Staygold's gyldne eventyr!

Velkommen til min personlige akvarietråd og til mitt eventyr i undervannsverdenen! Her kan du følge mine oppturer og nedturer som akvarist i denne utrolige spennende reisen gjennom en fantastisk verden som byr på masse kunnskap og moro!

Det hele startet i 2010 med et Juwel Rio 180 som et selskapsakvarium med Praktbotia og Ancistrus, samt litt akvaskaping hvor jeg prøvde meg litt frem med ulike planter og dekorasjoner. En flott intro til hobbyen, men mine interesser for fiskehold ble straks snudd på hodet da jeg oppdaget en spesiell art som jeg holder den dag i dag; nemmelig gullfisken!

Det tok ikke lang tid før jeg ble bitt av gullfiskbasillen; og komethalen var den varianten som stod for tur til å bo i akvariet. Som frelst av den morsomme og sosiale arten, ga jeg Praktbotiaene og Ancistrusene til en nær venn av meg for å starte opp akvariet på nytt. Ikke lenge etter kom gullfiskene i hus, og jeg hadde det moro gjennom årene med å blant annet "trene" fiskene til å gjøre ulike triks.

For å oppnå suksess, må en gjennom mange nedturer. Som akvarist støtte jeg på en rekke hindre som fikk meg til å klø meg i hodet. Etter noen år bestemte jeg meg for å ta en pause fra hobbyen i håp om et bedre comeback senere når motivasjonen var tilbake.

Etter reasearch og mer reasearch lærte jeg hva jeg hadde gjort feil, og jeg bestemte meg for å prøve igjen. Akvariet var tømt og fyllt opp igjen, og nytt tilbehør for alle penga ble sanket inn. Med masse hjelp fra SilverShaded (tusen takk for all hjelp!) kom jeg gjennom fiskeløs innkjøring (til tross for noen hindringer der også, haha) og lærte en hel masse under denne perioden. Som mange sier; planlegginga er halve moroa! Jeg storkoste meg, selv om familien synes det ble litt i det meste laget med 5 vannbytter på en uke under den aller siste perioden av innkjøringa.

Nå er akvariet oppe og går igjen med to nye innbyggere; slørhaler! Som komethalefrelst ville jeg fortsette å holde disse, men da jeg kom over noen utrolig vakre og morsomme slørhaler i den lokale akvariebutikken, endret jeg mening. Hadde aldri trodd de skulle være den fisken jeg fant ut at jeg ville holde i fremtiden. Jaja, forandring fryder!

Utenom akvariehobbyen så har jeg to katter og to hunder som synes det er veldig spennende med nye beboere i hus. I tillegg har jeg en hest, som desverre ikke får møtt fiskene. Men hun hadde sikkert synes de var morsomme hvis hun fikk se de, haha.


Resten er historie. StayGold er tilbake, og hun er tilbake for fullt! Fremtiden vil by på masse moro; blant annet en ny runde med fisketrening! Kanskje det kommer flere akvarier i hus senere også, mon tro? Bare fremtiden vet svaret!
Se der ja...grattis med egen tråd, har ventet på den

Flott at alt er vel i havn etter mye "moro" på veien (takk for samarbeidet ja !), og at nye beboere trives. Håper dere får mye moro sammen, og at vi ser deg/dere på forumet innimellom med oppdateringer. Lykke til videre !

Tusen takk! Ja, ventet lenge jeg også... men hadde bestemt meg for å vente til fiskene var i hus med å opprette tråden!

Beboerne ble hentet for kun noen timer siden, så de må nok ha litt tid på seg til å utforske og bosette seg. Tenkte de skulle få en rolig kveld i dag (og den neste uka for den saks skyld), så skal jeg se om de er villige til å være modeller i morgen så jeg kan legge ut noen bilder av de!
The golden garden
"The Golden Garden" er et Juwel Rio 180 som jeg først fikk tak i på finn.no i 2010. Dette karet er det eneste jeg har eid som akvarist, og nå er det oppe og går med to nye beborere!

Før jeg startet opp akvariet på ny etter en pause, undersøkte jeg litt rundt her og der. Da kom jeg over fiskeløs innkjøring, og fikk masse hjelp til dette fra flotte folk her på forumet! Prosessen varte i en god stund (fra juli til november), men jeg ser på ventetiden som noe positivt (selv om jeg var veldig fristet til å slenge et par fisk oppi der når jeg gikk forbi dyrebutikken!) Ventetiden ga meg rom til å lære en hel masse; og jeg fikk utnyttet tiden samtidig som at jeg lærte veldig mye jeg vet jeg vil få bruk for i fremtiden. Her kan du lese om prosessen!

To nye skapninger ble hentet fra dyrebutikken i går. Møt Domino (calico Slørhale) og Jupiter (rød og hvit Slørhale)! Disse to er i full gang med å utforske sitt nye hjem. De ser friske og raske ut, men følger nøye med på vannverdier og atferd de første to ukene bare for sikkerhetens skyld.

Mere informasjon om akvariet kan du lese på profilen min! Her kan du også finne flere bilder etterhvert som jeg laster opp.
Møt domino!
Domino er en av de to beboerne i karet mitt i disse dager. Med en søt og matglad personlighet har hun (eller han, fortsatt litt usikker på kjønn) gitt liv til karet sammen med fiskevennen Jupiter. Da disse to ble introdusert til karet for første gang var de kjappe til å finne hverandre. Hvis Jupiter skal utforske, er Domino alltid like bak eller omvendt. I løpet av de få dagene jeg har hatt de, har Domino vært den som føler seg tryggest i sitt nye hjem. Når jeg kommer hjem er hun den første til å svømme bort, og når maten er i vannet er hun den raskeste til å gripe den. Nyskjerrig er hun også; stadig på leting etter noen matrester mens Jupiter holder seg i sitt faste hjørne. Men det betyr ikke at hun ikke holder seg i nærheten av han.

Domino veier i dag 48 gram og er 5.5 cm lang i kroppslengde (uten halene). Hun har også den mest kompakte kroppstypen og en stor og rund mage. Med sine få blanke skjell, sine svarte prikker og hennes røde mage, er hun den mest unike fisken jeg har eid noen sinne med tanke på utseende. Personligheten hennes er også helt herlig! På photoshooten var hun litt engstelig for den store svarte tingen som stadig pekte på henne, men siden det har hun blitt veldig mye tryggere.

Her er noen bilder fra shooten for noen dager siden!

Møt jupiter!
Da har tiden kommet for fisk nummer to; Jupiter! Denne elegante karen (mulig det er en jente) var linselusa på tirsdagens photoshoot, men har nå etter noen dager vist seg for å være den mere beskjedne typen. Noen timer etter at fiskene var ankommet, fant de seg et hjørne som de synes var trygt. Jupiter har holdt seg der mesteparten av tiden siden han ble sluppet løs i karet. Særlig om kvelden da lyset er av, slapper begge to av ved siden av hverandre; Jupiter nermest veggen, mens Domino passer på like ved siden av. Jupiter er ikke den mest aktive svømmeren, men Domino får han i aktivitet etter litt masing. Da maten blir servert er Domino først ute (som vanlig) men Jupiter rekker å spise han også etter en liten stund. Han må bare oppdage maten først! Når han ser Domino holder på med noe klarer han ikke å ikke undersøke hva det er.

Jupiter veier i dag 41 gram og er 5 cm i kroppslengde uten halene. Kroppstypen er fortsatt kompakt, men han er noe slankere og har en litt tynnere men lengre hale. Fargen er en dyp oransje/rød og skjellene er skinnende. Elsker mønsteret på han, særlig på halen! Jeg håper at han blir litt mer aktiv etter hvert som han blir bedre kjent med sitt nye hjem. Jeg er ganske travel disse dager så jeg har ikke så mye tid til å holde på med akvariet så mye om dagen, men prøver å være i nærheten så mye som mulig når jeg er hjemme!

Nyt bildene fra shooten! (Og takk til Jupiter som har blitt min nye avatar for forumet!)
Goldfish zen
Nyt en liten videosnutt av gullfiskene som svømmer rundt etter et vannbytte!

Goldfish ZEN
Her er det en ny link! Den andre virker ikke

Goldfish ZEN
Gullfisk er snodige dyr, altså Takk for at du tok deg bryet med å legge ut levende bilder, skjønner litt mer av gullfiskfascinasjonen nå! I butikken er de ikke fullt så interessante, selv om jeg stadig undrer over kroppsfasongen deres..
Ja, de er utrolig morsomme fisk! Er enig med at kroppsfasongen på noen av de mange variantene er litt i det meste laget, ja. Den naturlige gullfisken er det som egentlig er definisjonen av selve arten, men når jeg kom over disse to i butikken så endret jeg mening om "fancy"-variantene en smule
Nytt år, nye rutiner!
Godt nyttår til dere alle! Håper dere har hatt en flott ferie. Rutinene er tilbake på plass for meg etter første uke med skole, og jeg har laget en rutine for fiskene også når det gjelder fôring og vannbytter, samt annet vedlikehold. Ett av mine viktigste nyttårsforsetter er en fast rutine når det gjelder akvariet. Å holde en bestemt rytme vil ikke bare hjelpe meg i hverdagen når det gjelder planlegging og andre ting som skal få kabalen til å gå opp, men det vil også være til nytte for fiskene.

Noen av rutinene jeg har lagd, er:
- Ca. 70% vannbytte hver 5. dag med vask av glass og innvendig interiør hvis det trengs
- Forsiktig vask av filter når utstrønmingen av vannet er tydelig dårligere, noe som jeg har sett at skjer ca. hver 4. uke på Bioflowen, men har ikke merket så mye forskjell på eXperience-filteret enda
- Testing av vann hver uke
- Fjerning av møkk med marinerer hver dag (se bilde 1, utrolig kjekk ting å ha! Jeg er veldig førnøyd med den og bruker den masse. Du får de på kjøkkenbutikker og Enklere liv)
- Bruke tid sammen med fiskene hver dag; observere dem og se på dem for å sjekke at alt er bra

Fôringsrutiner:
- Mating med fast fôr to ganger om dagen (fôret jeg bruker er JBL Gold Pearls) med automatfôrer (kl. 12.30 og 18.30)
- Gi fiskene noe annet å tygge på. Planen er tinte røde mygglarver hver 3. dag, mens noe grønt de dagene jeg ikke gir mygglarver (siden det faste fôret har mye proteiner i deg)
- Kjøpe en akvarieplante i ny og ne som de kan knaske på (da de ikke spiser Anubiasene, heldigvis!)


Fiskene har blitt mer aktive etter at jeg satt opp automatfôrern (bilde 2) og undersøkte hvor mye de skulle få per fôring ved hjelp av å regne ut hvor mye 0.5% av kroppsvekta til fiskene var (de skal normalt få ca. 1% av kroppsvekta i det faste fôret hver dag. Siden jeg mater dem to ganger, må jeg dele det opp.) Så doblet jeg dette (2 fisker) og veide hvor mye som skulle komme ut av automaten. Dette har gitt supre resultater!

Etterhvet skal vi begynne med litt basic trening, som å spise fra hånda. De synes at den fortsatt er litt skummel, men det kan vendes av.

Jeg har også tenkt til å kjøpe en del nye ting snart (som nye lysrør og mer filtermedia) så jeg gleder meg masse til det kommer i hus! Det blir sikkert et blogginlegg om hva jeg kjøpte senere!


Godt nytt år, og gratulerer med fine rutiner!

Lurte på hvorfor du tar 70% så ofte? Og så lurte jeg på hvilken forautomat du bruker. Har vurdert slik selv, men har vært skeptisk til om den kommer til å fore sparsommelig nok (jeg mater ikke mye). Men om du har en som baserer seg på vekt høres det veldig interessant ut!
Gullfisker er ordentlig grisefisker, for å si det rett ut. De produserer masse avfallsstoffer, som øker nitratmengden i vannet (på grunn av nitrogenkretsløpet.) Ammonikk fra fisken blir gjort om til nitritt og så til nitrat. Siden et akvarium er et lukket økosystem, så må eier sørge for å få ned nitratmengden med vannbytter. Gullfisker får varige skader av for høye mengder nitrat, noe som alle fisker får. Gullfisker kan være litt mer følsomme enn andre fisker, spesielt de "fancy" variantene av gullfisk. Artskar med gullfisk trenger flere og større vannbytter enn et tropisk selskapsakvarium, for eksempel. De som eier et selskapsakvarium vil tenke at jeg er riv ruskende gal som bytter så mye vann så ofte, men gullfisken blir bare lykkeligere av dette. Det vil ikke skade med 90% hver 5. dag heller, men jeg prøver meg på 70% nå og ser hvordan det går.

Fôrautomaten kan du se på bildet over i forrige innlegg. Tror den heter noe så enkelt som JUWEL EasyFeed- Automatic Feeder. Fordelen for meg som har samme merke akvarium, er at jeg kan enkelt lage et hull i toppen på akvariet (den i plast) for å lage plass til automaten. Ikke alle akvarier har slik topp, så du får se hva som passer best med ditt. Jeg vil egentlig ikke anbefale denne, da den kan gi for mye eller for lite mat. Jeg fikk det til å gå opp perfekt, men med annen tupe fôr kan du få uønskede resultater. Målingene av mat og fisk gjorde jeg selv. Fôrautomaten er ikke basert på vekt. Vil heller satse på noe som Ani Mate Automatic Aquarium Fish Feeder (se bilde 1) som gir deg mulighet til å tilsette akkurat den dosen du ønsker. Skal se etter en slik selv, men ulempen er at den sitter på siden av akvariet, noe som ikke går med min topp. Den automaten jeg har nå var noe jeg fikk for lenge siden. Håper det hjalp!

Jepp! Tusen takk for grundige svar
Nu ble det kvelden!
Da har lyset i akvariet gått. Ikke krise, men jeg skal få tak i nye lysrør asap. Litt bekymret for at begge rørene gikk samtidig, da... det kan være at de er koblet sammen i armaturet, men det vet ikke jeg noe om. Hvis noen har peiling på JUWEL T8 lysarmatur så si ifra!
Nu ble det kvelden! del 2
Etter litt research, fant jeg ut at Juwel lysarmatur er koblet sånn at når det ene lysrøret er defekt, vil det andre også slukke. Ble litt mindre bekymret når jeg leste dette! Nå er to nye lysrør bestilt, så da bare venter jeg på at de skal komme. Bestilte noe annet til filterene også, så det blir spennende når pakken kommer
Nu ble det kvelden! del 3 (pluss oppdatering)
Litt av hvert har skjedd i det siste!

Pakken med goodies kom i går! (Se bilde 1) Her er det jeg kjøpte:
- 2x T8 Dennerle Amazon Day 6000K lysrør
- Eheim blå filtermatter
- Eheim filterpads
- Eheim BioMECH 2 kg
- Eheim SubstratPro 2 kg
- 2x Juwel bioPad størrelse M
- JBL pH-test High Range (7.4-9)

Som jeg nevnte i et tidligere innlegg, så har lyset gått. Det viser seg at det ikke var lyspærene som var problemet, men armaturet! Så nå, etter litt research og hjelp fra forumet her, bestilte jeg et nytt T5 lysarmatur fra Aquamanias. Så nå må jeg finne en måte å bli kvitt de nye T8 lysrørene jeg kjøpte på. Noen som er intressert? Haha

Jeg testet vannet i går og oppgadet en ganske sur pH (6.8) i forhold til det jeg vil ha i karet. Sjekket springvannet bare for å se om problemet lå der, og det gjorde det! pH i springen er nå 6.7. Så lenge den ikke hopper i verdier, vil jeg nok fortsette med vanlige rutiner. Men jeg skal holde et øye med pH-verdiene i karet og springen fra nå av før hvert vannbytte.
Du kommer til å bli skikkelig fornøyd med t5-armaturet! Jeg har en rio 180 med t8 og en med t5, og det er vesentlig forskjell! Håper nesten at min t8 ryker, så MÅ jeg kjøpe nytt. Noen her i huset ser nemlig ikke nødvendigheten av å bytte....
Haha, noen som er sparsomme med lommeboken? Kjenner meg litt igjen der! Men så bra at T5-armaturet er en oppgradering! Da gleder jeg mg enda mer til å få det i hus

Her er linken til forumet hvor jeg grublet litt over hva jeg skulle gjøre da jeg fant ut at det var armaturet som hadde gått! (Hvis noen er intressert)
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap