Akvariums-tanker og annet tanke-spinn

Jeg tror neppe at min mor visste hva hun satt i gang da hun ga min datter et 72 liters akvarium til bursdagen hennes i oktober..
Faktisk virker hun fortsatt litt snurt over at jeg overtok hele akvariet, og attpåtil så meg nødt til å kjøpe et juwel trigon 350, bare noen mnd senere..
Noe hun burde forutsett, siden hun har kjent meg hele mitt liv, og jeg i mine yngre år hadde fugler (1 papegøye. 2 dvergpapegøyer og en undulat som aldri er i bur, er en livlig kombinasjon i en leilighet)
Jeg har rett og slett problemer med å begrense meg, noe jeg mistenker er en dårlig kombinasjon med akvaholisme (som jeg så fint så noen kalle det her på forumet).

Planen min med 350 litern var ganske grei, jeg ville bare at de tre blåguramiene , kampfisken og ancistrusen skulle få god plass (i et akvarium jeg alltid har ment har vært estetisk pent, kan jo ikke ha stygge ting i stua).
Men helt sånn gikk det jo ikke... For det var jo fisk i akvariet jeg kjøpte fra før, og de kunne jo ikke akkurat bo i en bøtte, eller gud forby, bli avlivet!
Dermed satt jeg der med en fiskesuppe av fisk jeg jeg ikke helt vet hva jeg skal gjøre med.
Barber er ikke min greie, og de er bare 3 stk.. og de bør jo være en stim (de var fire, men den ene forsvant sporløst, og jeg har til dags dato ikke klart å finne så mye som et spor etter den). Ikke tror jeg de trives heller, to av dem mobber den siste, så periodevis har sistemann bodd i 72 litern med kampfisken.
For kampfisken liker ikke fiskesuppa i 350 litern, da de fleste tydeligvis anser hans vakre hale som mat..
Tetraer er slemme sånn. Trodde først det var kobbertetraene som plaget ham, men det viser seg faktisk å være rødnesene som er verst. (skulle ikke liksom de være fredelige?)

Så, saken er; tetraer og barber må omplasseres, men der kommer dilemmaet med dyrevelferd inn... Hvordan skal jeg få forvisset meg om at de kommer til et sted der de har god plass og får godt stell, hos noen som ikke finner ut at de vil dra de ned i doen når de er lei?
Hvordan gjør dere dette?
Jeg burde nok hatt flere akvarier.. store akvarier.. jeg liker ikke å bo på dårlig plass, og dermed kan umulig fiskene like det heller..
Men, min bedre (og mye mer fornuftige) halvdel sier nei. Ikke bastant nei, men , "nei, ikke enda". Så fiskene MÅ vekk..
Og for å gjøre det enda verre, må jeg nok omplassere den ene guramien min også. De andre ser ut til å ha dannet et par, og lille snøhvit er utenfor og alene..
Vanskelig, vanskelig, vanskelig..

Noen som forresten vet om et møbelakvarium som er sånn omtrent 2, 5 meter langt, men helst ikke bredere enn ca 40 cm? (bare sånn at jeg har noe å sikle på, frem til min fornuftige halvdel finner ut at det er på tide med et akvarium til? Har en så finfin plass til den bak spisestuen, som står tomt og roper på et akvarium i riktige dimensjoner)

Vet ikke helt hva som skjer i mitt tidligere så fredsommelige akvarium. Jeg tror fiskene sto opp med feil finne her om dagen, og ikke helt har funnet tilbake til sin tidligere ro enda.
Alt som befant seg i akvariet kranglet. De to hun guramiene slåss med hverandre, i tillegg med hannen. Tetraene kjeglet seg imellom og til og med de siamesiske algeeterne kranglet.
Bare min vakre kampfisk er sitt vanlige fredsommelige jeg..
Nå er det heldigvis roligere igjen.
Min kjekke hangurami har laget seg et fint boblereir i det ene hjørnet, og det ser nesten ut som om han har bestemt seg for å bli bigamist. Han snor seg rundt damene i tur og orden, og de finner seg tydeligvis i det. Før han plutselig jager dem vekk igjen, eller de lager en krangel seg imellom.
Rare fiskene mine.
Har fått mye mørkere streker og finner også.
Freden har senket seg i akvariet igjen, og alle ser ut til å leve i harmoni for øyeblikket.
Mr grumpy bygger og bygger på redet sitt, og har klønete nok plassert det på en plante som ved et uhell fløt opp i går kveld. Det skulle jeg jo egentlig fikse i dag, men jeg vil jo ikke ødelegge de fine boblene hans..
Så, jeg får bare la planten være der, og belage meg på å kjøpe en ny.. (den dør sikkert når den flyter rundt i toppen)
Ellers funderer jeg over hvor gamle disse guramiene er når de er voksne, og om mine er det nå.. De begynner jo å bli store i str nå, men jeg tror ikke jeg har hatt de mer enn ca 4-5 mnd, og da jeg kjøpte dem var de jo ganske små og hvite.
Hadde vært greit å vite om de har nådd agressjonsnivået sitt nå, eller om jeg fortsatt kan risikere at de forvandler seg til Små - djevler i hvit engle-drakt.
Fikk forresten gitt bort barbene og kobbertetraene til dyrebutikken. Men to av de små pøblene var umulige å få tak i, så de blir levert ned så fort jeg får tak i dem.
Er fortsatt usikker på om jeg skal beholde rødmunnstetra-fiskene.
De er jo litt fine, men de er jo "over alt" i akvariet, stimer dårlig, og ser generelt rotete ut.
Fikk satt på plass plantene som fløt rundt i overflaten, og ommøblert litt på dem i samme slengen.
Rødmunnstetraene gadd ikke engang å bli bleke i nebbet over at jeg romsterte rundt, så det tok jeg som et godt tegn på at ingen ble for stresset.
Igrunnen kjekke sånn sett de der, fungerer omtrent som velfungerende humør-ringer.. (praktisk for intetanende nybegynnere som er redd for å gjøre feil)
hvordan får jeg snudd bildene? Og jeg beklager dårlig bilde-kvalitet, de blir tatt med mobilen, da jeg har lagt kameraet mitt på et "lurt sted"
Må bare se om dette hjelper..
Fine bilder, selv om de er rotert feil. For meg er plantene mer enn halve moroa med akvarium.
Takk Jeg aner ikke hvordan jeg skal få rotert dem, men hvis noen vet, tar jeg gjerne imot tips.

Beplantede kar er rålekkert. Og aquascaping skulle jeg gjerne ha fått til, for endel av de akvariene her på forumet er virkelig imponerende!
Dessverre er jeg rene massemorderen da det kommer til planter, og jeg mangler et par meter i høyden for å nå bakerst i akvariet mitt, så jeg tviler på at det kommer til å bli et kunstverk.
Men, jeg prøver iallfall å få planter nok til å gjøre fiskene glade
idag opplevde jeg noe merkelig, og ganske kult.
Jeg kom til å ende opp med 9 nye små rødneser, da jeg var innom dyrebutikken. Og da jeg kom hjem og puttet posen opp i akvariet, ble de jeg hadde fra før, regelrett elleville.
Det virket faktisk som om de ble kjempeglade!
Imponerende samhold mellom to flokker som møttes for første gang.
Stimer bedre gjør de også...
Men de er litt tynne, og den ene ser seriøst anorektisk ut, så jeg tror jeg må fore de opp litt. håper ikke det er noe sykdom som er årsaken...

Ellers er jeg bekymret for den ene guramien min. Hun har blitt så mørk i fargen, og gjemmer seg for det meste under en rot. Tror hun har mistet reviret sitt til den andre hunnen i karet, og nå blir hun regelrett mobbet av både hannen og hunnen....
Rart hvor fort det forandrer seg, for kort tid siden trodde jeg at hun var sjefen over hun andre....
Er usikker på hvordan jeg skal gripe tak i dette.. Vet ikke om jeg bør plassere henne i 72 literen, og omplassere henne, eller om jeg bare skal skaffe flere planter og se om jeg kan få bedret situasjonen på den måten.
Leit å se lille jenta mi bli så usikker og redd, hun jeg fra begynnelsen kalte "bølla" pga sin fremadbusende personlighet....
Trekantdrama i karet..
Mr grumpy , som igrunnen er en ganske fredsommelig herremann, ser ut til å være bigamist på sin hals. Han flørter med begge jentene sine, og ser kanskje ørlite mer betatt ut av "bølla".
Dette blir ikke tolerert av snøhvit, som heretter omdøpes til hurpa. Hun er regelrett rabiat av sjalusi, og insisterer på at hun er akvariets dronning.
Bølla tåler hun ikke trynet på, så hun har søkt tilflukt under en rot, mens hurpa regjerer med jernhånd i det øverste lag.. Hun tar ikke fem øre for å verken bite eller stange, og jager stakkars bølla tilbake på sin plass hver eneste gang hun ser henne...
Mr grumpy prøver seg stadig på bølla, og gjør faktisk noen fåfengte forsøk på å forsvare henne ved å gå imellom dem, når hurpa går til angrep.
Men bølla er for redd for hurpa til å våge seg frempå...
Vurderer å sende hurpa i eksil snart, om hun ikke skjerper seg...

Rødmunnene ser fortsatte glade og fornøyde ut med sine nye venner. de svømmer rundt og er røde i trynet med sterke stripete haler, og stimer faktisk ganske fint...
Allikevel er jeg litt bekymret for den ene rognstinne hunnen. Hun er faktisk blitt så stor at hun "velter" når hun tar for brå bevegelser, og ser snart ut til å sprekke....
Håper hun snart legger de eggene, ellers er jeg redd det går galt...
Hurra, bølla er igjen oppe i vannflaten (eh..flyteplantene), og har ikke blitt jaget ned de siste fem minuttene. Kanskje det hjalp at jeg satt inn enda noen nye planter?

Ellers går alt sin vante gang i akvariet. Jeg driver for tiden med flytting av 72 literen, og bytter i samme slengen dekoren ( det er jo egentlig min datters, og hun vil ha rosa steiner i bunnen. Noe hun kan få nå som det ikke står i stua) Vel, det betyr at for øyeblikket er samtlige av fiskene i 350 literen.
Det har de vært noen dager nå, og bortsett fra krigen mellom gurami-hoene går det forbausende bra.
Kampfisken ser ut til å ha tøffet seg opp litt, og har nå bestemt seg for at mr grumpy (gurami-hannen) trenger en liten oppstrammer.
På mange måter utgjør det er ganske så morsomt syn, når den lille kampfisken blåser seg opp med sine noe loslitte fjær (haler.. de har jo blitt smakt litt på av tetraene) , og gjør et tappert forsøk på å skremme bort Mr grumpy.
Desverre for kamp tror jeg ikke helt mr grumpy forstår hva han forsøker på, for han bare står der og glor på ham.. Det hender dog han etter en stund svømmer avgårde, og kamp`s ego får et sårt tiltrengt boost.

Ancistrusene er sitt vanlige sjarmerende og underholdende jeg.
Jeg hadde puttet et grillspyd med en agurkbit på ned i akvariet, men agurken ble hengende litt langt oppe på stanga, og det førte til mange morsomme krumpspring fra store-suge. Makan til akrobatisk fisk skal man lete lenge etter. Han hang opp-ned, på siden og til slutt til og med igjennom agurken for å få i seg mest mulig.
Ellers utviser de en viss mat-aggresjon ved foringstid. Selv lille-suge som ikke er så stor enda, jager unna alle som nærmer seg hans bytte.

Lille bongo (av ukjent type) håper stadig på å få bli en del av rødmunns-flokken. Men jeg tror ikke han helt kan de sosiale reglene, for selv om han følger etter så godt han kan, henger han stadig etter, eller får ikke snudd når de andre gjør det...
Stakkars lille... Han ser så ensom ut der han svømmer rundt som eneste av sin art..
Jeg tror jeg må få lagt ut et bilde av ham, så noen kan få fortalt meg hva han er for noe.
Kanskje han kunne fått et godt hjem hos noen som har flere av ham... (han virker veldig fredelig, så tror han er en stim-fisk)

Endlers guppyene lever sitt eget liv. Sikkert stygt å si det, men de er litt kjedelige...
Men, ungene synes det er morsomt at de stadig får barn da..
Oh shit.. lekkasje i fluval fx5!
Forhåpentligvis er det bare en pakning, men jeg må innrømme jeg lurer på om det egentlig er noe poeng i å bruke penger på å fikse den.. den bråker jo i utgangspunktet som en liten flymaskin, så mistenker at enten motoren eller rotoren inni der er kaputt. Skruene på toppen ser også ut til å ta kvelden snart..
Så frister egentlig mer å kjøpe en eheim isteden. Men jeg skulle gjerne ventet en mnd eller to :-/
Uansett.. Nå står de stakkars fiskene der med kun en eheim 2224, i et 350 liters kar.. hvor lenge overlever de det?
Guramien min prøvde å spise en endlers guppy ?? Er usikker på hvordan det gikk med stakkaren.. Hva gjør jeg nå? Den svømte inn i buskasene.. så får ikke sett hvordan det går.
Ser ut til at endlersen klarte seg. Iallefall teller jeg fortsatt åtte av dem (de er ikke lette å telle), og jeg tror det bare var den som ble angrepet som hadde så lang hale. De fleste er jo barn som har blitt født i akvariet mens jeg har hatt det.

Pumpa lakk ikke så mye allikevel, så etter en dag hvor det sto og kjørte i badekaret, ble det satt tilbake på plass.
Bør nok gjøre noe med den etterhvert, men enn så lenge går det.
Har fortsatt den eheimen på i tillegg for å være sikker på at ikke det blir nitritt i vannet (kan jo være at noen bakterier døde den natten i badekaret, selv om pumpa var på).

I helgen skal jeg prøve å få opp det andre akvariet igjen. Men er ikke sikker på hvem fisker jeg skal putte oppi der.
Vurderer å putte oppi rødmunnene, men akvariet er jo bare 72 liter, så er litt i minste laget.
Går det greit om jeg kun har de 16 rødmunnene og planter i akvariet?
De trenger litt surere vann enn de andre fiskene, så sånn sett ville det vært greit å ha dem i et eget akvarie. Er enklere å holde ph nede i det lille.
Akvarium er ikke så ukomplisert som jeg trodde.
Her om dagen holdt jeg uforvarende på å kverke en haug med rødneser..
Kom ned på morgenen, og sjekket som vanlig hvordan det gikk med mine små venner. Og til mitt store sjokk, fant jeg bare et par stk, og de så rimelig pjusk ut.
Panikk!!
Det viste seg at flyteplantene hadde flyttet på seg, og stengte for den lille strømmen jeg hadde i karet, ergo null vannbevegelse, og dermed null oksygen..
Stakkars små, det ble luket ut litt planter, og satt opp futten på pumpa. Det så ut til å hjelpe heldigvis.
Men nå lurer jeg fælt på; kan fisker bli hjerneskadet av oksygenmangel?
De bortkomne rødmunnene dukket opp igjen, og fikk tilbake sine normale farger, men oppfører seg litt rart.

Forøvrig oppfører alle seg rart nå.
Samtlige av fiskene har gått i dekning bakerst i akvariet, mens mr Grumpy regjerer i hele akvariet. Han har plutselig tatt helt av, og har tydeligvis gått inn for rollen som eneherskende tyrann.
Fikk tips i butikken om å sette inn flere blåguramier, for da pleide de å roe seg... men hva gjør jeg om det ender med drapsforsøk?
Kan selvsagt stappe dem i 72 litern, men der kan de jo ikke bo.

Min bedre halvdel har forøvrig gått med på at jeg kan bytte ut 72 literen i et litt større.. Nå lurer jeg bare på hvor langt jeg kan strekke LITT.. Tror han tenkte typ 120 liter, men så lenge jeg holder meg på hundretallet/begynnelsen av to hundre tallet er det vel innafor?

Så nå glor jeg på akvarier igjen... egentlig kunne jeg tenkt meg et som var langt, kanskje rundt 120 cm, ikke så bredt og litt lavt. Men det er ikke så lett å finne.
Og hvis jeg bestiller et på mål, har jeg jo ikke noe passende armatur og lys..
Dilemma.
Labyrintene trenger jo enten dekkglass eller heldekkende armatur, og planter må ha lys. Jeg klarer ikke helt å se hvordan jeg skal få til det i et akvarium med spesialmål.

Så forresten noen aldeles bedårende kampfisk-jenter forrige uke. Lekre! Men jeg motsto fristelsen, selv om jeg tenker på dem hele tiden...
For ikke å snakke om den aldeles vakre blågurami hannen jeg så... men den utgår pga mr grumpy.
Gurami - porno pågår :-)
Beklager uklart bilde. Vil ikke flytte for mye på meg, av redsel for å forstyrre dem. Og det er tatt med mobilen.
Ny innbygger i akvariet.
Idag kom det ei nydelig lita ancistrus til i akvariet. Hun har funnet seg godt til rette
Ellers skjer det svært lite nytt på akvarie - fronten. Alle fiskene lever fortsatt, og alt går på skinner.
Fin tråd, keep it coming

Om du fremdeles er på jakt etter nytt kar kan jeg anbefale å titte på Rio 240, langt og "smalt". Holdt på å kjøpe det men endte opp med et 300 l Wromak 120x50x50, som var 20cm større i lengden og 10 mer i høyde og bredde.
Takker for det

Har tittet på det, vurdert det og vurdert det et par ganger til.
Enn så lenge har det blitt med det..
Er litt vinglete på det området, da jeg innerst inne drømmer om noe mer ala 1000 liter enn 240..
Tilfeldig bekjentskap
© Daniel Gran
Reklame for plussmedlemskap