltinnhol trenger ikke fisk like salt vann som koraller. Hvis du kun er ute etter og holde murenen (rent fiskekar) din kan du ligge på en salinitet (måleenhet for saltinnhold) på ca 1.020. Hvis du skal holde koraller bør du ligge på en salinitet omkring 1.025. Salinitet på 1.020 er fortsatt saltvann og ikke brakkvann som nevnes i tråden her, og som nevnt salt nok for fisk.

Varme er i utgangspunktet ikke et problem for å holde Murenen din. Det er ofte sterkt lys som er hovedårsaken til overoppheting av saltvannsakvarier. ettersom du ikke trenger annet en en vanlig lysarmatur, gjerne enkel T8 eller T5, vil ikke vannet bli varmere en ferskvann. Det er koraller som er sensitive for temperaturer over 30-31 grader celsius, og vil dø hvis du overstiger denne temperaturen.

Sporstoffer, ekstra calcium, Magnesium osv trenger du ikke tenke på i et fiskekar. det er kun korallene som forbruker cacium/Magnesium etc. som i såfall må tilføres ekstra.

Bruk av Aragonite som bunnsubstrat/sand for å gi ekstra tilskudd av kacium er ikke riktig. Saltvann har en naturlig pH-verdi på ca 8,2 -8,4. For at cacium skal frigis fra for eksempel Argonite eller Carib sea Fiji Pink må du ha en pH-verdi på ca 6,5 eller lavere. Dette gjøres i såfall i en kalkreaktor med tilførsel av Co2 for og senke pH-verdien nok til at sanden løses opp og frigir calciumioner. Korallsand/Argonite/Fiji Pink er altså bare til pynt, og har liten eller ingen nytteverdi i nevnte sammenheng.

Matrix, Rowaphos, carbon eller andre pelletslignende vannfiksere kjøres best i en billig reaktor istedenfor i et bøttefilter. Du får en mye bedre vanngjennomstrømning + at mediet ligger og "flyter" i en reaktor. Du får altså en større tilgang til overflaten på pelletsen og derfor mer effekt. Enkelte av disse "vannfikserne" klumper seg hvis de ikke kjøres i reaktor.
I utgangspunktet trenger du ikke disse vannfikserne for å holde Murenen din.

Kort oppsumert for å holde en Murene:
Helglassakvarie er å anbefale. (salt og aluminium passer dårlig sammen)
Enkel billig lysarmatur. (samme som til ferskvann)
Saltinnhold på ca 1.020.
Billig sirkulasjonspumpe eller to. (Maxijet nevnt)
Litt pen korallsand e.l som pynt på bunnen i akvariet.
Noen kilo levendesten for bakteriene/innpoding av bakterier, eller et sandfilter som gjør samme nytte.
Billig skummer, kjøp gjerne en liten brukt på for eksempelvis bruktmarkedet på www.saltvannsforum.no

Som nevt tidligere bor vel ikke du langt unna Moss, og kan stikke en tur bort til Kenneth og få noen råd og tips, samtidig se litt på hva som finnes til saltvann av diverse remedier.
Tilfeldig bekjentskap
© Knut Kjesbu
Reklame for plussmedlemskap