Hold av fisk i for små akvarier.

Brukte noen minutter på å velge riktig forum, men kom til den konklusjonen at den største og mest utbredte sykdommen i Akvarienorge må være feil hold av fisk.

Vannverdier er én ting. Lengde og størrelse på akvariet er det jeg ønsker å diskutere og selv lære mer om i denne tråden. Jeg håper alle som føler seg sikre på temaet og har noe å komme med, kommer med innspill!

Noen fisk er lette å lese, men for et utrent øye er det ikke alltid like lett å se/skjønne om fisken trives eller ikke. Dette er noen av mine erfaringer opp gjennom årene, fra dyrebutikker/egne akvarier osv: Ta f.eks en kampfisk, putt den i en beholder på 2 liter og den vil ikke svømme opp og ned som en gal og prøve å finne en vei ut, den vil derimot oppføre seg rolig. Putt noen få eller en flokk Praktbotia i akvarier fra 120L til 750 liter. De vil uansett søke mot glasset, gjerne bak og i et hjørne og svømme opp og ned opp og ned og se ganske desperate ut..

Jeg mener, noen har funnet ut at en Tropheusgruppe bør ha mer enn 300L, imens noen Apistogramma klarer seg med 60L. Hvordan? Jeg vet at dette ikke kun er basert på størrelsen til fisken. Er det noen her som selv har forsket på dette?

Nå høres det ut som jeg er en forkjemper for fisk i små akvarier, det er jeg ikke. Jeg vil at de skal ha det bra, på lik linje med alle andre "kjæledyr" man har i hjemmet, selvom de "bare er fisk"

Størrelse og aktivitet på fiskene har mye si, ja. Men ulike arter har mange ulike krav. Store maller går jo ofte i små kar i forhold til fiskens størrelse, men maller bruker jo mye tid til å "just hanging" der de knasker ivei på alger og røtter.

Jeg syns igrunnen at hvis man er i tvil, så er akvariet for lite ;o)

Jeg bruker min egen "kampfiskregel", og det er at hver kampfisk skal ha 50 liter. Dvs at hvis en ho og hann skal gå sammen, så bør karet være 100 liter. Jeg har aldri hatt store konflikter mellom hu og hann kampfisker, og der tror jeg er fordi jeg gir de nok plass når de er sammen.

Min favorittfisk er Denisonbarbe. Men vakker og veldig aktiv stimfisk som blir ganske stor. Har hatt de i 375 liter, men 150 cm å strekke seg på for disse svømmerne er for lite. Drømmer om et 3 meter langt kar som jeg kan ha en stor stim denisonbarber :o)
Hei spennende tråd du startet Mye av d som står på forumet er vel skrevet av erfaringer. Størrelse på akvariene antar jeg at det har med gemytt og territoriehevding også... Jeg har for eksempel noen hissige Midas\Red Devil.. hadde jeg puttet de alle sammen i en 400 liter hadde de nok sloss fryktelig og mulig til slutt tatt livet av hverandre.. men i 900 litern med mange røtter og steiner som danner naturlige avgrensniger og barrierer blir det ikke så mye stress... og det går fint.
Mange hensyn
Som du sier er det mange hensyn å ta i forhold hva som er "stort nok". Dette er vel neppe noe som med sikkerhet kan regnes ut, men målene på akvaforum er jo ment å være mer minimum. Fiskens størrelse er jo 1 ting, dens bevegelser og naturlige antall som StineMari er inne på noe annet. En fisk som skal gå i stim vil naturligvis ta mer plass enn en fisk som er solitær. Akvariets form vil også spille inn. En fisk som er en dyktig svømmer vil kreve et karr med litt lengde, det hjelper ikke at det er 250 liter om det er et høyt og smalt karr.
Territoriell adferd vil også virke inn. Dersom man fra naturens side vet sånn ca hva en fisk naturlig tar som sitt territorie kan man ikke forvente at den samme fisken skal klare seg med det halve i fangenskap. Her er typisk apistogramma et eksempel. Det er en territoriell fisk som vil se seg ut noe som er "sitt" så fort han&hunn har tenkt litt hankypanky. Da vil det som er en forholdsvis liten fisk trenge god plass.
Formen på akvariet og innredning har jo like mye å si som antall liter. Det er veldig mye som spiller inne ja. Bunnlevende fisk trenger jo størst mulig bunnareale mens feks Scalare trenger plass i høyden.

Noen fisk trives feks best i litt dunkelt lys, og vil mistrives i for skarpt lys i akvariet.

Av egen erfaring har det også veldig mye å si hva slags fiskesammensetnig man har,
og selvsagt er rene artskarr det mest ideelle, men ikke alltid.
Mine Praktbotia var sky når de gikk i artskarr, men nå når jeg har dem sammen med en gjeng hyperaktive Garra rufa så er de så nysgjerrige at de rett og slett helt har glemt av å være sky eller gjemme seg lenger. De er ute nesten hele tiden, mens før bare å de og sov i gjemmestedet sitt, og spiste lite. Nå spiser de mye og er aktive.

Men, å holde en kampfisk i 2 liter kan jeg bare ikke se noen fordeler med. En kampfisk blir veldig stor som voksen, og den trenger god plass til å svømme. Å tro at den har det bra bare fordi den ligger rolig i 2 liter er en stor misforståelse.
Bra at det er interesse rundt dette temaet. Det har jo blitt diskutert mange ganger før, men det er et veldig viktig tema. Kanskje spesielt akkurat nå som en annonse for usb-akvarie ligger ute under annonsene her på akvaforum. 3,5 L og i annonsen står det at man fint kan ha et par småfisk i det....
Hold av fisk i for små akvarier, sier overskriften.
Siden det ikke ligger noen fasit noe sted, må vel hver enkelt finne ut hva som er stort nok til sine fisker utfra veiledende anbefalinger og egne erfaringer. Noen vil sikkert ekperimentere og se hva de kan få til med akvarier som åpenbart er altfor små til det meste av fisk. Hva hver enkelt kan få til er avhengig av den enkeltes kunnskap og erfaring.
Derfor kan man kanskje likegodt snu på det hele og skrive:
Hold av fisk med atfor liten kunnskap om akvarier og fisk.
Om man setter seg litt inn i hvordan fiskens naturlige adferd er, er det ikke altfor vanskelig å finne frem til en fornuftig akvariestørrelse. En utfordring er å få folk til å sette seg inn i fiskens behov FØR de kjøper den for å vurdere om man klarer å gi den hva den trenger. En annen utfordring er folk som ser seg blinde på fiskebasen her på akvaforum og ser utelukkende på tallet i rubrikken "min. størrelse i liter".

Tilegne seg kunnskap, og tenke sjæl er undervurdert.
Tilfeldig bekjentskap
© Anne Kroiß
Reklame for plussmedlemskap