Oppdrett av scalarer (artikkel)

Når man vil oppdrette denne flotte fisken, er det visse ting man bør tenke gjennom først. Man må tenke på plassen det krever, og om man har tid og ork til arbeidet det medfører med fòring og rengjøring. Og ikke minst; har du en plan for hvordan du skal bli kvitt alle scalarene du har oppdrettet etterpå?

[URL=/text.cfm?id=2033]>> Les hele artikkelen her[/URL]
Inaktiv bruker
hor vanskelig er det å få oppdret på skalare?
Ikke særlig vanskelig, faktisk. Det er lett hvis man steller dem godt.

Start med en gruppe unge scalarer, 6 stk for eksempel, i et stort nok akvarium som bør være på 250 liter eller mer. La dem vokse seg store og kjønnsmodne på en næringsrik og variert meny.

Etterhvert vil det skille seg ut par. De legger mer enn gjerne egg dersom de får god og næringsrik, kjøttbasert kost, som ikke består av bare flakfôr. Alt slags frossentfôr (frosne insekter) er supert til scalarer, de er grådige, men kan bli kresne. Det er derfor viktig å varière daglig fôret man gir dem, så de ikke venner seg til en type og plutselig ikke vil ha annet.


Scalarer liker ikke sterk sirkulasjon, de avskyr det og mistrives med det. De liker altså rolige vannforhold,også litt varmere vann enn gjennomsnitts-selskapskaret har; 27-28°C stortrives de i. Og trives de, legger gjerne egg etter et vannbytte med kaldt vann. Mange akvarister har scalare-par som legger egg fast og punktlig hver fjortende dag.

Enkelt sagt kan man si at gir man sine scalarer dette, vil de legge egg;
et romslig akvarium de trives i,
tilrettelagt med store sverdplanter som når helt til overflaten, noen røtter som går opp i høyden, men også godt med fritt svømmerom (de skal ha plass til lange finner!)
rolig vann med ph rundt 7 eller litt lavere
varmt nok vann
gode og regelmessige vannbytter (de elsker rent vann!)
daglig god og næringsrik mat

Med denne oppskriften kan du ikke feile. De vil før eller siden legge egg!
Inaktiv bruker
jeg bruker mæur til for hjemme og det går ned på høykant=
En flott artikkel og en jeg har lest mange ganger.

Jeg lurer litt på hvor mye plass yngelen trenger? Dette kommer selvsagt an på om man sitter med 50 eller 300 og er kanskje vanskelig å si noe om, men saken er den at jeg har en 240-liter (120x40x50) som vi vurderer å gjøre noe med til høsten. Tanken på Scalare-oppdrett virker fascinerende. Vi lurer derfor på om vi skal gjøre om dette karet til et artskar/oppdrettskar for denne flotte fisken.

Vil dette karet være tilstrekkelig til å kunne ha ynglene i sammen med foreldre, til de når salgbar størrelse? Jeg ser det står anbefalt i artikkelen at kar på 150L er minimum til et kull yngel som er noen uker gamle, men hvor mye plass trenger egentlig 150-300 scalare-yngel når de når salgbar størrelse?

Det hadde vært så morsomt om fiskene kunne blitt født og oppvokst i samme kar, men de må selvsagt ha plass til å kunne vokse ordentlig.
Jeg husker jeg hadde det siste scalarekullet mitt i en 160 liter. Jeg solgte dem til en butikk skittbillig, og butikkeieren kom hjem til meg for å hente dem. Hennes første reaksjon da hun kom inn var at de gikk altfor trangt...Ooops.
De hadde ikke kropp større enn en femkrone hver. Det var vel rundt et par hundre stykker.

Skulle jeg drevet oppdrett i dag, ville jeg nok hatt minst 250 liter, helst to, eller et større.

Det kan bli vanvittig mange i et kull, men..*kremt*.. det lar seg jo gjøre å drette dem til tross for begrenset plass, hvis man bare er litt tøff og hard og foretar en tidlig "culling". Skjønner? Altså du rensker vekk og avliver alt du ikke kan huse, velger bort de minst attraktive, spede, rare eller på annen måte ikke helt 100% flotte scalarene i kullet. Sitter du da med 100 igjen, går det nok lettere å ha plass til dem frem til salgbar str.
Så du kan altså bruke 240 literen din til scalarer i oppvekst, men da må du være flink til å culle dem dersom kullet blir stort. Det er bedre å gi noen optimale levevilkår, enn at alle skal få dårlige vilkår, ikke sant?

Butikkene jeg solgte til, ville at scalarene skulle ha kropp (ikke finner medregnet) på størrelse med en tjuekroning minst før de tok i mot.
mona o
men..*kremt*.. det lar seg jo gjøre å drette dem til tross for begrenset plass, hvis man bare er litt tøff og hard og foretar en tidlig "culling". Skjønner?


Ja, jeg skjønner NØYAKTIG hva du mener. Ta de styggeste, minst populære barna og de med skavanker og sette de ut i skogen...

Men spøk til side; jeg er helt enig med deg.

mona o
Det er bedre å gi noen optimale levevilkår, enn at alle skal få dårlige vilkår...


Jeg har noen flere spørsmål jeg; om Scalare-opprett. Håper det er ok at jeg stiller de i denne tråden?

- Er det uproblematisk å blande fargevariantene av Scalare, eller bør man helst ikke det? Foretrekker Scalare sin "egen" farge?
- Er det noen av variantene som er enklere enn andre og drette, og er det noen av de som er mer populære (les: lettere å få solgt) enn andre?
- Jeg regner med at selv om man har et artskar, så bør man kun ha ett voksent par? Andre voksne vil spise ynglene?
Joakim
Jeg har noen flere spørsmål jeg; om Scalare-opprett. Håper det er ok at jeg stiller de i denne tråden?

Helt i orden for min del iallefall Bare hyggelig.

Joakim
- Er det uproblematisk å blande fargevariantene av Scalare, eller bør man helst ikke det? Foretrekker Scalare sin "egen" farge?

Det kan være både spennende og morsomt å blande fargevarianter, for man vet jo aldri hva utfallet blir Nye varianter kan jo oppstå...om man er heldig.
Men, som oftest blir det jo noe som finnes fra før, eller enda verre: en merkelig blandig av noe som hverken ser ut som det ene eller det andre.
Det er en hel vitenskap dette med "Phenotypes" hos scalare, hvilke farger som er dominante, hva som skjer når man krysser den og den osv osv.
Jeg hadde to svarte foreldre en gang, og gledet meg stort til å få et helt kull med ensfargede, kullsvarte scalarer... og jeg måpte litt da 50% var svarte og den andre halvparten var sølv med et merkelig svart, marmorert mønster.

Her spiller altså genene fra flere generasjoner inn, så det kan bli riktig spennende!

Scalarene selv bryr seg overhodet ikke om fargene eller mønsteret de andre har. Det er iallefall ikke noe jeg har erfart.

Joakim
- Er det noen av variantene som er enklere enn andre og drette, og er det noen av de som er mer populære (les: lettere å få solgt) enn andre?


Lettest å få solgt er nok de ensfarget svarte. Dette ble iallefall fortalt meg i to ulike zoobutikker. Det var helst de helt svarte scalarene de ville kjøpe av meg. Når jeg stakk innom for å spørre om de ville ha scalareoppdrett, var det første de spurte om hver gang; "Ja gjerne, har du svarte???"

Men det er også de svarte som er de mest aggressive, merk det! Med skjønnheten følger altså en pris Hehe.

Gullfargede scalarer ville ingen av butikkene som egentlig ha, men de forbarmet seg over meg og kjøpte dem av meg likevel da jeg hadde et kull hvor halvparten var gullfarget og halvparten svart-marmorerte. Se bilde nedenfor av foreldrene.

Når det gjelder vanskelig/lett å drette så blir det nok mest teorier og spekulasjoner, men..... Jeg tror kanskje enkelte av naturvarianten (sølv med loddrette sorte striper) er minst tuklet med i oppdrettshobbyen, og derfor kanskje har mest av de opprinnelige instinktene i behold. Men dette er bare antagelser. Det vet jeg ikke.
Ellers har jeg nok vært veldig heldig som stort sett fikk flotte par som visste instinktivt hva oppgaven gikk ut på fra første forsøk mht egg- og yngelpleie.
Men med hensyn til dette å danne par og leke, virker alle fargevarianter helt like for meg; like enkle og greie alle sammen

Skulle jeg startet med scalarer igjen i dag, ville jeg valgt de kullsvarte igjen....åh, det er et så majestetisk syn, en gruppe kullsorte voksne scalarer som skrider gjennom akvariet! Savner dem!

Joakim
- Jeg regner med at selv om man har et artskar, så bør man kun ha ett voksent par? Andre voksne vil spise ynglene?


De vil kanskje finne på det, ja, dersom synet av yngelen trigger jaktinstinktene deres. Som oftest vil imidlertid leksparet hundse og herje så fælt med de andre scalarene i karet, at de ligger trøkket opp i et hjørne eller ikke våger seg utenfor en usynlig oppdratt grense et bestemt sted i akvariet (en grense bestemt av foreldreparet, lengst vekk fra egg og yngel).
Her er et av mine dyktige lekspar. Utmerkede foreldre fra første forsøk!
Den gullfargede er hunn, den sortmarmorerte er hann.

Det er en sky av yngel rundt dem og foreldrene er i helspenn og på vakt mot alle som nærmet seg akvariet

[External Image]
Oppdrett
Vi har fått egg som er begynnt å bli hvite mange av dem. Vi måtte flytte eggenen over i et annet kar for det minket så fælt av dem. Kan alle våres egg være døde.
Skalare yngel
Jeg lurer på ,kan jeg fore skalaresyngel med mikroorm ? jeg har også prøvd og klekte artemia men jeg kjønne ikke blir det ikke noe av (de klekke ikke)kan det være noe feil som jeg har gjordt ? kan det noe som hjelpe meg med klekker artemia ?
Les denne tråd-artikkelen om hvordan man lager yngelfôr
Første del av tråd-artikkelen handler om hvordan man "dyrker" mikroorm, men andre del handler om hvordan man klekker artemia.


Siden mikroorm synker til bunns, er jeg litt usikker på hvordan scalareyngelen vil ta det. Jeg kan personlig ikke huske at scalareyngelen beiter på bunnen mens de er små. De spiser vel hovedsaklig fôr som svever i vannet, slik artemiaen gjør.

Ikke gi opp selv om du mislyktes på første forsøk med artemia. Det kan hende det var en faktor du ikke har fått med deg. Prøv igjen. Viktig å huske på er at artemiaen trenger høy ph og saltvann. Ph hever du enkelt ved å kjøpe en pakke natron på den lokale matvaresjappa. Litt pulver på tuppen av en teskje hever ph i klekkevannet. Da vil du antageligvis merke stor forandring.

Husk også at oppbevaringen av artemiaeggene er viktig. Hvis det har vært oppbevart feil, ikke i helt tett forpakning, så kan fuktighet ødelegge dem. Pass på at eggene selges i hermetisk lukket boks eller i vakuumpakning.
Hei mona, Jeg lure på en ting angående oppdrett av scalare artikkelen din.
Hva heter den scalaren som er helt svart på den ene bildet der?
JEG vet bare at den kalles marmormert Scalare.
Jeg har 1 av den.
Kenneth Laursen
Hei mona, Jeg lure på en ting angående oppdrett av scalare artikkelen din. Hva heter den scalaren som er helt svart på den ene bildet der?


Dersom du mener den helt kullsvarte med røde øyne, så heter egentlig ingenting. I butikkene får man bare kjøpt dem som svart scalare.

De som er blanding av svart og gull, litt uregelmessig flekkete liksom, er marmorerte scalarer. De kan av og til ha så mye svarte flekker at de nesten ser helt svarte ut, bare noen glimt av lyse flekker her og der. Andre ganger er det motsatt, mer lys gullfarget enn svart.
Spørsmål ang soppmiddel tilsetning
Hei.. Har noen spørsmå til deg Mona..
Først vil jeg si at den artikkelen ang scalare og oppdrett var kjempeflott og informativ!

Jeg har et spørsmål iht dette med soppmiddeltilsetning for å unngå sopp på egg hos scalare..
Ser i den flotte artikkelen at det står man må få fjernet soppmiddelet ut av vannet før eggene klekkes.

Hva vil skje om man ikke får/fjærner dette... Vil yngelen dø, eller hvilke skader risikerer man å påføre de?

Det står at man da skal ha vannskifte hver dag så man får tynnet det ut og fjernet det innen eggene klekkes.. gjelder dette selv om man har mindre dose som kun brukes for å hindre muggdannelse på eggene?

Og vil ikke et kullfilter kunne brukes for å få det ut av vannet?

Jeg spør siden jeg igår fikk masse egg på Scalare for første gang.. Har kun erfaring med oppdrett av Platy, Koi og Vanlig Gullfisk, - og kan ikke kalles noen dreven akvarist overhodet.. derfor disse *teite* spørsmål =)

Kommer nok med flere spørsmål ang artemia klekking.. skal bare se om jeg finner svar på det jeg lurer på i artikkel om dette først =)

Mvh
Du spør om noe jeg ikke helt skjønner vitsen med? "Hva vil skje, vil de dø, vilke skader risikerer man å påføre de " og lignende. Hvorfor spør du egentlig?

Hva er egentlig problemet med å få fjernet antisoppmiddelet i vannet? Kan du ikke bare bytte vannet da, og få det bort, istedenfor å spekulere i hvor farlig det er å la det være? Spør deg heller: Hva skal yngelen med antisoppmedisin i vannet?

Hvis du vil finne ut hvordan det går ved å la antisoppmedisinen bli i vannet, så lar du det være. Jeg vet ikke 100% sikkert hva som vil skje, men sunt for yngelen er det ikke. Kanskje dør de, kanskje ikke.

Jeg kan ikke begripe hvorfor det er så om og gjøre for deg å la det være der. Hva skal yngelen med antisoppmedisin?? Det er for å forebygge sopp på eggene.
Personlig har jeg ikke brukt noe antisoppmiddel da det ikke har vært nødvendig på scalareegg, men jeg vet at noen akvarister foretrekker å bruke det for sikkerhets skyld.
Hei..
Beklager at jeg stilte disse TEITE spørsmål, - da jeg tydeligvis er for *Newbie* til å passe helt inn her på forumet :s
Jeg mente overhodet IKKE å være til irritasjon men søkte rett og slett mer kunnskap og råd om det hele fra deg/folk som har lang fartstid, - erfaring og mye akva-kunnskap.

mona o
Du spør om noe jeg ikke helt skjønner vitsen med? "Hva vil skje, vil de dø, vilke skader risikerer man å påføre de " og lignende. Hvorfor spør du egentlig?


Jeg stilte spørsmålet fordi jeg lurte på den faktiske virkningen av soppmiddelet på scalareyngelen.. Om man ikke fikk fjernet alt og om det kunne forårsake noe tragiske greier på yngelen..

mona o
Hva er egentlig problemet med å få fjernet antisoppmiddelet i vannet? Kan du ikke bare bytte vannet da, og få det bort, istedenfor å spekulere i hvor farlig det er å la det være? Spør deg heller: Hva skal yngelen med antisoppmedisin i vannet?


Det å fjerne antisoppmiddelet er jo ingen problem i seg selv, - men det jeg da tenkte, - var at man da startet med å fjerne dette mens det var egg for så å få det helt bort innen klekkingen, - og at det da ikke ville ha noen funksjon i det hele tatt.. Jeg trodde det måtte være den dosen som er foreskrevet for bruk mot muggdannelse på egg så lenge det var egg.. Og da vil det jo si at man måtte bytte ALT vannet den 4 dag for å være sikker på å få vekk alt soppmiddelet rett før det klekkes ( 4 -5 dag).. Og det jeg da var redd for var jo om det ble igjen noen rester og man ikke fikk ALT vekk, - så ville yngelen kanskje ta skade av dette og i verste fall dø..

Ut fra det kom spørsmålet om kullfilter ville fjerne soppmiddelrestene, - om man brukte det på den *siste* rest, - eller underveis i tillegg til vannbyttingen, - som da kunne være med på å fjerne soppmiddel i vannet..

mona o
Hvis du vil finne ut hvordan det går ved å la antisoppmedisinen bli i vannet, så lar du det være. Jeg vet ikke 100% sikkert hva som vil skje, men sunt for yngelen er det ikke. Kanskje dør de, kanskje ikke.


Jeg stilte spørsmålene fordi jeg IKKE ville drive noen *dyremishandling* på yngelen, - eller bruke den som noe forsøksdyr. Selv om det er fisk så vil jeg drive så *humant* som mulig uten å utsette yngelen for noe den kunne være spart for. Derfor søkte jeg råd hos deg/dere som er akvarister og er på forumet her, - og som kan mye mer og kanskje vet hva man bør og ikke bør gjøre, - og hvorfor osv..

mona o
Jeg kan ikke begripe hvorfor det er så om og gjøre for deg å la det være der. Hva skal [B]yngelen[/B] med antisoppmedisin?? Det er for å forebygge sopp på [B]eggene[/B].


Det var overhodet IKKE noe om å gjøre for meg i det hele tatt. Men hvis antisoppmidelet skulle få virke på eggene for å forhindre muggdannelse så forstod jeg ikke helt hvordan det kunne få virket om man skiftet så mye vann ut i løpet av 4 dager mens det var egg, - og fremdeles kunne være til nytte, - for at man skulle få 100 % rent vann til klekking og yngel..

mona o
Personlig har jeg ikke brukt noe antisoppmiddel da det ikke har vært nødvendig på scalareegg, men jeg vet at noen akvarister foretrekker å bruke det for sikkerhets skyld.


Jeg har hatt oppi antisoppmiddel som forebyggende da jeg også leste i en annen tråd her på forumet hvor en drev med scalare og slet med mugg på eggene.. Men jeg har nå skiftet vann som ble skrevet i artikkelen da det tok litt tid før svar på mine spørsmål.. Noe mugg har forekommet i eggene, - men scalareparet har rensket opp, - så får vi se om det blir noe Wigglers i dag eller i morgen av de eggene som fremdeles er friske..
Men siden jeg har byttet ut vann, - så vet jeg ikke om soppmiddelet har virket heller da det ble tynnet ut med en gang.. Har hatt store vannskifter i 180 literen som disse to går alene i.. Så får jeg håpe at kullfilteret tar restene av soppmiddelet som eventuelt er igjen..

Takker så mye for din tid. Og beklager igjen at jeg har skapt slik irritasjon med mine spørsmål, - og at jeg tydeligvis har stilt de helt feil siden du trodde alt var så om å gjøre osv...

Jeg er iallfall meget takknemlig for artikkelen som ligger her ute.. og for svaret du ga meg.. Og så skal jeg være meget forsiktig med hva jeg legger ut for spørsmål senere, - slik at jeg ikke blir en ond verkebyll for alle andre her i forumet, - ved å stille teite Newbie spørsmål..

Mvh





Ingen spørsmål burde være/er teite...
Tilfeldig bekjentskap
© Jeanette Tufte
Reklame for plussmedlemskap