Cruzidulls tanktråd :)

Så var det på'an igjen.

Jeg har hatt flere kar tidligere, først ett på ca 30, som ble erstattet med 160, dette vokste til 250 og ble supplert med 720 (!). Og det har vært andre innimellom. Pga flytting og familieforøkelse ble karene solgt. For å bøte litt på abstinensene kjøpte jeg ett på 200, men gikk lei og solgte også det. Plutselig ble trangen igjen for stor og motstandskraften for liten. Abstinensene tok overhånd og nå står en snerten 250 klar for nye drømmer (og potensielle mareritt).

Jeg prøver å være realist i forhold til hvilke kar, fisk og utfordringer jeg har likt opp igjennom og har kommet frem til følgende:

Juvelkarene er greie, med praktiske løsninger for armatur mv., men jeg er uansett en svoren tilhenger av akvastabil. Da en i området annonserte et kar på finn, enda til effectline, ble det mitt før mannen overhodet fikk summet seg. Hadde det vært opp til ham hadde det i grunnen ikke blitt noe kar, så han fikk egentlig ikke uttale seg. Dvs, han har muligens uttalt seg og, men det har jeg ikke hørt. (Viljestyrt hørsel )

Jeg har alltid kjørt utvendig filter på større kar. Denne gang er det montert innvendig hjørnefilter med det som så ut til å være en ok powerhead. Så da prøver jeg det.

Egentlig ville jeg helst hatt elvegrus som bunnsubstrat, men jeg fikk med en god dose gjennomspylt, sneglefri biltemasand og gidder ikke stresse.

Av fisk har jeg alltid hatt sansen for skalare, så skalare skal det bli. Flott, passe stor fisk med personlighet og attitude. Kjenner jeg gleder meg allerede! Og ansistrus. Kuleste bartefisken. Og kanskje rødmunnstetra. Der har vi det. (Så gjelder det også å holde seg der. -eller ikke)

Det er kun to T8-rør i armaturet, som muligens også er litt mindre lys enn jeg kanskje hadde ønsket, men til den fiskesuppen og et par sverdplanter tenker jeg det duger. Det var i alle fall gode reflektorer. Og skulle det skjære seg er det jo gøy med et prosjekt!

Nå er karet båret på plass, og står og lyser i all sin nakne, tomme prakt! Imidlertid har det visst (tilsynelatende) vært en rivende utvikling innen akvarieverden og jeg føler jeg starter kunnskapsmessig på scratch.

I morgen blir det shopping; slange, ny krankobling, bøtte, baufil og SALMI! Tester fra jbl er bestilt, så jeg håper akvamanias ikke somler for mye for nå er jeg ivrig.

Jeg har også kjøpt noen redmoore-røtter jeg har store planer for, men også de må vente til morgendagens shoppinggilde.

Dette med personlig akvarietråd var også nytt. I min tid var det bare 'de store' som kjørte slike (kjenner igjen noen her, bla MonaO som jeg leste i smug). Føler meg litt ute av comfortsonen når jeg nå våger meg på min egen. Håper på innspill, tilbakemeldinger og konstruktiv kritikk. Men mest av alt; wish me luck!

Bildene viser karet pr i dag.
Supert med mange personlige tråder! Fint å lese om andre i samme situasjoner (tilnærmet). Håper du vil skrive litt om plantene/interiørvalg etterhvert, interesserer meg for tiden!
Jeg synest det er helt topp med personlige tråder. Det er kjekk lesing om andres erfaringer som vertfall jeg tar med meg videre. Og at en har en egen tråd en kan skrive og spørre om hva man vil uten at det føles som en troller i andres tråder. Lykke til med ny tank
Lørdag og helgefreden har senket seg. (Hvis man ser bort i fra Synne da, hun har visst riktig slått ut håret i kveld).

Til tross for at et forpjusket barn holdt oss oppe halve natta fikk jeg gjort unna både Clas Ohlson, Biltema, Rema og en tur innom den lokale fiskepusheren. Skulle hatt litt planter, helst en sverdblad eller tre, men der var det bare noen forkvaplede grågrønne tuster igjen. De hadde imidlertid elvegrus. I store mengder. Så nå lider jeg valgets kval. Sand eller grus?

Kikket litt på fiskene, som i likhet med plantene var et heller sørgelig syn. I et lite kar, gjemt i et hjørne, stod imidlertid en liten kjærlighet. En baby arrowana! Så nuss, og jeg hadde nok tatt ham på flekken hadde jeg fortsatt hatt 720en. Nå fikk han bli i håp om bedre muligheter.

Det ble med andre ord en tomhendt retrett fra dyrebutikken. Ikke hadde posten levert pakken min heller, så den nyinnkjøpte salmien får settes i skapet, sammen med en like nyinnkjøpt KNALLROSA vaskebøtte, som ikke skal lide noen risiko for at mannen plutselig blir rammet av vaskeiver...

Jeg forsøker meg på innredning, men etter mye banning fra gemalen (som ble pisket opp av sofaen for å hjelpe), måtte selv jeg innse at verktøyet ikke var godt nok til formålet. Én rot har jeg imidlertid fått opp, før jeg nå har bestemt meg for å prøvekjøre utstyret.

Hunden holder meg med selskap mens jeg overvåker vannfyllingen. Filter og kolbe er montert og ser ut til å fungere. Filteret gir imidlertid mindre sirkulasjon i overflaten enn jeg er vant med. Det er nok greit med lite strøm for skalarer, men hvis jeg får hinne på vannet blir jeg nødt til å gjøre noen justeringer. Bunnsubstrat har jeg ikke hatt i enda. Dels vil jeg være trygg på at karet er tett og dels er jeg fortsatt i tenkeboksen, sand eller grus. Grus eller sand... Noen som vet hvor mange kg 5-7 mm jeg evt. måtte hatt i en 250?
Takk for link, livsforvalter. Skal sjekke den ut når morgenen kommer og jeg for håpentlig vis har mindre problemer med å holde øynene åpne.
Samboeren min ville heller aldri ha funnet på å vaske noe uten enorme mengder mas. Så bøtter står trygt. Derimot synes han at vanntesting er spennende, så der kan det bli litt hjelp
Ventetid
Det går sakte. Veldig sakte.
Testene jeg har bestilt lar vente på seg. Har fått ebaypakker fra Kina raskere enn det det nå tar å sende fra Kløfta. Jeg antar det har en naturlig forklaring, men syns nå likevel jeg kunne fått en melding på omtrent leveringstid, om det nå er sånn at de venter på varer el.lign. Dessverre betyr det at jeg neppe blir ferdig med innkjøringen før jul da jeg ikke starter salmiprosessen uten at testene er i hus.

Jeg har montert én av tre røtter. De to neste kommer opp når jeg bare finner tid i julerushet. Jeg har også fått oppjustert pumpen, og saget til en liten snei av noe rør, slik at utblåsningen vinkles litt mer mot vannskorpen.

Det ble sand til slutt. Hev den i på mandag, i håp om å få kjøpt noen sverdblad under tirsdagens JAK-auksjon. Dessverre så det ikke ut til å være så mye som et lite miniatyrsverd en gang. Holdt nesten på å sprekke i overbevisningen ved salg av noen flotte cryptokoryner, men har jeg sagt sverdblad så skal det bli sverdblad, og jeg måtte returnere tomhendt hjem.

Så ja. Her er mitt kar. Uten fisk. Uten planter. Meget sparsommelig dekorert, men det er i alle fall vann, og det holder seg på innsiden, hvilket igjen tilsier at karet er tett, som jo er en god ting med tanke på at det skal være et akvarium. Og ja, bildet er fra tirsdag, så vannet er fortsatt støvet av sanden.
Må innrømme at det er litt kjedelig uten fisk, når du har et større kar midt i glaningen. Andre ting som er kjedelig er halsbetennelse, og ikke minst, å vente på pakke fra Aquamanias, det er værre enn å se maling tørke. Så der har du mitt akvarieliv for tiden.

I dag fikk jeg imidlertid stablet meg såpass på beina at de to siste røttene kom seg i karet. Sverdblad har jeg fortsatt ikke fått tak i, men en liten tust paraplygress får friste sjebnen bare fordi jeg aldri har sett en slik før og fordi navnet jo var fantastisk.

Bare for å holde liv i tråden poster jeg nytt bilde av karet. Kom gjerne med innspill, for jeg trenger inspirasjon til stein og annet på bunnen.
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik