Kampen mot litersyken!

Da starter jeg min personlige tråd

Foreløpig har jeg en 160liter og en 60liter.
160literen er bare Selskapsakvarium, men har en l144 Hann som strever fælt med et 10talls yngel.
60literen skal brukes som artsakvarium, akkurat nå flyr det rundt 5 voksne og 30yngel av Corydoras Pygmaeus

160l :
10 kileflekkrasboras
3 SAE
8 c126
7 Corydoras Pygmaeus
1 værål
5 platy
3 praktbotia (skal flyttes når de blir for store)
1 sommerfuglciklide par
3 l144
1 Klovnepleco
6 kuhliiåler
10 dvergtannkarper
1 killi ( )
4 kloreker
4 ottociclus

Tøft navn på tråden...
Men lurer på om du har de riktige verktøyene til å bekjempe litersyken. For håpe at ikke kampen mot litersyken blir preget av for mye sykdom, uhell og annet som kan ødelegge gleden over å holde fisk…

Fin plantevekst i akvariet!
Enig med thankthefishtank her. Ser det har blitt borte en del fisk de siste par ukene (og noen nye er satt inn), muligens fordi filteret er alt for lite i forhold til litervolum og antall fisk, og en litt tvilsom fiskesammensetning. Ellers er det et pent kar med god plantevekst !
Lykke til videre
Har ikke død noe serlig fisk her? Overskriften var ment som en morsomhet. :/

Forresten har jeg kjøpt inn venner til klovneplecoen
Synes overskriften var fin jeg… Det å stå imot litersyken krever karakter! Selv har jeg to akvarier oppe nå, og det ene er tenkt kun som oppvekstkar. Jeg har to døtre og den ene omtaler rommet der akvariene står som "fiskestua"… Og sier at hun ikke vil ha opp flere akvarier. Ser ikke bort fra at tenåringer kan synes det er sært om opphavet har flere akvarier.

Til gjengjeld har hun ikke oppdaget hvor nyttig det er med flere akvarier når behovet for å ta vare på yngel dukker opp, eller man må omplassere fisk av diverse årsaker.

Men nå har jeg bestemt meg for at jeg skal holde fisk som har omtrent de samme krav til vannverdier. Og da begrenser jeg utbruddet av litersyken. (som om det er en dyd…)
Etter å ha funnet en død corydoras, en døende killi og en tungtpustende tetra testet jeg no2.
Ligger over 0.3 Nå blir det vannbytter ...
Du har som sagt for mye fisk (endel av dem veldig søplete) og et alt for dårlig filter. Vil absolutt anbefale deg å gjøre noe med dette.
Hva er galt med sammensetningen? Alle de tre klovneplecoene skal over i 60literen når coryene er ferdig å leke . De er blandt de mest søplete fiskene. Hvordan forebygger man nitrit? Jeg har byttet 30liter nå. Skal gjøre det samme i morgen. Der etter teste igjen ...?
Feil med sammensetningen er at det rett og slett er for mye fisk, særlig i forhold til filteret. Filteret ditt passer bedre i en 60-liter enn i en 160-liter.

Den eneste måten å forebygge nitritt på er å ha god mekanisk og, ikke minst, biologisk filtrering. Dette er det umulig å oppnå med filteret ditt...det har rett og slett ikke nok filtermedier og kapasitet til å håndtere belastningen i karet.

Når du har nitritt-topper i 160 liter holder det ikke å bytte 30 liter, desverre. Da bør du bytte 50% av vannet (rundt 70 liter).
Har eheim pickup 160 ? burde holde til en 160 liter?
Nei, det filteret holder absolutt ikke. Når det gjelder filterkapasitet som oppgis av produsenten, kan man fint halvere dette for å få brukbar filtrering. Altså, hvis Eheim sier den holder til max 160 liter, så regn med at den kan holde til 80 liter med normal belastning. Og du har i tillegg overbelastning.

I tillegg må man ta oppgitt sirkulasjon med en stor klype salt. Eheim oppgir at dette filteret pumper 220-500 liter/time...når filteret blir brukt/skittent, kan man regne med halvparten. Så dette filteret klarer antagelig ikke å sirkulere vannet i akvariet mer enn max 1.5 gang i timen...og det holder ikke til filtrering gjennom en sånn liten svamp-innsats som dette filteret har. Jeg sier ikke at det er et dårlig filter, bare at det ikke holder til ditt bruk i en 160-liter med høy belastning.

For å få effektiv filtrering bør filteret sirkulere vannet minst 4 ganger i timen, og ha et riktig forhold mellom gjennomstrømming og filtermedie-volum.
Hm.. Hvordan sletter man personlige tråder?
Du kan ikke slette tråder, bare moderatorer kan gjøre det.
Hvorfor vil du slette tråden, da ?
Her kommer en hilsen fra en som nylig har fått oppgradert litersyken sin fra 30 til 330 liter Ta gjerne en tur innom tråden min også!

Jeg har tenkt meg på møtet til akvarieklubben i Bergen for første gang kommende onsdag. Hadde vært kjekt å hatt med en fersk(vann)ing til! Jeg hat brukt opp akvarieskravlekvoten min her hjemme, selv om storesøster på 4 nylig har begynt å legge seg på sofaen for å se på fiskene
Du er jo moderator?
Jeg vil slette fordi det ikke ble som det skulle, vil helst ikke ha den lenger. Skal kvitte meg med noen fisk. Var ikke så mange til å begynne med. Alle i 60literen ble flyttet over. Så da ble det overfylt :/ Mitt største problem er å finne noen jeg VET vil ta var på dem og gi dem det de trenger... Eks. Praktbotia, de tre er jeg så glad i. Men jeg vet jeg må kvitte meg med dem senere...

Men vist du kunne fjerne denne tråden. Så lager jeg heller en senere. Når det er mi dre fisk og større pumpe. Ps: jeg er 13 år gammel. Jeg har brukt ALLE pengene mine på denne hobbyen! ALLE! Jeg har ikke råd til ny pumpe? Ikke får jeg lov av mamma å ha flere akvarier. "Vi kan ikke ha akvarier i hele huset"


Er du heldig finner du nye eiere til noen av fiskene dine på klubbmøtet, der er jo alle fra Bergen. Kanskje du kan få litt penger for dem også, så du får råd til et nytt bruktfilter på finn.no, eller kanskje til og med fra et medlem aom har noe liggende. Tipper folk der forstår din situasjon og vil hjelpe til!
Nå har jeg prøvd å forklare masse rundt dette med filtrering av et akvarium på en sånn måte at fiskene kan ha det trygt. Hadde det ikke vært bedre å spare denne informasjonen, slik at du kan gå tilbake og slå opp i fremtiden ? Personlige tråder er fine til å dokumentere sin egen utvikling som akvarist...hva man lærer, og hvordan man kan gjøre ting bedre for fiskene.

Jeg forstår at du har brukt alle pengene dine på dette. Men (og dette har jeg sagt til deg før), kanskje du burde vært mindre opptatt av å bruke penger på å kjøpe all mulig fisk du har lyst på, og heller først og fremst brukt penger på å sørge for godt utstyr til dem du allerede har. Uten rett utstyr vil ikke fiskene klare seg hos deg, og det er da ingen "koselig" situasjon ?

Det er mye mulig du syns jeg er "slem"...men jeg prøver jo å hjelpe deg, og har bare fiskenes velferd i tankene. Noen ganger er sannheten vanskelig å høre, men jeg syns det er galt (også som moderator) å bare lukke øynene og se på at fisk har det sånn. Om du bruker informasjonen til noe konstruktivt er selvsagt opp til deg, men da har iallfall jeg gjort mitt.
Hihi! Du er ikke slem )
Nå skal jeg løse problemet, flytter de fiskene som kan bo i en 60liter over der. Vant nemlig et gavekort hos akvarielageret. Drar til haugesund neste helg Der skal jeg bruke pengene på eheim pickup 2010 (200liter) eller no.
Å flytte noen fisker hjelper kanskje litt, men det fikser ikke problemet.
Eheim pickup160 er det samme som Eheim 2010. Hvis du skal ha et innvendig filter, burde du gå for et Eheim Biopower 240. Det beste hadde vært et utvendig filter, som dette eller dette.
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen