En stue fylt med vann

Etter mange år uten akvarie grunnet helse har jeg nå bestemt meg for å prøve igjen. Har gått til innkjøp av både det ene og det andre hjelpemiddelet så nå blir det nok saker! Vannbytte har vært en lek siden
Bestemte meg vel egentlig for å prøve meg på en 80liter, men etter mye kikking og sikling endte jeg opp meg en juwel rio 180 L.... hehehe skal ikke være lett!
Her har jeg planlagt å skape et hjem for gule dvergciklider, svarte neontetra og en eller annen type otto
Karet er innkjørt med salmimetoden, det er var en spennende, men lang innkjøringsprossess. Jeg har brukt tiden til å tenke over fiskevalget og innredning og er så langt fornøyd med reultatet!
[External Image]

Jentungen ble selvfølgelig også smittet av min litersyke og har mast seg til et akvarium hun også. Hun var heldigvis mer enn fornøyd med en 54l som fikk en kickstart med mammas godt innkjørte filtergugge.. foreløpig er det hjemmet til 4endlers og en krokodille som spytter luft, så får vi se hva annet vi velger å plassere der. kanskje noen reker eller snegler kunne vært tingen?
Apistogramma borellii
Endelig kom dvergciklidene jeg hadde bestilt til butikken For en glede da de ringte! Tror jeg og bikkja var i bilen på rekordtid!
Det var ikke mye farge igjen å spore på dem, men det kom seg noe i løpet av dagen. De holdt seg godt skjult blandt plantene de første timene, men det hindret ikke meg i å sette meg til i godstolen å beundre de flotte fiskene mine. De svarte neon tetraene har fått en fantastisk flott blåfarge og jeg fikk da knipset noen bilder av de mens jeg ventet på at det skulle komme en borellii eller to snikende ut fra skogen sin

[External Image]

[External Image]

[External Image]

[External Image]
Hvordan går det med apistoene, har de funnet seg til rette? Ble faktisk interessert i slike selv jeg, etter å ha lest om dette prosjektet ditt i et par tråder
Veldig fint akvarie og flotte bilder! Sort neontetra ser jeg ikke så ofte, så det var interessant. Flotte fisker ihvertfall!
Takk for hyggelige tilbakemeldinger! Det varmer når man kommer tilbake for å oppdatere på kalde dager
Svart neon tetra er en fisk jeg valgte for å få noe som stod i kontast med alle de røde plantene jeg har valgt meg, de ble mye flottere enn jeg hadde inntrykk av etter å ha observert dem i diverse butikker, desverre yter ikke kameraet dem noen rettferdighet!
Godt jeg kommer med en massiv oppdatering nå da Kuledrøm, da får du svaret på det hvis du orker å lese alt som har skjedd :P

Prosjekt Sør amerika tok en uventet vending tidligere denne uka.
Noe særlig mer farger var det ikke mulig å spore på tre av borelliiene, men den fjerde hadde en noe mørkere kropp, blåaktig farge og gule kinn, han hadde også en løvemanke av en ryggfinne sammenlignet med de jeg antok var hunner.

Tirsdag begynte fiskene å føle seg ganske trygge. Men når man har en 180 liter fylt av planter, steiner, røtter og kokosnøtter ser man sjelden eller aldri alle fire borelliene samtidig, men en fyldig manke så jeg til enhver tid patruljere rundt i det samme mønsteret gang på gang selvom den ikke var like mørk antok jeg at det kom av planter og tilgang på lys.

Når kvelden endelig kom og jentungen havnet i seng havnet denne jenta i godstolen foran akvariet igjen. Blikket finner den flotte manken som patruljerer rundt fremdeles, merker meg at denne er da helt klart er anderledes enn den flotte blå jeg har sett luske rundt i skyggene. Denne har samme farge som damene, men med mer gult i de mye større finnene. Når jeg følger fisken med blikket ser jeg at denne tar en tur over hver hule og ved den siste hulen finner den en mørkere farget borellii som den jager inn i et hjørnet før den fortsetter runden sin.

Onsdag dro jentungen til faren sin og jeg forsvant ned i kjelleren på jakt etter akvarium, veldig glad for at jeg ikke tok det for gitt at det skulle være plass til tre borellii damer i et akvarim. Hadde rett og slett ikke veldig lyst til å levere tilbake noen av de ettersom de begge var så flotte å se på, dessuten vokste tanken på at jeg nå kunne få realisert begge ønskene jeg hadde da drømmen om apistoer vokste, både mange planter og noe som kunne minne om et biotop..

Torsdag var alt klart for at Napoleon som han har blitt døpt kunne flytte over i 60literen. Med filtergugge og vann fra 180literen håper jeg at jeg har klart å gjøre alt rett for en god start i nytt hjem. sniken klarte å lokke med seg favorittdamen sin så snart hoven var nede i vannet og det ble umulig å fange bare en av de.
[External Image]
Napoleon og frøkna hans minutter før de flyttet, han hadde klart å få en mer blåaktig farge det siste døgnet han var hersker av 180literen og dama hans var gul og fin

[External Image]
akvariet til Napoleon, midlertidig innredning
Napoelon er nok ikke helt fornøyd over å ha måttet bytte lekeplass, han er blitt finere i fargen etter at han flyttet, men forsvinner søren så raskt når kameraet kommer frem. Mistenker han for å være furten over å ikke lenger være hersker av 180liter vann (Velger å putte litt menneskelige følelser i ham )

[External Image]
Fred har virkelig blomstret etter at Napoleon flyttet ut, fremdeles sky men for en flott farge han begynner å få!

[External Image]
Hunnen som er igjen i 180literen har fått mer farge hun og

Så da krysser jeg fingrene for at både Fred og Napoleon får det bedre i hver sin tank med damene sine og at den nye hunnen jeg ble lovet av dyrebutikken ikke viser seg å være nok en hann...
Ooops, da hadde du plutselig to apistokar i stedet for ett, ja... XD Har du lest denne tråden? Mye interessant info fra Tom C om denne arten der, veldig inspirerende! Ser ut til at de er monogame og ikke trenger noe harem, faktisk.
Kuledrøm
Ooops, da hadde du plutselig to apistokar i stedet for ett, ja... XD Har du lest [URLBLOCK1]tråden? Mye interessant info fra Tom C om denne arten der, veldig inspirerende! Ser ut til at de er monogame og ikke trenger noe harem, faktisk.


hehehe ja sånn gikk det xD hehe
ja jeg har lest den! Han skriver veldig mye som er både spennende og inspirerende, helt klart! Men om de er monogame er visst diskuterbart ettersom flere har fått oppdrett med to damer og en herremann i et kar Uansett om de er det eller ikke syns jeg liksom to apistoer i en 180L blir litt i minste laget hehe så noe må jo inn. og en frue i hver ende skader jo da ikke i 60 liter holder det helt klart med de to på bunnen og noen smykketetra over
Kanskje borellii-gutta er takknemlige typer som bare tar de damene de får, enten det er én eller flere :-P Jeg leste på Tom C sin nettside at han hadde/har 2 hanner og 3 hunner i samme kar, og forsto jeg det rett, så delte de alle på barnepasset, uavhengig av hvem som var foreldrene. Morsomme fisk!
angel4ever
... Men om de er monogame er visst diskuterbart ettersom flere har fått oppdrett med to damer og en herremann i et kar :) ...


En liten oppklaring rundt begrepene monogame / polygame arter av Apistogramma:

En hann fra en typisk polygam art
- vil etablere, hevde og forsvare et stor-revir
- vil innen reviret sitt ha plass til, og leke med, flere hunner (om tilgjengelig)
- vil ikke delta i pass, stell og oppfostring av egg/yngel,
men bruke sin tid til forsvar av revirets yttre grenser,
og derigjennom indirekte forvare alle hunnene og eventuell yngel også.
Yngelspisende inntrengere vil han ofte overlate til hunnene å jage vekk dersom
de først har klart å forsere hans ytre grenser, slik at rovfisken(e) da ofte bare
møter én forsvarer av egg/yngel.
- hunnene vil ofte etablere et revir på ca 30 cm i diameter,og forvare dette sterkt
mot de andre hunnene innenfor stor-reviret.

En hann fra en typisk monogam art
- vil ikke etablere, hevde og forsvare noe stor-revir, med plass til flere hunner.
- vil hjelpe en hunn med å forvare sitt eget relativt store revir
(Jeg har i naturen sett en monogam hunn forvare et revir på ca. 3 kvadratmeter, og hun fikk hjelp av hannen)
- vil kunne leke med flere hunner (om tilgjengelig) og dele sin oppmerksomhet mellom dem.
Dette skjer vanligvis kun i akvarier eller sjeldne tilfeller i habitater i naturen der det ikke forekommer rovfisk.
- vil delta i pass, stell og oppfostring av egg/yngel, og eventuelt overta helt om hunnen forsvinner.
Yngelspisende inntrengere vil han hjelpe hunnene å jage vekk, slik at en rovfisk i møte med et monogamt par som regel vil møte 2 forsvarere av en hule med egg/yngel.

Det finnes mange varianter med glidende overganger av disse formene, og også super-monogame arter som danner sterkt samholdende par uten å tåle andre hunner i nærheten, og som ofte ikke vil akseptere en ny partner om den ene dør.

Men som hovedregel er det naturlig for polygame arter at det er flere hunner enn hanner tilstede, og at det for monogame arter er mer naturlig med en hunn pr. hann.
I begge tilfellene er det uansett damene som velger hvilken hann de vil gyte med (om det er flere å velge mellom).
Det er kun den begrensede størrelsen vi har på våre akvarier/habitater som ofte gjør at det er best å ikke ha større grupper av Apistogramma sammen.

Det finnes veldig mange andre interessante aspekter ved denne delen av atferdsrepertoaret hos Apistogramma, men det vil føre litt langt å gå inn på flere her...

[External Image]

.


Uff, fikk veldig lyst på diger tank med apisto nå Takk for innsikten!
Takk for oppklaringen Tom C, setter alltid pris på å lese kommentarer fra deg. Får bare krysse fingrene for at jeg klarer å gjøre borelliiene tilfreds med det jeg kan tilby. Veldig spennende å lære disse fiskene å kjenne

Hadde vært noe å ha stor nok plass til en diger tank med apistoer, men det må nok bli med drømmen
Tilfeldig bekjentskap
© Janne Ekström
Reklame for plussmedlemskap