Diy hjørnefilter av blåfiltermatte (artikkel)

Et mer og mer populært og ikke minst tydelig effektivt akvariefilter er selvlagede hjørnefiltere ved hjelp av en sirkulasjonspumpe og en bit blåfiltermatte, plassert i et hjørne av akvariet.

[URL=/text.cfm?id=1992]>> Les hele artikkelen her[/URL]
Dette virker for meg å være en genial måte å gjøre det på

Men en ting eg lurer på: hadde det ikke vært en fordel å dele blåsvampen i to (tykkelsen)? Slik at man kunne ta ut den fremste for skikkelig rens, mens den bakerste likevel ville inneha masse gode filterbakterier.
Bruker dette i alle mine kar, bortsett fra et. Mange synes denne løsningen er stygg, men det er jaggu ikke noe pent syn med varmekolbe og en koloss av et innvendig filter hengende på veggen heller. Eller de fagre grønne slangene og utstrømmer-rørene til Eheim er vel heller ikke noe pent syn. I mindre kar sløyfer jeg glasslista på kortveggen og lar matta gå i en bue helt fram til frontglasset. I tillegg med denne hjørneløsningen får man et vesentlig større filtervolum, enkel og ytterst skjelden rengjøring. Og ikke minst fleksibelt så det holder. En bytter jo innhold i karene sine med jevne mellomrom, og det er en kjennsgjerning at noen fisk liker sterk strøm, mens noen liker svak strøm. Trenger man sterkere strøm, etter en bare inn en større powerhead. Dette er like enkelt som det er genialt.
Ooops, da var Pettern noen minutter raskere. Noen ting kommer dobbelt nå. Likevel er detså synd å slette

en helt genial filtertype!!! Bruker den i nesten alle akvariene mine og går delvis fleire år uten reingjøring!

Eg har nevnet den her tidligare også men fikk altfor lite kommentarer. Er glad at det har blitt aktualisert nå. Fleire linker på tyske akvariesider til den. På tysk heter den forresten HMF (Hamburger Mattenfilter) eller Eckmattenfilter.

Sjekk også den byggeplanen (mange gode bilder) fra en tysk akvarieside:

http://www.deters-ing.de/Gastbeitraege/Eckmattenfilter.htm

Mykke enklere enn å bygge den med glass er faktisk kabelkanaler sånn som vises på den siden. Det finnes i 2,5cm bredde (perfekt for 3cm matte) og også noe breddere som er perfekt for 5cm matte). Det er så enkelt å bygge den med kabelkanaler, at det finnes ikke personer som ikke klarer det! Å kutte glass er jo litt meir avansert syns eg iallfall.


Blåsvampfilterer er veldig effektiv og biologisk. Neste alle filtertyper som du kan kjøpe i butikken har for rask gjennomstrøm at de kan bli en substrat for bakterier. Derfor er det verdt å investere i litt arbeid. Det er enkelt å lage den sjølv.

Videre fordeler:
billig
yngel og rekesikker
enkelt å gjøyme varmekolbe, thermometer eller CO2 bak filteret
ser bra ut hvis man planter javabregne, anubias eller mose på

HMF fungerer bra i små akvarier med reker eller små fisk. Litt problematisk med svevestoffer få man i malleakarier (sugemalle). Da skal man kombinere den med utvendig filter

Det er absolut en alternativ!

Man trenger ikke to blåmatter fordi den er nesten vedlikeholdfri. Hvis den blir litt tett skrubber man litt med slange på den ved vannskift. Da får man masse ut.

Helsing, Micha
Jeg kan like lyden av ordet "vedlikeholdsfritt"
Jeg klør meg litt i hodet likevel for jeg har kjøpt noen svarte svampmatter som jeg tenkte ville være penere enn blå. Men så leste jeg noe sted at enkelte produsenter av svarte svampmatter bruker fargen til å skjule urenheter og merkelige tilsetninger...? Slik at svampen ble giftig rett og slett.

Nå tør jeg ikke bruke de svarte svampene jeg kjøpte likevel... tenk om de er giftige?

Noen som har forsøkt svarte svamper istedet for blå til et slikt filter?

Jeg kunne jo alltids ofre et par guppy for å sjekke om de er giftige eller ei...
Michael Niesar
HMF fungerer bra i små akvarier med reker eller små fisk. Litt problematisk med svevestoffer får man i malleakvarier (sugemalle). Da skal man kombinere den med utvendig filter.


Det nytter ikke her, da eg har sugemaller og reker sammen i flere kar

Eg er enig i at det kanskje ikke er så nødvendig med todelt svamp, men eg vil nok gjøre det neste gang likevel. I et 350 liters hjørnekar kjører eg et slikt filter (uten bue). Etter cirka to års drift var eg nødt til å rense svampen. Da burde det være en fordel med to matter slik at den fremste kunne hives i vaskemaskinen, samtidig som den gjenværende har gode bakterier.

Eg synes blåsvamp som først begynner å gå tett trenger hyppigere og hyppigere rens, når man bare kryster den. Så en svamp som gjør jobben i to år må kanskje renses etter et halvt år neste gang.? Derfor vurderer eg å ta i bruk vaskemaskinen

Angående fargen på svampene: ideellt sett kunne de vært svarte eller grønne, men etter en tid vil fargen være lik uansett.
Det må være supert å ha et slikt filter i et oppvekstkar for f.eks. Corydoras-yngel. De beiter gjerne på svamp når de er små, siden svampene inneholder så mye småorganismer og godsaker de kan leve av. Samme med yngel av ciklider, der ser man ofte at moren geleider yngelflokken bort til filtersvampen for å ta en beiterunde

Jeg tror nesten jeg må lage meg et slikt filter likevel... har en 98 liter som venter på å bli satt opp snart.
hvor får man kjøpt slike kabelkanaler?
Denne, som Michael viste til skulle eg legge inn i sted, men glemte det helt
Jeg lurte på det samme ang. disse kabelkanalene. Men er ikke sånne laget av aluminium? Er det noen som helst risiko i å bruke ting av aluminium i et akvarium?

Jeg har søkt litt rundt på nett, og disse kabelkanalene ser enten ut til å være av hvit plast eller sort eller sølvfarget aluminium. Jeg har ikke lyst på lysende hvit, så[URL=http://www.avshop.no/PartDetail.aspx?q=p:10501867;c:100374] sort aluminium [/URL]er jo et alternativ dersom det er trygt å ha i vann.
Her er et annet alternativ, som var rimeligere enn de svarte....(de var dyre!)
noen som har en ide på hva annet man kan bruke i stede for glass, og slike lister?

å kutte glass høres så vannselig ut, og disse kabelkanalene var ganske kostbare.

vil en blåmatte på 3cm tykkelse holde til kar på 54 og 63 liter?
mona o
. Men så leste jeg noe sted at enkelte produsenter av svarte svampmatter bruker fargen til å skjule urenheter og merkelige tilsetninger...? Slik at svampen ble giftig rett og slett. Nå tør jeg ikke bruke de svarte svampene jeg kjøpte likevel... tenk om de er giftige? Noen som har forsøkt svarte svamper istedet for blå til et slikt filter? Jeg kunne jo alltids ofre et par guppy for å sjekke om de er giftige eller ei...


Har brukt masse svarte svamper uten noe som helst problem. Tetratec utvendige pumper leveres faktisk med svart matte.
Nå husker jeg hva jeg leste om svarte filtermatter. Det var JBL som sluttet å levere dem i svart, fordi de ble holdt erstatningsansvarlige av folk som mistet fisk fordi de svarte svampene inneholdt gift. JBL måtte punge ut med masse penger i erstatning. De skrev dette som svar i en mail noen sendte dem at de derfor hadde sluttet med svart, fordi "produsentene av dem skjulte masse urenheter i den svarte fargen".

Jeg tror det står her et sted på Akvaforum faktisk. Skal se om jeg finner igjen tråden.
Om jeg ikke husker feil er det vel kanskje svart blåmatte i jbl-filteret mitt også. Har iallefall brukt en del av svart matte jeg uten problemer.
Plussmedlem
Nåh... Det er definitivt svart matte i JBL sitt CristaProfi 120-filter. Det har vi hatt i drift i ein 61-liter i tre år - heldigvis utan problemer.
Jeg ble bare så veldig pysete da jeg leste det... Men det er nok bare meg som er litt overdrevent forsiktig
Har søkt rundt her nå, men finner det ikke igjen, den tråden det ble skrevet i. Når jeg søker på "svart JBL" så får jeg opp alle treff med JBL og ordet "svært" (med Æ ja) også, merkelig nok, så da blir det en del treff å bla gjennom.
CH
noen som har en ide på hva annet man kan bruke i stede for glass, og slike lister?


Jeg bruker plexiglass fra claes ohlson. De kuttes enkelt med en baufil.
CH
noen som har en ide på hva annet man kan bruke i stede for glass, og slike lister?


artman
Jeg bruker plexiglass fra claes ohlson. De kuttes enkelt med en baufil.


Kan man lime plexiglass med silikon? Jeg trodde ikke det satt helt ordentlig, jeg? Mener å ha lest det flere ganger her, at plexiglass ikke hefter så godt til silikon som til glass?

Får man kjøpt plexiglass i forskjellige størrelser hos C. Ohlson?
Den Danske nettbutikken Unimati selger sorte filtermatter.

Sort filtermatte
Har ikke hatt problemer med å lime plexiglass, uvitenhet er gull
Det er mulig de kan slippe hvis ikke kuttflatene gjøres rene for kuttsmuss og fett. I tillegg bør beskyttelsefolien fjernes.
De har kun en størrelse pr. tykkelse og de er ikke så veldig store. Syntes å huske de koster ca 30-40 kr pr stk.

Når de skjæres må du unngå at skinnen som skjæres ut vibrerer for mye, det kan føre til at de brekker.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap