Spørsmål ang. hvitprikk

Tror jeg har fått hvitprikk i karet

Fant en død otto i går kveld og observerte deretter dødsdansen til en rødmunnstetra. Så ikke noe spesielt på disse bortsett fra at rødmunnen var temmelig blek og avmagret.

Sjekket vannverdiene og alt var OK (som vanlig).

I morges observerte jeg en rødmunn til som var veldig blek og hadde problemer. Plutselig så jeg små hvite prikker på de andre rødmunnene som ellers ser ut til å ha det bra (svømmer livlig, glad i mat). Kan ikke se noe på de andre fiskene. Har noen ganger sett dvergguramien klø seg, men ikke ofte.

Foretok et 50% vannbytte og har bestilt eSHa Exit + 2000 fra Tropefisk for noen minutter siden.

Spørsmålet er, skal jeg bruke varmekuren eller er det best å vente på medisinen? Har ynglende paletter (la egg sist torsdag), et sommerfuglpar, ottoer, rødmunnstetra, kardinaltetra, en dverggurami og flagghale coryer og ingen av disse ser, i følge fiskebasen, ut til å trives over 26-27 grader. Tenker da også på yngelen.

Holder vanligvis temp på 25-26 grader.

Bør jeg foreta daglige (50%) vannbytter (med slamsuging) inntil medisinering kan starte?

Hva med foring? Forer vanligvis sparsomt 2 ganger daglig (Elos granulat om morgenen, frossen artemia om kvelden) med 1 for-fri dag i uka.

Andre tiltak?

På forhånd takk for innspill!
Hvitprikk er et tilbakevendende tema her. Ved søk på ordet hvitprikk fikk jeg dette svaret:
"Du fikk 2 treff i artikler > "
"Du fikk 707 treff i forumet > "

Inntil videre foreslår jeg at du leser alt du kan i tidligere innlegg. Der finnes det seg masser av info og lærdom som kan hjelpe deg langt på vei.

Sjekk også om varmekolben du har faktisk går så
høyt som 32 C, dersom du vurderer varmekuren. Det er ikke alle varmekolber som gjør det. Du bør også ha muligheten for å øke sirkulasjon og vannbevegelsene i overflaten da, ettersom så varmt vann holder dårlig på oksygen. Har du en luftpumpe med brusestein, sett inn det, i tillegg til å styre utblåset på pumpa rett i vannspeilet så det bølger og plasker skikkelig. Det er i den bevegelige vannflaten at vannet opptar oksygenet.

Artikkel om behandling av hvitprikk kun med varme (32 C!)

Jeg har behandlet utbrudd av hvitprikk fire-fem ganger i karantenekar, kun ved hjelp av varmekuren. Har ikke mistet en eneste fisk, og ikke behøvd en dråpe medisin. Ikke noe salt heller.
Varmekuren har kurert det 100%, uten tilbakefall. Anbefales!

Men husk; det er viktig det jeg skrev om å øke vannbevegelsen i overflaten kraftig!
Husk også å kontrollere temperaturen med minst to ulike termometere! Viser det ene bare en halv grad feil (for lite), gjør du bare vondt verre mht sykdommen hvis tempen i realiteten er bare 31.5 C, og ikke nøyaktig 32 C, slik den skal være!
mona o
Jeg har behandlet utbrudd av hvitprikk fire-fem ganger i karantenekar, [I]kun ved hjelp av varmekuren[/I]. Har ikke mistet en eneste fisk, og ikke behøvd en dråpe medisin. Ikke noe salt heller. Varmekuren har kurert det 100%, uten tilbakefall. Anbefales!

Du driver med oppdrett Mona, har du brukt varmekuren i kar med yngel (forventes i løpet av en dag eller 2)?

Og joda, jeg har lest mye ang. hvitprikk, både her og på NA (før jeg oppdaget det hos meg), men alltid når det er snakk om varmekuren så advares det: Sjekk at fiskene dine tåler varmen! Ingen av mine skal ha høyere enn ca 26 grader?!?

Luftpumpe kan jeg skaffe, eller den ekstra duppeditten til Juwel-pumpene, for å tilføre ekstra oksygen. Bør vel anskaffe dette enten jeg går for varme eller medisin.

Vurderingen varme vs medisin vil vel kanskje avgjøres av tidsperspektivet. Det går vel et par dager før medisinen kommer, noe som sikkert medfører flere "dødsdanser" før den tid. Varmekuren kan vel også ta knekken på en del fisk/yngel?

Man snakker om et kortvarig opphold i vann med den temperaturen, Harald. Noen dager, bare.

De fleste av våre akvariefisker tåler det, med noen få hederlige unntak (gullfisk f.eks., som er en kaldtvannsfisk). Det du nevner når du skriver "Ingen av mine skal ha høyere enn ca 26 grader?!?"er det som står oppgitt som "trivselstemperatur for varig opphold" i profilene i Fiskebasen, og er ikke hva de maks tåler. Det er altså hva som er den optimale temperaturen å leve i permanent. Den infoen skal ikke tolkes dithen at fisken stryker med øyeblikkelig om man går opp en grad

Og ja, jeg har brukt den kuren på yngel. Ciklideyngel, faktisk. Jeg kjøpte to par dvergciklider ved et tilfelle (Laetacara dorsigera), som la egg etter 8 dager. Begge parene, plassert i hvert sitt karantenekar, fikk utbrudd av hvitprikk få dager etter at yngelen var klekket. Kjørte varmekur på begge, og både voksne og yngel tålte det helt fint hos meg. Hadde ikke noe frafall, jeg fant ikke et eneste dødt yngel.
Men dette var i mine tilfeller, jeg kan jo selvsagt ikke garantere for hvordan det går i andres kar, husk det. Men mine erfaringer med varmekuren er som sagt svært gode.

Jeg ville tro det hastet for deg å sette i gang tiltak, ettersom du allerede har opplevd dødsfall. Jeg ville ikke tatt sjansen på å vente kanskje to - tre dager på medisin. Da vil du nok oppleve en massedød, for dette går fort, og det smitter med lynets hastighet.

Du vil kanskje se at Corydorasene dine ikke smittes, eller smittes sist. Årsaken til det ligger i at Corydoras ikke har vanlig "fiskehud" med skjell, de har pansrede benplater langs kroppen. Dette gjør at parasitten ikke får boret seg inn i huden på dem, slik den gjør med vanlige fisker.

Jeg har bare hatt utbrudd av hvitprikk en gang i et selskapskar (de andre tilfellene har vært i karantene), det var ved et tilfelle da jeg dumpet tredve nye tetraer rett i karet uten karantene. Dumme meg! De fikk selvsagt hvitprikk, men jeg satte i gang varmekuren allerede da jeg så første fisk med fire-fem hvite prikker. Totalt, i et kar med omtrent femti tetraer pluss en del Corydoras, ble bare fem fisker rammet og ingen døde. Varmekuren avbrøt angrepet, så kun en tiendedel av fiskene fikk prikker i det hele tatt.
Corydorasene fikk ingen.
Takk
Takker for hurtig svar Mona!
Er i butikken nå og kjøper luftpumpe, ekstra varmekolbe, ekstra termometer osv.

Krysser fingre osv
Der ble en dyr lunsjtur!
De hadde ikke "duppedingsen" (diffusor) til pumpa inne, kjøpte derfor komplett luftpumpe med slanger, stein, ventil osv., beregnet på min størrlese av kar (og vel så det), ny Fluval varmekolbe, ekstra analogt termometer (har fra før digital med 1 desimal, proben plassert inne i filterhuset) og til slutt en ny pumpe til Juwelfilteret. Hadde pålanlagt å kjøpe en reserve-pumpe ved anledning, 1000 l/t som jeg allerede har, men det ble nå en 1500 l/t i stedet, 1000 l/t var utsolgt...
Det hele til den nette sum av vel kr 1600.

Som de fleste ny-frelste akvarister har jeg ikke noe karantene-kar og må vel kanskje regne med utbrudd av hvitprikk senere også. Nå er i hvert fall utstyret på plass og jeg teller timer til jeg kan dra hjem og starte redningsaksjonen
Høres ut som du har utstyret i boks nå, ja En ekstra varmekolbe som kan gå så høyt som 32 C er alltid lurt å ha liggende uansett, det blir som å ha en flaske hvitprikkmedisin i beredskap i skapet - men varmekolben går aldri ut på dato Nyttig


Lykke til!
Byttet 40% med slamsuging og nå syder og koker det i karet. Temp på 29,5, tar det sakte oppover. Ingen av fiskene ser ut til å mistrives med økt temperatur, 50% økt vannsirkulasjon plus luftesten, tvert i mot, både guramien, sommerfuglene og noen av coryene leker seg i boblene.

Tror jeg kan se én prikk på ryggfinna til sommerfuglhannen, er ikke sikker,
synes forresten jeg ser "hvite prikker" overalt i vannet, har kanskje noe med den økte sirkulasjonen og gjøre...

Ser også ut til at palettyngelen snart skal ut: "frøkna" er ganske rastløs, stadig ut og inn og rydder stein bort fra inngangen.
Kjent offer nr.3
Da er tempen oppe i 32,5 og samtidig tok den minste kardinaltetraen kvelden
Paletthannen (feit og fin) står og "sturer" og "frøkna" har gjemt seg i hula i flere timer.

Hmmm, bekymret!
Ser ut som det hjelper...
I morges var den ene(ste) prikken jeg har observert på summefuglhannen borte!. Rødmunnstetraene har fremdeles prikker, umulig å si om de er redusert i antall. Det var jo ikke så veldig mange av dem (pr fisk) i første omgang.

Frank Angell, hvis du leser dette: Du har tidligere rådet meg til ikke å ha brå temperatur senkinger i karet, men i det du skriver om varmekuren i artikkelen om sykdommer anbefaler du å bruke kaldvann for å senke temperaturen (etter ingen synlige parasitter i 48-72 timer). tenker da spesielt på at jeg har palettyngel i karet...
Harald Krystad
I morges var den ene(ste) prikken jeg har observert på summefuglhannen borte!. Rødmunnstetraene har fremdeles prikker, umulig å si om de er redusert i antall. Det var jo ikke så veldig mange av dem (pr fisk) i første omgang.

Man kan i enkelte tilfeller se synlige parasitter i mange dager etter at kuren startet. Dette trenger ikke nødvendigvis bety at fiskene ennå er syke, bare så det er sagt.
Den hvite prikken vi ser, er egentlig ikke selve parasitten, men rester av skjell og hud, som på en måte en sårskorpe. Men siden man må "demontere" fisken, og slenge den under ett mikroskop, for å se om parasitten har forlatt redet eller ikke, er det naturlig å fortsette kuren til alle synlige prikker er tilstede.
Jeg har selv ved langvarige prikke-tilstander, rett å slett fanget opp fisken i håven, her ramler prikken\ sårskorma lettere av.
Selvsagt; dette er stressende, og er ikke noe en skal praktisere flere ganger om dagen
Harald Krystad
Frank Angell, hvis du leser dette: Du har tidligere rådet meg til ikke å ha brå temperatur senkinger i karet, men i det du skriver om varmekuren i artikkelen om sykdommer anbefaler du å bruke kaldvann for å senke temperaturen (etter ingen synlige parasitter i 48-72 timer). tenker da spesielt på at jeg har palettyngel i karet...
Brå endringer av alle parameter er uheldig, og stressende.
Men noen ganger må en bare hoppe bukk over normale spilleregler, for å berge det som berges kan.
En sekner etter min artikkel vanntempen med 3-4`C, altså fra 32`C til 28-29`C. Dette er på grensen av hva som er forsvarlig å senke tempen raskt, i en og samme omgang.
Dette er derfor noe av grunnen til at jeg anbefaler at man holder tempen på nettopp 28-29`C etter endt kur, og ikke ned mot 20`C som enkelte anbefaler. Det er ett stort sprang, det
Antar at du er redd for at palettyngelen skal vandre heden; det er ikke noe problem å senke tempen saktere. Bytt ut litt og litt av akvarievannet med kaldvann, så senkens tempen mer gradvis.
Selvsagt etter at kolben er jekket ned atskillige hakk
Igjen takk for avkalrende svar Frank!

Frank Angell
Antar at du er redd for at palettyngelen skal vandre heden.

Innertier!

Observerte i kveld noen kardinaler med en eller to prikker, mesteparten uten. En prikk, kanskje, på summerfuglhunnen. Paletter, ottoer og coryer viser ingen prikker.

Alle fiskene i karet ser ut til å takle varmen bra, noen tror til og med at de er på tivoli , må se om jeg får tatt en videosnutt av de "gærningene" .
Kjent offer nr.4
Rett etter forrige innlegg bestemte jeg meg for å fjerne andematen jeg hadde flytende da den bare samlet seg som et 5 cm tykt lag i midten av karet mot bakgrunnen pga. strømninger i to retinger (pumpa og luftestein i hvert sitt hjørne diagonalt). Fant da offer nr. 4, en otto som ellers så ut til å være i god kondisjon Får se å oppdatere akvarieprofilen min når dette er overstått.

Det som bekymrer meg mest er palettenes oppførsel, "Frøkna" har forlatt hula og gjemmer seg bort i de store plantene. Han gidder heller ikke å forsvare hula, men står og sturer under ei rot. Begge har fine leksfarger, men... Har yngelen dødd? Er vel mer riktig å stille spørsmål på Ciklideforumet (will do).

Fikk eSHa medisinen fra Tropefisk i dag. En dags leveringstid er imponerende! Da har jeg i hvert fall den i bakhånd.
Det hender ofte ciklidepar "bommer litt" og ikke greier å fostre opp sitt første kull, og kanskje ikke det andre eller tredje heller. Noen ganger må de øve før de får det til.

Det er jo nærliggende å tro at det som skjer i karet nå kan ha vært medvirkende til at yngelen kanskje ikke er der lenger (siden hunnen har forlatt sin vaktpost). Men det er altså ikke sikkert at det er det som er grunnen, ettersom sånt skjer stadig vekk under normale forhold også.

Palettciklider er normalt veldig gode foreldre, og når de først har begynt å yngle er de ikke til å stoppe Du kan derfor føle deg ganske trygg på at dette langt i fra vil være den siste gangen du får gleden av å se dem vokte en yngelflokk. De vil snart legge egg igjen.

Ofte har ciklider en klokkefast intervall mellom sine egglegginger. Det er som oftest hver fjortende dag hos mine. Både store og små ciklidearter. Dette er hvis de mister kullene (spist av andre fisk eller andre årsaker til at kullet blir borte). Hvis yngelflokken vokser opp, har de selvsagt ikke tid til å legge nye egg etter fjorten dager, da tar de seg av yngelflokken og det tar mye lenger tid mellom to kull.

Dette ble litt på siden av hva tråden din handlet om her, men... Det er jo hyggelig å tenke på de gode fremtidsutsiktene også, som en liten trøst akkurat nå

Krysser fingrene for at tilstanden til fiskene dine nå snur og du ikke finner flere døde. X
Alltid noen trøstens ord fra deg Mona!
Nå, etter flere timer fant "Frøkna" det for godt å flytte tilbake i hula, men hverken hun eller "Sjefen" gidder å jage bort flagghalene ("Flaggborgen") som ivrig endevender grusen på "nytt territorie" uten for hula. Selv ikke når de stikker bartene langt inn i hula skjer det noe, så løpet er nok kjørt for denne gang

Og jeg deppper (litt) over hele situasjonen, skulle egentlig vært å hentet meg 6 C. decker i dag, snufs!
[External Image]
Harald Krystad
Fikk eSHa medisinen fra Tropefisk i dag. En dags leveringstid er imponerende! Da har jeg i hvert fall den i bakhånd.

Meget imponerende! Tor er riktignok rask på avtrekkeren, men posten har jo ikke i år imponert spesielt ofte. Her gjorde de i alle fall jobben sin

Håper at du greier å kurere dette med en ren varmekur. Det er best for alle parter.
Hvitprikk
Siden hvitprikk (heretter kalt HP) synes som en av de vanligste sykdommene en akvarist kommer til å oppleve, så savner jeg en artikkel som forklarer sykdomsforløpet i detalj; "The Aquarits's Definitive Guide to Itch, aka HP"

Jeg hadde lest mange innlegg om HP, både her på AF og på NA. før jeg opplevde å få HP i mitt eget kar. Hadde tidlig fått forståelsen for at det finnes to behandlingsmetoder: varmekur eller medisin (eSHa Exit synes som den beste), men når først bomben detonerte hadde jeg massevis av spørsmål som jeg ikke hadde funnet svar på i løpet av min "preventive research". Åpnet derfor denne tråden og fikk heldigvis raskt svar (takk Mona). Senere kom Frank med flere avklaringer, har aldri sett nevnt tidligere at de hvite prikkene vi ser faktisk er en slags sår-skårpe, og ikke selve parasitten...

I mitt kar ser jeg nå følgende utvikling; Rødmunnstetraene, som hadde prikkene først, begynner nå å bli prikkfrie, kun 2-3 stk, av ca 20, har prikker. Flere kardinaler har nå fått en prikk eller to. Tror at paletthannen har en prikk (eller to). Det jeg trodde var HP på sommerfuglhunnen viser seg å være en av hennes naturlige prikker (lyser blått i side-lys). Det virker på meg som om parasitten angriper art etter art?

Har fått forståelsen at parasitten som forårsaker HP (altså "skorpene") har 3 stadier og at varme brukes for å fremskynde syklusen; De "verper" da raskere i staduim 3, for deretter å dø (de hvite skorpene forsvinner). Varmen (32 +) dreper de frittsvømmende (stadium 2) parasittene. Deretter senker man tempen og lar avkommet fra (de nå avdøde) stadium 3 parasittene gå fra stadium 1 til stadium 2 (frittsvømmende på jakt etter en vert=fisk) for deretter å øke tempen for å ta livet av de nye stadium 2. Dette gjentas n antall ganger (virker på meg som uendelig deling på 2 ????).

Hvis min forståelse av syklusen er riktig så er mitt spørsmål: Hvorfor angripes fisk i samme kar med flere dagers mellomrom, selv når tempen er 32+, noe som skulle ta knekken på stadium 2?

Det finnes sikkert en god forklaring på mine observasjoner, og kan hende at svaret ligger gjemt i myriaden av postinger og artikler om hvitprikk både her og på NA, men som sagt jeg savner "The Definitive Guide to HP" som samler all erfaring gjort gjennom de senere år, bl.a. mhp medisinering, men først og fremst en forklaring på syklusen, noe ala beskrivelsene av nitrifikasjonssyklusen.
Dette med at parasittene kan oppleves som å gå utelukkende etter enkelte arter\ individer, henger sammen med fiskenes naturlige forsvar mot parasitten.
En del arter har pansret hud, og vil derfor leeenge kunne motstå parasittenes forsøk på å lage krøll.
Andre arter har ett imunforsvar, en kunne ønske seg sjøl. Ikke en dritt biter på de, uansett hva det er av sykdommer i karet.
Svakere individer er gjerne arter som har blitt drettet med innslag av innavl i gudene vet hvor mange generasjoner.
F.eks mange levendefødere, er så innavla, at de ikke tåler vann, snart :p

Dette med immunforsvar er også noe av det en kan se med at enkelte fisk utvilker nye prikker, under behandlingen. Fisken er infiskert, men sloss selv mot parasitten, og dermed tar det lengre tid før vi ser ett synlig resultat av parasitten. Rett å slett.
For den del; det vil så og si til enhver tid finnes hvitprikk-parasitter i en eller flere fisk; disse bryter ut når forholdene for parasitten er bedre enn forholdene for fiskene. Dette er grunnen til at det er meget hyppig utbrudd av parasitter ved nykjøpt fisk.
Tenk over hva disse fiskene har vært utsatt for, så er det ikke vanskelig å forstå at de blir "forkjøla" (jeg sammenligner ofte forkjølelse og hvitprikk, de er begge vanlige, de er begge greie å bli kvitt).

Når det gjelder behandlingen, er det to hovedtrekk som går igjen, enten medisinering, eller varme.
Under medisinering er det en bråte alternativer å velge, noen virker, andre virker ikke spesielt godt, og ytterligere noen er bare tull. Saltbehanling er det jeg definerer som medisinering.
Varme kan også utføres på ulike måter. Har i alle fall lest 20 ulike bruksanvisninger.
Den jeg har skissert i sykdomsartikkelen her på AF, er den som har hatt best resultater, av de mange, mange brukerne jeg har fulgt opp gjennom behandlingen (fakta er så på bordet, at jeg ikke trenger mer researtch her nå). Jeg har aldri vært, og kommer aldri til å bli, tilnegner av metoden der man øker tempen og senker denne brått gjenntatte ganger. Dette er svært stressende for fisk, og stress er ikke det som er spesielt gunstig med tanke på tilheling.
Men at det funker, over tid, det er det ikke noen tvil om.

En siste behanling som er lite omtalt, og litt plundrete, er rett å slett å flytte fiskene ut av karet, ved utbrudd. Flytt de annen\ tredje hver dag til ett nytt, sterilt miljø.
Grunnen er rett å slett å fjerne fiskene fra frittsvømmende parasitter.
Denne kuren tar ikke mindre enn 28 dager, med flytting, bytting, plasking og annet søl. Jeg stiller store spørsmålstegn ved hvor gunstig denne er, i alle fall
Skulle jeg praktisere denne, ble det med å flytte samtlige fisk til ett BB-kar, og kjøre på med heeeeeftig UV-filter av vannet. Da kan man nok få hass på det aller, aller meste av parasitter, relativt fort.
Avsporing? Føles sånn :p
De hvite prikkene er som Frank A. sier en slags "sårskorpe". Det er parasitten som har boret seg gjennom huden og kapslet seg inn der. Det hvite vi ser er ikke parasitten, men hudens reaksjon på parasittens innkapsling.

Ang. varmekuren så har jeg selv brukt konstant varme, slik som Frank er inne på. Siste utbrudd jeg hadde, i tilfellet med noen titalls tetraer, så satte jeg opp temperaturen til 32 C og holdt den der i fem dager i strekk. Da var alle fiskene prikkfrie og hadde vært det i et par døgn minst. Så senket jeg temperaturen ved å slå av varmen og vente til utpå neste dag. Da sank temperaturen langsomt. Så tok jeg et digert vannbytte, og slamsugde skikkelig overalt på bunnen der jeg kom til. Nytt vann ble fyllt på. Så ventet jeg to-tre døgn, og skrudde så opp temperaturen til 32 C igjen, selv om jeg ikke så en eneste prikk på noen fisk. Denne gangen holdt jeg tempen oppe i tre dager. Så senket jeg den igjen ved samme metode som sist, og slamsugde og byttet vann igjen. Da anså jeg meg som ferdig med kuren. Hadde ingen tilbakefall.

Jeg senket altså temperaturen kun en gang, og det var mest "for sikkerhets skyld" at jeg økte den en gang. Jeg så ingen prikker da jeg gjorde det, det var for å drepe evt parasitter som evt hadde klekket mens tempen var lav.
Kjent offer nr.5, den store stolte paletthannen av alle ;-(
Først og fremst TAKK til både Frank og Mona, veldig avklarende!

Da holder jeg tempen så lenge det finnes prikker + 48 timer, deretter temp-senking, slamsuging, vannbytte, hvileperiode på noen dager, og deretter 32 i noen dager.

I morges, før jeg skulle dra på båtpuss, så jeg ikke noe til palettene ved foring, måtte lete grundig bak den store planta ved siden av pumpa, og der fløt den døde "Sjefen" opp! Fant etter hvert "Frøkna", og hun så fin ut i fargene, men virket sky og gjemte seg bort.

Når vi kom tilbake i ettermiddag, ser vi at hun gjemmer seg under den store rota og at det henger en "sytråd" fra tarmen. Virker litt slapp, men har fine farger og virker ikke oppblåst. Håper nå bare inderlig at hun ikke har fårr bukvass-sott?!?

Ellers er "prikkbelastningen" ellers i karet noenlunde som i natt, kanskje noen flere kardinaler med prikker.
Tilfeldig bekjentskap
© Erik Johansen
Reklame for plussmedlemskap