Det begynte med ett..

Jeg er ei jente født i 85 som har 4 katter, (for tiden)4 akvarium og en herlig datter som er 10 mnd. Har nettopp begynt å utdanne meg til ernæringsfysiolog.

Jeg har hatt interesse for akvarium i ca 10 år og startet opp igjen etter en lengre pause for et halvt år siden. Begynte med et 120 l som står i stua. Det akvariet har stått et annet sted med en malle i og på den tiden hadde den vokst seg stooor. Det er en gibbiceps og den skal snart få et nytt hjem hos noen med større kar.
Hadde kampfisk tidligere så den var en selvfølge nå ogsa. Har angra litt på det for det har blitt mye styr rundt. Trodde jeg kjøpter to hunner , men det viste seg at den ene ble en hann. Og slik kom kar nr 2. En 60 l som står på soverommet. Etter at kampfisken flyttet dit fikk den selskap av noen neontetra kirsebærreker og endlers(som ligner mer på rasbora)

Så oppdaget jeg killier=) Tenkte som uerfaren jeg er at det sikkert går bra i det karet og selgeten mente det samme. De tok FEIL... Og slik kom kar nr 3.
Det er et 36 l biUbe som jeg kjøpte brukt. Det har vært mye tull med lys/transformator hitils så foreløbig er det provisorisk med luftstein for sirkulasjon og en lampe ved siden av.Gleder meg til transformatoten er ferdig reparert. Nå er hvertfall killiene oppe og de andre har flyttet ned i det runde.Prøvde å ha reken sammen med killiene ,men det ble færre av dem da gitt.. Så de kom fort ned da jeg la merke til det.
I 120l er det en vill blanding av fisk fra hele verden. Har lest om de fleste før jeg kjøpte dem,men noen er impuls også. Etter jeg fikk hvitprikkutbrudd etter å ha kjøpt noen fisk fant jeg ut at karantenekar er en lur ide. Hadde kanskje sykdommen i karet fra før,men uten at de var blitt syke.
Det var hvertfall slik kar nr 4 kom inn. Der går det nå to par killier jeg kjøpte på auksjon også har jeg flyttet opp 9 skjørteteta fra karet nede siden det var litt fullt.Killiene kommer snart over til killikaret,men tror det ene paret der er i lek. Prøvde å sette de nye killiene sammen med dem ,men da bare var de på dem hele tiden. Så da gikk de over i karantenekaret igjen.
Så slik er det foreløbig og jeg tror det holder med 4 ellers blir det mer slit enn gøy. Men man vet jo aldri..
Nå har det skjedd noen tragedier i "karantenekaret". Den ene killihunnen(f.gardneri gardneri) ble syk.tror det var bukvannsott for skjellene strittet og den holdt seg for seg selv og ville ikke spise. Fikk en stor gul tablett fra dyrebutikken som skulle hindre at de andre ble smittet og det ble de heldigvis ikke. Måtte avlive stakkars hunnen.
Noen dager senere hadde tablettet virket ferdig og jeg skulle bytte endel av vannet. Klokka på slamsugeren datt av så tenkte jeg bare kunne bruke slangen. Det var ikke lurt for på et lite øyeblikk jeg var uoppmerksom hadde den andre hunnen blitt sugd inn islangen Den brakk nok nakken straks for den var død da jeg slapp opp vannet så den kom ut. Så da satt jeg igjen med to enkemenn.. Fiskebutikken hadde ikke noen hunner av akkurat den arten inne så får bare vente. Hannene kom fint overens,men det skulle snart endre seg.
Prøvde å sette dem opp i killi karet men det likte ikke Nothobranchus hannen dessuten ble de helt ville når de så en jente så måtte pent ta dem ut igjen. En stund gikk det bra med dem i samme kar, de hadde sine områder og overså stort sett hverandre. Men igår så jeg at de jagde hverandre litt og inn i planter og sann.
Fant ut at jeg skulle prøve å sette alle killihannene sammen i killikaret og flytte hunnene til"karantenekaret."Mener jeg har lest noe om at det er bedre med fler enn to hanner sammen. Det gikk hvertfall ikke. Nothobranchus hannen likte ikke nykommerne noe bedre nå så måtte ta demut igjen. Så prøvde jeg å sette den ene i stuekaret,men da var det faktisk kampfisk hunnen som hadde noe imot han. Så ble at jeg satt dem sammen igjen og hentet noen planter og et rør så de hadde flere gjemmesteder. For et styr bare for at de havna sammen igjen. Var verdt et forsøk.. Hadde jo tenkt å ha dem sammen med de andre killiene,men kan glemme det nå.
Da jeg skrudde på lyset til dem i dag gikk det ikke lang tid før de begynte å jage hverandre igjen og det ble hissigere og hissigere. Måtte bare skille dem så nå er den ene i en glassbolle med litt sand,planter og lokk også håper jeg fiskebutikken er oppe i morgen og vil ta den imot. Skikkelig lei fisk som ikke går sammen. I tilegg har det blitt endel brunalger på det akvariet etter at jeg fikk bedre lys der. Må få noe til å rense opp i det.
Nå har jeg levert killihannen og en gibbiceps til dyrebutikken. Da får malla et større kar og det er fint siden den var for stor til mitt. Dessuten rota den opp så mye planter og grisa mye til. Har hatt den i flere år så var litt rart å levere dem fra meg.. Fikk en orange malle jeg har glemt navnet på i bytte og den er satt inn i karet med så mye brunalger.
Gjorde rent etter malla igår og satt fast noen av plantene den har revet opp. De har levd som flyteplanter en stund. Lot noen være igjen siden kampfisken og guramiene liker å være i dem. Ble veldig fornøyd med resultatet og deilig at jeg slipper å slamsuge flere ganger i uka for å rydde opp etter malla.
Brukte mye av kvelden på å lese om corydoras og dro og kjøpte en flokk på 6 stk leopardcorydoras idag. De gjemmer seg litt enda men det ser ut som det går bra. Satt dem i stuekaret på 120 l.
Nå er "karantenekaret" under medisinering for hvitprikk. Så at skjørtetetraene hadde noen få prikker og heldigvis hadde jeg riktig medisin liggende så jeg kunne begynne kuren straks. Typisk,hadde en avtale at de skulle bli henta,men måtte utsette det da..Viktigste er å få dem friske og sørge for at de ikke tar med seg smitte videre. Planen er å bare ha f. gardneri gardneri hannen der med to hunner når jeg får tak i dem. Ev. med noen rolige fisk til å rydde opp. Kanskje snegler eller reker med litt størrelse på så de ikke blir spist.
Hadde jo egentlig tenkt å ha killiene sammen ,men har jo funnet ut at det ikke går.De er jo så finne disse killiene bare synd de ikke går sammen. Det går forresten fint å ha den sammen med skjørtetetra,men tror den vil ha det enda bedre med bare to hunner å kose seg med. Tetraene er litt raske i matfatet og da blir killien litt sky.
Stuekaret har også vært under medisinering. For nomatode det da. Oppdaget det dagen etter jeg skrev her sist og fikk tak i medisin dagen etter. Det var to kardinaltetraer som hadde det. En av dem ble dessverre spist av den glupske kampfiskhunnen,den andre ble frisk og har heldigvis ikke sett noe mer smitte. Brukte en medisin som het Multicura. Det er den jeg bruker på hvitprikken nå også. Den ser mer resist ut ,begynte kur nr 2 idag. Får håpe det går bra..

Corydorasene trives forresten fint og den gule malla har flyttet til stuekaret fordi den ikke tålte medisinen til hvitprikken. Er endelig fornøyd med det akvariet nå=)Fiskene har fin harmoni med hverandre og det holder seg rent og pent av seg selv. Må bare bytte vann som vanlig.
Avsluttet behandlingen av karantenekaret idag. De er prikkfrie og alle overlevde. Byttet vann og tilsatte happy life. I stuekaret byttet jeg ut den grusen som var igjen der. Det var et bare et hjørne også var resten sand,men coryene likte seg i det hjørnet så fant ut at jeg burde få sand der.
For å gjøre en lang historie kort så har de fått hvitprikk=( Det ble nok stress da jeg holdt på selv om jeg prøvde å være forsiktig.Tenkte selvfølgelig ikke på å gi dem forebyggende dose medisin ,de fikk litt happy life istedet.
Så istad at et par av fiskene hadde prikker så startet kur da. Får håpe det går bra. Syntes det er syke fisk hele tiden, men det her er jo litt selvforskylt. Burde jo skjønt at det lå masse ekkelt nede i grusen.
Bilde tatt like etter jeg tok oppi happy life. Ble stilig tåke effekt syntes jeg=)
Fiskene i det store karet måtte ha varmekur for å bli bra. Tok to medisinkurer og det ble bare flere prikker,men etter ca en uke med varme ble alle friske=)
Kjøpte en hun til f.gardneri idag. De hadde endelig fått dem inn i butikken. Så etter noen fargerike reker og snegler som kan gå sammen med kampfisken i det runde karet,men det var det dårlig med..Venter heller og ser om det kommer inn noe fint for det er jo ikke noe hast med det. Lyset til det karet har enda ikke kommet så trenger noe med farger som syntes inne i der.
bildet postet 12.1 ble vist borte så her er det igjen
Hei
Synes du medisiner eller varmekur er mest effektivt?

Jeg prøver varmekur nå, men har mistet en god del fisk av de som hadde mest prikker.
Syntes begge deler har vært effektive. Som regel tar jeg medisin først fordi jeg glemmer at jeg kan ta varmekur. hvordan gikk det med fiskene? har ikke skrevet her på en stund så har ikke sett at du har skrevet før nå.
Ellers har det skjedd mye. Jeg skulle flytte "karantenekaret" alene.har gjort det engang før også ,men nå hadde jeg fylt i mer sand så det var endel tyngre. Det var ikke lurt.. Da jeg satt det fra meg hørte jeg en knasende lyd og så sprakk bunnen!Fisk og vann overalt.fikk reddda alle fiskene untatt en som var død alt opp i en bøtte.
Måtte flytte dem opp i karet der killiene går og det likte ikke dem noe særlig..Nothobranchus liker ikke f. gardneri,men det går ganske greit. de sloss ikke,men prøver å dominere hverandre litt. får se om jeg leverer noen tilbake til butikken ,men det er så fine fisk så har ikke lyst til det heller.
Det andre som har skjedd er at den ene kampfisken er dcød. Den hadde plutselig en diger kul på magen og virket syk. Leste litt rundt på forumen og det var sannsynligvis en svulst. så det ble til at jeg måtte ta livet av han. stakkars..Har kjøpt en ny nå da.. Den er rød og har blått ytterst på finnene. Helt nydelig=)
OI ! akvarie som sprekker er et mareritt, noe sikkert alle akvarister er redd for .
Hos meg døde 15 av 19 fisker som var hardt angrepet. tre kardinaltetra ble frisk. Og en dolkestikk overlevde men er ikke frisk, prikkene er borte men noe annet er galt.

Håper det ordner seg med de som ble reddet over i bøtte, hehede kom jo på uanmeldt "liggebesøk" til det andre karet.
Så synd det ikke gikk så bra med dine. Sykdom er noe herk..
Her har det blitt et eget lite akvarium til Nothobranchusene. De stortrives! De andre går sammen enda ,men noen skal overta skjørtetetraene til uka. Blir fint for dem, ser at 60l blir for lite for dem. De står nesten bare stille. De hadde et mildt angrep av hvitprikk igjen det smitta over til den ene killien ,men heldigvis tok medisin og litt tålmodighet knekken på det. Kunne ikke tenke på varmekur engang siden de går sammen med killiene.
Har sett tendenser til at indianergobyene begynner å bli i lek så kjøpte en liten skiferhule til dem. De skjønte ikke at den var tiltenkt dem og vips hadde malla tatt den selv om han er i største laget. Han har jo en egen hule også. Han gravde un¨na masse sand for å få riktig vinkel så han kom seg inn. ble egentlig ganske fint så har latt det være sånn.
For noen dager siden fant jeg to av dragefinnene døde. En sporløst borte. Bytta masse vann og slamsugde,men dagen etter var enda en død. Har nå bare en igjen. Merkelig.. alle de andre er helt friske. Eneste jeg har lagt merke til er at noen av plantene har fått noen grønne flekker (alger?) Har trodd det er fordi det er for darlig lys etter at det ene lysrøret har svikta. Den som er igjen har inkludert seg selv i flokken med diamanttetra. De svømmer hvertfall rundt sammen=)
Nye fisk..?
Nå har lysten på nye fisk begynt å melde seg igjen.. Var innom dahls igår og daså at de hadde fått inn dvergscalarer. Leste endel om dem på kvelden og fikk litt lyst på.Egentlig ganske irriterende. Akvariet er jo fint som det er,men jeg begynner å syntes det er kjedelig når det har vært likt en stund. Har flytta på rota,men det var ikke nok forandring. Ser for meg hvor fint det hadde blitt med scalarene. Hadde vanlige scalarer som fulgte med da jeg kjøpte akvariet og de var så fine.
Har hatt noen dødsfall i det siste. Hele flokken med Iritrea Wermeri døde + to dvergguramier.Så det er jo forsovidt plass til noe nytt.Var ikke noe smittsomt de døde av heller.
Så er det det med kampfisken da. Om den går sammen med scalare. Den har bølla masse med hunnen sin så jeg har tok hun vekk. Står i en bøtte inntil videre.Må finne en løsning der. Prøvde å sette hun til Nothobranchusene,men dem lokte hun ikke. Dessuten er vannet litt for kaldt der.
De har dessuten 20%på akvarier på Dahls også så det frister ganske mye å kjøpe et større..
Hei, fant akkurat tråden din. Og oppdaget at du har killi. Jeg har et par kap lopez som jeg egentlig fikk tak i ved en tilfeldighet. Men de små sjarmørene har jo bare gjort meg hekta. Så nå har jeg bestilt meg "en haug" med killi. Interessant å lese om hvordan du har forsøkt å få dem til å bo sammen osv. Jeg prøver å finne alt jeg kan som er skrevet om killi og hold av dem. Har du fått noe yngel på noen av dem?
Så koselig at det er flere som liker killi her. Jeg har lyrehalen sammen med f.gardneri gardneri og det går fint. De bryr seg ikke om hverandre. Prøvde å ha Gunthers (Nothobranchus) tannkarpe sammen med dem også,men det ble for mye. De sloss ikke, men Gunthers dominerte veldig. Han har eget kar med hunnen nå. Har kjøpt torv idag for å prøve å se om jeg kan få noen egg. De skal jo tørkes i tre mnd. De jeg har sammen leker i plantene,men jeg har ikke sett noen små enda. har ikke gått noe inn for å avle på dem heller. Skal ta noen bilder snart som jeg kan legge ut. Syntes forresten det er veldig bra det du gjør for kattene=)
Endelig stort akvarium
Har endelig fått kjøpt større kar. Er på 280l og er helt tomt foreløbig. Venter på penger så jeg kan kjøpe pumpe og da begynner moroa=)Har begynt å lese endel om hva jeg skal ha i det og satt opp en liste. Fant forslag til hovedfisk igår.
Foreløbig liste: Biotodoma cupido (hovedfisk)
Kardinaltetra (stor stim)
Corydoras green laser (kanskje)
Sommerfuglciklider

Mangler noe som kan gå i toppen, men får se det an etterhvert. Leste at øksefisk er utsatt for hvitprikk så er litt skeptisk til den da. Og den står vel nesten bare stille også.
Hadde vært litt artig hvis cupidociklidene fikk barn så har ikke lyst på en stor malle for den spiser vel eggene. Ellers rtenger jeg noe som kan ta algene. Kanskje otto. Kardinaltetraene er vel glad i egg dem også,men de er jo såpass små at de kan jages vekk. Kanskje..
Så moro å sitte å planlegge! Nå er jo alle muligheter åpne. Skal ha sand i bunn og tenkte å male egen bakgrunn hvis jeg ikke finner en fin plakar. Syntes ikke de innvendige bakgrunnene er så fine , også er de forferdelig dyre.
Ellers er det litt trist her idag. Måtte avlive kampfiskhunnen. Hun har vørt litt rar en stund,men nå hadde hun veldig oppblåst,lys mage og struttende skjell. Var nok buksott.. Har trodd magen var så stor fordi hun er så glupsk. Behandler karet med esha2000 så håper jeg unngår videre smitte.
Jeg har øksefisker, og de er både seiglivet, morsomme og vakre. Anbefales!
Her var det masse erfaring. Mye negativt, men også masse positivt. Og så morro å skulle innredde nytt akvarie. Jeg skulle liksom ikke ha flere, men sannelig endte vi med enda et til. Nå tror jeg ikke jeg tørr å si at jeg ikke skal ha flere

Kampfisk har jeg også lyst på, men ikke fonni noen som er fine nok ennå. Er skikkelig kresen

Kjøper du fisk kun en plass eller flere plasser? Vært litt rundt, men mest fornøyd med det jeg har kjøpt privat fra oppdrettere faksik.
Har sagt til meg selv at jeg ikke skal ha flere et par ganger allerede jeg også, men det er jo så mange fine fisk der ute=)
Jeg pleier å kjøpe på Dahls dyrerike. Der er dem kjempeflinke,rimelige,har masse utvalg og bestiller hvis det er noe spesielt du vil ha.
Tasha
Har sagt til meg selv at jeg ikke skal ha flere et par ganger allerede jeg også, men det er jo så mange fine fisk der ute=) Jeg pleier å kjøpe på Dahls dyrerike. Der er dem kjempeflinke,rimelige,har masse utvalg og bestiller hvis det er noe spesielt du vil ha.


Ja jeg så det da vi var der Masse flott og masse å kunne falle for
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap