Spørsmål ang uv filter.

Jeg har trålet meg gjennom en del gamle tråder på forumet ang UV-filter, men har noen spørsmål.

-Jeg har torv med plantesubsstrat under santa i akvariene. vil UV-filteret påvirke dette på noen måte? Har skjønt at det skal ha noe innvirkning på gjødning.

-Hvorfor skal man ikke bruke dette UV-filter når man har yngel? Det er jo ikke alle yngel som spiser alger *føler meg dum nå..*

-Blir fiskene fortere syke om jeg slår av UV-filter da de ikke har bygd opp imunforsvaret bara nok når de ikke blir utsatt for disse bakteriene?

-Hvordan UV-filter passer meg best? Jeg har fluval utvendig filtre (205,305). Jeg ser det også er UV-lysrør. Mulig jeg har misforstått, men finnes det noe som kan være i filter og noe som kan brukes i lysarmaturet, kan man velge enten eller?

Jeg vet det er mange som har spurt om relaterte spørsmål, men fant liksom ikke helt de som svarte bra nok på mine spørsmål
UV-lyset dreper levende organismer utelukkende i vannet som passerer forbi UV-lyset. Dette lyset er skadelig for oss, spesielt for øynene våre, og er derfor alltid skjult inne i en lukket beholder. Jeg tror nok det ville vært utrolig skadelig for fisk å bli utsatt for direkte UV-stråling.

Gjennom denne beholderen passerer vannet forbi UV-lampen som bestråler vannet på veien forbi. Jo saktere vannet renner forbi, jo mer bestrålt rekker det å bli, og dette dreper derfor flere organismer.

UV lyset har overhodet ingen virkning på inventar fast ute i akvariet og filter, fordi det er kun vannet som passerer lampen som bestråles. Man slipper ikke helt unna alger, det vil alltid være noe algesporer som ikke bestråles og overlever. Men det vil redusere algemengden.
Sykdommer som har større parasitter som sitter fast på eller inni fiskene slipper man heller ikke unna, ettersom disse ikke svever rundt i vannet og blir ikke dratt gjennom UV-strålen og derfor heller ikke blir bestrålt.

UV-lyset kan aldri, jeg gjentar aldri, plasseres åpent på noe vis. Det er farlig. Det MÅ være inni sin lukkede beholder, som ofte er litt patron-formet. Det er kun når lyskildenss levetid er brukt opp (akkurat som vanlige lysrør, har de en viss levetid) og avslått at man åpner denne beholderen og skifter ut UV-røret med et nytt. De løse UV-lyskildene du har sett er altså en reservedel, for kunder som har behov for å bytte ut sin gamle UV-lyskilde med et nytt rør.

Det er litt ulike modeller av UV-lamper ute og går. Noen må kobles på slangen til et eksisterende utvendig filter (slangen til UT-vannet!) og andre er en separat innretning som driver på egenhånd uten å knyttes til filteret.
Jeg kjenner ikke til noen modell eller type av UV-filter som kan puttes inn i filter. Som sagt, dette er tross alt noe som dreper organismer som blir truffet av lyset, så en UV-sak slik en inni et filter ville drepe de nyttige filterbakteriene.
Jeg mente egentlig ikke inni filteret men i forbindelse med rørene i filteret.
Jeg har lest at det kan ødelegge gjødsling, men det er kanskje bare snakk om flytende da iom at vannet med gjødsel blir filtrert gjennom filteret. Da blir det ikke noe problemer med det som ligger på bunnen

Jeg kom på at vi bruker jo briller mot UV-stråler, så det er jo sant:P

Jeg har lest at man ikke skal bruke det i kar med yngel, hva er grunnen til det?

Er det noen som har link til et uv-filter jeg kan ha på filtrene mine?
[URL=http://www.webzoo.no/site/maler/x/?case_vis=visprodukt&kategoriID=&sok=ja&produktid=2478&HKatID=]Aqua Medic Helimax UV-filter 5 W[/URL]

Merk at det finnes såkalte "UV-lysrør" som passer i vanlige armaturer.
Dette er imidlertid beregnet på reptiler og amfibier som har behov for visse av uv-strålene for å ta opp calsium. De "desinfiserer" ikke, men blir mer som solariumsrør.
Det står at 5w er nok for 250L. Er det slik at man bør kjøpe mye større slik som vanlig filter? Motnerer man bare denne på ett utvendig filter?
Noen ord om UV-filter
UV-stråling vil for akvaristen hovedsaklig ha to nokså forskjellige virkeområder. Nedbryting av dødt biologisk materiale og sterilisering av levende organismer.
Effektiviteten av UV-stråling er avhengig to ting. Strålingens intensitet og dens eksponeringstid. Produktet av disse måles i mikrowattsekunder per kvadratcentimeter.

Nedbryting av dødt biologisk materiale
Bestråling av dødt biologisk materiale med ultrafiolett lys fører til såkalt fotokatalytisk oksidering. Dette er det samme som skjer med dødt materiale som ligger i solen. Materialets nedbrytningstid reduseres, ofte dramatisk, som følge av sollysets store innhold av ultrafiolett lys. Et godt eksempel på dette får man hvis man tar en vanlig gummistrikk, som kanskje har ligget i en mørk skuff i flere år uten å forringes, og legger den i en solrik vinduskarm i et par uker. Den blir sprø og går lett i oppløsning.

Sterilisering av levende organismer
Bestråling av levende organismer virker kun på encellede organismer. Eksempler på sådanne er bakterier, virus, svevealger, soppsporer og encellede dyr (ofte parasitter). Bestrålingen virker ved at ultrafiolett lys med en bølgelengde på 253,7 nanometer endrer mikroorganismens DNA på en slik måte at organismen ikke blir i stand til å reprodusere seg (sterilisering). Mikroorganismenes høye reproduksjonsrate og korte livsløp gjør at man i denne sammenheng betegner en steril organisme som en død organisme. Reproduksjonstiden ligger for noen organismer på under 12 timer. Den dosering som kreves for å sterilisere en organisme avhenger sterkt av organismens type, størrelse og beskaffenhet.

Når det er snakk om bruk av UV-stråling for å fjerne infusorier blir det hele litt vanskelig. Uttrykket infusorie er et mye misbrukt og litt utgått samlebegrep for flere familier av mikroorganismer. Dog er de fleste av organismene som ofte omtales som infusorier encellede, og vil dermed kunne steriliseres ved bruk av UV-lys. Uttrykket infusorier brukes av og til feilaktig i omtale av flercellede organismer. UV-stråling er også effektivt mot hvitprikkparasitter da de i det frittsvevende stadiet er encellede.

Det understrekes at kjører man vannet for fort gjennom UV-filteret vil det nesten ikke ha noen som helst virkning på levende organismer. Disse må bestråles over et visst tidsrom med en viss strålestyrke for å bli steriliserte.

Utstyr og strålemengde
Når man skal kjøpe UV-lys til akvariebruk er det ikke enkelt å finne ut hvilket produkt man er best tjent med. Er man kun ute etter å få blankere vann er nesten et hvilket som helst produkt bedre enn ingenting. Alt hjelper i mer eller mindre grad. Ønsker man derimot å kvitte seg med uønskede organismer blir det mer komplisert. Det er svært få produsenter som oppgir hvilken stråledose deres produkter har ved en gitt vanngjennomstrømning. Dette er kanskje ikke så rart da dette avhenger av hvor godt vannet er filtrert på forhånd. Man skal også tenke på at noen produsenter kaller sitt produkt for ”Clarifier” eller lignende, mens andre kaller sitt produkt ”Sterilizer” eller noe sånt. En ”Clarifier” som er oppgitt til å passe til f.eks. et akvarium på 250 liter vil være et helt annet produkt enn en ”Sterilizer” som passer til et akvarie på 250 liter. Det krever langt mer effekt å sterilisere enn å avfarge vannet. Har man ønske om å drepe det meste må man tenke på at mange virus er seiglivede og har kort reproduksjonstid. Dette gjør at man må ha utstyr som gir stor nok stråledose ved en gjennomstrømning som sørger for at det meste av vannet er bestrålt på under 12 timer.

Det går an å gjøre en hel del beregninger rundt dette med å finne riktig størrelse på UV-filter, men de blir fort veldig kompliserete. Det som er lett å beregne er at ideell innvendig diameter på røret som vannet går i bør ligge rundt 52 mm for å gi best mulig virkningsgrad. En annen ting det er lett å beregne er at UV-filter på under ca 15 watt generellt sett har svært lav virkningsgrad.

Plassering
Hvis UV-filteret skal monteres i serie med f.eks. et utvendig filter, skal UV-filteret alltid monteres etter det utvendige filteret. Man ønsker å ha renest mulig vann i UV-filteret. Rent vann i UV-filteret gjør at UV-strålene har bedre virkningsgrad i vannet, og man reduserer oppbygningen av avleiringer.

UV og yngel
Man bør ikke bruke UV-filter i akvarier hvor det er yngel som er avhengig av microorganismer. All annen yngel er selvfølgelig problemfritt.

UV og alger
UV-filter har ingen effekt på de fleste typer alger, bortsett fra encellede svevealger som f.eks. Chlorella Vulgaris. Har du grønt vann på grunn av svevealger vil UV-filteret hjelpe, alle andre alger trives like godt som før.

UV og immunforsvar
Jeg har ikke hørt om tilfeller av redusert immunforsvar hos fisk ved bruk av UV-filter. På en del større akvarier brukes UV-filtrene bare i perioder med spesiellt behov. Jeg har ikke hørt om negative bivirkninger av dette.

Hva skal du kjøpe?
Her finner du en god del UV-filtre du kan kjøpe. De Bary filtrene er av svært god kvalitet. Når det gjelder hvilken størrelse man skal velge så er det på samme måten som ved kjøp av andre filter, -eller kanskje enda verre. Det blir aldri fort stort, og man bør minst halvere den kapasiteten produsenten påstår.


Håper dette lille innlegget ga deg noen svar

Lykke til!
Tusen takk for svært bra svar! Nå har jeg fått svar på de spørsmålene jeg hadde ++.
Jeg tror jeg vil anskaffe meg ett for å ha i 250Liter (som vil bli mitt hovedkar etter hvert) og bruke det litt nå og da. Det er jo snakk om hovedsaklig labyrintfisk og de er jo mye utsatt for sykdom.

Når det er snakk om infusorie så er det vel det man bruker mye til yngel? Derfor bør man ikke bruke UV-filter da.
MarenB
Det står at 5w er nok for 250L. Er det slik at man bør kjøpe mye større slik som vanlig filter? Motnerer man bare denne på ett utvendig filter?


Nei, du burde ikke kjøpe for stor UV lampe. Størrelsen kommer mer an på vannstrømningen forbi lampen enn størrelsen på karet. Vanlige akvarium UV lamper er satt opp til å bekjempe alger men ikke protozoer. Det går an å justere vanngjennomstrøminingen i de fleste UVene på markedet så protozoer kan bli eliminert også.

Det finnes utvendige filtere med innebygd UV også. Jeg har selv flere Aqua-El og et Boyou som har det.

Litt mer om det å bruke UV-filter i akvarier med yngel
Mange typer yngel spiser infusorier mens de er veldig små. Dog skal man huske at UV-filteret kun vil fjerne de encellede infusoriene. Alle andre infusorier og andre flercellede organismer lever like godt.

Bruker du UV-filteret i kar med yngel vil yngelen ha bedre forutsetninger for å overleve. Vannet vil være fritt for sykdomsfremkallende bakterier, virus og soppsporer. Parasitten som forårsaker hvitprikksyke er i det frittsvømmende stadiet encellet, og vil dermed bli tatt av UV-fileret.

Ikke-kontinuerlig bruk av UV-filter
Det kan ofte være lurt å ikke kjøre UV-filteret kontinuerlig. UV-rør har en levetid på ca 8000 driftstimer. Dette tilsvarer ca 10 måneders kontinuerlig drift. Kjøper man et litt overdimensjonert filter kan man for eksempel kjøre dette 12 timer på og 12 timer av. Dermed går det dobbelt så lang tid mellom hvert rørskifte.

Når man først har investert i et UV-filter skal man tenke seg godt om før man lar det være avslått i mer enn 12 timer. Dette kommer av at mange bakterier osv har en reproduksjonstid på ned mot 12 timer.

Det er vanlig å anse vannet som tilstrekkelig filtrert når 99,99% av vannet har passert filteret. Ettersom det vannet som kommer ut av filteret hele tiden blandes med det ufiltrerte vannet må man bruke nokså komplisert matematikk for å finne ut når 99,99% av alt vannet i akvariet har vært gjennom filteret. Dog er svaret enkelt å forholde seg til. Teoretisk sett har 99,99% av vannet passert filteret når pumpen har pumpet akvariets vannvolum gjennom filteret 9.2 ganger (Hvis noen er spesiellt interessert, kan vi se på matematikken bak dette).

Så, for å finne ut hvor lenge du bør kjøre filteret i gangen for å sikre 99,99% filtrering kan man regne som vist ifølgende eksempel:

Vannvolum i akvariet: 250 liter
Kapasitet på pumpe: 300 liter i timen
Faktor for 99,99% filtrering: 9,2

250 L * 9,2 = 2300 L
2300 L / 300 L/time = 7.66 Timer

I dette eksemplet ville jeg ha koblet UV-filteret til et koblingsur som kjørte filteret 8 timer på og 12 timer av. Dette vil øke levetiden på røret fra ca 10 måneder til over 2 år uten å redusere effekten av filteret.


--
Jøran


Hei Jøran.
Det var jo veldig mye nyttig informasjon du kommer med her
Får jeg foreslå at du lager en artikkel av det ? Hadde vært kjekt å ha i artikkelsamlingen, sammen med noen bilder, evt tegninger av oppsett osv.

Hvis filterpumpen til akvariet blir for kraftig for UV-filteret så kan det løses ved f. eks å bruke en liten, billig pumpe i stedet, sammen med to slangebiter.
Pumpen (liten powerhead, filterpumpe e.l.) forsyner UV-lyset med mindre mengder vann. Så kan man ha pumpen kun til dette formålet. Spesielt hvis dette skal brukes i perioder bare. Da slipper man å trikse med hovedfilteret også.
En artikkel hadde vært flott!
Det er jo helt tydelig at dette har du peiling på og du skriver så ryddig!

Dette med UV-filter er ikke enkelt når man aldri har vært borti det og ikke kjenner noen andre akvarister (som meg....).
Kanskje er det noen som kunne ha hatt hjelp av et UV-filter uten at de vet at noe slikt eksisterer.
En artikkel hadde vært helt topp!

Gjemmer likevel på denne tråden!;D
Jøran Kvalvaag
I dette eksemplet ville jeg ha koblet UV-filteret til et koblingsur som kjørte filteret 8 timer på og 12 timer av.


Hva med de siste 4 timene i døgnet da?
Sikkert 8 på, 12 av, 8 på, 12 av.
Donald
Sikkert 8 på, 12 av, 8 på, 12 av.


Jepp.


Og for de som liker å leke med kalkisen:
Hvis normal levetid er 10 måneder regnes ny levetid ut slik:

10 mnd / (8 / ( 8 + 12)) = 25 mnd


--
Hmm, eg har aldri brukt formler i "plain" matte, så eg skjønner faktisk ingenting av regnestykket du satte opp.
For meg er det helt naturlig å sette det opp slik: 10 + (10 x (12:8)).

Akkurat dette regnestykket bør derimot kalkulatorbatteriene spares for grunnet de enkle tallene: 10 x (5:2) (går opp i 20).
Hvor stort UV-filter bør jeg ha til 240L da...? 9w?
5 eller 9 watt er begge greie til 240 liter. Jeg kjører 9 watt 12 timer på og tolv timer på 250 literen min og 5 watt 24/7 på 260 literen.
Jeg er litt desperat (noe overdrevet kanskje) Etter tips om modeller jeg kan bruke til mitt kar som blir Juwel Rio 240 med fluval 305 som utvendig filter. Har du noen forslag, gjerne noen som ikke er blandt de aller dyreste....?
Hvilket bruker du f.eks?
Hva med "Green killing machine" ? Dette er et innvendig UV filter med tilpasset pumpe. Fåes i to størrelser.


-Tim
Har lest at de kan fort gå tett...!?!
Tilfeldig bekjentskap
© Preben Gjertsen
Reklame for plussmedlemskap